Egy kedves barátnőmmel, Marie Forleo-val beszélgettem a Minden megoldható című könyvéről, amely a New York Times bestsellerlista első helyén áll. Nagy örömmel osztom meg ezt az interjút!

2017-ben egy blogbejegyzésben írtam arról, hogy Marie mantrája, a minden megoldhatóa legfontosabb üzleti tanács volt, amit valaha is kaptam. Függetlenül attól, hogy valaki a saját vállalkozásában dolgozik vagy meg szeretné változtatni a munkához való hozzáállását, ezt a gondolkodásmódot mindenképpen alkalmaznia kell.

Ám, ez messze túlmutat a munka világán. Amikor a korlátaidba ütközöl, kétségeid vannak és azt érzed „nem tudom megcsinálni” vagy „nem vagyok elég jó”, akkor a saját sikered és boldogságod útját zárod el.

A „minden megoldható” mantra intravénásan adagolja az üzenetet: igen, meg tudom csinálni. Mindenkor van megoldás. Mindig ott van a legmagasabb jó szerinti út.

Gabby és Marie – kérdések és válaszok a Minden megoldható című könyvvel kapcsolatban

Olvass tovább, hogy megtudd,

  • mi az a gyakorlat, ami 42%-kal növeli céljaid megvalósulásának lehetőségét,
  • a „minden megoldható” szemlélet hogyan vezérelte Marie-t gyermekkora óta,
  • miért kell belevágnunk, mielőtt készen állunk,
  • mi az a négy lépésből álló folyamat, amely segít leküzdeni a félelmeket.

 

Gabby: A „minden megoldható” mikor vált a mottóddá és hogyan segített Neked?

 

Marie: A „minden megoldható” szemléletet anyámnak köszönhetem. Ő az egyik leglelkesebb és legszorgalmasabb ember, akivel valaha találkoztam. Tevékenyen él, és tudja hogyan kell a legtöbbet kihozni a legkevesebb pénzből is. Emlékszem, gyerekként mindig úgy mentem haza, hogy ő valami nagy projekt közepén volt éppen. A repedezett fürdőszobacsempe javításától kezdve a szivárgó tetőig minden megcsinált, még akkor is, ha nem volt tapasztalata ezeken a területeken, és ez még az Internet, a Google és a YouTube előtt volt!

Azt szokta mondani:

 

 „Az életben semmi sem bonyolult. Bármit megtehetsz, amit csak kigondolsz, ha rászánod magad, nekiállsz és megcsinálod. Minden megoldható.”

 

Ez a mondat és filozófia mélyen a lelkembe hatolt. Ez lett életem legerősebb mozgatórugója. Ez az alapja mindennek, amit valaha is csináltam, megoldottam és megvalósítottam.

Ez segített elhelyezkednem minden munkahelyemen. Ez segített abban, hogy kimásszak a fojtogató adósságokból, kilépjek a sehova sem vezető párkapcsolatokból és megőrizzem a számomra értékes viszonyokat, sokszor mindezeket rekordidő alatt.

Ez adta a bátorságot ahhoz, hogy 23 éves koromban vállalkozást indítsak és az alapoktól kezdve sokmillió dolláros, társadalmilag érzékeny oktatási és médiacéggé fejlesszem – előzetes tudás, tapasztalat, befektetők, diploma és kapcsolatok nélkül. Ez indított arra, hogy elkezdjek videókat készíteni az első generációs webkamerám segítségével, amely később egy díjnyertes online műsorrá nőtte ki magát, amit aztán 195 országban, több tízmillió néző láthatott.

Mindezt nem dicsekvésként mondom. Azért mondom, mert egészen mélyen meg vagyok győződve arról, hogy valóban minden megoldható.

 

Hogyan alakítja át a „minden megoldható” megközelítés azt, ahogyan az akadályokat vesszük, ahogy a nehéz helyzeteket, a főbb életeseményeinket, sőt, ahogy mindennapi életünket kezeljük?

 

Sokan azt mondják, hogy a legnagyobb álmod eléréséhez Sherlock Holmesként fel kell kutatnod minden negatív, korlátozó hiedelmet, amelyek a fejedben zakatolnak. Ki kell ásnod a gyerekkorodból és a múltból minden vacak elképzelést, és azután azon kell dolgoznod, hogy megváltoztasd őket.

