A jelenlegi kutatások, amelyek feltárják, mi teszi az embereket boldoggá, napvilágra hoztak néhány izgalmas tényt. Kiderült, hogy az olyan célok, amilyen például a jólét elérése, a meggazdagodás vagy az előléptetés, nem igazán jelentenek változást egy ember boldogságszintjét tekintve. Többnyire nem vagyunk jók annak előrejelzésében, hogy mi tesz majd bennünket boldoggá a jövőben. A többi felismerés is épp ilyen lesújtó és leleplező. Az úgynevezett „pozitív pszichológia” új területe alkalmasabb mítoszrombolásra, mint a boldogság új alapjainak megteremtésére.

boldogsag_chopraAz újfajta boldogság igénye minden nappal nő. A világ anyagi javainak tárháza csökken, miközben egyre több ember akar osztozni rajta. Ahogy a hagyományos társadalom összeomlik, a materializmus kitölti az űrt, utat engedve ezzel a fogyasztás további burjánzásának. Ám a fogyasztói láz – bár az öröm apró morzsáit nyújtja – a legrosszabb módja a hosszú távú boldogság elérésének.

Az újfajta boldogság igényének egy további oka a körülöttünk mindenhol burjánzó depresszió és szorongás járványszerű elterjedése, ami rekordmennyiségű receptet hív életre, amelyek mind ezt az állapotot lennének hivatottak legyőzni. Ezek a gyógyszerek azonban, bár a gyógyszeróriások támogatását élvezik, az esetek felében hatástalannak bizonyultak, és egyes tanulmányok kimutatták, hogy bizony még a placebo is hatékonyabb náluk.

Hogyan is nézne ki ez az újfajta boldogság?

A világ bölcseleti rendszerei mind befelé mutatnak, kijelentvén, hogy létezik az elmének egy olyan szintje, amely a boldogság forrásaként működik. Amikor egy embernek sikerül megtalálnia ezt a benső magot, ott békességre és csendre lel. Biztonságban érzi magát, és megtapasztalja a törődést. A szeretet és a boldogság az élet természetes velejárói, nem pedig random, véletlenszerű élmények.

Jelenleg a pozitív pszichológia pártfogói közül sokan úgy vélik, hogy a boldogság egy megbízhatatlan, véletlenszerűen bekövetkező esemény; ennek következtében tehát meg kell szabadulnunk a tartós boldogság elérésének illúziójától. Ezen gondolat követői azt állítják, hogy a boldogságnak semmi köze az öntudat „magasabb” szintjeihez, hanem teljes egészében az agy kémiai reakcióiból ered. Így tehát érthető, hogy az újfajta boldogság nem is állhatna távolabb ettől a megközelítéstől. És miután a társadalmunk egyenesen rabja lett a fogyasztásnak és annak, hogy minden betegségre felbukkan egy újabb pirula, az előttünk álló út feltehetőleg egyre boldogtalanabb lesz, annak ellenére, hogy az orvostudomány azt ígéri, minden válasz csupán egy karnyújtásnyira van.

A bölcseleti hagyomány nem egyezik a vallással. Nem a hitre, és nem is Isten üdvösségére van szükség egy olyan boldogság megteremtéséhez, amelyet senki sem vehet el tőlünk. Ez a végső cél. Olyannyira eggyé válni benső magunkkal, hogy a külső történések ne tudjanak megfosztani benső békénktől és elégedettségünktől. Fordulhatunk akár Szókratészhez, akár Buddhához, mindez csupán arról szól, hogy milyen döntéseket hozunk meg az út során.

Az első út az élvezet útja. Amint elindulunk rajta, megsokszorozzuk a szép dolgokat az életünkben, miközben minimálisra csökkentjük a fájdalmas dolgokat. Annak ellenére, hogy a hagyomány azt tanítja, hogy a fájdalmat nem lehet eltűntetni az életünkből, a gyönyör pedig mindig múlandó, ideiglenes, millióan választják ezt az utat, amely a végére valóban a fájdalom forrása lesz. Akármelyik kábítószerfüggő elmondhatja, hogy a választott drog által kiváltott első csúcsélmény után a további adagok csupán a fájdalom enyhítésére szolgálnak. Lehet a mániánk a heroin helyett egy új autó vagy egy édes desszert, az agyunk megszokja ezeket a beidegződéseket, és egyre nagyobb és nagyobb adagokra lesz szüksége ahhoz, hogy a korábbi csúcsélmény akár egy aprócska érzetét is keltse. (A videojátékok készítői tisztában vannak azzal, hogy a játék izgalma hamar alábbhagy, ami az új és izgalmasabb játékok iránti sóvárgásra késztet.)

boldogsag_2Melyik a helyes út számodra?

A másik út a bölcsesség útja, amely nem a legjobb kifejezés, hiszen ezt jobbára a hosszú, ősz szakállú aggastyánok higgadt lelkiállapotához kapcsoljuk. A szankszkrit nyelvben létezik egy jobb kifejezés, a vidja, amely a tudást jelenti, de bővebben valahogy így fejezhető ki: „az igazság elérésének útja”. Ami a boldogságot illeti, a vidja ösvénye magában foglalja mindazokat a döntéseket, értékeket és meggyőződéseket, amelyek igazából hozzásegítenek a boldogságunk eléréséhez. Ha egy gyermek kicsi korától kezdve megkapja a jó irányokat, megtanulhatja meghozni ezeket a döntéseket. Mi, többiek pedig első lépésként semmissé kell tegyük múltbéli hibáinkat.

Milyen választások és értékek vezetnek el az igazi boldogsághoz?

Meditáció, amely felnyitja a tudat mélyebb szintjeit.
Tettek, amelyek másoknak kedveznek.
Szociális kapcsolatok, amelyek fenntartják a meghittséget és az összetartozást.
Ihlet, amelyet a világ szövegeinek és verseinek olvasásából merítünk.
Elmerengés a természet szépségében.
Személyes céljaink megvalósításának víziója, amelyet nap mint nap követni tudunk.
Belső önmegvalósításra való törekvés a külső beteljesüléssel szemben.
A stressz csökkentése.
Szánjunk időt a békés töprengésre.
Tanuljuk meg szeretni saját cégünket, fejlesszük önmagunkat.
Kerüljük az erőszak és a harag minden formáját, legyen az elsöprő vagy enyhe.
Oldjuk meg mind a belső, mind pedig a külső konfliktusokat, ahelyett hogy engednénk nagyobbra nőni őket.
Fizessük ki a múlt felé minden tartozásunkat, ami azt jelenti, hogy meggyógyítjuk a régi fájdalmakat és sérelmeket.
Tartsunk távolságot a tömeggondolkodástól és a másodkézből kapott véleményektől.
Adjuk fel az ellenségeskedésben és a „mi kontra ők” gondolkodásban való hitünket.
Törekedjünk kedvességre és megértésre.
Legyünk nagyvonalúak, tanuljunk meg adni.
Lássuk magunkat egy tágabb emberiség részeként, és lássuk meg az emberiséget az isteniség egyik megnyilvánulásaként, minden hibánk ellenére.

Ez hosszú listának tűnhet, de amint elkezdünk a vidja útján járni, új távlatok nyílnak meg előttünk, és mindaz, amit valaha gondoltunk vagy amiben hittünk, új fényben látszik majd. Ez lényegében abban áll, hogy a „kint keresendő” régi boldogságod teljesen a feje tetejére áll.

Deepak Chopra
(forrás: www.oprah.com)