Hogyan éld túl a mindennapos bezártságot a felerősödött digitális zajban?

Nem vagy egyedül, ha azt érzed: bár látszólag semmi sem különbözteti meg egyik napot a másiktól – hiszen nap mint nap ugyanazt a négy falat nézed akkor is, ha dolgozol és akkor is, ha szabadidődet töltöd – mégis fáradt és kimerült vagy. Ebben nincs semmi meglepő, hiszen az új élethez való adaptálódás egyes kutatások szerint olyan, mintha új országba költöztél volna. Bár az agy mindent megtesz, hogy elfogadd az új helyzetet, nehéz megemészteni, hogy az extrém körülmények között a hetek lassan hónapokká dagadnak.

Ezt a kiélezett szituációt bizonytalanság, megváltozott időbeosztás, új kihívások jellemzik, és persze az a lényeges körülmény, hogy mindennel izoláltan, egyedül kell megküzdened – felerősödött digitális zajban.

Nem kell 0-24-ben produktívnak lenned!

A New York Times egy cikke a közelmúltban tette fel a nagy kérdést: biztos, hogy most kell életed 100%át nyújtanod? Sokan azzal az elhatározással csöppentek bele a jelenlegi helyzetbe, hogy most időt szakítanak mindarra, amire eddig nem jutott. 

Alapvető, belénk kódolt nyomás, hogy bármit teszünk is, az legyen hasznos. Nincs üresjárat, sőt, a legjobb, ha egyszerre több hasznos dolgot is végzünk. Hallgass hangoskönyvet futás közben, híreket amíg autót vezetsz, podcastot amíg kiteregeted a ruhát a mosógépből. Munkába menet hívd fel az egyik barátodat, ebéd közben pedig nézz fel a közösségi média oldalakra – ismerős példák? Abban a helyzetben pedig, amikor nem mehetünk sehová és otthon kell maradnunk, úgy tűnik, az ilyen “dupla”, sőt tripla tevékenységekre halmozottan több idő jut. Hiszen úgyis a 4 fal között ülünk, és akkor már igazán többet tehetnénk magunkért, nem igaz?

Döntsd el, mi és ki az igazán fontos!

Ez az időszak valóban óriási lehetőség a fejlődésre, de a körülöttünk tomboló zaj halkítására is, ami mára elkerülhetetlenné vált. Az otthon töltött hetek múlásával egyre többen rájönnek, hogy tonnányi energiába kerül lépést tartani a mindenhonnan ömlő információkkal. A munkahely támasztotta elvárások, megbeszélések, online feladatkezelők, magán- és céges e-mailek, barátokkal és családtagokkal megbeszélt videochatek, a hömpölygő híráradat, a háztartás adta teendők, a magánéletről – és a gyerekekről  – való gondoskodás mind bele kellene, hogy férjenek 24 órába. Erre a mindent felemésztő körforgásra rakódik rá a néhány kattintással elérhető online színház, jóga, múzeum, filmek, sorozatok, főzőtanfolyam.

Ha eddig nem tetted meg, most időt kell fordítanod a priorizálásra, mielőtt beszippant a digitális fekete lyuk és azon kapod magad, hogy éjjel-nappal a képernyőt bámulod, mégis minden este azzal az érzéssel térsz nyugovóra, hogy elhanyagolod a barátaidat és lemaradsz egy csomó fontos információról vagy élményről. Kezdj el új technikákat keresni a fejlődésre, találd meg, neked mi jelenti a kikapcsolódást, és mindenekelőtt higgy magadban és abban, hogy minden megoldható

Persze ha úgy érzed, tele vagy energiával és örömet ad, írhatsz most egy nagyregényt, elkészíthetsz bonyolult recepteket, vagy kifestheted a lakást. De mindenre nem lesz időd, ezért jobb, ha gyakorolod – önmagad számára is – a nemet mondás képességét. Ha ez nehézséget okozna, íme 7 tipp, ami segítséget nyújthat. Ne feledd: a negatív érzések nagy részét saját magadnak generálod, de miért tennéd ezt, ha pozitív mederbe is terelheted?

Hogyan? Íme 5 – tesztelt – alapszabály:

  1. Találj alkalmat rá, hogy képernyőmentesen töltődj: olvass, hímezz, főzz, vagy ne csinálj semmit. Bámulj ki az ablakon, ülj ki az erkélyre, a gangra, a kertbe.
  2. Találd meg azt a maximum 2 tevékenységet egy nap, amit mindenképpen szeretnéd, hogy beleférjen: ez vonatkozik a munkára is. 
  3. Ne feledd, hogy bármi történik is, egy világjárvány közepén vagy: természetes, hogy nem tudsz annyira hatékony lenni, lazul a koncentrációd és könnyebben elkap a szorongás érzése.
  4. Épp ezért: legyél sokkal türelmesebb magaddal, de közben maradj fókuszált és az előre elhatározott 2 tevékenységet tényleg végezd el!
  5. Láss tisztán. Ne csak a teendőket, hanem az embereket, sőt a vásárlásokat is priorizáld: ha valamire, arra kiváló ez az időszak, hogy mindannyian felismerjük, mindenből elég sokkal kevesebb. Válogasd meg, mit eszel, kikkel beszélsz, hogyan és mennyit vásárolsz.

Engedd meg magadnak, hogy nem vagy tökéletes – de tegyél meg mentális kényelmedért mindent, amit a jelen körülmények között megtehetsz. Akkor is, ha ennek az az ára, hogy kevésbé vagy hatékony. 

A kevesebb több: ez a mondás talán sosem állta meg a helyét annyira, mint most.

Ajánlott könyvek:

Gabrielle Bernstein – SZUPERVONZÁS

Marie Forleo – MINDEN MEGOLDHATÓ!