De mindezt nem kell végig csinálnod, sőt, RENGETEG időt és energiát spórolhatsz meg! Csupán erre az egy szilárd meggyőződésre van szükséged, ami azt mondja: minden megoldható, ez olyan mesterkulcsként működik, amely kinyit minden elképzelhető ajtót tudatod kastélyában.

Olyan ez, mintha felkapcsolnád a villanyt, amely azonnal megvilágítja az agyadban lévő végtelen lehetőségek tárházát. Az első dominó eldöntéséhez hasonlóan, ez az egy meggyőződés olyan kognitív láncreakciót vált ki, amely feltárja az összes többi potenciált. Ha ezt a nézetet nemcsak elméleti alapon, hanem funkcionálisan és operatív szempontból is magadévá tudod tenni, akkor semmi sem állíthat meg többé.

A „minden megoldható” szemlélettel hétköznapi problémákat is megoldhatsz, mint például az elromlott mosógép vagy egy defekt. Arra is használhatod, hogy felépíts egy céget, hogy javíts az egészségeden, vagy hogy pénzügyi szabadságot teremts magadnak. Alkalmazhatod egy kapcsolat megmentésére (vagy befejezésére), vagy arra, hogy megteremtsd álmaid legnagyszerűbb, legszenvedélyesebb szerelmi kapcsolatát.

A krónikus stressz, bánat, harag, depresszió, szenvedélybetegség, szorongás, kilátástalanság és adósság felszámolásához is alkalmazhatod. Segítségül hívhatod akkor is, ha egy áttörést jelentő technológián dolgozol, egy új nyelvet tanulsz, jobb szülővé vagy erősebb vezetővé szeretnél válni. A legfontosabb, hogy ezt az elképzelést másokkal együtt is felhasználhatod pozitív és jelentős változások létrehozására.

 

 

Mit tudsz mondani arról a gyakorlatról, amely 42%-kal növeli céljaink megvalósulásának valószínűségét?

 

Dr. Gail Matthews, a kaliforniai Dominikai Egyetem pszichológia professzora által végzett tanulmány azt mondja, hogy:

42%-kal nagyobb eséllyel érük el céljainkat, ha leírjuk azokat.

Bármennyire is egyszerűnek tűnik, az emberek többsége még mindig nem írja le a legfontosabb dolgokat. Ha fogadást szeretnék kötni, és azt mondanád nekem, hogy ha ezt le is írom, akkor 42%-kal MAGASABB esélyem van megnyerni a fogadást, megtenném! Ki ne akarná ilyen módon növelni az esélyeit?

Ám e tanulmány nélkül is tudjuk, hogy bölcs dolog leírni, amit akarunk. Világunk tele van zavaró tényezőkkel, így azzal, hogy papírra vetjük a legfontosabb dolgokat, egészen könnyen fenntarthatjuk a figyelmünket.

Itt valójában arról van szó, amit az élet minden más területén magától értetődően csinálunk, amikor valami eredményt akarunk elérni. Ha felújítod a konyhádat, akkor sem azzal kezded, hogy szétvered a mosogatót kalapáccsal, hanem először papíron megtervezed az egész folyamatot. Gondolj csak bármilyen szakmai projektre, amelyben valaha részt vettél. A szerződések, munkaszerződések és a megrendelések a mindennapi ötleteket váltják valóra.

Mindegy, hogy mit gondoltál ki, egy biztos, a leírás alapvető lépés a megvalósítás érdekében.

 

Mindketten rendületlenül hiszünk a bőségben és tanításaink ezt a mentalitást tükrözik. Hogyan jelenik meg ez a Minden megoldható-ban?

 

A Minden megoldható-ban sokat beszélek arról, hogy a meggyőződések tulajdonképpen rejtett forgatókönyvek, amelyek meghatározzák életünk működését. Minden hitnek következménye van, így amikor megváltoztatsz egy szemléletet, akkor mindent átalakítasz.

 

A bőség-mentalitás elfogadásához hasonlóan a „minden megoldható”-hozzáállás segít leküzdeni az előtted álló korlátokat.

