Jon Kabat-Zinn azért fejlesztette ki a mindfulness-alapú stresszcsökkentés (MBSR) módszerét, hogy segítsen a hagyományos kezelésekre – beleértve a gyógyszereket és műtéteket is – nem reagáló, krónikus betegségekben szenvedő betegeknek, hogy a mindfulness meditációs gyakorlatok révén képesek legyenek enyhíteni és szabályozni a szenvedés érzékelését. Azóta az MBSR-gyakorlatok világhírűvé váltak, miután oly módon képesek növelni az emberek fájdalommal való együttélési képességét, ami jelentősen csökkenti a szenvedést és a gyógyszerfüggőség mértékét is.

 

A mindfulness a tudatosság, amely abból fakad, hogy az adott pillanatban célzatosan és ítélkezés nélkül ráirányítjuk a figyelmünket arra, ami a tapasztalati mezőben felmerül.

 

Hogyan éljünk együtt jól a krónikus fájdalommal?

Tudnod kell, hogy nem vagy egyedül. Sok ezer, különböző krónikus fájdalommal és diagnózissal együtt élő ember, aki nem megfelelő vagy hatástalan orvosi és sebészeti ellátásban részesült, vállalta ezt a felfedezést és kalandot az úgynevezett mindfulnessalapú stresszcsökkentésen (MBSR) keresztül. Az általános előnyök a legtöbb ember számára igen mélyrehatóak voltak, és megváltoztatták az életüket.

A mindfulnessnek mint meditációs gyakorlatnak és életmódnak van egy elkerülhetetlen és egyedülálló aspektusa. Nyilvánvalóan senki nem meditálhat helyetted. A belső munkát magadnak kell elvégezned. A könyv minden aspektusának, valamint a hangoskönyvformában elérhető vezetett meditációknak is az a céljuk, hogy barátságos és támogató források, emlékeztetők és útmutatók legyenek, miközben felderíted és bejárod ezt a területet.

A világon a legnehezebb dolog azzal szembefordulni és megnyílni előtte, amiről a legjobban szeretnénk, ha egyszerűen eltűnne. Ha azonban ezt megteszed, és kényelmetlenül közel engeded magadhoz a nem kívántat és ellenszenvest, annak minden formájában, felfedezheted, hogy szinte mindig van lehetőség a fejlődésre, a gyógyulásra és az életed átalakítására, függetlenül attól, éppen milyen akadályokkal kényszerülsz szembenézni. Amint azt látni fogod, a formális és informális meditációs gyakorlatok alapját az jelenti, hogy minden tapasztalatot és élményt szívesen fogadunk, amivel az adott tudatos pillanatban találkozunk, legyen az kellemes, kellemetlen vagy akár semleges.

Amire ez a könyv hív, az annak a felismerése, hogy minden pillanat és minden testi és elmeállapot különleges ebben az időtlen pillanatban, és hogy hazatérhetünk önmagunkhoz, ha felismerjük, hogy már eleve egészek vagyunk (ami az „egészség” szónak is a gyökere).

A cél nem az, hogy azzá válj, aki nem vagy, vagy hogy felülemelkedj a fájdalmon, vagy megszabadulj tőle. Inkább az, hogy felismerd annak a teljességét, aki már eleve vagy, és felismerd, milyen előnyökkel jár, ha otthon érzed magad a saját bőrödben és a saját lényedben, valamint ha tartozol valahová, egyrészt ahhoz a családhoz, amelynek tagjai fontosak számodra, és te is fontos vagy nekik, másrészt a tágabb világhoz.

Mindenki egyedi, és végül mindenkinek meg kell találnia a saját útját ahhoz, hogy a lehető legjobban együtt tudjon élni a nehézségekkel, a kihívásokkal és a nem kívánt dolgokkal, amelyek előbb vagy utóbb mindannyiunk életében felmerülnek.

 

 

A figyelem ereje

A tanulmányok azt mutatják, hogy minél intenzívebbek a gyötrelmes érzések, annál kevésbé hatékonyak a figyelemelterelő módszerek és annál hasznosabbak a tudatosságra irányuló stratégiák. A ráhangolódás sokkal hatékonyabb, mint a figyelmen kívül hagyás.

A világ legjobb állóképességű sportolói ezt nagyon is jól tudják. Ők mind az edzés, mind a versenyek közben pillanatról pillanatra figyelemmel kísérik az érzékszervi tapasztalataikat. A klinikai kutatások szerint ugyanez igaz a krónikus fájdalomban szenvedő, MBSR tréningen részt vevő betegekre is. Szerencsére a ráhangolódás egy elsajátítható készség.

A mindfulness, ami egy formális meditációs gyakorlat és egyben a pillanatról pillanatra kibontakozó élet során szerzett tapasztalatokhoz való bölcs viszonyulás módja, magában foglalja, hogy minden pillanatban a lehető legjobban elkötelezzük magunkat az ébrenlét és tudatosság mellett. Ez valójában egy folyamatos felfedezés, egy kaland.

 

A Mindfulness-alapú stresszcsökkentés (MBSR)

Krónikus fájdalomban szenvedő emberekkel számos orvosi, sőt sebészeti beavatkozás után, amelyek sajnos nagyon gyakran minimális vagy semennyi eredménnyel járnak, sokszor közli az orvosuk és a fájdalomspecialistájuk, hogy „Meg kell tanulnia együtt élni a fájdalommal.

