Barbara Markway a csaknem 30 év tapasztalattal rendelkező okleveles pszichológus és Celia Ampel írónő barátságos hangú, könnyen olvasható és szellemesen megírt, gyakorlatias munkafüzete játékosan és humorral segít, hogy megmutathasd, ki is vagy valójában! Erősítsd meg önbizalmadat!

Gyakran megkérdőjelezed magad?                                                             

Túl sokszor kérsz bocsánatot még akkor is, ha nem tettél semmi rosszat? 

Van, hogy céljaid elérésében megakaszt egy belső hang, ami azt súgja: nem vagy elég jó?      

 

Azt mondják, a szereteten kívül elég csak önbizalmat adni egy gyermeknek ahhoz, hogy boldoguljon az életben. Ez nem véletlen: kutatások támasztják alá, hogy az önbizalom hiánya szinte minden, az életben fontos területre hatással van. A szakmai és magánéleti sikerek katalizátorai a bátorság, a kezdeményezőkészség, az optimizmus, a pozitív önkép és a tettrekészség, melyekkel csak akkor rendelkezik valaki, ha hisz magában és nem fél ezt kimutatni. De ha ez ennyire egyértelmű, miért rendelkeznek mégis fájón kevesen elégséges önbizalommal?

 

Ha azt hiszed, az önbizalom egyszer becsönget az ajtódon, tévedsz.

Az önbizalom sosem állandó, még azoknál sem, akik úgy tűnik, duzzadnak tőle. Az önmagadban való hit és szeretet olyan energia, melyet neked kell megkeresned, felszínre hoznod és folyamatosan ápolnod. Barbara Markway pszichológus és Celia Ampel írónő közös munkája, az Önbizalom Munkafüzet segít, hogy megtaláld a benned is ott rejlő lehetőségeket, és végre élj velük!

Ennek a különleges könyvnek a felépítése szöges ellentétben áll más, az önbizalom témáját boncolgató kötetekkel. Nem sulykolja beléd megállás nélkül, hogy „elég jó vagy”, hanem inkább egy kellemes, humoros és vidám beszélgetésre emlékeztet egy napfényben úszó nappaliban – miközben tele van könnyen megoldható, izgalmas és gyakorlatias feladatokkal is.

A közvetlen hangnemben írt, könnyen olvasható, önreflektív könyvben bevált stratégiákon alapuló, célorientált eszközök segítenek fellelni magadban azokat a készségeket, amelyekkel elnyomhatod a saját magad felé irányuló kíméletlen kritikát, és átléphetsz a fejlődésedet eltorlaszoló akadályokon.

 

Lépj túl a passzivitáson, hiszen itt az életedről van szó!

Nem kell lemondanod az ötleteidről, csak mert nem te vagy az első, akinek eszébe jutottak. Nem kell lemondanod az álmaidról, csak mert úgy érzed, túl elérhetetlenek. És nem kell megkérdőjelezned magad akkor sem, ha nem tartozol a harsány, hangos érdekérvényesítők közé, sőt: rá fogsz jönni, hogy a valódi önbizalom sosem hangos, hiszen nem hangerő, hanem belső eltökéltség függvénye.

Ha naponta mindössze tíz percet szánsz arra, hogy önbizalmaddal törődj, hamarosan látni fogod, mennyire más töltetet kap az életed, ha lendületbe kerülsz, és van kedved a céljaid eléréséhez. Így könnyebben beazonosíthatod a szívedhez közel álló értékeket, hogy ezek segítségével egy olyan, személyre szabott akciótervet készíthess el, amely összhangban áll azzal, akivé válni szeretnél.

Miért ne fejlődhetnél a karrieredben, mutathatnál jó példát a gyermekeidnek, nézhetnél szembe bátran a konfliktusokkal, építhetnél erős kapcsolatokat, vagy változtathatnál valamit pozitívabbá abban a közösségben, ahol élsz?

Barbara Markway az Önbizalom Munkafüzetben rámutat: bár a magunkkal kapcsolatos hiedelmeinket leginkább a körülöttünk lévők, a gyerekkorunk, a család, a barátok és a média alakítja, ez nem azt jelenti, hogy az önbizalomszinted saját hatáskörödön kívül esik. Az önbizalom önmagad érzékelésének megalapozottságából származik. Abból, hogy tudod, ki vagy, mi jelenti számodra az értéket, valamint a kemény munkából, amit ennek megtalálásába belefektetsz.

