A fürdőkádban ülve találkoztam először Louise L. Hay gondolataival. Épp túl voltam egy szakításon. Sokan hasonló időszakokban fordulnak Louise L. Hayhez: szakítások és összeomlások idején. Kaptam egy példányt a világhírű bestselleréből, az Éld az életed! című könyvéből (amit 1984-ben adtak ki, 30 nyelvre fordítottak le, és amiből több mint 50 milliót adtak el). Az én példányomat hamar átáztatta a fürdővíz és a könnyeim – túlságosan lebilincselt ahhoz, hogy kimásszak a kádból.

Micsoda forradalmi gondolat volt a 23 éves önmagam számára, hogy azok a szomorú körülmények és események, amelyek között hirtelen találtam magam, nem egyszerűen megesnek velem, hanem éppen az érdekemben történnek! – ezt sugallta ugyanis Hay.

 

„Minden megfogalmazott gondolatunkkal és kiejtett szavunkkal a jövőnket teremtjük”

 

Így kezdi Louise a könyvét. A gondolat, hogy van beleszólásom az életem alakulásába, megvilágosító erejű volt számomra.

A 90 éves korában elhunyt Louise L. Hayt, a spirituális gyógyítót és tanítót, a bestsellerszerzőt és könyvkiadót tartják a modern spirituális mozgalom elindítójának, aki azt az – indulásakor még radikálisan újnak számító – nézetet terjesztette, hogy a saját sorsunk urai vagyunk, és hogy a gondolataink formálják a világot, nem pedig fordítva, a világ a gondolatainkat.

„Az élet soha nem reked meg, nem mozdulatlan, nem áporodott” – olvastam, és még azt is alig vettem észre, hogy a fürdővizem lassan kihűl. „Bármiről döntesz úgy, hogy elhiszed, be fog igazolódni. Az életedet úgy tudod átalakítani, ha megváltoztatod a gondolataidat.” Felemelő érzés ez a csalódott szerelmesnek – akinek az esetében Hay szerint egyáltalán nem arról van szó, hogy valaki más nem szereti viszont, hanem ő nem szereti saját magát.

Jóval Oprah, Deepak Chopra, Wayne Dyer, Eckhart Tolle és a többi közismert tanító előtt, már ott volt Louise L. Hay, a személyes fejlődés nagyasszonya. Kikövezte az utat a spiritualitás ezredfordulós bajnokai előtt, és számos könyvüket is kiadta.

Igazi eretnek volt, az elme és a test kapcsolatának úttörője, aki nem félt a saját igazságait megfogalmazni a szkeptikusok világában sem, az elsők között vallotta, hogy meggyógyította magát a daganatos betegségéből, és támaszra lelt a metafizika formálódó tudományában, jóval azelőtt, hogy elterjedtté vált volna.

A negyvenes éveitől kezdve a spirituális tanító és gyógyító munkája révén millióknak segített megváltoztatni az életüket és kezelni magukat – lelki eredetű aggodalmak, önmarcangolás és reményvesztettség okozta betegségekből.

A Hay-tanítás önmagunk szeretetéről és az önbecsülésről szól, amelyek vitathatatlanok és kulcsfontosságúak a pozitív változtatáshoz. A pozitív megerősítések királynője volt, aki előírta a derűs kijelentések naponkénti ismételgetését – ha tükör előtt tesszük, annál jobb –, és a közösségi oldalain is terjesztette őket egészen a halála napjáig:

 

„A legjobbat érdemlem, és most el is fogadom. Úgy szeretem magam, ahogy vagyok”.

 

Mikor senki nem volt hajlandó kiadni a könyveit, megtette maga: az ötvenes éveiben Hay House néven saját könyvkiadót alapított, amely milliószámra ontotta az írásait és a megerősítő üzeneteit, és több generáció számára lett már-már sztenderd ajánlás, hogy legyen valamelyik Louise Hay-könyv az éjjeliszekrényükön (főleg a nőknek).

 

 

A Hay House az azóta eltelt harminc év alatt több mint 130 szerző megszámlálhatatlan bestsellerét adta ki, és biztosított megszólalási lehetőséget korunk legnagyobb hatású személyiségei közül jó párnak, például Choprának, Dyernek, Doreen Virtue-nak és Dr. Christine Northrupnak. Ahogyan az egyik kommentelő (egy meditáció- és jógatanár Hay-rajongó) fogalmazott az Instagramon Hay halála után: „Micsoda belevaló nő!”

„Erős, leleményes és vállalkozó szellemű nő volt, az egyik első üzletember a spiritualitás területén” – meséli róla Neradine Tisaj, aki televíziós ügyvezetőből lett a védikus jóga oktatója, és akit Hay inspirált, hogy felgyógyuljon a mellrákjából és új értelmet adjon az életének.

