Roxie Nafousi Manifesztáció gyerekeknek című könyve egy varázslatos világot tár fel gyermekeid előtt, a segítségével mindent megtanul majd ami ahhoz szükséges, hogy önbizalommal teli, magabiztos, a céljait elérő, kiegyensúlyozott gyermekké és felnőtté váljon!  Íme néhány tipp, gyakorlat és megerősítés a magabiztosság és önbizalom növelésére, amit a gyerekek egyedül és a családdal, barátokkal közösen is könnyűszerrel elvégezhetnek:

 

Az önbizalom azt jelenti, hogy hiszel magadban, és tudod, hogy sok mindenre képes vagy. Az önbizalom azt is jelenti, hogy tudod: az lehetsz, aki lenni szeretnél.

A magabiztosság hasonló az önbizalomhoz, de a lényege inkább az, hogy biztos vagy magadban. Ez az érzés megkönnyíti a dolgok végrehajtását a mindennapi életben. Ha például biztos vagy magadban a matematika terén, akkor nyugodtan mész be az órára. Ha magabiztos táncos vagy, nem érzed magad kellemetlenül a táncparkett közepén. Ám ha nem vagy magabiztos, akkor idegeskedni fogsz, amikor ilyen helyzetek adódnak.

 

Képzeld azt, hogy egy fa vagy. Ahhoz, hogy a lehető legnagyszerűbb fává növekedhess, erős gyökerekre van szükséged. A magabiztosság és az önbizalom a gyökered. Minél magabiztosabb vagy, és minél jobban hiszel és bízol magadban, annál erősebbek lesznek a gyökereid. Ezek teszik lehetővé számodra, hogy kibontakoztathasd a lehető legjobb énedet. Támogatnak, hogy növekedj, virágozz, és minden évszakban, még a viharos időkben is erős maradj. Ez a manifesztálás lényege.

 

Önbizalomra és magabiztosságra egyaránt szükségünk van ahhoz, hogy a lehető legjobb életet manifesztáljuk,
és a lehető legjobb önmagunkká váljunk.

 

Ezek a tulajdonságok segítenek, hogy:

 • pozitívabban gondolkodjunk magunkról;
 • motiváltabbak legyünk bizonyos dolgok elvégzésére;
 • elérjük a céljainkat;
 • olyasmit is megtegyünk, amitől félünk;
 • ne adjuk fel, ha nehézségekkel szembesülünk;
 • boldogabbnak érezzük magunkat;
 • kipróbáljunk nehéz dolgokat;
 • új barátokat szerezzünk.

Amikor fiatalabb voltam, hiányzott belőlem a magabiztosság, nem sok önbizalmam volt, és még csak nem is sejtettem, hogy ezek a dolgok tanulhatók. Idővel azonban elkezdtem hinni magamban, és ez volt a legjobb, amit valaha magamért tettem. Azt kívánom, bárcsak hamarabb sikerült volna! Talán neked is vannak hasonló gondjaid. Tudom, milyen érzés, de ígérem, együtt megtaláljuk a módját, hogy javítsunk rajta, és akkor végre megmutatkozhat a benned lakozó erő és lehetőség.

 

 

CSAK EGY VAN BELŐLED!

Valami fontosat kell elmondanom neked. Olvasd figyelmesen!

 

Nagyon különleges vagy, pontosan úgy, ahogy vagy! Igen! TE! Soha ne felejtsd el, hogy különleges és fontos vagy ebben a világban.

 

Tudod, mi tesz téged különlegessé? Nos, ezen az egész bolygón, ahol több milliárd ember él, nincs senki más, aki ugyanolyan lenne, mint te. Belőled csak egyetlenegy van az egész világon. Ugye, milyen klassz?

Képzeld azt, hogy a világ olyan, mint egy hatalmas kirakós játék, több milliárdnyi apró darabbal, és minden egyes darab egy-egy ember. Az egyik ilyen darab TE vagy, és a világnak pontosan így van rád szüksége, amilyen vagy, hogy beilleszkedj a kirakósba, kiegészítve ezt a gyönyörű képet.

 

 

MOST ÜNNEPELJÜNK TÉGED!

