Lehet, hogy különösen hangzik, de ha már unod a klímaváltozásról szóló könyveket, akkor a Klíma – Átfogó megoldások egy élhető jövőért Charles Eisenstein lehet, hogy pont neked való lesz.

Nyiss új gondolatokra – vagy mégsem.

Január elején határozottan hidegen hagyott a gondolat, hogy elolvassak még egy klímaváltozásról szóló könyvet, amikor az e-mail postafiókomba érkező hírlevélben szereplő cikken megakadt a szemem.

 

Hiába fenyegetőzünk a globális katasztrófával, ez még nem mozgatja meg az embereket. A lelkesedést csak a szíven keresztül lehet felkelteni.”

 

Ez volt az a szövegrész, ami megragadta a figyelmemet a Miért nem működik a klímaváltozás üzenete című cikk címsora alatt.  Igen, abszolút egyetértek – gondoltam. Az írás a Klíma – Átfogó megoldások egy élhető jövőért egy részletét tartalmazta.

Felkeltette az érdeklődésemet, úgyhogy megvettem a könyvet, amiből most színes öntapadós cetlik (újra fel szoktam őket használni!) sokasága lóg ki. Rengeteg olyan izgalmas és gondolatébresztő passzust találtam benne, amit érdemesnek gondoltam megjelölni további megfontolás és megvitatás okán.

A Klíma – Átfogó megoldások egy élhető jövőért olvasásához érdemes felkészülten nekiállni. Először is jó, ha kéznél van néhány öntapadós cetli, vagy szövegkiemelő filc, mert hidd el, hogy lesznek olyan részek, amelyekhez később vissza akarsz majd térni. Másodszor, a lehető legteljesebb olvasási élményhez azt javaslom, hogy tedd le a klímaváltozáshoz kapcsolódó személyes puttonyodat és közelíts nyitott elmével a szöveghez.

A kötet tizenkét fejezetből áll, amelyek olyan címeket viselnek, mint „A létezés válsága”, „A klímaválság fundamentalista megközelítésén túl”, „Paktum az ördöggel”, „A szeretet forradalma” és „Híd egy élő világba”.

Már az első fejezet a székbe szegezett. Íme egy kis ízelítő, hogy mivel fogsz találkozni.

 

A létezés válsága

Érdemes ezt a fejezetet akár kétszer is végigolvasni, mert az egész alkotás egyensúlya az itt leírtakra támaszkodik. Számomra új volt a „kölcsönös létezés” és az „elszakadás mítoszának” fogalma, az „ők” fogalma viszont nem. Azon nevetnem kellett, ahogy Eisenstein egy olajtermelő vállalat vezetőjének feltételezett gondolatait leírja, bár abban igaza van, hogy ők is emberek.

A környezetvédőknek lehet, hogy ellenére lesz az a rész, amikor Eisenstein arra kér minket (vagyis a bolygón mindenkit), hogy hagyjon fel a küzdelemmel. Nem is csoda, hiszen a harc, a dolgok megakadályozása és betiltása a jelenlegi környezetvédelmi mozgalmak központi elemét jelentik. Tudom, mert valaha magam is aktív résztvevőjük voltam.

 

 

„Egy-egy érvet akkor nevezünk »észszerűnek«, ha az egyezik a saját érdekeinkkel. Könyvemben bemutatom, hogy az észszerű okok nem elegendők: az ökológiai válság felszámolásához a szeretet forradalmára van szükség.”

 

A klímaválság fundamentalista megközelítésén túl

A fejezet első oldala egy rendkívül szórakoztató, ugyanakkor valószínűleg sajnos pontos képzeletbeli szóváltást ír le Eisenstein és egy prominens aktivista között, aki arról akarja meggyőzni, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem az egyedüli dolog, ami tényleg számít.

 

„Bár e könyv az ökológiai gyógyulás témakörét állítja a középpontba, elhatárolódik a pátoszos »Ehhez képest semmi sem fontos« megfogalmazástól. Ez a hozzáállás már számtalan munkásosztálybelit és kisebbségit térített el a környezetvédelemtől leereszkedő üzenetével: »Mi jobban tudjuk, mivel kellene törődnötök«.”

 

Majd kifejti, hogy miért gondolja úgy, hogy a társadalmi és ökológiai gyógyulás kéz a kézben járnak, és egyik sem sikerülhet a másik nélkül.

 

 

A klímaváltozás skáláján és azon túl

Ez a fejezet új fénybe helyezi a klímaváltozásról szóló diskurzust, és egy új kifejezést ajánl, a „klímazavart, ami véleményem szerint találóbb, mint a klímaváltozás vagy a globális felmelegedés.

Végezetül ideillesztem a kedvenc idézetemet a nyolcadik fejezetből („Paktum az ördöggel”):

 

„Azáltal, hogy az önérdekre és a félelemre hivatkozunk, csak erősítjük a belénk ivódott önérdeket és félelmet, amelyek, lássuk be, általában nem a bolygó megmentéséhez, hanem elpusztításához járulnak hozzá. Az önérdekre való hivatkozással egy jottányival sem fogjuk a világban fellelhető törődést gyarapítani.”

 

Charles Eisenstein a Yale University-n szerezte meg matematika-filozófia szakos diplomáját, majd Tajvanra költözött. Megtanult egy új nyelvet, és a következő tíz évben kínai–angol fordítóként dolgozott. Ezek a tapasztalatok meghatározták a későbbi életének az irányát. Ma már íróként, előadóként és podcasterként ismerjük, aki a civilizáció, a tudatosság, a pénz és az emberi kultúra evolúciójának témaköreivel foglalkozik.

Mialatt a könyvet olvastam, gyakran megesett velem, hogy fel akartam pattanni és megosztani a családommal, hogy éppen mit olvastam. De valamelyest türtőztettem magam, összegyűjtöttem a részeket és vacsora közben dobtam be őket.

A Klíma – Átfogó megoldások egy élhető jövőért sokkal többről szól, mint pusztán a klímaváltozásról. Mindenkinek el kellene olvasnia. Minden olvasónak meg lesz a maga véleménye, de kétlem, hogy bárkit is hidegen hagynának az olvasottak. A könyvet különösen meleg szívvel ajánlom a többi környezetvédőnek, mert szükség van rá, hogy mi is kiszélesítsük a látókörünket.

 

Ha a »más kertje, más dolga« gondolkodás univerzálissá válik a polgárság körében, akkor a »senki kertje« lesz belőle.

 

Forrás: www. greengroundswell.com

Ajánlott könyv: Charles Eisenstein – KLÍMA – ÁTFOGÓ MEGOLDÁSOK EGY ÉLHETŐ JÖVŐÉRT