Ami ezt követően gyakran elmarad, az a gyakorlati javaslat, hogy hogyan lehet megtanulni együtt élni a fájdalommal, és milyen támogatásra van szükség ahhoz, hogy az ember a tanulás útján elinduljon. Ahogy azonban korábban már említettem, a dolgok jelentősen megváltoztak, mióta 1979-ben megalapítottuk a Massachusettsi Egyetem Egészségügyi Központjában a Mindfulness-alapú Stresszcsökkentő Klinikát (MBSR), és a mindfulness az elmúlt negyven-egynéhány évben világszerte elterjedt a kórházakban, egészségügyi központokban és klinikákon. Sőt mi több, ma már jelentős és egyre növekvő számú tudományos bizonyíték áll rendelkezésre a mindfulness hatékonyságának bizonyítására krónikus fájdalmak csökkentésének terén és arra, hogy még a rövid ideig tartó formális gyakorlás is jelentősen módosíthatja és enyhítheti a fájdalom érzését.

 

Az MBSR oly módon növeli az emberek fájdalommal való együttélési képességét, ami jelentősen csökkenti a szenvedést, valamint gyakran a fájdalom és a gyógyszerfüggőség mértékét is.

 

 

Az MBSR célja, hogy a segítségével pillanatról pillanatra tudatosság formájában energiát küldjünk oda, ahol minden „rendben van” bennünk, miközben hagyjuk, hogy az orvosi csapat többi tagja foglalkozzon azzal, amivel „gond van”, és meglátjuk, hogy mi történik nyolc hét elteltével és azon túl.

A pácienseink iránti elkötelezettségünk része, hogy segítsünk nekik a legtöbb energiát befektetni – figyelem, valamint pillanatról pillanatra történő, nyílt tudatosság formájában – annak felismerésébe, hogy mi az, ami még rendben van velük, ahelyett, hogy kizárólag arra összpontosítanának, amivel gond van, és aztán megnézzük, mi történik azalatt, amíg részt vesznek az MBSR-re jellemző nyolchetes mindfulness gyakorlaton.

Azzal, hogy elkötelezett résztvevőjévé válsz annak, ami akkor történhet, ha ráhangolódsz a tapasztalataid teljes spektrumára, ahelyett, hogy csak arra összpontosítanál az adott pillanatban, amivel „gond van”, felfedezheted, hogy az állapotodhoz kapcsolódó fájdalom egy önálló univerzum, amelyen belül érdekes ingadozások történnek, mind intenzitás, mind időtartam tekintetében. Folyamatos gyakorlással ez a felismerés természetes módon azt eredményezheti, hogy az intenzív kellemetlen érzést el tudjuk különíteni a tartós szenvedéstől. A legkülönfélébb krónikus betegségekben szenvedők ezrei találták hasznosnak annak megtanulását, hogyan tágítsák ki a perspektívájukat, és maradjanak nyitottak azon túl is, amit az orvostudomány az adott pillanatban mondani tud az állapotukról, és milyen jelentősen megváltoztathatja az életük minőségét az, ahogyan együtt élnek azzal, amit hordoznak („carry” – a „szenvedni” jelentésű angol „suffer” ige gyökere).

Ez ugyanúgy igaz az elmére és annak képességeire is. Például a tudatossághoz mindannyian hozzáférhetünk bármelyik pillanatban. Tudatában lehetünk egy látványnak, egy hangnak, egy szagnak, egy íznek, egy érintésnek, egy testérzetnek, egy érzelemnek vagy egy gondolatnak. És ez a tudatosság mindig elérhető számunkra. Magát a tudatosságot is tudatosíthatod magadban, ha hajlandó vagy úgy tekinteni rá, mint egy önálló területre és képességre, amely, bár körülveszi, mégis elkülönül attól, ami éppen tudatosul benned. A tudatosság nem csupán figyelem, bár a figyelmed célzatos irányítása drámai módon segíthet abban, hogy tudatosabbá válj. Ezt folyamatosan fejleszteni fogjuk a különböző vezetett mindfulness gyakorlatokkal.

Valójában úgy is gondolhatsz a mindfulnessre, mint tiszta tudatosságra, amit nem kell elsajátítanod. Eleve rendelkezel vele, vagy mondhatjuk úgy is, hogy te magad vagy az. Vagyis már a tiéd, és bármikor a rendelkezésedre áll. Egyszerre nincs benne semmi különleges, ugyanakkor hihetetlenül különleges. Bármikor előhívhatod, ha arra figyelsz, ami az adott pillanatban a legfontosabb, leglényegesebb számodra.

A mindfulness gyakorlásának része az, hogy merítünk a mély, belső erőforrásokból, amelyek emberi mivoltunknál fogva mindannyiunk számára adottak, és használjuk őket.

Minden gyógyító és életünket átalakító képességünk azon a készségünkön alapul, hogy oda tudunk figyelni és bensőséges kapcsolatot tudunk ápolni a tudatosságra való ösztönös képességünkkel – vagyis a lényünk egyik legmélyebb, legfigyelemreméltóbb és legalulértékeltebb aspektusával.

Ezeken az oldalakon és a mellékelt vezetett meditációkban arra fogunk összpontosítani, hogy fejlesszük és finomítsuk ezt az adottságodat, hogy hozzáférj ezekhez a képességeidhez, amelyekkel emberi mivoltodból adódóan rendelkezel.

Forrás: Mindfulness meditáció

 

Ajánlott könyv: MINDFULNESS MEDITÁCIÓ A FÁJDALOM ENYHÍTÉSÉRE