Képzelj el egy olyan életet, ahol pénzügyi szempontból éleslátás és függetlenség jellemez, a céljaidat könnyedén eléred, nagylelkű vagy, miközben másokat is inspirálsz.

 

A Holisztikus jóllétből megismerheted azt a 36 cselekvésorientált életleckét és stratégiát, ami útjelző térképként mutatja az utat, hogy megtaláld az egyensúlyt, elérd a céljaidat, bőséget és boldogságot hozz az életedbe a sorsformáló krízisek, tragédiák ellenére is.

Keisha Blair az egész életét megváltoztató tragédia kapcsán ismerte meg a sebezhetőség erejét. Észrevette, hogy milyen pozitív hatással van a világra azzal, ha elég bátor elmondani a történetét. Férje, akinél egy ritka, gyorsan előrehaladó betegséget diagnosztizáltak, nyolc héttel a második gyermekük születését követően elhunyt.

Keisha Blair a későbbiekben publikált egy online cikket, melyben összefoglalt negyven olyan leckét az életről, amelyet a férje halálából tanult, és amit több mint 51 millió ember olvasott el világszerte. Az írása iránti egyértelmű érdeklődés inspirálta arra, hogy mélyebben beleássa magát ezekbe a leckékbe, és megírja első könyvét, a Holisztikus jóllétet.

A holisztikus jóllét Keisha definíciójában különböző elemekből áll: pénzügyi szakértelemből és függetlenségből, életcélból és küldetésből, spirituális kapcsolódásból és nagylelkűségből – ezek mindegyike az egészség és ellenállóképesség érzését adja nehéz időkben, és elvezetnek bennünket a boldogsághoz.
A könyvben szerepet kap egy döntéshozáshoz használatos keret, a Belső Motiváció, ami egyaránt jövőkép és küldetés, és amely magában foglalja az élet hat törvényét:
1. A bőség törvénye
2. A spirituális megújulás törvénye
3. Az életcél törvénye (az emberiség szolgálatában)
4. A kölcsönösség törvénye
5. A természetes harmónia és egyensúly törvénye
6. Az élethosszig tartó tanulás törvénye

 

Mi az a holisztikus jóllét bankszámla? Hogyan működik?

Keisha Blair: Azért találtam ki ezt a fogalmat, mert az életünk során meghozott döntések nyomán gondolok a holisztikus jóllétre.

 

Minden egyes nap döntéseket hozunk, melyek vagy hozzáadnak valamit az életünkhöz, vagy elvesznek belőle.

 

Ekkor gondolhatunk a bankszámlánkra: ha utalunk rá, növekszik, de ha levonunk belőle, csökken. Ha hosszú időn keresztül olyan döntéseket hozunk, amelyek elvesznek belőlünk, észre fogjuk venni, hogy nem érjük el azokat a dolgokat, amiket szeretnénk, és hogy nem olyan hatással vagyunk az életünkre, mint terveztük.

 

Úgy tudom, hogy tíz év alatt írtad meg a Holisztikus jóllétet. Milyen holisztikus jóllét-gyakorlatok segítették és inspirálták az írást?

KB:  Írtam egy fejezetet a megérzésekről – ezek is közrejátszottak. Igazából több dolog keveréke volt, de ennél kezdeném. Általában kora reggelente szoktam írni. Először a szabadságomon vettem fel azt a szokást, hogy korán felkeltem meditálni, mert eközben rengeteg gondolat árasztott el engem. A Holisztikus jóllétben is beszélek erről a keverékről: a tudatos jelenlétről, a meditációról és a megérzéseinkre való hallgatásról. Ezek és a családommal töltött idő inspirálják az írásaimat. A könyvben találhatók idézetek a gyerekeimtől, olyan dolgokról, amiket nekem mondtak.

 

 

Mit javasolsz, hogyan lehet okosan célokat tűzni magunk elé?

