… mielőtt az átvenné az uralmat. Ha valami tényleg zavar, akkor azt nehéz figyelmen kívül hagyni. Veszekedés egy baráttal, egy rossz vizsgaeredmény, durva beszólás egy kolléga részéről…

A negatív élmények gyakran kísértenek. Újból és újból végiggondoljuk az adott szituációt, és megpróbálunk egy másik kimenetelt elképzelni. Ez azonban gyakran vezet kudarc, düh, önvád és bánat érzéséhez.

Túl könnyű a negatív gondolkodás csapdájába esni. A negatív gondolatok fogva tartanak minket, és mielőtt ráébrednénk, már átvették felettünk az uralmat. Az állandó negatív gondolatok irányítják az életünket, békétlenséget hoznak, és rontják a boldogságra való esélyünket. A saját érdekünkben fontos, hogy meg tudjuk szakítani ezt a kört.

Íme négy egyszerű módszer a negatív gondolkodás megállítására, mielőtt az átvenné az uralmat:

negativ_gondolkodas_megallitasa21. Vedd körbe magad pozitív gondolkodású emberekkel

Igaz a mondás: madarat tolláról, embert barátjáról. Ha csupa olyan emberrel barátkozol, akik negatív gondolkodásúak, soha nem fogsz tudni kitörni a saját negatív gondolataid köréből. Inkább barátkozz pozitív emberekkel, olyanokkal, akik felvidítanak, ha szomorú vagy, és segítenek megszabadulni a negatív attitűdödtől.

2. Relaxálj egy csésze teával

Egy csésze meleg tea is segíthet megszabadulni a negatív gondolatoktól. Egy 2012-es Yale Egyetemen végzett kutatás szerint azok, akik valami meleget tartottak a kezükben, kevesebb negatív érzelmet tudnak felidézni egy múltbeli magányos élménnyel kapcsolatban. Lehet, hogy bután hangzik, de egy csésze meleg tea érzelmi melegséget is teremthet.

3. Fizikailag is szabadulj meg tőle

Végy elő egy darab papírt és egy tollat, és írd le, hogy mi zavar téged. Mindent írj le arra a papírra, majd gyűrd össze, és szabadulj meg tőle. Ez egy terápiás módszer a negatív gondolatok elűzésére.

negativ_gondolkodas_megallitasa14. Változtasd meg a hozzáállásod

Amikor azt érzed, hogy a negatív gondolatok fogva tartanak, próbálj meg a hozzáállásodon változtatni. Ha dugóban ülsz, használd ki a plusz időt, és hívd fel az egyik barátod vagy valamelyik családtagod, hogy megtudd, mi van velük. Ha egy vihar keresztülhúzza számításaid, gondolj úgy rá, mint a tökéletes alkalomra, hogy végre belekezdj a könyvbe, amelyet régóta el szeretnél olvasni. Ha túlórázol, és emiatt le kell mondanod egy közös vacsorát a barátaiddal, tekints úgy rá, mint lehetőségre, hogy a kedvenc gyorskajád edd, és csapj egy laza estét.
A hozzáállásod megváltoztatásával megláthatod a pozitív oldalát egy olyan szituációnak is, amely látszólag nem az.