Ebben a csodálatos és praktikus könyvben, amely bevezet minket az Enneagram témájába, dr. Beatrice Chestnut és Uranio Paes felfedezőútra hív: bemutatja a kilenc alapvető személyiségmintázatot és azt, hogy ezek miként alakítják az életünket. Ezek a mintázatok számos meghatározó mentális, érzelmi és viselkedési séma forrásai, és hatással vannak arra, hogy kinek hisszük magunkat és hogyan viszonyulunk az élethez. Ha mélységében megértjük ezen mintázatok jelentőségét, jóval magasabb fokú tudatosságra tehetünk szert, valamint egy olyasfajta érzelmi szabadság állapotába juthatunk, amely abból fakad, hogy meglátjuk tudat alatt működő védekezési mechanizmusainkat, illetve megszabadulunk tőlük.

Nem vagy azonos a személyiségeddel. De ki vagy valójában? Miért teszed azt amit teszel vagy miért reagálsz bizonyos dolgokra úgy, ahogy reagálsz? Miért is követed el ugyanazokat a hibákat annak ellenére, hogy sokszor már úgy gondoltad, megtanultál valamit? Hogyan tudnád jobbá tenni emberi kapcsolataidat, és mi történt azokkal, amelyek félresikerültek? Miért maradt egy olyan dolog az életedben, amelyen nem tudsz felülkerekedni?

Nos, megvan az oka mindennek. És megvan az oka annak is, hogy miért nehéz megértened, miért cselekszel úgy, ahogy szoktad. Alapjában véve folyamatosan úgy éled az életed, mintha robotpilóta módban lennél és „átaludnád” azt az állapotot, aki valójában vagy, vagy ami valójában történik benned. Legtöbbünkre jellemző ez. Ez a könyv segíthet abban, hogy felébredj ebből az állapotból azáltal, hogy bevezet az Enneagram, e hatásos fejlesztőeszköz világába. Időtlen bölcsességen alapul, amely abban segíthet, hogy megismerd az igazi önmagadat. Az Enneagram hozzájárulhat ahhoz, hogy legjobb önmagaddá válj, fejlődj. Megmutatja azt, hogy ki is vagy valójában, azáltal, hogy megmutatja, mit gondolsz magadról, ki vagy.

 

Csak ezután tudhatod igazán, hogy ki vagy valójában – és ki nem.

 

 

Mi az Enneagram?

Az Enneagram egy olyan összetett és jelentős szimbólum, amely sokféle tudásrendszerhez kapcsolódik, mint például a pszichológia, kozmológia és matematika. Egy olyasfajta, igen pontos tipológia alapját képezi, amely kilenc különböző személyiségtípust ír le, és olyan a tapasztalatnak értelmet adó keretet alkot, amely segít megérteni az emberi egót, és felvázolja a fejlődés egyfajta folyamatát. Pszichológiai és spirituális modell jellegéből adódóan az önismeret specifikus ösvényeire világít rá. Segít „ráébrednünk” önmagunkra azáltal, hogy feltárja előttünk azokat a szokásmintázatokat és vakfoltokat, amelyek akadályt állítanak fejlődésünk és átalakulásunk elé.

Az Enneagram kilenc személyiségtípuson alapul, amely három „intelligenciaközpontban” gyökerezik – ezek határozzák meg, hogyan fogadjuk be és dolgozzuk fel a külvilágból jövő információkat.

A gondolkodást és az elemzést a fejközpontunk végzi. Az 5., 6. és 7. személyiségtípusokra ez a központ gyakorolja a legnagyobb hatást, tapasztalataikat is a gondolkodás alakítja. Ők analitikus és képzeletgazdag emberek, tudják, hogyan kell tervezni és értelmezni a dolgokat, de hajlamosak túlságosan a logikára támaszkodni, nem figyelve érzéseikre és érzelmeikre.

Az érzelmekért és másokkal való kapcsolódásunkért szívközpontunk a felelős. A 2., 3. és 4. személyiségtípusokra ez a központ van meghatározó hatással, tapasztalataikat az érzések irányítják. Ők általában magas az érzelmi intelligenciájuk és empatikusak, értékelik a kapcsolódást és a kapcsolatokat, de néha túlságosan érdekli őket a látszat, valamint félnek a visszautasítástól.

Az életet érzékeinken keresztül tapasztaljuk meg, a testközpontunkat használva. Az 1., 8. és 9. személyiségtípusok esetében ez a központ a meghatározó, tapasztalataikat az érzékelés határozza meg. Ők általában elkötelezett és felelősségtudattal bíró emberek, értékelik az igazságosságot és méltányolják a tiszteletet is, ugyanakkor előfordulhat, hogy ítélkezőek, illetve rugalmatlanok.

Ha egyik központunkat hangsúlyozottabban vagy gyakrabban használjuk a többinél, akkor veszítjük el „egyensúlyunkat”. Az Enneagram abban segít, hogy tudatossá váljunk ezzel kapcsolatosan, illetve orvosoljuk ezt az egyensúlytalanságot.

