Köss békét bárkivel, könnyedén, az évek óta fennálló konfliktusos helyzetek megoldására is van lehetőség! Dr. David J. Lieberman az emberi viselkedés és a személyközi kapcsolatok elismert szekértője ebben a könyvében valós, életszerű példákat és forgatókönyveket kínál, melyeknek köszönhetően elérheted, hogy a másik ember túllépjen a sérelmen, a dühön és a fájdalmon, és hajlandó legyen békét kötni. Az általa vázolt technikák és pszichológiai stratégiák segíthetnek abban, hogy értékesebb és gyümölcsözőbb kapcsolatokat teremts és hozz helyre.

 

Ha meg akarod akadályozni, hogy egy véleménykülönbség vitává fajuljon, vagy kritikát fogalmaznál meg anélkül, hogy megbántanád mások érzéseit, megismerheted azokat a pszichológiai titkokat, amelyek segítségével könnyedén, nyugodtan és gyorsan kezelhetsz bármilyen nehéz helyzetet, beszélgetést vagy személyt.”

 

A Köss békét bárkivel megtanít a legnagyobb pszichológiai titkokra, amelyek segítségével bármilyen vitának, konfliktusnak, viszálynak véget vethetsz, és minden elhidegült kapcsolatot helyrehozhatsz otthon vagy a munkahelyeden. Ha eleged van a családi viszályok, munkahelyi nézeteltérések vagy személyes konfliktusok okozta szorongásból, nyugtalanságból, stresszből és zűrzavarból, akkor fegyverkezz fel azokkal a technikákkal, amelyek összehozzák az embereket, elfeledtetik a nézeteltéréseket, és a széthúzás helyébe harmóniát teremtenek.

Ez a könyv lépésről lépésre megmutatja, pontosan mit kell mondanunk és tennünk, hogy bármilyen helyzetben békét teremthessünk. Legyen szó tíz perce, tíz napja vagy tíz éve tartó problémáról, a pszichológia erejével bármiféle szituáció rendbe hozható.

A kötet hatékony lélektani technikákat és eszközöket mutat be, egy másodpercet sem kell filozófiákra, homályos elméletekre vagy ideológiákra pazarolnod. Nem fogunk szüntelenül a megbocsátás erejéről beszélni, halott híres emberekről anekdotázni vagy cuki sztorikról hablatyolni, mert mindezek nem vezetnek sehova. Nyilvánvaló, hogy amikor dühös vagy, csak fájdalmat okozol magadnak. Ez természetes. De az igazi kérdés az: és akkor mi van?

Ez a könyv megmutatja, mivel érheted el, hogy a másik ember – vagy két másik, ha te vagy a békítő fél – túllépjen a sérelmen, a dühön és a fájdalmon, és hajlandó legyen békét kötni. Mi több, megtanulod, hogyan szilárdíthatod meg a kapcsolatot, és miként teremthetsz szorosabb köteléket, hogy hasonló problémák a jövőben ne fordulhassanak elő.

Mire a könyv végére érsz, képes leszel rá, hogy akkor alkalmazd a technikákat, amikor csak akarod. Nincs házi feladat, naplóírás, meditálás az érzéseidről, sem pedig ajánlott irodalom.

Azt is megfigyelheted, hogy minden egyes stratégiát konkrét példák követnek, amelyek hatásosan illusztrálják a lényeget, és pontosan bemutatják a technikák alkalmazását. Az egyes pszichológiai koncepciók mélyreható elemzése érdekében csak keresd az Életszerű példa és forgatókönyv című szakaszokat!

Nos, ahogy mondani szokták, a puding próbája az evés. Éppen ezért a lényeget nem rejtettük el valahol a könyv közepén. Az összes lélektani stratégia úgy van megírva és felépítve, hogy mind önállóan is működjön, így csak azt kell tudnod, mit kell tenned egy bizonyos konkrét helyzetben. A technikákat szövegkönyvvel láttuk el, hogy pontosan tudd, mit, mikor és hogyan kell mondanod. Egyszerűen csak a saját konkrét helyzetedre szabod a hozzá tartozó technikát, és kész is vagy. Ha sürget az idő, vagy azt szeretnéd, ha már most haladnának a dolgok, csak lapozd fel a tartalomjegyzéket, keresd meg a számodra gondot okozó szituációt, és kövesd a pszichológiai stratégiát.

 

 

Mostantól hatalmadban áll, hogy véget vess bármilyen vitának, konfliktusnak, viszálynak, és helyrehozd az elhidegült kapcsolatokat.

 

 

A konfliktus receptje

Vizsgáljuk meg a pszichológiai hátterét annak, hogyan alakulnak ki konfliktusok hétköznapi helyzetekből a mindennapokban.

A konfliktus receptje négy összetevőt tartalmaz, minden egyes vitát, nézeteltérést, viszályt és elhidegülést ezek okoznak. Ez a folyamat érvényes a negatív helyzetekre adott összes reakciónk mögött meghúzódó, gyakran tudattalan késztetésre.

