Mivel jár náluk az önbecsülés hiánya, hogyan ismerhető fel és milyen problémákhoz vezethet?

Észrevetted, hogy az önbizalomhiány többnyire nőkkel kapcsolatosan merül fel? Az “erősebbik nem” képviselőire gyakran gondolunk úgy, mint a magabiztosság megtestesítőire, pedig a férfiakra éppúgy jellemző az önbizalomhiány – talán csak jobban titkolják, vagy náluk másképp mutatkozik meg. Nézzük, melyek a férfiaknál is gyakran jelentkező önbizalomhiány fő tünetei, kiváltó okai és következményei!

 

Alacsony férfiak

Azt mondják, sok alacsony férfi akar bosszút állni a világon,  hiszen a “teremtés koronái”-ról az az általános kép él bennünk, hogy magas, jó kiállású, erőt sugárzó emberek. Az alacsony termetből fakadó kisebbrendűségi érzést és az ezzel kapcsolatos, gyakori túlkompenzációt – ami nemcsak erőszakos viselkedésben, hanem például fejlett humorérzékben, vagy erős szociális képességekben is megmutatkozhat – a pszichológia Napóleon-komplexusnak nevezi, bár kutatások szerint a francia uralkodó alacsony termetéről kialakult kép csak mítosz, valójában átlagos testalkatú volt. A Napóleon szindróma természetesen nem csak és kizárólag a férfiakra vonatkozik, valahogy mégis gyakrabban sütik rájuk.

Te mit gondolsz? Van oka egy alacsonyabb férfinak az önbizalomhiányra? 

 

női jelek felirmesére nő férfi

Női jelek felismerése – honnan tudod, hogy szeret a nő?

Talán sok férfi számára nem jelent kihívást, hogy felismerjék, ha egy nő jeleket küld nekik arról: felkeltették az érdeklődését. Az önbizalomhiányos férfi számára azonban mindez távolról sem egyértelmű. Nem kell profi randigurunak lenni ahhoz, hogy pár apró jelből érzékelni lehessen a vonzalmat, de nyílt tekintet nélkül garantáltan nem fog menni. Aki olvasni szeretne a női lélekben, annak először is a nő szemébe kell belenéznie, majd – bármennyire is nehéz lehet ez azoknak a férfiaknak, akik önbizalomhiánnyal küzdenek – jöhetnek a szavak! Figyelem: az önbizalomhiányt nem szerencsés erőltetett magabiztossággal, vagy arrogáns fellépéssel pótolni!

 

Mikor vonzódik egy férfi: a férfi vágy jelei

És ha már itt tartunk, elkerülhetetlen beszélni róla: honnan vesszük észre nőként, ha egy önbizalomhiányos férfinak megakad rajtunk a szeme? Tőle lehet, hogy nem várható el a nyílt fellépés és a kezdeményezőkészség, és elképzelhető, hogy a kommunikáció sem indul be olyan gördülékenyen, de egy-egy apró mozdulat, pillantás már árulkodó lehet. Ha nőként egy láthatóan önbizalomhiányos férfin akad meg a szemünk, elképzelhető, hogy nekünk kell a tettek mezejére lépnünk, és többet tennünk azért, hogy megismerkedjünk vele.

 

Jelek, hogy szeret a nő – ha már biztos, mérsékelheti ez az önbizalomhiányt a férfiaknál?

Nincs garancia arra, hogy ha a nő egyértelmű jeleket küld a férfinak az érdeklődéséről, akkor csökken a férfiak önbizalomhiánya. Gyakran esnek a férfiak abba a hibába, hogy igyekeznek magabiztosnak tűnni, majd amikor már nem vonható kétségbe a pozitív visszajelzés, elpárolog a kezdeményezőkészség, és nem tudják, hogyan tovább. Előfordul olyan is, hogy egy látszólag magabiztos férfiból később beteges féltékenykedő válik.

