Az alábbi interjúban Marie Forleo legjobb párkapcsolati tanácsait osztja meg az olvasókkal – beleértve annak a titkát, hogyan lehetünk ellenállhatatlanok a férfiak számára. Marie Forleo írónő és life coach világszerte rengeteg embert inspirál arra, hogy a lehető legjobb életüket éljék. Munkájával és írásaival olyan kiemelkedő személyiségek figyelmét is magára vonta, mint Tony Robbins, Sir Richard Branson és Oprah Winfrey. Olyannyira, hogy Oprah meghívta az Emmy-díjas műsorába, a „Super Soul Sunday” több epizódjába, melynek címe: Oprah és három új hang: a spirituális gondolkodók új generációja. Ami Marie-t mindannyiunk számára igazán izgalmassá teszi, az a tizenhat nyelvre lefordított, világszerte sikert arató könyve, Az elbűvölő nő.

 

Eharmony: Mi a titka annak, hogy ellenállhatatlanok legyünk a férfiak számára?

 

MARIE: Véleményem szerint a jelenlét a kulcs. Az, hogy megtanuljunk tudatosan jelen lenni a saját életünkben. Elsőre nem biztos, hogy egyértelmű, hogy mi a kapcsolat, de én azt tapasztaltam, hogy amikor teljesen jelen vagy az életedben, amikor maradéktalanul belemerülsz az életedbe – amikor szenvedélyesen veted bele magad valamibe, a munkádba, a baráti körödbe, a társasági életbe, a főzésbe vagy akár egy hobbiba, akkor azonnal vonzóbbá válsz. Úgy gondolom, időről időre mindannyian elkövetjük azt a hibát, hogy beletemetkezünk a gondolatainkba, aggódunk, hogy mit hoz a jövő, vagy rágódunk a múlt történésein. Amikor ilyen állapotba kerülünk, elmerengünk vagy beleveszünk a gondolatainkba, akkor lőttek a vonzerőnknek.

 

Ha valaha voltál már valakinek a közelében, aki teljesen jelen van, minden figyelmét arra fordítja, amivel éppen foglalkozik, akkor tudod, hogy a legtöbbünk számára azonnal vonzóvá válik, még akkor is, ha az illető nem kifejezetten az „esetünk”. A bennük áramló életerő, életkedv, a belőlük sugárzó energia miatt egyszerűen jó a közelükben lenni.

 

Ha az időd nagy részében nem vagy teljesen jelen, de ezt felismered és elkezded gyakorolni, fokozatosan egyre hosszabban tudsz majd arra figyelni, amit csinálsz. Lassan megerősödik benned az, amit én „jelenlét-izomnak” hívok, és ezzel az egész életed egy egészen másféle színezetet nyer. Tudod, pontosan úgy működik ez, mint mikor lemész az edzőterembe és a karizmod nem igazán erős, de ha kitartóan jársz edzeni, fokozatosan megerősödsz. A jelenléttel ugyanez a helyzet.

 

 

 

 

Eharmony: Mit gondolsz, mi a legnagyobb hiba, amit a nők az ismerkedés során elkövetnek?

 

MARIE: Sok ilyen van, de azt hiszem a legsúlyosabb, amit el szoktunk követni, az az, hogy előre elképzeljük, hogy milyen a tökéletes férfi és aztán kitartóan ragaszkodunk ehhez az eszményképhez. Kialakítunk egy listát, hogy a kifogástalan férfinak milyennek kell lennie. Ez a felsorolás gyakran tartalmaz olyan dolgokat is, hogy hogyan nézzen ki, milyen származása legyen, vagy hogy az életkörülményei milyenek legyenek. Például, hogy legyen üzletember, hordjon öltönyt minden áldott nap, milyen magas legyen és milyen legyen a bőrszíne. Ezek az idealizált képek ott élnek a fejünkben és ugyan jó dolog, ha van egy egészséges elvárásunk azzal kapcsolatban, hogyan bánjanak velünk – a másik legyen őszinte, becsületes, együtt érző, vidám, ezekről semmiképpen ne mondjunk le –, de a legtöbb nő esetében azt látom, hogy a tökéletes társ gyakran nem éppen az elképzelt formában érkezik.

