Minden jelentőségteljes kapcsolatban akadnak konfliktusok. Általában az egyik vagy mindkét fél nem megfelelő válasza vagy reakciója az oka annak, hogy egy nézeteltérés veszekedéssé fajul. Összeállítottam egy listát a nyolc leggyakoribb hibáról, amit a férfiak és a nők elkövetnek a vitáik során.

Kezdjük a férfiakkal…

 

NYOLC HIBA, AMIT A FÉRFIAK KÖVETNEK EL A VITÁIK SORÁN

 

 1. Agresszív hangvétel vagy hangos beszéd

A férfiak sokszor annyira el vannak foglalva azzal, hogy nekik legyen igazuk, hogy észre sem veszik, milyen fenyegetőnek tűnnek.

 1. Leereszkedő megjegyzések

A „Ne aggódj emiatt” vagy a „Nem nagy ügy” típusú válaszokkal nagy hibát vétenek a férfiak, mert nem ismerik el a nő érzéseinek létjogosultságát.

 1. A másik félbeszakítása olyan érvekkel, amelyek érvénytelenítik az érzéseit, vagy kiigazítják a meglátásait

A tipikus megjegyzés így hangzik: „Nem kellene így érezned.” Ahelyett, hogy érdemben elgondolkoznánk, és valahogy így reagálnánk: „Megértem, hogy azt gondolod…”

 1. Frusztráció kifejezése a vita elakadása miatt

Gondoljunk azokra az esetekre, amikor a férfi feszülten ezt mondja: „Miért kell ezt megint elölről kezdenünk?”. Szerencsésebb hozzáállás például a „Szükségem van egy kis időre, hogy jobban be tudjam fogadni, amit mondasz.”

 1. Megoldások kínálása kérdések feltevése helyett

Erre épül minden, amit a férfiaknak tanítok. Rendkívül gyakori minta ez náluk: ahelyett, hogy rendesen végighallgatnák a társukat, megoldásokkal állnak elő. Ilyenkor segítőkésznek gondolják magukat, de a nő számára egyszerűen csak elutasítóak.

 1. Ragaszkodás ahhoz, hogy az övék legyen az utolsó szó

Bármit mond a nő, a párja rákontráz: „Szóval megint mindennek úgy kell lennie, ahogy te akarod, amit te akarsz, az mind annyira fontos.” Az ehhez hasonló megjegyzések gyakran a férfinak abból a szorongásából származnak, hogy a nő fejlettebb kommunikációs készségekkel rendelkezik. Az utolsó szó voltaképpen egy verbális ütés, mely azt üzeni: „Nem hagyom, hogy azt hidd, megnyerted ezt a vitát.”

shutterstock_96186119 (1)

 1. Szemet szemért

Ha a nő panaszkodik valamiért, a férfi rátesz egy lapáttal a saját sérelmei felhánytorgatásával. Mondhatjuk, hogy ez a viselkedésminta a férfi versenyszellemének tudható be, de valójában nem ez a módja annak, hogy békét teremtsünk, és felülemelkedjünk a saját nézőpontunkon.

 1. Belemenni abba, amit a nő akar, de azzal az üzenettel, hogy annak ellenére teszel így, hogy irracionálisan viselkedik

Így nem lehet békét teremteni. Ezzel a taktikával csak a későbbi vitákat alapozzuk meg.

A nők ugyanannyira felelősek a viták elfajulásáért, mint a férfiak.

 

NYOLC HIBA, AMIT A NŐK KÖVETNEK EL A VITÁIK SORÁN

 

 1. A hangod felemelése a vita hevében

Próbálj ellenállni a kísértésnek, hogy vádaskodj, gúnyolódj, vagy szarkasztikus megjegyzéseket tegyél.

shutterstock_384978976 (1)

 1. Költői kérdések feltétele

Kerüld az olyan kérdéseket, mint a „Hogy mondhattál ilyet?”. Próbáld kifejezésre juttatni, mi az, amit szeretsz és elfogadsz. Például: „Megértem, és egyetértek, de…”

 1. Általános panaszok megfogalmazása

Az olyan megjegyzések, mint az „Alig vagyunk együtt” vagy a „Nem teszed azokat a dolgokat, amiket megígértél” nem elég konkrétak a férfiak számára: általában nem reagálnak egyidejűleg az elvontra és a konkrétra. Említs példákat, ha azt akarod, hogy meghalljon. Igazítsd útba olyan megjegyzésekkel, mint a „Beszéljünk meg egy napot a héten, amikor elmegyünk együtt valahova.”

 1. Elvárni, hogy úgy reagáljon, mint egy nő

Próbáld elkerülni a „Miért nem tudsz szívből beszélni?” vagy a „Nem nyílsz meg nekem” jellegű megjegyzéseket. Mondd inkább, hogy „Megértem, hogy nem könnyű neked megnyílni ezzel kapcsolatban” vagy „Tudom, hogy meg szeretnéd oldani a problémát, de most csak arra van szükségem, hogy meghallgass.”

 1. A múlt felhánytorgatása

Ne bonyolítsd a helyzetet régi viták és konfliktusok felemlegetésével. Maradj az aktuális problémánál, különben megkockáztatod, hogy a partnered teljesen figyelmen kívül hagyja, amit mondani akarsz.

 1. Összehasonlítani egy másik férfival, vagy azzal, hogy régebben hogyan viselkedett

Soha ne hasonlítsd más férfihoz, kivéve, ha az a célod, hogy fokozódjon a veszekedés. Még ennél is jobban összezavarják a férfit az olyan megnyilvánulások, mint a „Régen sokkal gyöngédebb voltál.” Ehelyett fogalmazz meg valami pozitívumot, és adj neki konkrét viselkedési mintát, amit szeretnél, hogy kövessen. Például: „Úgy szeretem, amikor…”

 1. Elvárni tőle, hogy boldoggá tegyen

A nőknek felelősséget kell vállalniuk a saját lelkiállapotukért, különösen egy veszekedés vagy vita után. Ne mondd azt, hogy „Hát, ettől nem érzem jobban magam.” Mondd inkább, hogy „Azt hiszem, szükségem van egy kis egyedüllétre, megyek, teniszezek egyet, vagy elmegyek vásárolni, sétálni.”

 1. A párbeszéd irányítása

Ezek azok az alkalmak, amikor a párod úgy érzi, hogy elárasztod a megbeszélendő problémákkal, miközben neki nincs rá lehetősége, hogy felálljon, és elmagyarázza a dolgokat az ő szemszögéből. Ne számíts rá, hogy a vita végkimenetele valaha is kedvező lesz, amíg nem érzi mindkét fél, hogy szabadon kifejezhette magát.

Tehát, hogyan is kell észszerűen vitázni a partnerünkkel?

Sajnos ez tágabb téma annál, mint hogy egy blogposztba beleférjen.

Ha érdekel, hogyan tudsz megértően, tisztelettel és szeretetteljesen ellentmondani a párodnak, keresd a Mars és Vénusz stresszben – Miért dühöng Mars, mitől borul ki a Vénusz című könyvemet.

shutterstock_228743791

Forrás: https://www.marsvenus.com/blog/john-gray/8-mistakes-men-and-women-make-in-arguments

Ajánlott könyvek:

Ferfi_ero_B1_800pxferfi_es_noi_kapcsolatok_b1_800px