Eddigi talán legmerészebb könyvében Matt Kahn spirituális tanító, a szívközpontú kommunikáció szószólója arra invitál minket, hogy különbségeinket kivételes lehetőségként tekintsük az egymáshoz való kapcsolódás mélységének felfedezésére.

Mindent a szeretetért alapelvei, gyakorlati útmutatója és a benne található támogató kijelentések arra ösztönöznek, hogy a szívünk felé forduljunk, és másoknak is megadjuk azt a tiszteletet, megerősítést és bátorítást, amire az előttünk álló evolúciós változásokhoz szükségünk lesz. Azokhoz a változásokhoz, amelyek egy nagyobb egységhez és szeretethez vezetnek.

A támogató elfogadás annak a tudatosításával kezdődik, hogy minden emberi lény az egzisztenciális fejlődés és érzelmi érés útján van. Mivel minden életforma a tudat megnyilvánulása, mindegyik kapcsolatban áll a szerető és szent intelligenciával, aminek természete a folyamatos fejlődés, növekedés és tágulás. Ez az oka annak, hogy minden pillanat úgy lett megtervezve, hogy olyan helyzetekbe kerülj, és olyan hatások érjenek, amik segítségével a tudat egyik szintjéről a következőre kerülhetsz. Bár minden ember maga dönti el, milyen gyakran akar továbbfejlődni, az ihletett, szívből érkező támogatás ajándéka serkenti a mélyreható gyógyulást, és mindenkiben elősegíti a legdicsőségesebb áttörést. 

Ha őszintén felajánlod magadnak és másoknak a támogatás ajándékát, kedvességed azt az üzenetet küldi, hogy miközben mindannyian a saját utunkat járjuk, senki sincs olyan egyedül, mint amilyennek érzi magát – különösen akkor, ha tudja, hogyan kell a konfliktusokra békésen, szeretettel válaszolni. Mivel az interakció pillanatai mindig legmagasabb evolúciónk fejlődését szolgálják, minden egyes találkozás számtalan lehetőséget tartogat magában, hogy megerősítsük az egymás közötti kötelékeket. Akár úgy, hogy az eredmények a terv szerint alakulnak, akár úgy, hogy valamilyen váratlan változás stressze befolyásolja őket. Minél inkább megtanuljuk, hogyan tartsunk fenn teret a bennünk kibontakozó fejlődésnek, annál könnyebb lesz szembenézni a nehézségekkel, még akkor is, ha mások legelviselhetetlenebb ítéleteikből, fájdalmukból és félelmükből cselekednek. 

Utazásod segítő támaszaként írtam meg a Mindent a szeretetért! A támogató elfogadás formáló ereje című könyvet, hogy a tudatos kommunikáció gyakorlati bölcsességével segítsek feloldani a konfliktusos pillanatokat, és mindenkinek segítsek – különösen az érzelmileg érzékeny, empatikus lényeknek – bátorsággal, bizalommal és együttérzéssel átölelni folyamatosan változó világunkat. 

 

 

A támogató elfogadás formáló ereje 

Könyvemben tíz alapelvet mutatok be, ezekkel segítek neked megküzdeni az emberi interakciók során felmerülő nehézségekkel, hogy azok a bensőséges kapcsolódás szent terévé változzanak. Fejezetről fejezetre bemutatva, az egyes alapelvek segítenek majd elsajátítani egy olyan speciális hozzáállást, ami maximalizálja annak a lehetőségét, hogy figyelmesen reagálj, ahelyett, hogy érzelmeid által túlfűtött reakcióid beszélnének helyetted. 

 

bátorítás jóváhagyás  – tisztelet és együttérzés irgalomméltóság
türelem – bátorságmegbecsülés – megbocsátás 

 

Ezek az elvek segítenek tudatára ébredned a tapasztalataid és a körülötted lévők közötti különbségekre, és képessé tesznek a motivált, szabadságból fakadó döntések meghozatalára, anélkül, hogy elvesznél valaki más viselkedésmintáinak utánzásában. 

Minden fejezetben kulcsfontosságú és támogató kijelentéseket fogalmazok meg, melyek segítenek elsajátítani az egyes alapelveket, és hozzájárulnak a fejlődésedhez, illetve segítenek azokon, akiket szeretsz, valamint folyamatosan változó világunkon. 