 

Nyugi, az önbizalomhiány jelenthet jót is!

A Munkafüzet nemcsak abban jó, hogy barátságosan, érthetően és szeretettel teli módon mutatja meg saját magad legjobb verziójához vezető utat, hanem abban is, hogy megnyugtat: nem kell megijedned az önbizalomhiánytól sem, hiszen segít megtalálni a helyes irányt. Az önbizalomhiány jelzi, ha ideje váltani, ha több információra van szükséged, vagy éppen – és ezt kevesen látják be – ha több pihenést kér a szervezeted.

Ha már tudod, hogy mit jelez számodra az önbizalomhiány, fontos, hogy ne tétovázz és ne is gondolkozz ezen többet!  Hidd el: miután órákat fektettél egy bizonyos dolog gyakorlásába, képesnek kell lenned a cselekvésre anélkül, hogy megszállottan azon agyalnál, mi sülhet el rosszul. Ebben a könyvben megtalálod a megfelelő eszközöket az önbizalom vezette gondolkodásmódhoz. Ha hajlamos vagy sokat tétovázni, tedd fel azt az egyszerű kérdést: mi az, amitől együttérzőbb lehetsz saját magaddal?

A gondokon és az észlelt hibákon való folyamatos rágódás a lehető legrosszabb, amit tehetsz, és kapcsolatba hozható a szorongással és a depresszióval is. De ha megtanulod önbizalommal feltankolni magad, megtöröd a túlgondolás bűvkörét, és elhallgattatod a kritikus éned!  Amikor elkezdesz bízni magadban, azzal életerőt is nyersz, hiszen nem fektetsz többé energiát abba, hogy agyalj rajta, mások mit gondolnak rólad.

 

Építkezz a kudarcból!            

Egy magabiztos ember képes elfogadni a hasznos visszajelzést, és aszerint cselekedni ösztönös védekezés nélkül. Amikor már nem jelent kérdést az önbecsülésed, a kritikát és akár a nyílt visszautasítást is tudod majd kezelni anélkül, hogy az összetörne. Megtanulod, hogy a kudarc is az élet része, és a hibák a fejlődéshez vezetnek. Nem vársz a tökéletes alkalomra, hanem többször próbálkozol, kitartóbb leszel, és így többet is elérsz majd.

A magabiztosság ugyanis nem jelenti azt, hogy többet nem vallasz kudarcot, és azt sem, hogy mindig mosolyogsz, és sosem élsz át szorongást vagy kételyeket. Ehelyett, ha van önbizalmad, tudod, hogyan kezeld ezeket az érzéseket, hogyan tarts tőlük távolságot, vagy – ha szükséges – verekedd magad át rajtuk, és valóban kihívásokat, vagy egyszerű, megoldandó problémákat láss bennük, teljesen érzelemmentesen.

Könnyű azt hinni, hogy körülötted mindenkinek tökéletes a párkapcsolata, fantasztikus a karrierje, és mindennek tetejébe még szupermodell külsővel is rendelkezik. De jegyezd meg: mindenkit érnek kudarcok, mindenkinek vannak rossz napjai, önértékelési problémái és testi tökéletlenségei.

 

Ezt a könyvet nyugodtan összefirkálhatod

És miután megtetted, hidd el, sokkal jobban fogod magad érezni. Megtanulod, hogy történjen bármi, nem akadályozhat meg abban, hogy az értékrended szerint élj. Amikor újra azon kapod magad, hogy „Nem tudod megcsinálni”, „Ez egy katasztrófa lesz”, megtanulod tetten érni a gondolatot, és hagyni, hogy továbbsuhanjon, anélkül, hogy szentírásként fogadnád el.

A könyv akcióterveket és konkrét gyakorlatokat ad a kezedbe, amikkel megtudhatod, ki vagy valójában, hol, mikor, hogyan, mennyire szokott meginogni az önbizalmad, és hogyan léphetsz túl ezeken a mélypontokon.

Praktikus, elérhető stratégiákat kapsz az önbizalom építéséhez életed különböző területein. Megtanulod felismerni magadban a haszontalan gondolati mintákat és alapvető meggyőződéseket, s azt is, hogy miként tudod a figyelmedet hasznosabb irányba fordítani.

Ajánlott könyv: Barbara Markway PhD, Celia Amp – ÖNBIZALOM MUNKAFÜZET