 

Gyerekkorunkban sok olyan meggyőződést sajátítottunk el, amelyek korlátozzák a lehetőségeinket. A „minden megoldható” szemlélet egy csapásra szétzúzza ezeket a téves hitrendszereket. Ez egy kulcsfontosságú meglátás, amely minden elképzelhető ajtót kinyit a tudatod kastélyában. Segít felismerni a téves elképzeléseket és úgy látni őket, ahogy valójában vannak, illetve kreatívabb és pozitívabb gondolkodáshoz szoktatja az elmédet.

Amikor ez megtörténik, a világon semmi sem állíthat meg többé.

 

 

Arról beszélsz a könyvben, hogy bele kell vágnunk, mielőtt készen állunk. Ez egy nagyon fontos üzenet! Mint mondod, túl gyakran hagyjuk, hogy a félelem megakadályozzon bennünket a cselekvésben, akkor is, ha valójában már régóta készen állunk.

 

Igen, SOHA nem érzed magad készen a fontos feladataid elvégzésére.

Az, hogy megtanultam elkezdeni valamit, mielőtt készen állok rá, nagy mértékben befolyásolta a vállalkozásomat és az egész életemet. Manapság kimondottan olyan projekteket keresek, amelyek kényelmetlenséget okoznak és mindig értékes eredmények születnek akkor, ha belevágok, mielőtt úgy érzem, hogy készen állok, még akkor is, ha félek.

Arról van szó, hogy a szorongás hangja egysíkú, ugyanazt a régi, fáradt történetet mondogatja arról, hogy mennyire alkalmatlan vagy. Ne hagyd magad! Minél gyorsabban megtanulod, hogy ne engedelmeskedj ennek a zsivalynak, annál gyorsabban megerősödik az a képességed, hogy bármit meg tudsz oldani.

A cselekvés bátorságot szül, és nem fordítva.

A „vágj bele, mielőtt készen állsz” stratégia elnevezése önmagáért beszél. Hagyd abba a gondolkodást és kezdj el cselekedni! Tégy valamit! Bármit. Küldd el azt az e-mailt! Jelentkezz arra a tanfolyamra! Vedd fel a telefont! Ütemezd be azt a találkozót! Ejtsd meg azt a beszélgetést!

Tégy valamit, nem számít, mekkora ez a lépés. Ez a megközelítés mindig nagyot lendít a tanuláson és a növekedésen, mert minden előrelépés egy bátor döntéssel kezdődik.

 

Miben vagy a leginkább bizonytalan? Hogyan leszel úrrá rajta?

 

Mindig elbizonytalanodom, amikor számomra idegen területre lépek. Ez része a belevágni, mielőtt készen állnál” folyamatnak!

 

Amikor 23 évesen elhatároztam, hogy life coach leszek, ilyen gondolatok merültek fel bennem: „melyik épeszű alkalmazna egy 23 éves tanácsadót? Alig éltél még! Arról nem is beszélve, hogy nem is tudsz megtartani egy munkát. Rendetlen vagy. Hatalmas adósságaid vannak. Nincs, amit adhatnál másoknak. Kinek képzeled magad? Megőrültél? Ez a legostobább, leghülyébb dolog, amit valaha hallottam. És beszélhetnénk arról is mennyire giccses a life coach elnevezés.

Ugyanez történt, amikor úgy döntöttem, hogy 25 évesen táncolni fogok, vagy elkezdek videókat közzétenni a YouTube-on. Sokszor éreztem így, akkor is, amikor a Mindent megoldható-t írtam.

Annak ellenére, hogy megtanultam bízni a belső hangban a fejemben lévő rosszindulatú lárma helyett, a félelem még mindig itt van. De megtanultam, hogy nem a szorongás az igazi ellenség, hanem a várakozás, amikor arra várunk, hogy az aggodalom elmúljon.

Tudod mi a helyzet? Mindenki fél. Pályafutásom előkelő helyet biztosított számomra földünk legkreatívabb, legeredményesebb emberei között, akik bizony vagyontól, hírnévtől vagy látszólagos hatalomtól függetlenül mindannyian rendszeresen átélik a nyugtalanságot. Nem vagy hibás vagy gyenge, ha félsz. Ember vagy.