 

Ez a saját életemre is igaz. New Jerseyből származom, és kialakult, hogy újra meg újra ugyanolyan típusú férfiakkal mentem el randizni. Mindannyian nagyon izmos, olaszos, tipikus new jersey-i kinézetű fickók voltak. Mindenütt ilyenekbe futottam bele. Azonban az álmaim férfija akkor jelent meg, amikor elengedtem ezeket a bennem élő képzeteket arról, hogy kivel is kéne együtt lennem. Elkezdtem figyelni mindenkire, megengedtem magamnak, hogy szélesebb körből választhassam ki, hogy kivel megyek el randira vagy kivel töltöm az időmet. És bár az álmaim férfija megjelent, egyáltalán nem olyan volt, mint ahogy előre elképzeltem. Idősebb volt nálam és zsidó származású, én meg katolikus vagyok. Elvált és a korábbi házasságából már volt egy gyereke. Csomó mindenben teljesen más volt, mint amire számítottam, de mégis, ő maga annyira összhangban volt, annyira az az ember volt, akire mindig is vágytam, és nem is reméltem, hogy egyszer tényleg megkaphatom.

 

Eharmony: Hogyan változtattad meg a benned élő képet? Hogyan jöttél ki abból, hogy újra meg újra a nem neked való férfiakat válaszd? 

 

MARIE: A lényeges pont az volt, hogy ráeszméltem, hogy bennem is ott van a lista tökéletes férfiról. Nagyon sokszor futnak bennünk mintázatok, programok, amikről nincs is tudomásunk. Olyan, mint amikor egy számítógépben van egy programhiba, ami láthatatlan, de azért ott fut a háttérben. Te meg gondolkozol, hogy mitől fagy le mindig a gép. Amíg nem tisztítod ki a rendszert, nem tudod meg, hogy mi volt a gubanc.

 

Számomra ez a személyiségfejlődéshez kapcsolódik, egy spirituális út volt, aminek során jobban megismertem a saját elmémet, a hiedelmeimet, a mentális programjaim belső működését, csupa olyan dolgot, amikre addig nem figyeltem, mert ezeket nem tanítják meg az iskolában. A szellemi fejlődésünk általában valamikor a húszas, harmincas, negyvenes éveinkben, vagy olykor még később indul meg igazán. Én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy már a húszas éveim elején találkoztam ezzel a jellegű belső munkával. Felismertem, hogy az életem milyen nagy részét irányítják programok, amik még kislánykoromban ivódtak belém New Jerseyben, és ezek a programok magyarázzák, hogy miért volt az életemben minden férfi olasz, és miért néztek ki ugyanúgy.

 

Ezt a képet még nagyon-nagyon fiatalon alakítottam ki, és nem is voltam tudatában, hogy ez fut az agyamban. Ez egy önismereti folyamat és spirituális munka. Olyan volt, mintha felkapcsolták volna a villanyt az agyamban, azt gondoltam: „Állj! Miért randizok ugyanazzal a fickóval újra meg újra más alakban?” A felismerés lehetővé tette, hogy változtassak magamon, hogy kiszélesítsem a látókörömet és megengedhessem magamnak, hogy többféle férfi iránt is érezhessek vonzalmat és érdeklődést.

 

 

 

 

Eharmony: Szerinted a férfiak mi alapján választanak a nők közül?

 

MARIE: Jó kérdés. Azt hiszem, hogy ez egy kombináció, amiben benne van a testi vonzódás, de a szellemi kapcsolat is. Úgy gondolom, hogy általában véve mind a férfiak, mind a nők olyasvalakivel szeretnének együtt lenni, aki mellett saját maguk lehetnek. Még mielőtt tudatosítottam volna, az egyik rossz szokásom a férfiellenesség volt.  Azt vettem észre, hogy a férfiak nem szeretnek olyan nővel lenni, aki folyton szidja a többi férfit, akivel a felszín alatt a nemek háborúja dúl.

