A kiadvány fotósa elmeséli, milyen volt a felvételeket elkészíteni Oprah birtokán.

Oprah Winfrey azt állítja, hogy a Mindenséggel való kapcsolatát akkor érzi legmélyebben, amikor otthon van Santa Barbara-i birtokán, körülvéve a természettel. Számára semmi sem olyan megnyugtató, mint a kertjében töltött idő . Bizonytalan pillanataiban elég, ha ”egy fa csöndjére vagy egy virág összetettségére összpontosít” visszahelyezve magát ezáltal ”a dolgok teljességébe”.

Új kötetében, az Élet adta bölcsességben (The Wisdom of Sundays), Oprah azokat a meglátásokat és aha-élményeket ünnepli, melyeket a világ legtöbbre tartott gondolkodói osztottak meg vele háromszoros Emmy-díjas tv show-jában, a Super Soul Sundayben. A könyv emellett a természetet ünnepli, és varázslatos fotóival segíti az olvasót, hogy örömét lelje a körülöttünk lévő világban.

Az Élet adta bölcsesség megjelenésének tiszteletére a Huffpost megosztott egy fényképekkel teli exkluzív cikket Melissa Gidney Daly-vel, a fotográfussal, akit Oprah kiválasztott. Melissa megörökítette az Oprah számára legmeghittebb és legnagyobb becsben tartott helyeket a birtokon, valamint legkedvesebb helyszíneit a világ körül.

“Mielőtt kiderült volna, hogy kiválasztottak az Élet adta bölcsesség képeinek elkészítésére, az egyetlen kapcsolódási pontom Oprah-hoz, a műsora volt. Úgy nőttem fel, hogy heti öt alkalommal délután 4 órakor Oprah megtöltötte az otthonunkat történetekkel, melyek inspiráltak, neveltek és végső soron, megváltoztattak minket. Idővel ráébredtem, hogy az ő hivatása jóval több annál, hogy készítsen egy tv-műsort és szórakoztassa az embereket; arra használja a tehetségét, hogy az egész világ tudatszintjét növelje. Így alázattal fogadtam a hírt, hogy a fényképeim szerepelni fognak az új könyvében.

Ahogy felfogtam ezt a tényt, bevallom, egy kicsit ideges lettem: hogyan tudnának az én képeim egységet alkotni a könyvben szereplő rendkívüli tanítóknak, látnokokak és magának Oprah-nak a bölcs szavaival? De miután elolvastam a bevezetőt – amelyben Oprah a természet tiszteletet parancsoló erejéről ír –, megbarátkoztam a gondolattal, hogy az általam készített fényképek megjeleníthetik a ”fenséges bőséget és a meg nem látott részleteket”, melyek fölött Oprah szerint gyakran elsiklunk. A fotózással, ahogy életem többi aspektusával is, folyamatosan arra törekszem, hogy megszabaduljak a zavaró tényezőktől és hagyjam a dolgokat létezni.

A könyvben található összes fénykép úgy lett kiválogatva, hogy valamilyen érzelmet váltson ki az olvasóból.

A képek készítése közben egy különleges, mély élményben volt részem. Ott álltam a 12 apostol – Oprah 12 fenséges tölgyfája – között, amikor ráeszméltem, hogy életem minden történése ehhez az egy pillanathoz vezetett. Minden hely, ahová elutaztam, az összes fénykép, amit készítettem, minden egyes ember, akivel találkoztam. Felmerült bennem, hogy szó szerint minden eddigi döntésem erre a szent helyre hivatott elvezetni. Végtelen hálát éreztem minden tapasztalatért, amely ide juttatott. Ahogy Oprah mondaná, aha-élményben volt részem; úgy éreztem, hogy összekapcsolódom… a Mindenséggel.

