Ha feletted tornyosulnak az elérendő, megvalósítandó célok, de nem tudod, hogyan vágj bele, itt a megoldás: a Tervezd újra önmagad munkafüzet! Ez a coaching szemléletű évlezáró és évtervező munkafüzet, minden segítséget megad, hogy megvalósítsd az álmaidat, megvalósítsd önmagad. Segít átgondolni az évedet és megtervezni a következőt, a legfontosabbakat tartva szem előtt: a fejlődésedet, az egyedi utadat, az új lehetőségeidet. 

Egy kötetlen beszélgetés alkalmával, leültünk Birtalan Dorottyával, hogy kicsit Ti is jobban megismerhessétek őt. 

 

 

É+ Magazin: Mesélj egy kicsit magadról!

Birtalan Dorottya: Mindig is szerettem érteni a saját és mások működését, az alkotás pedig belső hajtóerőm. A fejlesztői szakmában találtam meg e két szempont egyvelegét, immáron 10 éve.

Elvégeztem az International Business School BA in Busines Administrations & Economics (Üzleti Tanulmányok és Közgazdaságtan) szakát, majd a Cranfield University Entrepreneusrship & Management (Vállalkozástan és Menedzsment) mesterképzésére nyertem felvételt. Ez igazán kiemelkedő pont az életemben, hiszen az igazán nemzetközi közeg, és az általam vezetett innovációs klub sokat formálta a szemléletmódom. Ekkor döntöttem el, hogy emberekkel szeretnék foglalkozni, az üzleti perspektívát megtartva. Így az angliai tanulmányaim után elvégeztem egy nemzetközileg akkreditált üzleti coach képzést, valamint kitanultam a tréneri szakmát is. 

Legnagyobb sikeriem közé sorolom a világ vezető élelmiszeripari vállalatánál kialakított és bevezetett coaching mindset erősítését és tréning sorozatát, amelyet jó gyakorlatként nemzetközi szintén is volt alkalmam bemutatni. 

Jelenleg a 11 hós kisfiammal telnek a napjaim, miközben folyamatosan fejlesztem magam. Így született meg a Tervezd újra önmagad booklet is. Szerzőként a célom a szakmai, önismeret mélyítő azonban könnyen érthető és szórakoztató kreatív munkafüzetek alkotása minden korosztályt megszólítva.

Hiszek abban, hogy az egyén fejlődésével a környezete is fejlődik, és egyre tudatosabb, boldogabb társadalom jöhet létre.

 

 

É+ Magazin: Mi vezetett oda, hogy másoknak nyújts segítséget lelki fejlődésükben?

Birtalan Dorottya: Nagyon támogató családban nőttem fel, de egészségügyi problémákkal küzdöttem. Sokszor éreztem magam emiatt kirekesztve, így már egész korán megtapasztaltam a segítői szakmák jelentőségét. Ennek ellenére, csak az egyetem elvégzése után döntöttem el, hogy ugyan egyelőre nem terapeutaként, hanem fejlesztési specialistaként szeretnék tevékenykedni.

Aki ad, az mindig kap is. Nem ezért dolgozom ebben a szakmában, de az biztos, hogy mindig szép pillanat, amikor mélyebb megértéssel, csillogó szemmel távozik tőlem valaki.

 

É+ Magazin: Mely önfejlesztő szerzők és gondolkodók voltak a legmélyebb hatással saját fejlődésedre? 

Birtalan Dorottya: Először egy különórán adták  kezembe A Titok című könyvet, és nagyon megragadott. Az indított el bennem egy másféle gondolkodásmódot. Rengeteg könyvet olvastam, mindegyik tudott adni legalább 1-1 olyan útravalót, amivel már többnek éreztem magam. Stefanie Stahl A benned rejlő gyermekeknek otthonra kell találnia is nagy hatással volt rám, de Pál Feri Atya, Vekerdy Tamás, Almási Kitti, Dan Millman-t is említhetném.

 

É+ Magazin:  Mi a kedvenc idézeted, akár mottód, amit az életben követsz?

Birtalan Dorottya: Ebből elég sok van.:) Általában periódusonként változik, ahogy az életemben nagyobb változást tapasztalok. Nagyon közel áll hozzám Assisi Szent Ferenc imájának egy részlete:

 

„Uram, adj türelmet, Hogy elfogadjam amin nem tudok változtatni, Adj bátorságot, hogy megváltoztassam, Amit lehet, és adj bölcsességet,
Hogy a kettő között különbséget tudjak tenni.”

 

Ami szintén a minden napjaim része, a pozitív gondolkodás és hogy a test-lélek-elme trióját egyensúlyban, összhangban tartsam. Hiszek abban is, hogy minden okkal történik – még ha rögtön nem is így érzem, látom.

 

 

É+ Magazin: Mit tartasz a legfontosabb lépésnek a célok megvalósításához vezető úton?

Birtalan Dorottya: Ha már ezek kítűzütt célok, és tényleg a Te, nem pedig mások céljai, akkor csak kezd el. A tervezés kritikusan fontos szerintem, de ha túltervez valaki az sem jó. Ráadásul mindig az első lépés a legnehezebb, ilyenkor küzdünk meg a legtöbb félelmünkkel. Előjöhet bennünk a „mi lesz ha” kérdés, esetleg halogatni is kezdünk. 

 

Szóval csak kezd el, kitartással és cselekedettel mindenképp közelebb leszel a célodhoz, mintha el sem kezdted volna.

 

É+ Magazin: Mi a kiegyensúlyozott élet 3 legfontosabb összetevője szerinted? 

Birtalan Dorottya: A nagy trió: Meggyőződésem, hogy minden bennünk dől el. Ezért a már említett test-lélek-elme trióját emelném ki. Ez elég sok mindent takar számomra. A fejlődő szemléletmódra való figyelést, a test edzését, relaxációs gyakorlatokat, kommunikációt, határhúzásokat, életbátorságot, életvidámságot, stb. 

Saját önmagunkra való fókuszálás: Szintén kiemelném, hogy mindenkinek megvan a saját útja és ezt találja meg, járja végig és ne másokhoz hasonlítsuk magunkat. 

Jogom van az érzéseimhez: A kiegyensúlyozottság számomra nem azt jelenti, hogy mindig mindenkor kiegyensúlyozott vagyok – szerintem ilyen nincs. Hanem azt jelenti, hogy többnyire az vagyok, és ha elakadok akkor az is oké. Lehetnek rossz pillanataim, napjaim. Rendben vannak ezek az érzések is. Ha már ezt el tudom fogadni, rögtön kiegyensúlyozottabb is leszek.  Jogom van az érzéseimhez, de a cselekedeteim nem lehetnek az érzéseim kifogásai. 

 

Ajánlott könyvek:

TERVEZD ÚJRA ÖNMAGAD!

A siker alapelvei könyv

.
A TITOK

VEGYÉL RÁ,
BÁRKIT BÁRMIRE

LÉGY KEDVES ÖNMAGADHOZ