 

Ami engem illet, tényleg szükség volt rá, hogy tudatosítsam a bennem futó programokat, miszerint „minden férfi disznó”, vagy „a férfiak mind lusták” vagy „nem takarítanak fel maguk után és folyton vigyázni kell rájuk”. Sokunkban jelen vannak ezek a belső szólamok. Észre sem vesszük, de amikor férfiakkal vagyunk, gyakran úgy bánunk velük, mintha alsóbbrendűek lennének, vagy mintha nem lehetne bennük megbízni. Senki sem szereti, ha ezt éreztetik vele.

 

Azt hiszem, hogy a férfi választása azon múlik, hogy az adott nő közelében hogyan érzi saját magát. Mi az az érzés, amit a nő kelt benne? Erősnek, szeretetreméltónak, kompetensnek, jó embernek érzi-e magát? Amióta megírtam a könyvemet, azt hiszem a legfontosabb dolog, amit megtanultam, hogy a férfiak azt akarják érezni, hogy ők jók, és ha belül tényleg azok és ezt még meg is erősíted bennük, például azzal, hogy megdicséred őket, hogy „szép munka volt!” vagy „nagyon köszönöm a segítségedet”, akkor úgy érzik magukat, mintha rocksztárok lennének.

 

Eharmony: Szóval úgy gondolod, hogy ez fontosabb, mint egy dekoratív nő megszerzése?

 

MARIE: Abszolút, teljesen biztos vagyok benne. Az, hogy olyan valaki van melletted, aki hisz benned, aki annak szeret, aki vagy…  Amikor randizunk, fontos a testi vonzerő is, de mindannyian tudjuk, hogy nem fogunk örökké úgy kinézni, ahogy most. Megváltozik a testünk, megváltozik a bőrünk, a kinézetünk, de az, hogy odabenn a lelkünkben kik vagyunk, az változatlan marad. Amikor erre rájössz, és olyasvalakivel vagy együtt, aki mellett csodálatosan érzed magad, aki értékeli azt, aki valójában vagy, azt hiszem, a maradandó szerelem ezen múlik.

 

Eharmony: Milyen kezdőlépéseket tehetnek meg azok, akik tényleg szeretnének találkozni valakivel?

 

MARIE: Az egyik hiba, amit sokan elkövetünk, hogy nem hiszünk benne, hogy a nap bármely órájában megtörténhet a várva várt találkozás. Elmagyarázom, mit értek ez alatt. Huszonéves koromban a munkanapom, az munkanap volt. Amikor elmentem kávéért, akkor elmentem kávéért, amikor bevásároltam, akkor bevásároltam. A figyelmemet teljesen az kötötte le, hogy elintézzem, amit kell. És csak amikor elmész randizni, vagy egy buliba, akkor van lehetőséged arra, hogy találkozz emberekkel. De tudod mit? Rájöttem, hogy ezzel korlátozom saját magamat. Egész nap adódnak lehetőségek arra, hogy kapcsolatba lépj és találkozz emberekkel.

 

Amikor elkezded a napot, ahogy mész a munkába, gondolj arra, hogy ma kapcsolatba lépsz a világgal, hogy ma barátságosabb leszel – akár flörtölsz is, de ez alatt nem a nyílt szexualitást értem, hanem az összekapcsolódást. Biztos volt már olyan, hogy álltál sorba a kávédért és közben a telefonodat nyomogattad, lényegében kizárva a teljes külvilágot – de ilyenkor akár azt is megteheted, hogy állsz sorba a kávédért, és elkezdesz a többi sorban állóval beszélgetni. Ráköszönhetsz a pultosokra is, megkérdezheted, hogy megy a napjuk, milyen volt eddig.

 

Ugyanez a helyzet a metrón is, vagy ha utazol valahová. Megteheted, hogy begubózol és lezárod az energiádat, de ugyanúgy meg is nyithatod és kapcsolatba léphetsz a körülötted lévőkkel. De a legelső lépés az, hogy tudatosítod, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy felébredsz, egészen odáig, hogy este elalszol, az egész napod számtalan lehetőséggel szolgál, hogy új emberekkel megismerkedhess.