 

igazi férfi

Az igazi férfi tulajdonságai

Sokan keresik az igazit, és minden nő fel tudna sorolni legalább öt olyan tulajdonságot, amit az igazi férfi ismérveiként definiál – persze ezek között a legritkább esetben szerepel az önbizalomhiány. A valóság az, hogy mindenkinek más kép él a fejében a Nagy Ő-ről, vannak azonban olyan általános jellemzők – mint az udvariasság, a humor, a figyelem, vagy a felelősségteljes viselkedés – amelyek örök érvényűek, és mindkét nemre egyformán hatnak. A magabiztosság – vagy az arra irányuló törekvés – pedig minden esetben már fél siker!

 

Ha valaki nem keres – az önbecsülés hiánya?

És már el is érkeztünk az egymillió dolláros kérdéshez: önbizalomhiány jele-e az, ha a férfi a sikeres megismerkedés és az első pár, pozitív végkicsengésű találkozó után hirtelen felszívódik? Ha valaki nem keres, azt nem mindig könnyű az önbizalomhiány számlájára írni annak ellenére, hogy a mai világban már egyszerűbb egymással kapcsolatba lépnünk, mint valaha. Elképzelhető, hogy az illető játszmázni akar – ami szintén lehet az önbizalomhiány jele – vagy pedig valóban inkább menekülőre fogta.

 

Boldogtalan házasság jelei

Néha pedig jobb is, ha ez történik, hiszen sokszor csak évek múlva, akár egy boldogtalanná váló házasság alatt derül ki, hogy a férfi önbizalma és elkötelezettsége talmi volt, és erőszakosságba, függőségbe, vagy zavaró féltékenységbe torzult. Sokszor a kezdeti tisztelet, szeretet és figyelem átfordul mindezek ellenkezőjébe, ami a megfeneklett házasság árulkodó jelei lehetnek. Ezért is érdemes rögtön az elején kiszúrni, ha a férfi önbizalomhiánnyal küzd, és emellett komplexusai is vannak – sok mérgező párkapcsolat okozója, ha valamelyik félnek alacsony az önbecsülése.

 

jelek férfi nem szeret

Jelek, ha a férfi nem szeret, jelek hogy tetszel a fiúnak – van értelme tulajdonképpen ezeknek ezeknek a kérdéseknek?

Természetesen, ahogy feljebb is írtuk, vannak alapvető jelek, amikre érdemes figyelni, főleg, ha önbizalomhiányos férfival állunk szemben. Azonban semmi nem adhat annyit, mintha a saját ösztöneinkre hallgatunk, és megpróbáljuk magát az embert nézni. Mi a háttere, honnan jön? Hogyan telt a gyerekkora? Mi a hobbija? Bármilyen nehezen nyílik is meg, törekszik rá? Ezek azok a kérdések, amik segítenek meglátni a másik igazi arcát, és megmutatni, önbizalomhiány ide vagy oda: valóban érett férfival állunk szemben?

 

Érett férfi

Nem törvényszerű, hogy csak azt nevezhetjük érett férfinak, aki már betöltött egy bizonyos életkort. Nincs meghatározva, hány évesnek kell lennie, vannak azonban olyan tulajdonságai, amelyek egyértelműek és természetesek. Ezek közül a legfontosabb, hogy ismeri önmagát, tisztában van az erősségeivel és a gyengeségeivel, és azt is tudja, hogy pontosan mit akar. Nem kell, hogy duzzadjon az önbizalomtól – ami sok esetben csalódást is szül, lásd a cikk első részében leírtakat – de fontos, hogy legyen tartása, egyénisége és önbecsülése. A zsarnoki természetű, birtoklásvágyban, beteges féltékenységben szenvedő férfiak nem tartoznak ebbe a kategóriába, bármennyire szeretnének is, viselkedésük mögött pedig gyakran súlyos önértékelési problémák húzódnak meg – ami talán sosem vallanának be, még önmaguknak sem. Az érett férfi lehet önbizalomhiányos, a kérdés az, ezt képes-e bátran felvállalni, együtt élni vele, vagy törekedni az ellenkezőjére. Úgy, hogy azt is boldoggá tegye, aki mellette van.

 

Férfi erő

Férfi és női kapcsolatok

Férfiak könyve