Az Élet adta bölcsességben Oprah otthonáról és a saját utazásaimról készült fotók szerepelnek. A könyvben található összes fénykép úgy lett kiválogatva, hogy valamilyen érzelmet váltson ki az olvasóból. Mindig megkérdezem az emberektől: “Igen, de milyen érzést váltott ki belőled?” Ez az igazi mérce számomra. Azt szeretném elérni, hogy a felvételek megmozdítsanak benned valamit. Lehet ez a nyugalom vagy az újraértékelése mindennek, ami felett elsiklunk. Vagy talán arra ösztönözhetnek, hogy lépéseket tegyél saját önkifejezésed felé.”

Néhány, a megjegyzéseimmel ellátott fénykép az Élet adta bölcsességből.

32. oldal: Kövezett ösvény Oprah birtokán

32. oldal: Kövezett ösvény Oprah birtokán

Ez az ösvény  átvonul Oprah birtokán. Minden gyalogút egyedi, más helyre vezet és eltérő érzéseket hív elő az emberből. Itt napsugár melengeti a mohával és tölgyfalevelekkel borított talajt.

47. oldal: Szobrok Oprah birtokán

47. oldal: Szobrok Oprah birtokán

Ez a szoborcsoport, a Fransisco Zuniga által készített Grupo de quatro, mujeres de pie, megállított sétám során. A birtok szélén elhelyezett nőszobrok hatalmas eukaliptusz, pálma- és fenyőfák árnyékában rejtőznek. A négy parasztnő az élet különböző szakaszait szimbolizálja: a serdülőkort, a terhességet, a középkort és az időskort. Zuniga életre kelti a bronzot, ahogy az asszonyok büszkén és magabiztosan állnak.

60. oldal: A zöld árnyalatai

60. oldal: A zöld árnyalatai

Milliónyi zöld árnyalatot lehet felfedezni Oprah birtokán, a tavasz elején látható vibráló sárgászöldtől az örökzöldek tűleveleinek mélyebb barnászöldjéig. Nagyon tetszett ez a kékes foltokkal tarkított sötétzöld a széles leveleken, melyek egy egész vízmosást beterítettek, és ringatóztak a szellőben. A fényképet egy pár levélre fókuszáltam, hogy a befogadó értékelhesse az elé táruló  mintázatokat.

12. oldal: Oprah tölgyfái

12. oldal: Oprah tölgyfái

Amikor végeztem az Ígéret földjének (Oprah birtoka) fotózásával, az utolsó napsugarak találtak egy maroknyi rést, amin átszűrődve megvilágították a tölgyfákat és a borostyánszőnyeget. Megfogott az ellentét a meleg fény és a sötét ágak között, ahogy átszűrődve rajtuk búcsút intett a nap.

28. oldal: Az eső szépsége

28. oldal: Az eső szépsége

Sok évig Vancuverben éltem, így hozzá vagyok szokva az esőhöz. Megtanultam értékelni a szépségét, még hideg, lucskos téli időben is, mint amilyen a fényképen látható nap volt. Pazar bőség rejlik egy csupasz bokorban is, amikor esőcseppek táncolnak az ágain.

124. oldal: Sziklalemezek

Ez a termetes szikla Santa Barbara északi partjain található. Távolról erősnek tűnik, ellenállónak az elemek támadásával szemben; csak amikor közelebb érünk, akkor láthatjuk törékenységét – mély hasadékait és mállott felszínét.

209. oldal: a Ta Prohm Kambodzsában

209. oldal: a Ta Prohm Kambodzsában

Amikor a családommal Kambodzsába utaztunk, elhatároztuk, hogy útba ejtjük az Angkor Wat templomegyüttest, melyet a turisták többsége felkeres, hogy lássa a napfelkeltét. Ehelyett a sűrű dzsungellel borított Ta Prohmhoz látogattunk el. Olyan volt, mintha a magas fák óvnák, gyökereikkel ringatnák az ősi, faragott köveket. Legértékesebb emlékeim között tartom számon, hogy megcsodálhattuk ezt a lenyűgöző templomot.

Forrás: Huffpost.com

A fotókat készítette: Melissa Gidney Daly

Ajánlott könyvek:

Oprah Winfrey – Éled adta bölcsesség

Oprah Winfrey – Amit biztosan tudok