Az optimizmus mentális szokás. Megtanulhatod, gyakorolhatod, rászokhatsz a derűlátásra, és ezáltal jelentősen megnövelheted az esélyeidet a sikerre. Vagy a pesszimizmus és a bukás süllyesztőjébe is kormányozhatod magad.

A kellemes személyiség egyik legfontosabb tulajdonsága az optimizmus. Ám kialakulása nagymértékben más személyiségjegyeknek köszönhető: a jó humorérzéknek, a reményteliségnek, a félelmeken való felülkerekedés képességének, az elégedettségnek, a pozitív hozzáállásnak, a rugalmasságnak, a hitnek és az elszántságnak.

A pesszimista az ördögtől fél, és ideje nagy részében vele hadakozik.

Az optimista a Teremtőjét szereti, és azzal tölti az idejét, hogy Őt imádja.

Felülkerekedhetsz a pesszimizmuson, ha tökéletesen elfogadod a Science of Success (A siker tudománya) két alapvető igazságát:

1. Bármit, amit az elméd el tud képzelni és hinni, azt el is tudja érni.

2. Valamennyi csapás és bukás ugyanolyan mértékű haszon magvait rejti, ha elég leleményesen kutatjuk.

 

Tervezz derűlátóan!

Ahelyett, hogy azon aggodalmaskodsz, mi minden rossz történhet veled, naponta szánj néhány percet arra, hogy számba veszed, milyen kellemes események érhetnek holnap, jövő héten és jövőre! Ha ezeken gondolkodsz, azon kapod majd magad, hogy terveket szövögetsz, hogyan valósítsd meg őket. Így fokozatosan rászoksz az optimizmusra.

Ne feledd, hogy egyetlen nagy vezető, egyetlen sikeres ember sem volt soha pesszimista. Ha ugyanis borúlátó lenne, mi mást tudna ígérni a követőinek, mint kétségbeesést és vereséget?

Az amerikai polgárháború két szembenálló táborának vezetői – például Lincoln és Lee – még a legsötétebb órákban is szilárdan hitték, hogy jobb napok jönnek.

A nagy gazdasági világválság idején Franklin D. Roosevelt természetes optimizmusa a remény új szellemiségét jelentette a megtört nemzetnek.

Még a hírhedt vezérek is – a hitlerek, sztálinok, mussolinik és maók – is a jobb napok ígéretére támaszkodtak, hogy követőkre tegyenek szert. Olyan jelmondatokat használtak, mint „holnap az egész világ”, „csak a láncainkat veszíthetjük” és „az új Ázsia”.

Megengedheted magadnak – a történelem legkifinomultabb társadalmi-gazdasági és politikai rendszerében élve –, hogy ennél kevesebbel érd be?

Vésd az eszedbe: az emberi kapcsolatokra az jellemző, hogy a hasonlók vonzzák egymást – függetlenül attól, hogy melyek a fizikai világ törvényei. Egy optimista szívesebben jön össze bizakodókkal, a siker pedig további győzelmeket von maga után.

A pesszimista ezzel szemben aggodalmakat és gondokat szül anélkül, hogy egyetlen szót is kiejtene a száján vagy megmoccanna, mert a negatív hozzáállása tökéletes mágnesként vonzza a bajokat.

Az optimizmus már önmagában is egyfajta siker. Hiszen azt jelenti, hogy egészséges, békés és elégedett az elméd. Egy fölöttébb vagyonos ember is elbukhat fizikailag, ha az állandó pesszimizmusa következtében gyomorfekélye alakul ki.

Az optimizmus nem az a lelkiállapot, amelyben szélnek ereszted a józan ítélőképességed, és naivan abban bízol, hogy a jövő majd gondoskodik magáról. Ez a szemlélet a bolondoknak való.

 

 

Használd a józan ítélőképességed!

Szilárd meggyőződésünk, hogy nekünk megfelelően alakíthatjuk a dolgokat, ha előre gondolkodunk és a józan ítélőképességünkre támaszkodva határozzuk meg a lépéseinket. Hadd mondjak egy példát!

Az 1928-as nagy gazdasági fellendülés idején a hamis optimizmussal élők el sem tudták képzelni, hogy a buborék egyszer kipukkanhat. Kigúnyolták azokat az éleslátó „pesszimistákat”, akik felhívták a figyelmet arra, hogy a nemzet veszélybe sodorja magát az inflációval és a spekulációkkal.

Mikor beütött a csőd, az „optimistákat” hidegzuhanyként érte. Sokukból pedig hiányzott az a lelkierő, amelynek segítségével nyereségbe fordíthatták volna a veszteségüket – kiderült tehát róluk, hogy valójában pesszimisták.

Azok, akik félelem nélkül és nyíltan tekintettek előre, jól helyezkedtek, shortolták részvényeiket és más eszközökhöz folyamodtak – hatalmasat kaszáltak. Ők bizonyultak a valódi optimistáknak.

Te is lehetsz efféle optimista. Tanulj meg elébe menni a változásoknak! Elemezd a jövőt! Tiszta ítélőképességgel mérlegelj minden tényezőt! Majd határozd meg a lépéseidet, hogy úgy alakuljanak a dolgok, ahogyan te akarod.

Rá fogsz ébredni, hogy a jövő nem tartogat semmi olyasmit, amitől félned kellene.

Forrás: www.naphill.org

 

Ajánlott könyvek:

.
Siker

A siker alapelvei könyv

A TELJES GONDOLKODJ
ÉS GAZDAGODJ

ADD EL
MAGAD