Sokkal mélyebb lehet. A Barátságban nincs elvárás, a Barátságban nem számít, hogy mit mond a másik, mert egyszerűen az a jó, hogy a másik veled van.

Liz: Tehát létezik férfi-nő barátság?

– Ha egy férfi és egy nő látja a másik nemiségét, ha valamilyen formában izgatóak egymás számára, akkor a barátság csak a szeretkezés után következhet be. A Barátságban mindent tudsz a másikról, minden kis érzését, gondolatát ismered. Ha megvan köztetek az ellentétes nemek adta szexuális feszültség, amíg fel nem oldjátok, nem tudjátok megélni a másik lényének teljességét. S az általános tévhit ellenére, egy férfi-nő barátságot nemhogy tönkre, sokkal inkább teljesebbé tehet a szeretkezés.

– Nekem nagyon sok férfi barátom van, és nem volt köztünk semmi, sőt, soha nem is vágytam rá, hogy legyen.

– És ők sem? Ők sem vágytak soha arra, hogy legyen valami más is?

– Háát…

– Liz, a férfi-nő barátságban a szexuális vonzalom általában megjelenik – mert hát a Barátság nem más, mint az eggyé válás –, csak általában az ego el tudja nyomni, el tudja torzítani. Amikor két ellentétes nemű ember közel kerül egymáshoz, még akkor is magukba akarják olvasztani a másik lényét, ha valamiért szexuálisan nem vonzódnak egymáshoz: ha „csak” barátod a másik, akkor a vágy nem olyan intenzív, de azért hébe-hóba felüti a fejét. Természetesen a férfi-nő barátságokra leginkább az a jellemző, hogy csak az egyik fél dédelgeti a szexuális együttlét álmát. Ez általában olyan feszültséget teremt, amely megakadályozza a felhőtlen, őszinte kölcsönösséget – főleg, ha a „begerjedt” fél már a mindennapi életben is zaklatja a másikat. De ha ez a helyzet nem alakul ki, egy férfi és nő akkor is ritkán tud barátkozni, mert leginkább a saját nemükkel találják meg a hangot – bár megfigyelheted, hogy napjainkban egyre több nő barátkozik inkább férfiakkal. Ez köszönhető a nők egyre markánsabb, férfiasabb tudatosodásának, illetve annak, hogy a férfiak társaságában nem érzik az állandó versengést.

– Meg egyszerűen nem bírom elviselni a nők hisztijét, összevissza picsogását. A férfiak világa valahogy őszintébb és egyszerűbb.

– Legalábbis neked… Úgyhogy egy szónak is száz a vége, a férfi-nő cimboraság nagyon ritka, de ha valamilyen módon feloldódott a szexuális feszültség, akkor nagyon tartalmas kapcsolatok születhetnek: egy férfi-nő barátsága sokkal mélyebb lehet érzelmileg, mint egy házasság.

– Miért?

– A szabadság és az őszinteség miatt. A házasságot általában megöli a szexualitás kényszerének terhe. Gondolom, gyakran előfordult, hogy épp nem akartál szeretkezni, vagy épp a párod nem akart, de bevállaltátok, mert hát ez a kötelességetek. S nem csak szexuális, az élet minden területén őszintétlen a házasság: akkor is együtt vagy a másikkal, amikor legszívesebben egyedül lennél, akkor is ő alszik melletted, amikor egyedül – vagy épp mással – szeretnél aludni

shutterstock_535079857 (1)A kényszer és a kötelesség miatt általában a házasságokból eltűnik az az öröm, amelyet az őszinteség és a másikkal való találkozás jelent. Amíg nem éltek együtt, amíg csak kétnaponta látjátok egymást, addig minden találkozás egy várva-várt csoda. De ahogy megjelenik a muszáj, eltűnik az öröm és a vágy. Nem véletlen, hogy a tartós házasság alapja egy olyan munka, amelynek köszönhetően az egyik fél sokat utazik.

Ezzel szemben a Barátságban nincs kényszer: akkor találkoztok, amikor valóban vágytok egymás társaságára. S noha azt mondtam, hogy általában csak az ego beszél, és csak azért, hogy elleplezze a személyiségetek hiányosságait, a Barátságban ez is megváltozik: amikor semmiről nem akarod meggyőzni a másikat, amikor a szavak útján már nem szükséges semmit sem közölni, a beszéd kiteljesedik. Amikor egyszerűen csak élvezed a másik lényét, a beszéd nem más, mint egy eszköz a szeretet átadására. Ilyenkor az elme és az ego nem, csak szeretet van a szavakban. A Barátságban nincs elvárás, a Barátságban nem számít, hogy mit mond a másik, mert egyszerűen az a jó, hogy a másik veled van.

S hogy te is vele vagy.

– Hát igen, erre kellene épülnie egy házasságnak is.

– Erre is épülhetne. Sőt, egy házasságban, egy szerelem szülte házasságban még jobban kiteljesedhetne, még több örömöt adhatna a Barátság, épp csak elveszitek magatoktól a lehetőséget. Mert hát, míg a barátodtól sok mindent elfogadsz vagy nagyvonalúan megbocsátasz neki, addig bizony a pároddal szemben igencsak kritikus vagy, és a legkisebb sérelmet is hajlamos vagy megtorolni.

Amikor a barátod elmeséli egy sikeres hódítását, őszintén vele tudsz örülni, mert nyitott a szíved felé, és örömöt ad lénye minden kis rezdülése. Ezzel szemben, ha a feleséged vagy a férjed osztja meg veled azt az örömöt, amelyet egy másik emberrel való szeretkezése adott neki, üvöltve pattansz fel. Nem bírod megélni a másik örömét, s mivel a szíved nincs kitárva, a megcsalás és a féltékenység érzése a porba lök. Véget vetsz a kapcsolatnak, mert hát valójában nem őt szereted: míg a barátságban a barátodat és önmagadat, addig a házasságban csak a kapcsolatodat és a beteljesült elvárásaidat szereted.

A.J. Christian:  Mit keresett ISTEN a hálószobában?

Mit_ker_Isten_aHaloszob_218

 

 

Olvass bele a könyvbe

Keresd a könyvet webáruházunkban kiadói kedvezménnyel