Egy kis kikapcsolódásra van szükséged? Szíved szerint leginkább kilépnél – ha más nem pár percre – a rohanó hétköznapok forgatagából? Anna Barnes Nyugalom című könyve – tele tippekkel, inspiráló idézetekkel és nyugtató gyakorlatokkal – segíteni fog, hogy nyugodtabbnak érezd magad a világban, és hogy felkészültebben birkózhass meg azokkal a dolgokkal, amik igazán számítanak.

NyugalomA mozgalmas és hektikus világban mindnyájunknak jót tenne, ha lelassítanánk, és némi, békét, teret és nyugalmat biztosítanánk magunknak. A nyugalmi állapot elérésre talán elérhetetlennek tűnik, de gyakorlással ez is lehetséges, és ez felbecsülhetetlen hatással lehet az életedre.
Egy bizonyos mennyiségű nyomás mindenkinek hasznos. Cselekvésre ösztönözhet minket, és felvillanyozhat. Viszont ha nem figyelünk rá, a megnövekedett terhelés életünk minden részére hatással lehet, az étrendünktől kezdve a társasági életünkön át egészen addig, hogy mennyire alszunk jól éjszaka. Akár a munkában, akár otthon ér stressz, a könyvben található könnyen követhető tippek segíteni fognak, hogy megszabadítsd az elméd az aggodalmaktól, és könnyebben kezeld az életed nehézségeit. Nincsen azonnali megoldás, de ezek a tippek új, nyugodtabb kilátások felé indíthatnak el.


nyugalom_1LASSÍTS LE

Az egyik első teendő a belső nyugalom felépítésekor az, ha egyszerűen csak lelassítasz. Sokan egyre gyorsabb fokozaton éljük az életünket, és egy egész sornyi kötelezettség között egyensúlyozunk a munkától kezdve a családon át a kapcsolatokig. Nyugtalanná és frusztrálttá válhatunk, amikor meg kell állnunk, például amikor sorba kell állnunk. Vedd fel a harcot ez ellen azzal, hogy kihasználod azokat a perceket, amikor a buszod késik, vagy amikor dugóban ragadsz, és csinálj olyasmit, ami ellazít, például vegyél mély lélegzeteket, vagy hallgass zenét.

SZÁNJ IDŐT MAGADRA

Gyakran nagyon sűrű az életünk, és az időnket azzal töltjük, hogy rohanunk egyik feladattól a másikig, mind a munkahelyen, mind otthon. Ez az őrült sebesség és nagy nyomás megemeli a stressz-szintünket. Már az is segíthet újra feltöltődni, ha néhanapján szakítasz egy kis időt magadra. Ez segít jobban koncentrálni, amitől jobban érzed majd magad. A munkahelyeden például tegyél egy rövid sétát az ebédszüneted alatt. Ha otthon vagy, hívj fel egy barátot, vagy olvass el egy fejezetet két feladat elvégzése között egy jó könyvből.

nyugalom_2MENJ KI A NAPFÉNYRE 

Az esős, szürke napok is elrontják a kedvünket, így fontos kihasználni azt az időt, amikor kisüt a nap. A testünk a közvetlen napfényből termeli a legtöbb D-vitamint, és ez segít az agyunknak szerotonint, vagyis „boldogsághormont” termelni. A téli hónapok alatti kevesebb napsütéses óra miatt álmosabbak lehetünk a szokottnál, és amikor sötét van, az agyunk melatonint, „alváshormont” termel. Ettől persze álmosabbak lehetünk, mint általában. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a rövid, mindennapos közvetlen érintkezés a napfénnyel – akár 10-15 perc is – elegendő D-vitamint termelhet, de mindig használjunk naptejet, hogy elkerüljük a leégést.

HAGYD ELSZÁLLNI A GONDJAIDAT 

Ez a vizualizáció segíthet, amikor esténként látszólag áthághatatlan gondok keringenek a fejedben. Ha zakatoló agyad folyton megoldásokat kerget, mondd azt magadnak, hogy „Ma nem tudok semmi praktikusat tenni ebben az ügyben – majd reggel gondolkodom rajta”. Amikor átadod az agyadnak ezt az üzenetet, gondolj úgy a gondjaidra, mintha beszorultak volna egy színes lufiba, amely tovaszáll, messze tőled és az elmédtől.

nyugalom_3FIGYELD MEG, MENNYI ALVÁSRA VAN SZÜKSÉGED 

A legtöbb felnőtt számára az optimális alvás időtartama 7 és 9 óra között van, de ez mindenkinél különböző. A legjobb módja, hogy kitaláld, mennyi alvásra van szükséged, ha hallgatsz a testedre. Akár beleesik ez az ajánlott mennyiségbe, akár nem, ha kipihentnek érzed magad, akkor valószínűleg eleget alszol, de ha folyamatosan fáradt vagy, akkor biztosan nem! Találd ki, hogy számodra mennyi az alvással töltött órák ideális száma, és ne térj el tőle.

LEGYENEK REÁLIS ELVÁRÁSAID

Sokan ébredünk fel éjjel azon aggódva, hogy nem lesz meg a hatékony működésünkhöz ajánlott 8 óra alvás. Viszont ebben a helyzetben az „aggódás” résznek van a legnegatívabb hatása. Tanulmányok kimutatták, hogy a legtöbb ember 6 vagy 7 óra alvással is remekül elboldogul, illetve hogy ha kimaradt az alvás, akkor csak a kihagyott alvásidő egyharmadát kell bepótolni ahhoz, hogy minden helyreálljon. Például ha a hét során egy este másfél órával később feküdtél le, akkor egy 30 perces lustálkodás a hétvégén helyrehozza ezt. Ha változtunk az időt érintő felfogásunkon a szükséges alvás mennyiségével kapcsolatban, attól biztosabb talajt érezhetünk a lábunk alatt, ez pedig segít könnyebben elaludni, és az alvás minőségén is javít.

Olvass bele a könyvbe Keresd a könyvet webáruházunkban kiadói kedvezménnyel