  1. Először is ott van az esemény vagy katalizátor. A szikra. Valamit mondtak vagy nem mondtak, tettek vagy nem tettek, valami nem úgy történik, ahogy szeretnénk, vagy ahogy arra szükségünk lenne. A helyzet a vágyainkhoz vagy az elvárásainkhoz képest váratlanul másként alakul.
  2. Ez az irányítás elvesztését eredményezi.
  3. Mindenkinek függetlenségre van szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát. A kontroll elvesztése megfoszt a szabadság és az irányítás érzésétől, függővé tesz, ami félelemmel tölt el.
  4. Ez a félelem a haragunk alapja. A harag egyszerűen a félelemre adott válasz; pszichológiai kísérlet a kontrollvesztés kompenzálására. A düh gyakran más érzelmeket leplez, például féltékenységet, bűntudatot vagy szégyent.

 

A fizikai és lelki fájdalom és a kontrollvesztés

A fizikai és a lelki fájdalom egyaránt kontrollvesztéssel járhat. Ezért válunk könnyebben ingerültté és frusztrálttá, ha valamink fáj. A migrénes fejfájás például olyasvalami, ami nem irányítható, ezért az érintett gyorsan feldühödik, és könnyebben provokálható. És pontosan ezért van az, hogy az orvosi rendelőben várakozva gyakran „varázsütésre” jobban leszünk, mert tudjuk, hogy a gyógyulás a küszöbön áll. A kontroll visszaszerzésének esélye elég ahhoz, hogy megnyugodjunk. Ugyanakkor az az eset, amikor az autónk a szerelőnél már nem adja ki azt a furcsa hangot, teljesen más jelenség, és messze meghaladja a szerző értelmi képességeit.

 

 

ÉLETSZERŰ PÉLDA ÉS FORGATÓKÖNYV

Lássunk most néhány konfliktust előidéző szituációt, és figyeljük meg, hogy a pszichológiai folyamat mindegyik esetben hasonló módon bontakozik ki!

  • A gyereked kirohan az utcára (katalizátor). -> Nem tudod irányítani a történéseket.-> Megijedsz. -> Dühös leszel a gyerekre.
  • Megbotlasz egy székben a sötétben (katalizátor). -> Elveszíted a kontrollt, azaz meghiúsul a terved, hogy A-ból B-be érj, anélkül, hogy elesnél. -> Megijedsz, hogy talán megsérültél. -> Dühös leszel. (Érdekes, hogy egyesek önmagukra lesznek dühösek, mások a székre, és megrugdossák, megint mások arra, aki „direkt” odatette, hogy ők felbukjanak benne. Nemsokára kiderül, mi határozza meg, hová és kire vagy mire irányítod a dühödet.)
  • A párodnak viszonya van (katalizátor). -> Ez (nyilvánvalóan) nem szerepelt a terveid között, mivel ellentétes a kapcsolatokkal szembeni elvárásaiddal, és elveszíted az irányítást a kapcsolat felett. -> Félelemmel tölt el, ami történt vagy történhet veled és a kapcsolattal. -> Következésképp dühös leszel.
  • Valaki eléd vág az úton (katalizátor). -> Elveszíted az irányítást a helyzet felett, mivel a baleset elkerülése érdekében ki kell térned, vagy fékezned kell. -> Ettől megijedsz, és arra gondolsz, „ami történhetett volna”. -> Ennek eredményeképpen megharagszol a másik sofőrre.
  • A gyerek nem hajlandó felvenni a télikabátját (katalizátor). -> Úgy érzed, nem vagy ura a helyzetnek. -> Félni kezdesz, hogy nem tisztel, és máskor sem fogja megtenni, amit kérsz tőle. -> Dühös leszel rá, amiért nem hallgat rád.
  • Valaki azt mondja, hogy fogd be a szád, vagy szidalmazni kezd (katalizátor). -> A tiszteletlenségtől kevésbé érzed jól magad a bőrödben (a változás mértéke attól függ, hogy ki az illető). -> A saját pszichés állapotodtól függő mértékben aggódni kezdesz, hogy az illető nem kedvel, vagy nem tisztel, és megkérdőjelezed az önértékelésedet és az önképedet. -> Mérges leszel, mert nem szeretnéd, hogy így bánjanak veled, vagyis az elvárásod eltér attól, ahogy a helyzet alakul.

 

„Bármilyen kapcsolatban vagy helyzetben – legyen az szakmai vagy személyes – nem számít, mennyire rosszul állnak a dolgok, gyorsabban és könnyebben összehozhatod az embereket, mint azt valaha is gondoltad volna.”

 

David J. Lieberman új könyvében megismerheted a konfliktusok, viszályok és kihűlt kapcsolatok mögött meghúzódó pszichológiai mechanizmusokat és az azokra kínált működőképes technikákat és stratégiákat.

 

Vess véget bármilyen vitának, konfliktusnak vagy viszálynak!  David J.Lieberman megmutatja neked, hogyan válhatsz béketeremtővé!

Forrás: Köss békét bárkivel

 

Ajánlott könyvek:

.
.
KÖSS BÉKÉT BÁRKIVEL

A siker alapelvei könyv

.
.
.
GONDOLATOLVASÓ

URALD
A HARAGOD
URALD
A HELYZETET

.
.
VÁLTOZTASS
MEG BÁRKIT