• Szeretnék rászokni a rendszeres testmozgásra, de nem tudok, és ez nagyon bosszant.
 • Olyan jó lenne egészségesebb ételeket enni, de imádom a sült krumplit!
 • Többet akarok aludni, hogy kipihentebb és energikusabb legyek, de csak késő este jut idő önmagamra.
 •  Kevesebbet kellene innom, de olyan nehéz megállni, ha társaságban vagyok.
 • Több időt szeretnék tölteni a családommal és a barátokkal a folytonos munka helyett.

Gretchen Rubin könyve segít a vágyott szokások kialakításában és fenntartásában, de a nemkívánatosak abbahagyásában vagy elkerülésében is.

Hogyan javíthatunk életünkön a szokásaink megváltoztatásával?

Szokásaink adják mindennapi életünk láthatatlan szerkezetét. Az, hogy mennyit alszunk, mozgunk, és hogyan étkezünk – hogy csak a legfontosabb témákat említsük –, befolyásolja, milyen életet élünk. Szokás az, amit mindennap megismétlünk, és ami észrevétlenül, de annál erőteljesebben alakítja életünket és jövőnket. Ha változtatni szeretnénk az életünkön, kezdjük azzal, hogy megvizsgáljuk saját magunkat, hiszen csak a saját természetünk alapjaira építhetjük fel szokásainkat, nem létezik egyetlen, mindenkire érvényes megoldás.

„Tehát a legfontosabb az, hogy megismerjük magunkat, és kiválasszuk a számunkra működőképes stratégiát.”

Ha a szokások teszik lehetővé számunkra, hogy változzunk, akkor pontosan hogyan alakítsuk a szokásainkat?

jobban_mintvalaha_B1_218pxErre ad választ Gretchen Rubin könnyed humorú, ám rendkívül alapos, tudományos kutatásokon és rengeteg személyes megfigyelésen alapuló könyve. Egy teszt segítségével egyszerűen meghatározhatjuk, hogy melyik személyiségtendencia jellemző ránk: Lázadók vagyunk, Fenntartók, Kérdésfeltevők, esetleg Engedelmeskedők? Ha már tudjuk a választ, egyszerűbben felismerhetjük szokásalakításunk mozgatórugóit, és így könnyebben változtathatunk rajtuk.  Rubin a könyvben 21 szokásformálási stratégiát mutat be részletesen – mint például a nyomon követés, az órarendkészítés, a villámcsapás, az önmegtartóztatás vagy a kényelem –, amelyek segítségével akkor is megváltoztathatjuk az életünket alapjaiban meghatározó rossz szokásokat, ha korábban már belebuktunk egy ilyen kísérletbe.

Portrait of Gretchen Rubin, NYC

Rubin saját magát, illetve családját és barátait használta kísérleti nyúlként, hogy a szokásokkal kapcsolatos elméleteit a gyakorlatban is helytállóan tesztelje. A könyv segítségével választ kaphatunk a következő kérdésekre:

 • Ha valamit szeretek csinálni, mégis miért esik olyan nehezemre rendszeressé tenni?
 • Néha egyetlen nap alatt megszabadulok egy rossz szokásomtól, máskor meg sehogy sem sikerül, bármennyire próbálkozom is. Miért?
 • Segíteni akarok valakinek a változásban. De hogyan kezdjek neki?
 • A diéta után miért ugranak vissza rám a leadott kilók – vagy még annál is több?
 • Milyen gyorsan tudok megváltoztatni egy szokást?
 • Hogy tudom megtartani a kialakított jó szokásokat?
 • Ugyanazok a stratégiák működnek az egyszerű szokások kialakításánál (például hogy bekapcsolom a biztonsági övet), mint a bonyolultabbaknál (például ha csökkenteni akarom az alkoholfogyasztást)?
 • Miért van időm mindenki másra saját magamon kívül?

 

 

GretchenRubin_150Gretchen Rubin egyike a leggondolatébresztőbb és legbefolyásosabb szerzőknek, akik ma a szokások, a boldogság és az emberi természet egymással összefonódó témáiról írnak. Számos könyve közül kiemelkedő jelentőségű a Boldogságterv, amely a The New York Times bestsellerlistájára is felkerült. A gretchenrubin.com oldalon megjelenő népszerű, naponta frissített blogjában a szokásokkal és a boldogsággal kapcsolatos kutatásai során megélt élményeit osztja meg. Online cikkei mellett, könyveit is rengetegen olvassák. Gretchen korábban jogi területen dolgozott Sandra Day O’Connor bírónő mellett, ekkor ébredt rá, hogy írni szeretne. New Yorkban él a férjével és két kislányával.

Tudj meg többet a szerzőről ide kattintva