Ismerd meg a szívből jövő kommunikáció hatalmát, és fedezd fel a bensőséges kapcsolódás gyógyító erejét!

 

 

A szívközpontú kommunikáció: a támogató elfogadás 10 alapelve

 

1. A bátorítás

A támogató teret létrehozó folyamat első összetevőjeként a bátorítás a dinamikus odafigyelés egyik formája. A bátorítás tulajdonságával nem próbálod megváltoztatni mások gondolkodását. Arra sem törekszel, hogy elmozdítsd őket a saját nézőpontod felé. 

Dinamikus hallgatóságként a bátorítás tulajdonsága lehetővé teszi a számodra, hogy hitelesen támogass másokat, anélkül, hogy mindig meg kellene találnotok a közös nevezőt. Mindig van mód a bátorító támogatásra, anélkül, hogy vakon egyet kellene értenünk mások nézőpontjával. 

A bátorítás tulajdonságának köszönhetően az átalakulás természetes módon történik meg minden ember életében, a gyógyulás előnyei ugyanis a meghallgatás egyszerű aktusán alapulnak. Mások bátorításával te is bátrabb leszel a saját életedben. 

 

2. A jóváhagyás, megerősítés

A támogató elfogadás második jelölője, a jóváhagyás az elfogadás ajándékát nyújtja a küzdő embernek. Amikor megerősítesz valakit, értelmesnek és értékesnek láttatod vele szubjektív valóságát az általa járt egyedi úton. 

Amikor megerősítenek valakit, megérezheti a kapcsolódásnak azt a pillanatát, ami emlékezteti arra, hogy nincs egyedül, még akkor sem, ha úgy érzi, a világon egyedül ő küzd hasonló nehézségekkel.

A jóváhagyás minőségének köszönhetően képes leszel mélyebb támogatást nyújtani önmagadnak, ami segít nyitottnak maradnod az emberi tapasztalatok fejlődést hordozó értékeivel szemben, legyen szó egy külső változásról, egy belső átmenetről vagy arról, hogy úgy érzed, fényévekre távolodtál el attól a csúcsponttól, amit az életedben reméltél. 

 

 

3. A tisztelet, együttérzés

A tisztelet attitűdjén keresztül megbecsülöd az emberek akaratát és elhatározását, hogy szembenéznek fájdalmuk intenzitásával. 

A tisztelt tulajdonságának köszönhetően tudatosítasz magadban egy alapvető igazságot: senkinek sem a körülményei megváltozására, hanem nagyobb támogatásra van szüksége ahhoz, hogy elviselje meglévő körülményeit. 

A tisztelet szépsége lehetővé teszi a számodra, hogy sokkal együttérzőbben tekints a nehézségekre. Ebből a nézőpontból minden meg fog változni, beleértve az ijesztő körülményekről alkotott negatív hozzáállásunkat is. Míg a gyógyító folyamat során az az igazi fokmérő, mennyire stabilak és szívből jövőek vagyunk, az is teljesen elfogadható, ha dühösnek, sértettnek, magányosnak vagy éppen zavarodottnak érezzük magunkat, a negatív események miatt érzett fájdalom ugyanis mindig részét képezi a nagyobb változásoknak. 

A tisztelet minőségén keresztül kevésbé fogod tehetetlennek érezni magad, mert megtanulod, hogyan oszd meg fájdalmadat a segítőkészség teréből.

 

4. Az irgalom 

Az irgalom az, ahogyan az élet megjelenik, ha az együttérzés szemszögéből nézzük. Ha jelen van az irgalom, mélyen tudatában vagyunk annak a fájdalomnak, amit mások szenvednek el, és ami miatt elszakadnak legmagasabb erkölcsüktől és értékeiktől. Az irgalom tulajdonságán keresztül nem kell magadra venned a szíved partjának csapódó vád hullámait. 

Minél gyakrabban tartasz teret a saját gyógyulásodnak, egód annál jobban feladja a kontrollért vívott harcot. Ez lehetővé teszi a számodra, hogy higgadt maradj a testedben, és az igazságra koncentrálj. 

Az irgalom tulajdonságán keresztül könnyebb lesz azonnal észrevenned annak az igazságtalanságnak a szívfájdalmát, amit minden ember magával cipel. 

