Egy új könyvben a szerző tippeket oszt meg, hogy a vezetők hogyan változtathatják a szorongásukat ellenségből a legjobb baráttá.

A Szilícium-völgy című HBO sorozatban Richard Hendricks sokszor érzi magát rosszul. Láthatjuk a szemetes felett öklendezve miután megszerez egy beszerzési ajánlatot a versenytárs elől, majd újra, amikor arra kérik, hogy tartson motivációs beszédet 50 programozó előtt.

Egy ilyen eset után Hendricks segítséget kér. „Ez egy egyszerű pánikroham volt” – mondja az orvos. „Üdvözöljük a Szilícium-völgyben. Rengeteg embert látunk ugyanilyen problémával.”

Nem meglepetés, hogy a szorongás gyakori jelenség a vállalkozók körében – mondja Sarah Wilson, az Élet szorongás és pánik nélkül? című könyv szerzője. „A titok az agyi funkciókban rejlik: képesek az adatok mögé látni és hiperkapcsolatokat létrehozni” – mondja Wilson.

Az emberek, akiknek a szorongási szintje magas, képesek számos ötleten egyszerre gondolkodni, ami természetesen hasznos egy üzlet alapításánál.

Wilson (44) maga is vállalkozó, nemrég zárta le a hat évig futó wellnessoldalát az IQuitSugar.com-ot. (Wilson azt állítja, a húsz embert foglalkoztató üzlet jövedelmező volt, de a növekedés már nem volt vonzó számára.)

Tizenkét évesen diagnosztizáltak nála szorongást, évtizedekig küzdött kényszerbetegséggel, bipoláris zavarral és depresszióval. Közben lenyűgöző karriert épített, többek között a Cosmopolitan ausztrál kiadásának szerkesztője volt és az ausztrál Masterchef házigazdájaként is szerepelt.

Wilsont a könyv megírására az a felismerés ösztönözte, hogy a szorongása nem visszafogta a sikereit, hanem inkább ez volt a hajtóerő, ami tüzelte. Ahelyett, hogy hatásukra elrejtőzött volna a világ elől, Wilsont a betegségei bátor, sokszor vakmerő lépésekre ösztönözték.

Azt mondja, a betegsége hajtotta, hogy többezres tömegek előtt beszéljen és magányos éjszakai túrákat tegyen. „Ez mind tolerálható volt az aggódáshoz és szorongáshoz viszonyítva, amik a fejemben zajlottak” – mondja.

„Sok szorongásos betegséggel küzdő ember teszi ki magát olyan helyzeteknek, amit mások stresszesnek neveznének. Közel kell lenniük a tűzhöz.”

Wilson szerint sok üzlettulajdonosra jellemző, hogy kínként élik meg, amikor nem cselekszenek. Kényszeresen foglalkoznak a félelmetesnek tűnő jövővel, ez is a startup világ felé hajtja a szorongókat. A vállalkozók „folyamatosan olyan dolgokkal vannak elfoglalva, amik lehet, hogy majd megtörténnek” – mondja Wilson. „Azt figyelik, ami előttük van.”

De ha a szorongás ösztönzőleg hat rájuk, úgy nehezítheti is a vezetők életét néhány fontos kérdésben. Wilson négy tanácsot ad, hogy meg tudjuk szelídíteni a szörnyeteget.

limitált lehetőségek

1. Limitáld a választási lehetőségeket

A döntési helyzetek különösen nehéznek bizonyulnak a szorongó embereknek, szinte lebénítja őket a választás.

„Ha túlságosan igénybe veszed az agyad döntéshozó részét, az szorongást idézhet elő” – mondja Wilson. „És amikor szorongsz, úgy érzed, szinte lehetetlen döntéseket hozni.”

A helyzetet súlyosbítja, hogy akár egyszerűbb választások is olyan stresszt okozhatnak, mint a súlyosabbak. Wilson szerint „az agyunk érintett részét megvédheti a kifáradástól”, ha biztonságot sugárzó pontokat csempészünk a napjainkba, például ha mindig ugyanolyan öltönyt hordunk, vagy ugyanazt az ebédet rendeljük.

Az üzleti döntéseknél kérjük meg az embereinket, hogy a problémát három lehetséges megoldással együtt tálalják. „Szűkítsük a lehetőségeket mesterségesen, amennyire csak tudjuk” – javasolja.

2. Ne ijeszd meg őket!

Wilson ahhoz hasonlítja a szorongást, mintha folyamatosan egy vízzel teli tálat kellene magunkkal hordanunk odafigyelve arra, hogy se magunkat, se a számunkra fontos embereket ne öntsük le.

Ezek az emberek az alkalmazottaink is lehetnek, akiknek megrázó vagy demoralizáló lehet egy aggódó vezető látványa. Ha nem tudsz legalább nyugalmat sugárzóan kommunikálni velük, hagyd valaki másra ezt a feladatot. „A szorongó vállalkozók, ha okosak, egy CEO-t vagy mást bíznak meg ezekkel a feladatokkal” – mondja Wilson.

A szemtől szembe kommunikáció is okozhat nehézséget. „Amikor igazán súlyos a szorongás és belekeveredünk az örvénylő gondolatok spiráljába, előfordulhat, hogy egy szó sem jön ki a torkunkon” – teszi hozzá. Ilyen esetben azt tanácsolja, vegyünk ki pár napot, hogy összeszedjük magunkat. A séta segítségünkre lehet: „lenyugtatja az agy szorongó részét.”

3. Adj neki új nevet

A szorongás nagyon hasonló az izgatottsághoz. Mindegyik ugyanazokat a biológiai válaszokat váltja ki. A szorongástól szenvedők tetszés szerint interpretálhatják ezeket a válaszokat. Amikor egy prezentáció előtt remeg a gyomrunk, azt mondjuk, „kezdek szorongani. De úgy döntök, hogy izgatottságként értelmezem ezt” – javasolja Wilson. „Ha egyszerűen csak kimondod a szavakat »Izgatott vagyok«, akkor így is lesz.”

4. Legyen egy kilépési stratégiád

Wilson azt javasolja, határozzunk meg egy jelet, ami azt mutatja, mikor kell bezárni vagy eladni az üzletet, például egy bizonyos szintű anyagi biztonság esetén. Másképpen előfordulhat, hogy „csak megyünk és megyünk, amíg egy zsákutcához nem érkezünk”.

Forrás: Inc.com

Ajánlott könyv: