A leghosszabb, legmélyebb és legfontosabb szeretetkapcsolat, amit valaha is megtapasztalhatsz, az a saját magaddal való viszony, éppen ezért fontos, hogy megbecsüld önmagadat. Ugyanakkor a legtöbbünk számára a „saját magunk szeretete” valahogy önző és egoista dolognak hangzik. Azt gondoljuk, hogy jobb, ha a szeretetünket nem befelé, hanem kifelé irányítjuk.

Amikor kedvesek vagyunk saját magunkhoz, olyan egyszerű módokon, mint a pozitív én-beszéd, fokozatosan meg tudjuk változtatni a magunkról alkotott képet, ami hosszú távon hatalmas változásokhoz vezethet.

Így öt egyszerű, ám hatékony fogást szeretnék megosztani veled, amelyek alkalmazásával te is javíthatsz az önbecsüléseden.

 

1. Gyakorold a hálát!

Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy ez milyen hatásos tud lenni.

Amikor megteszed azt a lépést, hogy számba veszel mindent, amiért hálás lehetsz, egyre több és több dolgot fogsz találni – beleértve a saját képességeidet és eredményeidet is.

Amikor végignézel mindazon, ami valójában nagyon is JÓL halad az életedben, a fejedben rikácsoló negatív hang nem lesz többé olyan hangos. Éppen ezért buzdítok mindenkit arra, hogy írjon Hála-naplót.

Minden este szánj egy kis időt arra, hogy leírsz mindent, a legjelentéktelenebb dolgot is, amiért hálás voltál a nap folyamán. Ettől a jobb napok még jobbá válnak, és egy gyönyörű módja annak, hogy emlékeztesd magadat, hogy valójában milyen jó is az életed.

Az is fontos, hogy a háládat kifejezésre juttasd! Amikor valakinek hálás vagy azért, amit tett, vagy azért, mert jelen van az életedben, mondd el neki! Tudasd vele, hogy látod és nagyra értékeled, amit érted és másokért tesz. Ezáltal a benned lévő pozitív energiát továbbadod neki és az önbecsülését is táplálod.

 

2. Ünnepeld meg a sikereidet!

Szakíts valamikor egy kis időt, hogy leírj 101 dolgot, amit az életed során elértél.

Ezek nem kell, hogy nagy dolgok legyenek, íme néhány egyszerű példa:

 • Letettem az érettségit.
 • Jogosítványt szereztem.
 • Megtanultam gitározni vagy zongorázni.
 • Bekerültem az egyetemre.
 • Szakaszvezető lettem a hadseregben.
 • Új munkahely, előléptetés, vagy az első megtartott előadás.
 • Megszereztem az ingatlanügynöki igazolványt.
 • Házasság.
 • Családalapítás.
 • Lefutottam a félmaratont.
 • Külföldi utazás.

Törekedj arra, hogy minél hosszabb legyen a listád, még akkor is, ha ilyeneket kell leírnod, hogy elvégeztem az első osztályt, elvégeztem a második osztályt, túléltem Zimmermann tanárnő biológiaóráját és hasonlók.

Minél jobban látod, hogy mennyi mindent elértél már az életben, annál jobban fogod látni, hogy mi vár még rád.

 

 

3. Próbáld ki a tükörgyakorlatot!

Annyit kell tenned, hogy esténként a tükörbe nézel és hangosan kimondod, hogy milyen nagyra értékeled mindazt, amit aznap elértél.

Győződj meg róla, hogy mindent felsoroltál, nem számít milyen nagy vagy kicsi dolgok történtek aznap.

Kifejezetten fontos, hogy a kis dolgokért is megbecsüld saját magad! Időben felkeltél, tartottad magadat a diétádhoz, és ebéd után elvitted a kutyádat sétálni.

Ha jól esett valami, akkor köszönd is meg magadnak. Mmiután végeztél, néz a saját szemedbe, és mondd magadnak: „Szeretlek.”

Ez az elején kicsit furcsának tűnhet. Lehet, hogy először kényelmetlenül fogod magad érezni, de ha minden este megteszed, biztosíthatlak afelől, hogy meg fogja változtatni a saját magadhoz fűződő viszonyodat.

Az egyik tanítványom több, mint öt éven át minden este megcsinálta, és elmondhatom, hogy az önbecsülésében és a személyiségében bekövetkezett változás ámulatba ejtő.

 

 

4. Gyakorold a pozitív megerősítéseket!

A napi megerősítések használata a legjobb módszer arra, hogy a téged hátráltató negatív gondolatmintákat támogató pozitív gondolatokkal cseréld fel, és hogy felépítsd magadban a céljaid eléréséhez szükséges önbizalmat.

Amikor az önbecsüléseden dolgozol, két különböző megerősítés használatát javaslom.

Az első az, amelyik a benned megtalálható pozitív tulajdonságok egyikét erősíti meg.

Ilyenek az alábbi megerősítések:

 • Kompetens, eszes és tettrekész vagyok.
 • Megérdemlem, hogy boldog és sikeres legyek.
 • Fejlődöm és jó irányba változom.
 • Szeretem azt, akivé válok.
 • Bármihez is fogok, önálló, kreatív és kitartó vagyok.
 • Mindig megteszem, ami tőlem telik, és ez pont elég.
 • Méltó vagyok mindarra a jóra, ami az életemben történik.

Mivel az önbecsülés egy nagy része abból áll, hogy képesnek érezzük magunkat arra, hogy a kitűzött céljainkat elérjük, a megerősítéseket arra is használhatod, hogy a kijelölt célokat elérd.

Ezek ilyenek lehetnek: „Olyan boldog és hálás vagyok, hogy lefogytam tizenöt kilót, egészségesnek és erősnek érzem magam.”

Azáltal, hogy a megerősítést egy pozitív érzelemhez, például boldogsághoz vagy hálához kapcsolod, arra motiválod magadat, hogy az adott érzelmet igazából is megéld.

Mivel a célt úgy fogalmazod meg, mint amit már el is értél, egy kognitív feszültséget idézel elő a tudatalattidban a megerősítés és a valóság jelenlegi állapota (például, hogy jelenleg éppen túlsúlyos vagy) között.

Az elméd tudatalatti, kreatív része azon fog dolgozni, hogy feloldja ezt a kognitív feszültséget azáltal, hogy mindenféle megoldással áll elő, és ezáltal közelebb visz téged a célod megvalósulásához.

 

 

5. Vállalj felelősséget!

Az önbecsülésed felpörgetéséhez a végső tippem az, hogy fogadd el, hogy 100%-ban te vagy a felelős az életedért.

Könnyű másra fogni a dolgokat, azt mondani, hogy más tehet róla, vagy úgy tenni mintha a körülmények áldozata volnál, amikor a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy szeretnéd.

De az igazság az, hogy te vagy az egyetlen, akinek ténylegesen hatalma van az életed felett – ami azt is jelenti, hogy te vagy az egyetlen, aki jobbá is tudja tenni.

Ha ezt felismered, rájössz, hogy sokkal könnyebben tudsz javítani a teljesítményeden, könnyebben tudsz tanulni a hibáidból és könnyebben hozod létre azt az életet, amiben tényleg igazán szeretsz élni.

Minden egyes cselekedeteddel, minden egyes kitűzött és elért céllal még jobban megnöveled az önbizalmadat és az önbecsülésedet.

Forrás: www.jackcanfield.com

Ajánlott könyvek:

A siker
alapelvei

A siker alapelvei könyv

A siker alapelvei
a gyakorlatban

HÁLANAPLÓ
(ÚJ)