 

5. A méltóság

A méltóságtudat tulajdonságán keresztül együttérzően tudatosítod magadban azt a gyógyulást, ami jön és megy az emberek életében. Visszavonulásra, elutasításra és elhagyásra való hajlamuk annak a fájdalomnak a bizonyítéka, amin keresztülmennek. Annak a fájdalomnak, amit rád is kivetíthetnek, még akkor is, ha megpróbálsz szeretetteljes teret biztosítani a gyógyulásukhoz. 

A méltóságtudat tulajdonságán keresztül nem kreálsz mások reakcióiból egy saját magadról szóló fájdalmas történetet, ahogyan azt sem tűröd el, hogy kirohanjanak ellened, ha csapások érik őket az életben. Akárcsak egy sebesült állat, amelyik elbújuk a rá leselkedő ragadozók elől, amikor valaki a saját fájdalmával harcol, ellök magától másokat. Bár lehet, hogy nem te testesíted meg egy másik ember múltbéli traumáinak ragadozói tulajdonságait, tudatalattija rád asszociálhat róluk, és potenciális veszélyként tekinthet rád. A tér adása ezért ugyanolyan fontos, mint saját terünk megtartása. 

 

6. A türelem 

Igen finom a különbség aközött, hogy meghallgatod és megérted egy másik ember utazását, és aközött, hogy megengeded neki, hogy a jelenlétedben is átélje kínkeserves pillanatait, a kulcsot gyakran a türelem jelenti. 

A tér megtartásának következő minősége, a türelem az az idő, amit azzal töltesz, hogy őszinte érdeklődést mutatsz egy másik ember valósága iránt. Minél inkább hiszel abban, hogy tiszta szívből megértetted a rajtad kívül létező emberek komplexitását, annál inkább elhatalmasodhat rajtad a türelmetlenség, amikor többet osztanak meg veled, vagy ha átlépik azt a határt, amit az egód még képes elviselni. Ugyanígy, minél jobban tudatosítod magadban, hogy nem értheted meg igazán egy másik ember első kézből származó történetét anélkül, hogy egy életen át az ő cipőjében jártál volna, annál többet tanulhatsz mindabból, amit meg akar osztani veled. 

A türelem abban is segít, hogy megadd másoknak azt a teret, amiben pontosan olyanok lehetnek, ahol éppen az útjukon tartanak, hiszen oly sokan merültek már el annyira saját fájdalmukban, hogy nem tudják, hogyan lássanak téged, vagy hogyan bánjanak veled. Ha a türelem vezeti utadat, és minél őszintébb leszel azzal kapcsolatban, milyen kevés közös van az emberekben, annál valószínűbb, hogy tanulni fogsz mások szubjektív történetéből, és még nekik is teret teremtesz ahhoz, hogy tőled tanulhassanak. 

 

 

7. A tisztelet

Létezik a tiszteletnek egy meghatározott definíciója, ami valóban rávilágít a támogató elfogadás központi kérdésére: Mások érzéseinek, kívánságainak, jogainak vagy hagyományainak figyelembevétele. Hogy kimutathassuk ezt a figyelembevételt, elengedhetetlen, hogy saját vágyainkon, preferenciáinkon vagy elvárásainkon túl tiszteljük és betartsuk mások személyes terét. Ha a határok az önszeretet aktusát jelentik, a tisztelet tulajdonsága segít rátalálni belső értékeidre, hogy kérd és el is fogadd azt a teret, amire neked és másoknak is szüksége van. 

A tisztelet minőségén keresztül legyen stabil és kiegyensúlyozott kapcsolódásra irányuló legszeretetteljesebb szándékod és vágyad, és ismerd el azt a mennyiségű teret, ami minden ember és körülmény esetében más és más. Tekints ajándékként azokra a személyes határokra, amiket mások állítanak fel, még úgy is, ha ez nem egyezik az elvárásaiddal vagy a vágyaiddal. Legyen a tisztelet értéke ugyanolyan fontos a számodra, mint az, hogy szeress és szeressenek. Szánj időt annak az elfogadására, hogy a másik szükségletei minden érintett számára csakis kölcsönös fejlődéssel járhatnak. 

