Dan Millman, A békés harcos útja szerzője arról nyilatkozik, hogy a könyv üzenete még ma is érvényes.

 

1. Több, mint tíz év telt el azóta, hogy először megjelent a nagy sikert aratott kötet, A békés harcos útja. Mennyiben érvényes még ma is a könyv üzenete?

Az volt a célom, hogy emlékeztessem az olvasókat az élet magasztosabb ígéretére, céljára és potenciáljára. A történetekbe olyan esszenciális készségek vannak beleszőve, mint például a jelen pillanatban való konstruktív cselekvés képessége. Ahogy a körülöttünk végbemenő változások üteme egyre gyorsul, annak a kérdése, hogy mit cselekszünk, amíg itt vagyunk – és hogy milyen tettekre születtünk – egyszerre marad időszerű és időtlen.

 

2. A harcművészetek jelentős szerepet kapnak a könyvében. Hogyan viszonyul az edzés a tudatosabb életvezetéshez?

A modern sportokkal és játékokkal ellentétben, ahol a pontszerzés vagy pontvesztés a tét, a harcművészetek egy olyan forrásból származnak, ahol élet és halál forgott kockán. Számos harcművészet vált az elme összpontosításának és a test ellazításának az útjává vagy eszközévé. Egyesek spirituális gyakorlatokká vagy az élet metaforáivá fejlődtek, melyek azt tanítják meg, hogy jobb, ha az élet áramlásával együtt haladnak, mintha ellenállnának neki.

 

3. Szókratész alakját a mester archetípusaként írod le. Saját magadat ennek vagy tanítványnak látod inkább?

Az életem körülményei arra sarkalltak, hogy fejlesszem a képességeimet és a személyiségemet, és hogy a tanítványi szerepből a tanító szerep felé mozduljak el. Ugyanakkor sohasem hagytam fel azzal, hogy megmaradjak tanítványnak is. Tágabb értelemben mindannyian tanítványok vagyunk, akik a példamutatás által egyszersmind tanítanak is.

 

4. Milyen viszonyban áll az élet értelmének keresése az egyén spiritualitásával?

A spiritualitás szó a transzcendensre utal – mindarra, ami inspirál, felemel, vagy akár megszabadít minket: a legegyszerűbb módon kifejezve a Nagy Összkép. Ahogy látom, mindannyiunknak spirituális küldetése van, mind arra törekszünk, hogy megértsük az életünk céljának nagy összefüggéseit, akkor is, amikor a hétköznapi élet feladatait végezzük éppen el.

 

5. Mit jelent számodra a békés harcos?

A régi mesterem egyszer azt mondta:

 

Azért hívom magamat békés harcosnak, mert a legfontosabb küzdelmek odabenn zajlanak. Szerintem mindannyian kiképzés alatt lévő békés harcosok vagyunk, akik arra törekszenek, hogy a szívükben béke legyen, ám, ha a szükség úgy kívánja, a harci szellemet is fel tudják idézni magukban; akik azt tanulják, hogyan tudják legyőzni a kétségeiket, hogyan tudnak együtt úszni a változások áramlataival, hogyan tudnak bízni a folyamatban, melynek során fokozatosan kibomlik az élet.”

 

 

Dan Millman tornász, spirituális szerző, előadó. Az 1964-es világbajnokságon aranyat nyert trambulin-ugrásban, amelyet még ugyanebben az évben három amerikai bajnoki cím követett. Egy motorbaleset azonban félbetörte ígéretes tornász-karrierjét. A tragédiát követően a világot járva számos jóga- illetve harcművészeti irányzatot sajátított el, majd hazatérve, 1980-ban megírta első könyvét, A békés harcos útját, amely nagy sikert aratott. 2006-ban, Victor Salva rendezésében film is készült (Peaceful Warrior) belőle.

Másik nagy sikert aratott könyve, az Erre születtél személyre szabott számmisztikai rendszer. Az összes rendszer közül, amelyet Dan Millman az elmúlt három évtizedben tanulmányozott, ezt tartja a legerősebb és legvilágosabb hídnak, amely az önismerethez vezet.

A szerző világszerte tart előadásokat, munkái 29 nyelven jelentek meg többmilliós példányszámban. Jelenleg ír, előadásokat tart és szemináriumokat vezet az Egyesült Államokban, és szerte a világon.

Forrás: www.awaken.com

 

Ajánlott könyvek:

A BÉKÉS HARCOS
ÚTJA

A siker alapelvei könyv

ERRE SZÜLETTÉL
(25. JUBILEUMI KIADÁS)

RENDKÍVÜLI
PILLANATOK