Mindig fogsz félelmet vagy bizonytalanságot érezni. Az egyetlen módon tudod legyőzni ezeket: ha továbbmész. A cselekvés a félelem és a bizonytalanság ellenszere.

 

Mi a siker első számú titka? Mi kellett ahhoz, hogy a ma oly sok embert inspiráló Marie Forleo-vá válj?

 

Nagyon büszke vagyok az összes programra és ötletre, amelyeket megvalósítottam, de nem egy mindenható bölcs vagyok, hanem egy segítő. Növekszem, fejlődöm és tanulok, mint mindenki más.

 „A cselekvés bátorságot szül, és nem fordítva.”

 

A legfontosabb mindig az volt számomra, hogy mit adhatok, nem pedig az, hogy mit kaphatok.

Ha szeretnéd felvértezni magad az akadályok ellen, hogy csökkentsd a stresszt és kiemelkedő eredményeket érj el, túl kell lépni önmagadon, gondolkodj a „mi”-ben, ne csupán az „én”-ben.

Kevesen ismerik fel, milyen nagy hatással vannak a körülöttük lévő világra. Minden MarieTV-epizód végén elmondom, hogy „a világnak szüksége van arra a különleges ajándékra, amit csak te tudsz adni”, mert ez valóban így van.

Senki másnak nincs, és soha nem is lesz olyan tehetsége, erősségei, lehetőségei és adottságai, mint Neked. Veled született az az erő, amivel változást hozhatsz létre a saját életedben és másokéban is.

Amikor úgy döntesz, hogy befogadod a tanulást és a növekedést, akkor megtörténik a csoda.

 

 

Betekintés a cselekvésbe: a Minden megoldható kihívása

A Minden megoldható négy lépésből álló gyakorlata segít az aggodalmak leküzdésében.

Marie azt mondja:

A félelem az egyik leginkább félreértett fogalom. Ha nem teszünk vele semmit, megöli az álmainkat, a lelkünket. A középszerűség nagymestere. De a félelem, mint minden más, megoldható.

Az egyik oka, hogy szorongásaink elgyengítenek minket az, hogy homályosak. Nem állunk meg, hogy valóban megkérdőjelezzük őket vagy megnézzük, mennyire valószerűek, így fogalmunk sincs, mennyi az esélye annak, hogy valóra válnak, illetve nincs is igazán tervünk arra az esetre, ha mégis bekövetkezik, amitől félünk.

Ez olyan, mintha becsuknánk a szemünket, bedugnánk a fülünket, és azt kiabálnánk: „LA LA LA!”, abban a reményben, hogy félelmeink valami csoda folytán eltűnnek önmaguktól. Az elmenekülés nem oltja ki a kétségbeesést, a cselekvés igen.

1. Mi a lehető legrosszabb, ami történhet, ha végigviszed a tervedet? Elveszíted az állásodat vagy a vállalkozásodat? Csalódást okozol a családodnak vagy a szeretteidnek? Írd le a legnagyobb félelmeidet, a fejedből tedd át őket a papírra. Folytasd, amíg el nem éred a szorongásod legmélyét. Ekkor kérdezd meg magadtól: „Rendben, mi a legrosszabb abban, ha ez bekövetkezik?” Addig menj, amíg a félelmeid legsötétebb bugyrába nem érsz.

2. Nézd át, amit írtál. Mi az esélye annak, hogy ez az egész rémálom megtörténik? Egy 1-től 10-ig terjedő skálán (1 = egyáltalán nem valószínű, 10 = garantáltan bekövetkezik), mennyire valószínű ez?

3. Most írd le pontosan a lépéseket, amelyek a visszatéréshez, az újjáépítéshez szükségesek, ha valóban bekövetkezne a legrosszabb. Ha muszáj lenne, hogyan állnál talpra?

4. Most fordítsd meg a forgatókönyvet. Mi lenne a legjobb helyzet? Melyek azok a lehetséges nyereségek, előnyök, amelyek akkor születnek, ha elindulsz az úton? Írj össze minél többet!

Forrás: www.gabbybernstein.com

 

Ajánlott könyvek:

Minden megoldható

Szupervonzás

MI nők