Szeretném, ha megünnepelnéd mindazt, amitől te TE vagy, ezért kitaláltam egy gyakorlatot, amelynek segítségével áttekintheted mindazt, ami egyedivé tesz téged.

A következő üres oldalra leírhatod a válaszaidat az alábbi, RÁD vonatkozó kérdésekre. Szeretném, ha mindenképpen írásban felelnél rájuk. Felsoroltam néhány lehetséges választ, amelyek közül választhatsz, de bármi mást is írhatsz.

 1. Milyen szavak jellemeznek téged?

Kedves, vidám, bátor, erős, független, okos, vicces, kreatív, felelősségteljes, őszinte, segítőkész, játékos, kalandvágyó, türelmes, megbízható, fantáziadús, gondoskodó stb.

 1. Mi az, amiben jó vagy?

Ez lehet egy iskolai tantárgy, a hobbid, az, hogy igazán kedves barát vagy, hogy pontosan emlékszel a kedvenc dalaid minden szavára, vagy hogy mindig új játékokat találsz ki.

 1. Mik a kedvenceid?

Ez lehet a kedvenc színed, a kedvenc szabadidős tevékenységed, a kedvenc játékod, a kedvenc ételed stb.

 1. Mit gondolsz, a barátaid/családtagjaid mit szeretnek benned a legjobban?

Ha nehéz válaszolnod erre a kérdésre, mesélj a barátaidnak vagy a családtagjaidnak erről a feladatról, és kérd meg őket, hogy segítsenek.

 

Gratulálok, amiért teljesítetted a feladatot, és nagyon köszönöm, hogy megosztottad velem a válaszaidat! Ezzel kialakítottál magadról egy képet, amely számos dolgot megmutat abból, ami téged egyedivé tesz. Minden ember, aki elvégzi ezt a feladatot, más-más válaszokat fog adni, és teljesen más képet hoz létre. Nem lesz két egyforma kép, mert:

 

 

OTTHONI KIHÍVÁS

Itt az ideje, hogy a családod is elvégezze ezt a feladatot. Üljetek le együtt, adj mindenkinek egy darab papírt, és kérd meg a többieket, hogy írják le a válaszaikat a papírra, ahogyan te tetted az előző oldalon.

Tedd fel mindenkinek mind a négy kérdést, hogy lejegyezhessék azokat a dolgokat, amelyek egyedivé teszik őket. Ha van kedved, velük együtt újra elvégezheted a feladatot. Talán új dolgok is eszedbe jutnak, amelyeket hozzáfűzhetsz az előzőekhez.

Amikor mind befejeztétek, figyeld meg, mennyire más dolgok állnak mindenkinek a papírján, és mégis minden kép ugyanolyan csodálatos.

 

BESZÉLJ KEDVESEN MAGADHOZ!

Az egyik legjobb módja annak, hogy magabiztosabbak legyünk, és jobban higgyünk magunkban, ha kedvesen beszélünk magunkhoz.

Nagyon fontos, hogy kedvesen és együttérzőn beszéljünk magunkhoz, mert a gondolataink nagy hatással vannak arra, ahogyan érezzük magunkat, és ahogyan viselkedünk. Ha például azt mondjuk magunknak: „Ezt nem tudom megcsinálni” vagy „Ebben pocsék vagyok”, az rossz érzést kelt bennünk, és valószínűleg meg sem akarjuk próbálni a dolgot. Ha azonban azt mondjuk magunknak: „Vagyok annyira bátor, hogy megpróbáljam” vagy „Mindent beleadok”, akkor jobbnak és bátrabbnak fogjuk érezni magunkat, és nagyobb valószínűséggel megpróbáljuk.

Hatalmunkban áll megválasztani, hogyan beszélünk magunkhoz, ezért gyakorold az olyan fordulatok használatát, amelyek segítenek abban, hogy a lehető legjobban érezd magad.

 

Íme néhány lehetséges pozitív változtatás a belső beszédben:

 

 

Mindig próbálj kedves szavakat használni, amikor magadhoz beszélsz. Úgy szólj magadhoz, mintha a legjobb barátodhoz beszélnél!

