Minden, amire vágyunk, a félelmen túl van. Csupán kétfajta félelem épül be a testünkbe már a születésünkkor: a hangos zajoktól és a hanyatt eséstől való félelem. Az összes többi félelem tanult reakció. Egytől egyig! A kígyóktól, kutyáktól, pókoktól, a lebőgéstől, a megszégyenüléstől, a nyilvános szerepléstől való félelem, valamint az a szorongásunk is, hogy mások vajon elítélnek-e minket azért, mert jómódúbbak vagyunk, mint az átlag. A jó hír az, hogy mivel minden félelmünket saját magunk gerjesztjük, ha akarjuk, meg is szüntethetjük ezeket.

„Megtanultam, hogy a bátorság nem a félelem hiánya, hanem a felette aratott győzelem. Nem az a bátor ember, aki nem fél, hanem az, aki legyőzi a félelmét.”

NELSON MANDELA, Dél-Afrika volt elnöke, Nobel-békedíjas

A félelem legyőzése érdekében először is tudatosítanunk kell magunkban, hogy a félelem a fantáziánk szüleménye, ami egy jövőbeli eseményt negatív kimenetelűnek képzel el. Más szóval a félelem egy elképzelt élmény, ami valóságosnak hat. Amikor rájövünk, hogy a félelmünk abból fakad, hogy egy nemkívánatos eredményről gyártunk rémképeket, máris a gyógyulás útjára léphetünk.

Íme, néhány lehetőség:

1. lehetőség: Fogadja el a félelmet!

A félelem megszüntetése érdekében először is tudatosítsa magában, hogy fél. Álljon meg egy pillanatra! De most komolyan: hagyja abba, amit csinál, és vegye észre, hogy fél.

Ha el akar távolodni a saját félelmétől, „tárgyiasítsa” azt. Ne azt mondja, hogy Félek, hanem azt, hogy Félelmet érzek. Tegyük fel, hogy ön vállalkozást indít, és rá akar beszélni valakit, hogy vegye igénybe a szolgáltatásait. Amikor a beszélgetésre készülve elfogja a félelem – ami eleinte nagyon valószínű –, tudatosítsa magában az érzést, és mondja azt: Félelmet érzek. Aztán sóhajtson egy nagyot.

2. lehetőség: Élje át a félelmet!

A félelem visszaszorításának másik módja, ha ténylegesen átadja magát a félelemnek. Ez kellemetlen lehet, ezért sokan úgy próbálják megúszni a nehézségeket, hogy állandóan halogatják a teendőiket, mértéktelen evésbe-ivásba fojtják a szorongásukat, teljesen mással foglalkoznak, mint amivel kellene, hogy eltereljék a figyelmüket, vagy a humor erejével igyekeznek elbagatellizálni a dolgot. A férfiak pláne nem szívesen ismerik be, hogy félnek, mert úgy nevelték őket, hogy soha nem lágyulhatnak el, és nem mutatkozhatnak gyengének vagy kiszolgáltatottnak.

Persze választhatja azt is, amit a sikeres emberek, akik megengedik maguknak, hogy átéljék a félelmet ahelyett, hogy elmenekülnének előle. Gyakorlásképpen gondoljon valamire, amit fél megtenni. Egyszerűen élje át a félelmet!  

A következő kérdések segítenek a ráhangolódásban:

Tízes skálán mérve hányas erősségű a félelmem?

Hol érzem a legintenzívebben? A mellkasomban? A hasamban? A vállamban vagy a nyakamban?

Kavargó, áramló vagy statikus?

Ha színes lenne, milyen színű lenne?

Ha formát öltene, milyen alakú lenne?

Előfordulhat, hogy ha egyszerűen átadjuk magunkat a fizikai tüneteknek, egyszer csak alábbhagy a félelmünk, és zavartalanul tehetjük tovább a dolgunkat.

 

3. lehetőség: Ne gondoljon mindig a legrosszabbra!

Miután rájött, hogy az összes félelmét saját maga generálja, akár megálljt is parancsolhat a fantáziájának. Szokjon le róla, hogy mindent negatív kimenetelűnek képzel el. Ha ettől sem enyhül a félelme, ugorjon a 4. lehetőségre!

4. lehetőség: Ne gondoljon mindig a legrosszabbra, használja a tudatos jelenlét erejét!