 

eH: Az egyik MarieTV videód címe: „Hogyan készüljünk fel életünk legnagyobb találkozójára?”  Az jutott eszembe, hogy ennek egyes elemeit nem lehetne-e az első randira is alkalmazni? Például a tudatos jelenlétet, a figyelmes hallgatást, azt, hogy arra fókuszáljunk, hogy mit tudunk adni ahelyett, hogy esetleg mit kaphatunk, de gondolok akár az utánkövetésre is. Egy randit követően tanácsos-e az utánkövetés a nők részéről?

 

MARIE: Azt érzem, hogy a nők nyugodtan utánamehetnek a dolgoknak, sőt igazából ez még jó is. A lényeg az, hogy legyünk őszinték és igazak magunkhoz. Van, hogy az utánkövetés a kétségbeesésből fakad, pl. „Vajon tetszem-e neki? Tudnom kell, hogy tetszettem-e neki! Szükségem van valakire!”  Ha ez az elkeseredett, kapaszkodó, tapadó energia van mögötte, kicsi az esélye, hogy jól süljön el a dolog. Minden emberben működik az intuíció, és mindegyikünk érzékeli ezeket az energiákat és jeleket. Mindannyian érezzük, hogy mi folyik a felszín alatt.

 

De ha valóban jól érezted magadat a randin, élvezted a másik jelenlétét és úgy gondolsz rá, hogy „igazából csak szeretném megköszönni az estét” vagy „csak azért írok, mert szuper volt, és jó lenne még találkozni valamikor”. Ezt a fajta tiszta energiát és közvetlenséget a férfiak általában nagyra értékelik.

 

Tudjuk, hogy vannak srácok, akik imádják a vadászatot, de a saját életemben sosem vettem részt ezekben a játszmákban, sohasem fogtam vissza magamat. Ami gondot okoz, hogy sokunk túlságosan fejben dönti el a dolgokat, ahelyett hogy őszinték és közvetlenek lennénk, és azt mondanánk, hogy „helló, nagyon jól éreztem magam, találkozzunk máskor is”.  Ha nem válaszol, nem válaszol. De nem hiszem, hogy lenne olyan nő, aki olyan kapcsolatban akar élni, ahol stratégiázni és játszmázni kell ahhoz, hogy megértesse magát.

 

 

 

 

Eharmony: A párkapcsolatokról szóló videódban beszélsz a gyerekekről való beszélgetés, a szabadidős valóságteszt és a bűntudatmentes zsigeri megérzés fontosságáról. Beszéljünk egy kicsit a gyerekkérdésről!

 

Marie: A gyerekekről azért nagyon fontos beszélni, mert olyan korban élünk, ahol a dolgok már nem úgy mennek, mint régen. Tizenöt, húsz vagy harminc évvel ezelőtt az emberek megházasodtak és gyereket vállaltak. Lényegében elő volt írva a párkapcsolat, a házasság, az életpálya. Úgy érzem, hogy korunkban ez mind átrendeződött. Az emberek később házasodnak meg – ha egyáltalán megházasodnak. Rengeteg pár dönt úgy, hogy nem vállalnak gyereket. Sok nő azt mondja, hogy bár szereti a gyerekeket, de nem érzi, hogy az ő útja lenne az anyaság. Szerintem az erről szóló mielőbbi beszélgetés egy tiszteletreméltó módja annak, hogy megismerjük a másik elképzeléseit és nézeteit, és egyúttal felmérjük, hogy összeillünk-e egyáltalán.

 

Vannak olyan párok a baráti körömben, ahol a nő egyértelműen szeretne gyerekeket, de a férfi kicsit bizonytalan ebben a kérdésben. Ez nehéz helyzeteket hozhat. Még mielőtt nagyon előre szaladnátok, szerintem fontos megismerni egymás álmait, és megbizonyosodni, hogy tudunk-e segíteni egymásnak az elérésükben.

 

Eharmony: Az is fontos, hogy amikor a másik fél elmondja, hogy mire vágyik, akkor higgyünk neki. Vannak nők, akik azt hiszik, hogy meg fogják tudni változtatni azokat a férfiakat, akik nem szeretnének gyereket.

