Sok ember bonyolult kapcsolatban áll a pénzzel. Vannak, akik egész életükben azért küzdenek, hogy egy kicsit többet keressenek. Másoknak bőven van pénzük, mégis azon keseregnek, hogy nincs elég. Nyilván ön is tisztában vagy azzal, hogy a vágyott siker elérése érdekében jól kell kezelnie ezt a kérdést. Idetartoznak a jövedelemszerzés gyakorlati külső módszerei, valamint a kiadások kezelése. Ugyanakkor a belső problémákat is kezelnünk kell – azokat a pénzzel kapcsolatos, néha fel nem ismert önkorlátozó hiedelmeket, gondolatokat és érzéseket, amelyek megakadályozzák a fejlődésünket.

 

Ismerje fel a pénzzel kapcsolatos önkorlátozó hiedelmeit!

Kiskorunkban, amikor még csak ismerkedünk a világgal, a pénzhez fűződő hiedelmeinket is a hozzánk legközelebb állóktól tanuljuk el. Ön is hallotta már ezeket a mondatokat?

 • Senki sem lopja a pénzt.
 • Nem juthat mindenkinek.
 • Önző dolog több pénzt akarni.
 • Csak a gazdagok tudnak még több pénzt keresni.
 • A gazdagok egyre gazdagabbak, a szegények meg egyre szegényebbek lesznek.
 • A pénz a bűn melegágya.
 • A pénzes emberek gonoszak, önzőek és erkölcstelenek.
 • A gazdagok telhetetlenek és becstelenek.
 • A pénz nem boldogít.
 • A sok pénz sok fejfájást okoz.
 • Aki gazdag, az nem lehet mély érzésű.

Vannak, akik még negatívabb hiedelmeket őriznek a pénzről, és soha nem kérdőjeleik meg ezeket az állításokat. Önnek is ismerősek az alábbi kijelentések?

 • Pénz egyenlő szenvedés.
 • Nem szabad többet keresnem, mint az apám/az anyám/a bátyám/ a nővérem.
 • Ha meggazdagszom, felrúgom a családi egyezményt.
 • Ha meggazdagszom, csak púp leszek az emberek hátán.

 

3 lépés, amivel a visszájára fordíthatók a pénzzel kapcsolatos önkorlátozó hiedelmek

A siker érdekében nem mindegy, miként vélekedünk a pénzről és a vagyonról. Meg tudjuk törni a gyerekkori beidegződéseket egy egyszerű, de annál hatásosabb, három lépésből álló módszerrel, ami pozitív és erőt adó gondolatokat csempész önkorlátozó hiedelmeink helyére. Bár a gyakorlatot önállóan is el lehet végezni, sokkal eredményesebb – és szórakoztatóbb –, ha a társunkkal együtt vagy egy kisebb csoportban végezzük el.

 

1. Írja le az önkorlátozó hiedelmet!

Vegyük például ezt: A pénz a bűn melegágya.

 

2. Kérdőjelezze meg az önkorlátozó hiedelmet, figurázza ki, vagy szálljon vitába vele!

Ezt úgy oldhatja meg, hogy felsorol néhány új hiedelmet, ami megkérdőjelezi a régit. Minél pimaszabbul tekeri ki az értelmét, annál erőteljesebb hatást gyakorolhat a tudatára.

Néhány példa:

 • A pénz a jótékonykodás melegágya.
 • A pénz a nyaralás melegágya!
 • A pénz a bűn melegágya annak, aki gonosz, de én egy szeretetre méltó, nagylelkű, megértő és kedves ember vagyok, akinek arra kell a pénz, hogy jót tegyen másokkal.

Ha akarja, írja fel az új hiedelmeket indexkártyákra, és tegye hozzá őket a pozitív megerősítések paklijához, majd naponta olvassa fel mindet lelkesen és teljes átéléssel. Ez a szertartás sokat segíthet, hogy anyagi téren is sikereket érjen el.

 

 

3. Fogalmazzunk meg egy pozitív tartalmú ellentétes állítást!

Miután a fenti módszerekkel kiüresítette az önkorlátozó hiedelmet, utolsó lépésként fogalmazzon meg egy új állítást, ami az eredeti hiedelem szöges ellentéte. Ez az ellentétes állítás legyen az, aminek hallatán elégedett borzongás fut végig a testén. Ha megvan, párszor sétálja körbe a szobát, és közben energikusan, teljes átéléssel ismételgesse az állítást. Legalább 30 napon keresztül mondja el naponta többször az új hiedelmet, mert akkor örökre meggyökerezik.

Egy példa:

Szerintem a pénz a szeretet, a boldogság és a hasznos munka melegágya.

Ne feledje, hogy az anyagi sikerrel kapcsolatos gondolatok nem teremnek csak úgy maguktól! Nekünk kell megfogalmaznunk azokat az állításokat, amelyek gazdagságunk „gondolati gerincét” fogják képezni. Mindennap szakítson időt a gazdagsággal kapcsolatos gondolatokra és az anyagi sikert bemutató képekre. Ha tudatosan ezekre a gondolatokra és képekre összpontosít, azok idővel kiszorítják az önkorlátozó gondolatokat és képeket. De most jön a lényeg: ha minél gyorsabban meg akarja valósítani anyagi természetű céljait, mindennap ismételgesse a pozitív megerősítéseket (és képzelje el az eredményeket) ebben a témában.

 

Íme, néhány megerősítés, amiket magam is sikerrel használtam:

Most már bőven van pénzem arra, hogy minden álmomat megvalósítsam.

Minden befektetésem jövedelmező.

A pénz sok láthatatlan csatornán keresztül áramlik a zsebembe.

Isten az én kiapadhatatlan erőforrásom, ahonnan hatalmas pénzöszszegek áramlanak a zsebembe gyorsan és könnyedén, minden érintett legnagyobb megelégedésére.

Jövedelmem minden egyes nappal tovább gyarapodik, akár dolgozom, akár pihenek.

Az emberek boldogan fizetnek nekem azért, amivel a legszívesebben foglalkozom.

Helyénvaló döntéseket hozok arról, hogy mihez kezdjek a pénzemmel.

 

 

Ne feledje, hogy bármilyen hiedelmet meg tudunk gyökereztetni a tudatalattinkban, ha pozitív várakozással ismételgetjük a várható végeredményhez társított érzelmekkel átitatott gondolatot.

 

„A meggazdagodásnak is megvan a maga tudománya, amely ugyanolyan egzakt, mint az algebra vagy a számtan. Az anyagi gyarapodás is bizonyos törvényszerűségek alapján jön létre; ha sikerül megismernünk és elfogadnunk ezeket, matematikai bizonyossággal gazdagok leszünk.”
Wallace D. Wattles 

 

Forrás: A siker alapelvei a gyakorlatban

 

Ajánlott könyvek:

A siker
alapelvei

A siker alapelvei könyv

A siker alapelvei
a gyakorlatban

.
Siker