KB: Mikor a célokról van szó, sokszor halljuk azt, hogy okosan kell kitűzni őket… De a kitérőkre nem sűrűn gondolunk. Célkitűzéskor mindig gondolok ezekre: „Hogyan készülök fel az akadályokra? Mit kell csinálnom, ha nehézségekkel találkozom? Mik az eshetőségek?” Célokat meghatározni jó dolog, de hogyan birkózunk meg az akadályokkal? Ezek miatt a sorsdöntő kitérők miatt könnyen félresiklik a célunk, ezért is hangsúlyozom a könyvben: tervezzünk úgy, hogy tudjuk, gátak vannak előttünk. Tegyük helyére a dolgokat annak érdekében, hogy kiiktassuk a veszélyt. Így tehát ha akadállyal találkozunk, készen fogunk állni. Lesz B és C tervünk.

 

A holisztikus jóllét elérésének lényeges része a megújulás. Miért?

KB: Jó kérdés, a férjem halála után egyre csak azt hajtogattam magamban: „Miért? Miért?Mindannyian ezt csináljuk, amikor valami rossz dolog történik. Azt kérdezzük magunktól, hogy „Mit csinálhattam volna másképp? Mit tehettem volna jobban?” Ez válik a belső narratívánkká; olyan, mint egy előadás, amit újra és újra lejátszunk a fejünkben. Nem számít, mennyi idő telt el, ha benne ragadtunk ebben a szerepbena bűntudatban és mindenben, amit meg kellett volna tennünk, amit jobban kellett volna csinálnunk, vagy amit el kellett volna mondanunk… Ezzel a narratívával éljük le egész életünket, de mikor részünkké válik, negativitása megakadályoz bennünket a holisztikus jóllét elérésében. A spirituális megújulással megszabadulunk ezektől a gondolatoktól és túllépünk rajtuk. Általa visszanézhetünk rájuk, és megpróbálhatjuk átírni a forgatókönyvet, mivel a továbblépés érdekében inkább pozitív gondolatokat kínál nekünk. A továbblépéshez ugyanis meg kell szabadulnunk ezektől a negatív forgatókönyvektől. Történjen az imádkozáson, meditáción vagy bármin keresztül, a reflektálásra szánt idő, és a történtekről való továbblépésre adott tér, mikor igazán mélyre áshatunk – ez a megújulás valódi értéke.

Miként járul hozzá a pénzügyi függetlenség a holisztikus jólléthez?
KB: Sokan küzdenek a pénzügyi döntésekkel. Azt vettem észre, hogy amikor nem bízunk magunkban, vagy nem tesszük meg a pénzügyi stabilitás érdekében szükséges lépéseket, az hatással van az érzelmi életünkre, a családunkkal és másokkal való kapcsolatainkra is. Így hasznos lehet az a cél, hogy pénzügyileg függetlenné váljunk, mert elindít bennünket az eléréshez vezető úton.

 

Ha nehézségekkel találkozunk, a pénzügyi függetlenség lehetővé teszi, hogy megadjuk magunknak a megküzdéshez szükséges időt.

 

Ez jelenthet akár több szabadidőt, a családunkkal és barátainkkal töltött időt, vagy azt, hogy felkeresünk egy coach-ot. Az, hogy anyagilag biztos lábakon állunk, képessé tesz bennünket a viharok átvészelésére. Ezért tehát az egyik lecke számomra az volt, hogy ha bármi történik, az anyagi biztonság képessé tesz arra, hogy átvészeld a vihart, hogy ellenállóbbá válj, és hogy sokkal könnyebben túljuss a nehézségeken.

A 30. fejezet címe egy olyan platform kiépítéséről szól, ami bemutat minket. Mit gondolsz, mi a kulcsa a brandünk, az üzenetünk és a küldetésünk összehangolásának?
KB: A saját történetünk – úgy érzem, ez nagyon fontos. Ezzel a történettel tudunk kapcsolódni másokhoz, akik ugyanazokon a dolgokon mennek keresztül, mint mi. Ha képesek vagyunk érzelmileg kapcsolódni, akkor tegyük meg a platformunkon: ha az emberek azt érzik, hogy hozzájuk szól a történetünk, akkor nemcsak a követőinkké, hanem a részünkké válnak. Ezt értem az alatt, hogy építsünk ki egy olyan felületet, ami jól bemutat bennünket.
„Mi a történetünk?
Hogyan hat a másokkal való kapcsolódásra a nagyközönség előtt?
Mi a brandünk világra gyakorolt hatása?
Miként tudunk segíteni másokat az arculatunkkal, az üzenetünkkel és következetességünkkel?”
Ha ugyanis van egy történetünk, könnyűvé válik az üzenetünk következetes átadása. Ezek vagyunk mi, és ez az, amit csinálunk. A történetünk RÓLUNK szól, és egyedül a miénk.