 

MARIE: Az egyik barátom, Kris Carr (szerző/színésznő) a lehető legjobban fogalmazta meg ezt: „Csak akkor tudsz valakit megváltoztatni, ha az illető még pelenkás.” Szerintem ez a legjobb megfogalmazása a helyzetnek, mert ez tényleg így van.

 

Eharmony: Egy másik tipped, amivel meg lehet határozni, hogy tényleg a megfelelő párkapcsolatban vagy-e, a szabadidős valóságteszt. Elmagyaráznád, hogyan működik?

 

MARIE: Abban a videóban, amit említesz, van egy fiatal nő, aki elmondja, hogy bizonytalan, hogy a párjával valóban összeillenek-e. Ő egy szabad, vállalkozó szellemű nő, utazgatni akar, meg akarja ismerni a világot, kalandokra vágyik. Ezzel szemben a srác boldog volt a tudattól, hogy nap, mint nap bemegy a munkahelyére, és a szabad idejében meg csak tévézik és ejtőzik a kanapén.

 

A szabadidős valóságtesztnek a lényege, hogy leültök, és teljesen őszintén megbeszélitek, hogy ki mit szeretne. Lehet, hogy az egyikőtök egy világutazó, aki folyton a kalandokat űzi és a másik pedig legszívesebben mindig otthon ülne. A hangsúly az őszinteségen van és azon, hogy meg tudjuk-e tisztelni a másik vágyait és életét. Ha nem illetek össze, az még nem jelenti azt, hogy valamelyikőtöknek nincsen igaza, pusztán csak annyit, hogy valaki mással lehet, hogy több közös élményben lehet részed. Egészen biztosan vannak párkapcsolatok, ahol a felek nem sok mindent csinálnak együtt, de meg kell mondanom őszintén, hogy szerintem ezeknek általában nem lesz túl jó vége.

 

Különösen, ha magasfokú intimitásra vágysz, ha a társas lét, az intimitás és a közös élmények fontosak számodra egy kapcsolatban, akkor jobb, ha meggyőződtök róla, hogy az érdeklődési területeitek között van átfedés.

 

Eharmony: A bűntudatmentes zsigeri megérzés tesztje segít eldönteni, hogy a megfelelő kapcsolatban vagy-e. Ki tudnád ezt fejteni?

 

MARIE: Gyakran csak egyfajta bűntudat miatt maradunk benne egy kapcsolatban. Jó embereknek gondoljuk magunkat és nem akarjuk megbántani a másikat. Azt érezzük, hogy nem akarunk fájdalmat okozni a másiknak, és hogy majd valahogy megoldjuk a helyzetet. Félünk a nehéz beszélgetésektől, mert attól tartunk, hogy megbántunk valakit, akit őszintén szeretünk, és így benne maradunk egy olyan kapcsolatban, ami nem igazán jó nekünk.

 

A bűntudatmentes valóságteszt a következő: képzeljük el, hogy egy olyan világban élünk, ahol a partnerünk nem érezne semmi fájdalmat, ha szakítanánk vele. Megvan, ugye? Nem lenne semmi következménye a döntésnek. Százszázalékosan rendben lennének, mi pedig kiléphetnénk a kapcsolatból, és szabadon élhetnénk tovább. Ha elképzeled ezt a helyzetet és egy életteli, szabad érzés fog el – például az jut eszedbe, hogy ez a legjobb, ami történhetne – akkor az azt mutatja, hogy ideje továbblépni.

 

 

 

 

Eharmony: Ha már benne vagy egy kapcsolatban, mi a kulcs ahhoz, hogy hosszú távon működőképes maradjon?

 

MARIE: Nagyon sok mindenen múlik ez. Az egyik dolog, amit sokszor hallottam az életem során, az az, hogy a megfelelő társsal minden könnyen megy majd. De mi, emberek eléggé összetett lények vagyunk. Energiák, érzelmek, történetek, hozott nehézségek, álmok és tervek komplex szövevényéből állunk. Már az is elég nehéz, hogy valaki a saját életével rendbe jöjjön, úgyhogy amikor két embert összeeresztesz, és mindenki hozza a maga történeteit és elvárásait, az mindenképpen munkát kíván.

