Összeszorul a gyomrod, ha prezentációt kell tartanod? Nehezen alszol el vasárnap esténként mert már előre nyomasztanak a következő heti feladatok? Hajlamos vagy “túlagyalni” a dolgokat? Íme egy könyv, ami kifejezetten a szorongások feloldásáért született!

Van, akinek a szorongás gyerekkora óta az élete része. Másoknak csak akkor jelenik meg az életében, ha be kell ülni a volán mögé, ha számlát kell fizetni, ha meg kell szólalni nyilvános helyen, vagy el kell intézni valami fontosat egy hivatalban. Szép számban akadnak olyanok is, akik azon aggódnak, vajon a barátaik, kollégáik kedvessége netán csak álca, vagy épp attól rettegnek, hogy a szerelmük elhagyja őket.

A szorongás világszerte több millió embert érint.

Veled mikor fordult elő utoljára, hogy szorongtál valamin? Dr. Jill P. Weber klinikai szakpszichológus könyvének már a címe is barátságos felütéssel kezdődik: a Nyugi célja, hogy olyan bevált módszereket és technikákat mutasson be, amelyek bizonyítottan segítenek a szorongás leküzdésében – hiszen nem kell, hogy része legyen az életünknek, és nem egyenlő a félelemmel sem. A krónikus aggódás, a “Nem vagyok elég” érzése, az irracionális meggyőződések általában olyan dolgokra irányulnak, amik nem következtek be, és könnyen lehet, hogy sosem fognak. Amikor azon agyalsz, hogy nem fogsz tudni megszólalni a prezentáción, hogy balul üt ki a randid, vagy hogy biztosan karamboloznál, ha kimennél az autópályára, csak az értékes energiádat pocsékolod, miközben tapodtatnyit sem kerülsz közelebb a megoldáshoz.

 

Mai kultúránk egyik fő üzenete, hogy a boldogság és a siker eléréséhez nincs szükségünk szenvedésre, a fájdalmas érzések pedig a gyengeség jelei. Mondhatni, a fájdalom kiment a divatból, a mentális problémák tabutémáknak számítanak, így sokan érzik úgy: a kudarcélmény, a szomorúság valamilyen hibát jelez. Kevesen képesek megfogalmazni, hogy valójában senki sem immunis a szorongásra, a negatív érzelmek megélése pedig természetes folyamat. Azonban az, hogy felismerjük és tetten érjük őket, nem jelenti egyben azt, hogy el is kell merülnünk bennük. Annak a milliónyi, szikrázó energiának, amit képzelt szituációk lehetséges fenyegetéseire fordítunk, sokkal, sokkal jobb dolgok felé kell áramlania!

 

“Ha csak arra összpontosítasz, hogy kilapátold a vizet a süllyedő hajóból, előfordulhat, hogy nem veszed észre a mentőmellényt magad mellett.”

 

 

A Nyugi célja, hogy felszámolja benned a rögeszmés gondolkodást, szélesebbre tárja perspektívád, és utat mutasson belső szabadságod felé, ami – paradox módon – egy háromszögben található meg. A háromszög egyik csúcsában az érzelmek, a másikban a viselkedésformák, a harmadikban pedig a gondolatok szerepelnek. Ha valamelyik területen változás következik be, az hatással van a másik kettőre is. Ha elsajátítod azokat a szorongásoldó technikákat, amelyek nehéz szociális helyzetekben segítenek feloldani a görcsös aggódást, akkor az hatással lesz a gondolataidra, majd az érzelmeidre is. A könyv ennek megfelelően három részre osztott, mindhárom fejezetben bemutatva azokat a tanulható technikákat, írásgyakorlatokat és meditációs alapokat, melyek kipróbált, jól működő módszereknek bizonyultak a szorongás csökkentésére.

Használható szorongásoldó technikák a teljesebb életért

A szerző arra  biztat, hogy ne olvasd el egyszerre az egész könyvet. Vedd előre azt a területet, ahol leggyakrabban jelentkeznek szorongásos tüneteid, majd lapozz az utolsó fejezetre, ahol megtanulhatod, hogyan maradj kitartó ezen a kihívással teli területen! Megtanulod, hogyan ünnepelheted meg az első sikereket, és hogyan fedezheted fel a hála semmihez sem fogható érzését. Rájössz, hogy a fájdalmas érzések elleni küzdelem csak még inkább felerősíti azokat, de ha nyakig merülsz bennük és újra meg újra átéled őket mentálisan, nem fogsz tudni kimászni az egyre mélyebbre húzó spirálból. A Nyugi nem kínál instant megoldásokat és nem fogja rabolni az idődet. Inkább megmutatja, hogyan tudsz alapjaiban változtatni az alvási szokásaidon, az étkezéseden és a mozgással végzett órák számán ahhoz, hogy csökkentsd az életedben a szorongást. Tanácsot ad, mit tegyél, hogy ne este, villanyoltás után rohanjanak meg a negatív gondolatok, hogy közelebb kerülj a mindennapi testtudatossághoz, és végre lásd, mik az alapvető különbségek a félelem és a szorongás között.

 

 

Illúzió, hogy folyton figyelned kell, nehogy bekövetkezzen valami rossz

A Nyugi megmutatja neked, hogyan fogadd el és tedd barátoddá a bizonytalanságot, így a mindennapi szorongás nem tud megfosztani az örömtől és az élet nyújtotta kincsektől. Az utat azonban, melynek végén  a “Mi van, ha…” gondolatspirál nem fog kísérteni többé, neked kell bejárnod! Csak így számolhatsz le a túlagyalással és a szorongás elől való meneküléssel, és így állíthatod a negatív érzéseket saját szolgálatodba – hiszen a szorongás motiváló is lehet. Ha képes vagy nemcsak egyetlen dologra koncentrálni, jobban fogod látni a nagy képet, így lehetőséged lesz fejlődni, és észrevenni az élet adta ajándékokat.

Vedd észre hát saját belső szabadságod, és fogd ki a szelet a szorongások vitorlájából! Ehhez a könyvben felsorakoztatott stratégiák: írás- és vizuálizációs technikák, anti-szorongás naptár, célviselkedési útmutató, és a pszichológiakutatás legújabb eredményei lesznek a segítségedre, melyek a kognitív viselkedésterápia (CBT), az elfogadás- és elköteleződésterápia (ACT), valamint a tudatos jelenlét (mindfulness) gyakorlatain nyugszanak.

Ne feledd: a fejlődés sosem egyenes vonal. Az akadályok a változás természetes velejárói. Ha már nem küzdesz a szorongás ellen, több lehetőséged nyílik teljes életet élni.

Forrás: Nyugi!

Ajánlott könyv: Jill P. Weber PhD – NYUGI