 

 

Ha jóra, mások segítésére használjuk a platformunkat,
akkor brandünk és mondanivalónk átadása természetes könnyedséggel történik. Az emberek könnyebben kapcsolódnak hozzá, mert szívből jön és életszerű.

 

Milyen szerepet játszik a szeretet a holisztikus jóllétben?
KB: Amikor önzetlenül szeretünk, és őszinte érzelmektől vezérelve azt kérdezzük: „Hogyan segíthetnék többet? Nem gondolok arra, hogy mit kaphatnék tőled, hanem hogy én mit adhatnék még neked?”, akkor azzal a szeretettel képesek vagyunk gyógyítani. Annak a szeretetnek megvan az ereje, hogy összehozzon bennünket. Ezért is zárom ezzel a könyvemet. Úgy érzem, hogy a szeretet az, ami feltölt mindannyiunkat. 

 

A szeretet ereje olyan mélyen fut bennünk, hogy segít túllépnünk a nehézségeken az egymásért hozott áldozatokon és az állandó adakozáson keresztül. 

 

Mit szeretnél, a Holisztikus jóllét képviselje az egész emberiséget?
KB: Bennem is ez a kérdés merült fel, mikor végeztem a könyvvel – ezért írtam meg a végére a Holisztikus jóllét tárgymutatóját. „Mit szeretnék képviselni az emberiség számára? Hogyan használhatnák keretként az emberek a mindennapi életünkben, és társadalmi, globális szinten egyaránt?” Ilyesmiken elmélkedtem… Szerintem a Holisztikus jóllét nagymértékű társadalmi változások elérésére is használható, mikor egy csoportban közösen tevékenykedünk. Az a célom, hogy minél több embernek bepillantást adhassak abba, hogy a Holisztikus jóllét a közös célunk egymásért és saját magunkért, társadalmi, országos és világszinten is. Azt szeretném, ha mindenki, minden nő, férfi és gyermek megtapasztalhatná legalább egyszer élete során.

 

Egymást biztatva ellenállóbbá válunk. És minél edzettebbek vagyunk az egyén szintjén, annál erősebb lesz a társadalom és maga a világ is.

 

Hogyan motiválnád a fiatalabb énedet, hogy ne törődjön a kételkedőkkel, és lépjen túl a negatív gondolatokon?

KB: Koncentrálj arra, amit el akarsz érni. A céljaidra. Ne hagyd, hogy mások véleménye arról, hogy mire vagy képes és mire nem, beárnyékolja őket. Tudod, hogy mit akarsz. Tudod, hogy ki vagy. Ne hagyd, hogy beletegyenek téged egy dobozba. Ne hagyd, hogy bárki megmondja neked, hogy mit kéne akarnod és mit nem, vagy hogy mire vagy képes és mire nem.” Állandóan próbáljuk értelmezgetni a felénk áramló negatív üzeneteket, azt kérdezve, hogy „Mi lehet az igazság, ha ezt mondják?” Ezért függenek olyan szorosan össze a kételkedőkről és a mérlegelt kockázatokról szóló fejezetek, melyekben a valós és valótlan korlátokról beszélek. Mi magunk is eldönthetjük, hogy mi igaz és mi nem, egyszerűen azáltal, hogy azt mondjuk: „Egy része valótlan azoknak a dolgoknak, amiket mondanak. Nekem kell eldöntenem, mi a valódi.” Rá kell tehát jönnünk, hogy valótlan korlátokat állítanak elénk. Ehhez azonban tisztán kell látnunk őket, és el kell határoznunk, hogy kimondjuk: nem valóságosak.

Forrás: https://realignd.com 

 

Ajánlott könyv: Keisha Blair – HOLISZTIKUS JÓLLÉT