 

MEGERŐSÍTÉSEK

Megkérdeztem az unokahúgomat, Siennát, mikor szokta bizonytalannak érezni magát. Azt válaszolta, hogy néha ideges lesz, amikor zeneórán szólót kell énekelnie, mert attól tart, hogy a többieknek nem fog tetszeni a hangja.

Meséltem neki arról, hogy amikor ezt érzi, elmondhat magának egy pozitív megerősítést, ami segít abban, hogy magabiztosabbnak érezze magát, és legyőzze az aggodalmait. Emlékszel erre az eszközre az Első lépésből? A megerősítéseket elmondhatjuk gondolatban, de akár hangosan is, hogy segítsenek a pozitív gondolatokra összpontosítani. Például ilyeneket mondogathatsz magadnak:

 

 

A megerősítések segítenek, hogy minden helyzetben magabiztosabbnak érezzük magunkat.

A megerősítések gyakori ismételgetése arra tanítja az agyunkat, hogy:

 1. a pozitív dolgokra figyeljünk;
 2.  magabiztosabbnak érezzük magunkat;
 3. higgyünk magunkban.

 

A pozitív megerősítések a manifesztáció tökéletes eszközei.

 

Íme néhány megerősítés, amelyeket az önbizalom és magabiztosság növelésére használhatsz:

Mások pont olyannak szeretnek, amilyen vagyok.
Erős vagyok.
Hiszek magamban.
Bárki lehetek, aki lenni szeretnék.
Büszke vagyok magamra.
Megérdemlem, hogy boldog legyek.
Napról napra jobban érzem magam.
Bármit el tudok érni, amit a fejembe veszek.
Bármilyen akadályt le tudok győzni.
Izgatottan várom a jövőt.
Elég vagyok.
Bátor és merész vagyok.
Egyedi és különleges vagyok.
A mai nap csodálatos lesz.
Folyamatosan tanulok és fejlődöm.
Bármit kibírok.
Fontos vagyok az életemben jelen lévő embereknek.
Jó ember vagyok.
Képes vagyok rá, és meg is teszem.
Elég, ha annyit teszek, amennyi tőlem telik.
Méltó vagyok a szeretetre és boldogságra.
Fontos vagyok a világ számára.
A kihívások segítenek a fejlődésben.
Csodálatos vagyok.

Próbálj meg kimondani néhány megerősítést a felsoroltak közül, és figyeld meg, milyen jó érzés!

 

 

HASZNÁLD A MEGERŐSÍTÉSEKET MINDENNAP!

Bármikor elmondhatsz egy-egy gyors megerősítést, amikor az önbizalmadnak szüksége van némi támogatásra, ugyanakkor érdemes a napi rutin részeként időt szánnod arra, hogy mondogass párat. Minél többször mondod ki őket, annál hatékonyabbak lesznek.

Én szeretem reggel elmondani a megerősítéseimet. Ha a napodat például egy olyan megerősítéssel kezded, hogy „A mai nap csodálatos lesz” vagy „Az emberek olyannak szeretnek, amilyen vagyok”, akkor az agyad egész nap igyekszik bizonyítékokat találni, amelyek alátámasztják ezt az állítást. Ezáltal pedig még több okod lesz arra, hogy jól érezd magad.

Szeretném, ha minden reggel megerősítéseket mondogatnál magadnak.

 • Amikor felébredsz, mielőtt még kimásznál az ágyból.
 • Miközben a fürdőszobában készülődsz.
 • Mielőtt kilépnél a házból.
 • Iskolába menet.

Térj vissza a rutinhoz, amit korábban kialakítottál, és add hozzá a megerősítéseidet (lásd a 92. oldalt). Próbálj minden megerősítést ötször elmondani, például ezt:

 

 

Forrás: Manifesztáció gyerekeknek

 

Ajánlott könyvek:

.
MANIFESZTÁCIÓ GYEREKEKNEK

A siker alapelvei könyv

.
.
MANIFESZTÁCIÓ

MANIFESZTÁCIÓ – MERÜLJ MÉLYEBBRE

MEDITÁCIÓK
ÉS POZITÍV MEGERŐSÍTÉSEK …