 

Azt gondolom, hogy az egyik kulcs annak a felismerése, hogy melós lesz, viszont ettől meg nem kell megijedni. Az igazán egymásra szánt idő és az őszinte kommunikáció nagyon fontosak. Egy párkapcsolatban mindig vannak bukkanók. Megsértődsz, csalódott leszel, visszautasítva érzed magad. Történik mindenféle, de ha szeretnétek megtartani az intimitást és a mélyről jövő szeretetet, rendkívül fontos, hogy valós időben meg tudjátok beszélni és le tudjátok tisztázni a dolgokat. Ezalatt azt értem, hogy ha van egy súrlódás, akkor nem vártok heteket vagy hónapokat mielőtt leültök tiszta vizet önteni a pohárba.

 

Saját magamon azt vettem észre, hogy bármikor, amikor azt gondoltam, hogy „ez nem is olyan nagy ügy, jobb nem is beszélni róla” vagy „nem számít, majd elrendezem magamban”, valójában egy újabb sort adok hozzá a bennem lévő sérelmek listájához, ami viszont fokozatosan meggátol abban, hogy bensőségesen és szeretetteljesen forduljak a partnerem felé.

 

Ezzel szemben, amikor valami történik, összezördülünk, ami egyébként az emberi lét természetes velejárója, és Josh-sal leülünk megbeszélni, hogy mi is történt, megértjük pontosan hogy is volt, megbocsátunk egymásnak, és így teljesen benne maradunk a kapcsolatban. Tiszta vizet öntünk a pohárba.

 

Még egy dolog. Úgy gondolom, hogy a mai modern párkapcsolatokban nagyon fontos, hogy mindkét fél teremtsen olyan időt a kapcsolódásra, ami nélkülöz mindenféle technológiát. Én olasz vagyok, Josh zsidó. Minden héten van egy napunk, a Hip Hop Sabbat. Mindenki éjjel-nappal online van, az emberek szó szerint a telefonjaikkal alszanak. Mindenki folyton chatel, üzeneteket küldözget, e-mailezik, nincs idő és alkalom a valódi kapcsolódásra. Azt gondolom, manapság elengedhetetlen, hogy legyen a héten egy nap, amikor mindkét fél tartózkodik a technológiától.

 

Eharmony: Mi a ti boldog és sikeres párkapcsolatotok titka?

 

MARIE: Az egyik titkunk az, hogy mindketten maximálisan segítjük a másikat, hogy önmaga lehető legjobb verziójává válhasson, és úgy érzem, hogy Josh ezerszázalékosan támogatja az álmaimat. Látja bennem a legjobbat, és amikor tanácsot vagy visszajelzést ad, úgy érzem, hogy tényleg az én boldogulásomat tartja szem előtt. Nem egy olyan szemüvegen át nézi, hogy: „ez vajon hogyan fog kihatni a kapcsolatunkra?”, „mi is van emögött?” vagy „jelenthet-e veszélyt?” Mindig azt nézi, hogy nekem mi a legjobb. És ha van bármi visszajelzése, hogyan lehetnék jobb, azt mindig egy szeretetteljes köntösben tálalja.

 

Azt hiszem az elmúlt években eleget dolgoztam magamon, hogy ugyanezt tudjam nyújtani számára is. Így ha tanácsért fordul hozzám vagy valami kihívás vagy dilemma előtt áll, mindig a lehető legkedvezőbb szempontból gondolok rá, és mindent megteszek, hogy megértsem az álmait, hogy tudjam, merre szeretne haladni, mi az, ami leginkább boldoggá teszi, és egyúttal igyekszem a saját erőforrásaimat, a támogatásomat, a szeretetemet annak a szolgálatába állítani, hogy a lehető legjobb életét élhesse. A kölcsönös szeretet, támogatás és bátorítás tart össze bennünket.

 

Forrás: www.eharmony.com

 

Ajánlott könyv:

Férfi
erő

Férfi és női kapcsolatok

az elbűvölő

az elbűvölő