Mind a kilenc típus meghatározható az Enneagram körén annak segítségével, hogy mindegyik rendelkezik egy központi túlélési stratégiával, amely szokásmintázatokból és motivációkból áll.

 

Az életünk során mindannyian kifejlesztünk bizonyos öntudatlan stratégiákat a célból, hogy elkerüljük mindazt a fájdalmat és a kényelmetlenséget, amely a világban érhet minket.

 

Amikor önmagunkat ezeknek a tudattalan mintázatoknak a tárházaként észleljük, elveszítjük tisztánlátásunkat azt illetően, hogy kik is vagyunk valójában, illetve mire van lehetőségünk.

Az a tény, hogy ezek mind tudattalan stratégiák, megnehezíti (esetleg el is lehetetleníti), hogy felismerjük, majd meghaladjuk őket. Valójában viszont jóval többek vagyunk annál, aminek gondoljuk magunkat, és az Enneagram segít nekünk abban, hogy rájöjjünk erre.

Az Enneagram körének mind a kilenc személyiségtípusában három különböző „altípust” is megkülönböztethetünk, így összesen huszonhét típus létezik. Ezek az altípusok az eredeti kilenc személyiségtípus árnyaltabb változatai, amelyeket három ösztönkésztetés határoz meg: önmagunk megőrzésére a társadalmi hovatartozásra, illetve a szexuális (monogám) kapcsolódásra irányuló igény. Minden altípus megmutatja, hogyan alakítják viselkedésünket ezek az ösztönkésztetések, valamint hogyan juttatják kifejezésre alapvető érzelmi motivációinkat. Minden egyes típus esetében a három altípus kicsit különböző formában jelenik meg, beleértve a három közül az egyiket, az úgynevezett „ellentípust”, amely bizonyos szempontból ellentétes a típus általános kifejeződésével, mert az érzelmi hajtóerő és az ösztönös cél ellentétes irányultságú.

Az egyik szinten ezek a személyiségtípusok egy nagyon egyszerű dolgon alapulnak, ez pedig a következő: hová fordítjuk figyelmünket, miközben éljük az életünket? Azonban amit észreveszünk, az azt is meghatározza, amit nem látunk meg, illetve rávilágít arra a tényre, hogy nem veszünk észre bizonyos dolgokat. Ezeket hívjuk vakfoltoknak. Amíg nem ébredünk tudatára létezésünk ezen kulcsfontosságú szempontjainak, nem fogjuk látni azokat a hatásokat, amelyeket vakfoltjaink gyakorolnak arra, ahogyan gondolkodunk, érzünk és cselekszünk. Ez ad magyarázatot arra, hogy miért fogalmazhatunk úgy, hogy „alszunk”, zombiként élve le életünket.

 

 

Ha fel akarunk ébredni ebből az állapotból, akkor fel kell vennünk a harcot az egóval – valamint azzal az árnyékkal is, amelyet az ego vetít ránk. Szükség van arra, hogy tudatában legyünk azoknak az automatizmusoknak, szokásoknak, amelyek a védekező egós személyiségburkot felépítik, valamint érdemes tudnunk arról is, ami megrekedt a tudatalattinkban, és ami kapcsolódik az egónk azon szükségletéhez, hogy megvédje magát. Ez az önvédelmi személyiségburok a saját szükségleteire helyezi a hangsúlyt, és megakadályozza azt, hogy fájdalmat vagy örömöt érezzünk, s ez egyfajta ébren alvásra kárhoztat minket, amikor is nem tudjuk, kik vagyunk és mik a lehetőségeink. Hajlamosak vagyunk arra, hogy elnyomjuk ezeket az árnyékokat, mert fájdalmat okoznak, vagy szembesítenek az önmagunkról alkotott képpel. Ha tudatosabbá válunk ezekkel a részeinkkel kapcsolatosan, akkor tudatosságunk növekszik, kiteljesedik. Amennyiben nem szembesülünk velük, akkor előfordulhat, hogy soha nem tudjuk meg, kik is vagyunk valójában. Ha nem észleljük és nem ismerjük fel a személyiségünkhöz kapcsolódó öntudatlan hajlamokat, amelyekre fókuszálunk (és amelyek korlátoznak bennünket), túszul esünk az arra vonatkozó hiedelmeknek, hogy mit gondolunk magunkról, mitől félünk önmagunkkal kapcsolatban, valamint hogy kivé akarunk válni.
Amikor az egónk mögé nézünk és aktívan igent mondunk arra a fejlődési folyamatra, amelyet az Enneagram útjelzőként mutat nekünk, akkor elkezdünk ráébredni képességeinkre a maguk teljes egészében.

Forrás: A felébredés Enneagramja

 

Ajánlott könyvek:

A FELÉBREDÉS ENNEAGRAMJA

A siker alapelvei könyv

ERRE SZÜLETTÉL
(25. JUBILEUMI KIADÁS)

SORSUNK
A CSILLAGOKBAN