Igazán lényegretörő és összeszedett volt, amikor segített, hogy meggyógyuljak és elfogadjam, hogy még mindig szerethető és értékes vagyok” – meséli Tisaj, akinél 2008-ban diagnosztizáltak BRCA1 tripla negatív mellrákot, és aki mára már felépült.

A hagyományos kezelések mellett a meditáció, Louise Hay könyve és megerősítései segítettek neki lelkileg megbirkózni a betegség tapasztalatával. Ahogy ő fogalmaz: „Reményt adott a tudat, hogy a gondolkodásmódom óriási szerepet játszik a gyógyulásomban. Ez segített újra teljesnek éreznem magam.

Az Éld az életed!nek történetesen az utolsó lapjai is nagyon népszerűek.

A Lista, ahogyan Hay nevezi, a testi betegségek vagy „rend-ellenességek” ábécérendes gyűjteménye. Ebben a betegségek mellett a „valószínű kiváltó okok” is fel vannak tüntetve, és könnyen érthető új elképzeléseket is tartalmaz, amelyekkel helyettesíthetjük a negatív gondolatainkat. Ezek talán nem oldják meg a „problémát” (Hay nevezi így), de mindenképp arra késztetnek, hogy tudatosítsuk a megszokott, ártalmas gondolkodásmódunkat. Kikerestem a Listában a „torokgyulladás” címszót, miután nemrég ezzel küszködtem. Hay szerint ennek az oka, hogy az ember „képtelen kiállni magáért, megszólalni a saját érdekében”. Akár ez volt a betegségem tényleges oka, akár az időjárásváltozás, akár az, hogy túlhajtottam magam, Hay indoklása jellemezte az életem számos területét.

„Louise Hay teljes elméletet dolgozott ki az alapján, hogy minden egyes gondolatot és a gondolatok testünkre gyakorolt hatásait megfigyelte” – mondja Alexandra Andrews, sydney-i life coach, aki tíz évvel ezelőtt ismerkedett meg Hay könyveivel, amikor a pozitív változtatásokkal kezdett foglalkozni, és Hay alapelveit azóta kliensek ezreivel alkalmazta.

„Az elsők között volt, aki magáévá tette a teljes szemléletmódot, miszerint a gondolataiddal meggyógyíthatod az elméd. Azt a nézetet terjesztette, hogy az emberek kontrollálhatják az elméjüket, ahelyett, hogy az elméjük kontrollálná őket. Megelőzte a korát, a tudomány felzárkózóban van” – teszi hozzá.

 

 

Andrews legnagyobb örömére találkozhatott Hay-yel, akit így jellemez: „csendes, szeretetteljes magabiztosság. Nem volt benne merészség vagy pimaszság. Maga volt a tiszta szeretet.

Tisaj szintén hallotta Hayt néhányszor beszélni, többek közt, amikor legutoljára Ausztráliába látogatott, és a közönség állva tapsolt neki. „Csodálatos volt a jelenléte” – Tisaj szerint – „Fényt sugárzott, és vonzotta az embereket.”

Nagy fontosságot tulajdonítanak Hay „átváltozásának” (ahogyan a Hay House-nál hívják Louise halálát, és semmi kétség, hogy ő is áldását adná rá), ami napra pontosan két évvel Wayne Dyer halála után történt. Dyer a barátja volt és ugyancsak spirituális guru. Ez a páros a varázslatos szinkronicitást hirdette, és úgy tűnik, nem csupán nagy visszhangot kiváltó örökséget hagynak maguk után, de a halálukkal is a szinkronicitást támasztják alá.

Fogalmam sincs, hová lett az Éld az életed!-nek az az elrongyolódott példánya, amelynek szivárvány volt a borítóján. Egy barátomnak adhattam, akiről azt gondoltam, hasznára lehet (mindig hasznát veszik), ahogyan a későbbi példányokat is évek óta elajándékozom – boldogan terjesztem a szeretetét. Amikor Hay haláláról értesültem, a legfrissebb példány után nyúltam (a 25. évfordulóra kiadotthoz). Ennél a megerősítésnél nyílt ki:

 

„Az élet végtelenségében, ahol én vagyok, minden tökéletesen egész és teljes.”

 

Ez pontosan ugyanaz a megerősítés, amelyet Hay Instagram- és Facebook-oldalán posztoltak ki, hogy tudassák a halálhírét.

Louise nem is érné be kevesebbel.

Forrás: Jacinta Tynan www.smh.com.au

 

Ajánlott könyvek:

LOUISE L. HAY ÖRÖKNAPTÁR

ÉLD JÓL
AZ ÉLETED – MOST!

ÉLD
AZ ÉLETED

A siker alapelvei könyv