 

8. A megbecsülés 

Az energetikai és érzelmi védelem legjellemzőbb formájaként a megbecsülés tulajdonsága nem igényel menedéket mások fájdalmától. Ha eltávolodsz attól, hogy csak azt becsülöd, amit mások tesznek érted (vagy attól, hogy visszatartsd megbecsülésedet, ha nem tetszenek a döntéseik), és ünnepled azokat az emberi lényeket, akik ezek mögött a döntések mögött rejlenek, mélyebbre merülsz saját szentségedben. 

Nem számít, kikkel akarsz időt tölteni, a megbecsülés tulajdonságán keresztül meghajolhatsz isteni természetük előtt, és ha kegyetlen alaknak tűnnek, összeszedheted a bátorságodat, hogy végül elsétálj. 

 

9. A bátorság 

A bátorság tulajdonságának köszönhetően könnyebben mozogsz az „ami van” kényelmetlenségében, anélkül, hogy bármit is meg kellene védened, őrizned, vagy hogy vitatkoznod, tárgyalnod vagy elkerülnöd kellene. Amint elkezded belátni, mennyire elkerülhetetlenek a fájdalommal való találkozások, a vele szemben érzett félelmed is feloldódik. Képes leszel egy megingathatatlan teret teremteni magadnak és másoknak, amint túléled a szörnyű körülményeket. 

Ahogy egyre szívközpontúbbá válik a félelemmel és fájdalommal való kapcsolatod, tudatosságodnak köszönhetően képes leszel a tetszik és nem tetszik kategóriái mögé nézned, és sokkal elviselhetőbbé válik azzal is szembenézned, „ami van”. 

Ha a bátorság vezeti az utadat, ösztönösen felvértez azzal az erővel, kitartással, keggyel és szívóssággal, amivel legyőzheted a kellemetlen helyzeteket. 

 

10. A megbocsátás 

A megbocsátás tulajdonságán keresztül lehetővé teszed, hogy feloldódjon mindaz a haragod, gyűlöleted vagy ítéleted, amit egy olyan emberrel szemben érzel, aki bántott téged, tudatosíthatod magadban az általuk hordozott fájdalmat. Míg az egó a védelmeződként viselkedik, és kineveti mások gyengeségeit, és elítéli őket bántó viselkedésük miatt, idővel, bölcs gyógyítóként rá fogsz lelni a saját utadra, és eljutsz a feloldás szintjére, mert megérzed azt az elviselhetetlen fájdalmat, ami egykor benned is ott volt. Még ha te is voltál az, aki bántott másokat, ahogy egyre jobban tudatosítod magadban saját feldolgozatlan fájdalmadat, sokkal irgalmasabb leszel önmagaddal szemben, mert szembenézel azokkal a sötét részekkel, amiket mások megtagadnak. 

A megbocsátás minőségén keresztül nem az a lényeg, hogy azért próbáljunk megbocsátani, hogy felgyorsítsuk a gyógyító megkönnyebbülést. Ehelyett olyannyira a tudatában leszel a fájdalomnak, hogy az megnyitja számodra az emlékezést, és belátod, hogy mindenki megérdemli, hogy megszabaduljon az emberi szenvedés kínjától. 

 

„Akár magadnak, akár másnak válaszolsz, hallgass bátorítással, megerősítéssel, oszd meg a tisztelet nézőpontját, válaszolj irgalommal, testesítsd meg a méltóságot, ölelj át türelemmel, mutass tiszteletet és megbecsülést, élj bátran és szeretett bolygónk gyógyulása, felszabadulása és jóléte érdekében hagyd felébredni a megbocsátást.” 

 

Legyen a tér megtartása belső útmutatód és folyamatos imád, amit folyamatosan változó világod részleteire és kéréseire adsz válaszul. Mivel a tér megtartása egy olyan ajándék, amit másokkal is nyíltan megoszthatsz, arra kérem legnagyobb erőfeszítéseidet és belső bátorságod fenséges csodáját, hogy kezdjen el vezetni az utadon. 

 

Forrás: Mindent a szeretetért

 

Ajánlott könyvek:

.
MINDENT
A SZERETETÉRT

A siker alapelvei könyv

.
KÖTŐDÉSI PROBLÉMÁK
ÉS MEGOLDÁSOK

MEDITÁCIÓK ÉS POZITÍV MEGERŐSÍTÉSEK MINDEN NAPRA