Azzal is csökkentheti a félelmét, ha a tudatos jelenlét segítségével kizárólag az adott pillanatra koncentrál. (Bővebben lásd A siker alapelvei a gyakorlatban 12. fejezetet). A tudatos jelenlét segít, hogy a lélegzetvételére összpontosíthasson, és ha a gondolatai a képzeletbeli negatív eredményre terelődnének, könnyebben visszatérhessen a jelenbe. A folyamat segít felismerni, hogy valójában semmi rossz nem történik önnel. Ahhoz, hogy a félelem kialakuljon, előre kell szaladnia a jövőbe. Amíg a jelenben marad (például a tudatos jelenlét gyakorlása révén), nem érheti baj. Még ha fegyvert szegeznének is önre, csak akkor érezne félelmet, ha előreugrana a jövőbe, és elképzelné, hogy a támadója meghúzza a ravaszt.

5. lehetőség: Cserélje le az ijesztő képeket!

Az is jó megoldás lehet, ha a saját javára fordítja a képzelőerejét. Hogyan? Helyettesítse a pozitív ellentettjükkel a rémisztő képeket. Például ahelyett, hogy azon rettegek, mekkora blamázs lenne, ha elfogadnám az ön vacsorameghívását, akár azt is képzelhetem, hogy elmegyek önhöz vendégségbe, ön kedvesen fogad, borral kínál, és kellemesen elbeszélget velem a finom vacsora mellett.

6. lehetőség: Alkalmazza az Érzelmi Felszabadítás Technikáját (EFT)!

A félelem enyhítésének egyik leghatékonyabb eszköze az ún. EFT (az Érzelmi Felszabadítás Technikája), amit a köznyelv általában kopogtató terápia néven emleget, mivel a módszer lényege, hogy végigkopogtatjuk a test kilenc akupresszúrás pontját, miközben a félelmeinkre összpontosítunk. Szinte minden műhelyfoglalkozásomon és tréningemen tanítom és alkalmazom is ezt a technikát. Könnyen elsajátítható és végrehajtható. Ha bővebben is érdekli a téma, olvassa el a Tapping Into Ultimate Success: How to Overcome Any Obstacle and Skyrocket Your Results című könyvemet, amit Pamela Bruner EFT szakértővel közösen írtam.

 

 

7. lehetőség: Dolgozza fel a félelmet!

Végezetül fel is dolgozhatja a félelmét, ha gondolatban felidézi, mikor érzett először hasonló jellegű félelmet, majd felteszi magának a következőkben felsorolt, gyökeres változásokat előmozdító kérdéseket.

Nemrégiben azt a felkérést kaptam, hogy segítsek egy férfin, aki a viszonylagos sikerei ellenére anyagilag sehogy sem tud egyről a kettőre jutni. Noha megközelítőleg 350 ezer dollárt keresett évente, nem tudta meghaladni ezt az összeget. Gyanítottam, hogy valamilyen félelem állhat a háttérben, ami talán egy gyerekkori élményben gyökerezik. Megkértem a férfit, hogy gondoljon vissza a gyerekkorára, és idézze fel, milyen pénzzel kapcsolatos események ragadtak meg az emlékezetében. A férfi azt mondta, hogy amikor tízéves volt, az apja új autót vásárolt a családnak.
Egy gyerekkori barátja pikírten megjegyezte:
– De jó annak, akinek ennyi pénze van!

A férfi azóta is restellte, hogy több pénze van, mint az átlagnak. Ez a kimondatlan, fel nem ismert félelem gátolta meg őt abban, hogy igazán sikeres legyen. Miután felismerte az összefüggést, megnyugodott, majd a megszerzett tudását latba vetve megszabadult a félelmétől, és ma már az elképzeléseinek megfelelő anyagi körülmények között él.

A félelmei feldolgozása érdekében tegye fel magának a következő kérdéseket:

Régebben is érzékelte már ezt a félelmet?

Emlékszik, mikor élte át először a félelmet (mondjuk, gyerekkorában)?

Milyen önkorlátozó elhatározást vagy önkorlátozó hiedelmet váltott ki önből ez az élmény?

Most, felnőtt fejjel, egészségesebben vagy magabiztosabban reagálna ugyanerre a helyzetre?

Milyen új lehetőségek közül választhat?

„Csupán csak egyszer megyünk végig ezen az úton. Tipeghetünk lábujjhegyen is, abban a reményben, hogy viszonylag ép bőrrel jutunk el a halálig, vagy élhetünk teljes életet, amelyben minden célunkat és legmerészebb álmainkat is meg tudjuk valósítani.”

BOB PROCTOR, milliomos, rádiós és tévés személyiség, sikertanácsadó és A Titok című film egyik szereplője

 

Nincs más hátra, mint hogy  Éljük át a félelmet, de csak azért is csináljuk végig! 

 

Forrás: A siker alapelvei a gyakorlatban

Ajánlott könyvek:

.
A siker

A siker alapelvei könyv

A siker alapelvei
a gyakorlatban

Legjobb
önmagad