Próbáld ki az alábbi valós tapasztalatokon alapuló tippek valamelyikét, hogy fokozd az önbizalomszintedet.

A Facebook-oldalamon megkértem az embereket, hogy sorolják fel a kedvenc önbizalomnövelő trükkjeiket. A válaszokból kikerekedő listán ötven gyakorlatias, való életben tesztelt tippet találsz, melyeket most nagy örömmel osztok meg Veled! A könnyebb kezelhetőség miatt az egyes praktikákat kategóriákba csoportosítottam. Az egyes tanácsok csupán csak érintik a felszínét egy-egy mélyebb témakörnek, azonban ha szeretnél jobban elmélyülni az itt felmerülő, valamint számos további stratégiában, ajánlom figyelmedbe a Celia Ampellel közösen írt új könyvemet, az Önbizalom Munkafüzetet.

 

Légy kedves önmagaddal!

 1. Mostanában tanultam egy új trükköt, aminek a lényege, hogy akkor is legyek kibékülve önmagammal, ha éppen nem vagyok magabiztos. Ilyenkor barátként szólok önmagamhoz, és gyengéd, támogató szavakkal bátorítom magam – Kristi.
 2. Legyél a saját magad vezérszurkolója! Mondd magadnak nyugodtan: „Ez aztán nem volt semmi!” – Megan.
 3. A magunk iránt érzett együttérzés elengedhetetlen a teljes értékű élethez, de nagyon könnyű megfeledkezni róla. Az egyik módszer, amivel észben tudom tartani, hogy újra meg újra felidézem az édesanyám nevetését, és hogy mennyire büszke volt a gyermekeire – Cindy.
 4. Emlékeztetem magam, hogy vigyázzak magamra – Tamara.
 5. Nem próbálok úgy tenni, mintha valaki más lennék – Shannon.
 6. Bízom önmagamban és a belső hangom útmutatásában – Barbara.

 

Tervezz és légy résen!

 1. Hogy biztos legyek a dolgomban, előző este mindig megtervezem, hogy másnap miket kell elintéznem, mit fogok főzni. Nyugodtabban alszom, ha tudom, hogy mi a legfontosabb a családom és a saját jólétem számára – Karen.
 2. Mikor egy prezentációt kell tartanom, az egyik magabiztosság-növelő trükköm, hogy alaposan felkészülök, és olyan témát választok, amiért tényleg lelkesedek. Ilyenkor alig várom, hogy végre a pódiumra állhassak és a közönség hallhassa a mondandómat – Jadranka.

Légy hálás!

 1. Ha magabiztosnak akarom érezni magam, csak felidézem magamban, hogy milyen hálás vagyok az életemben jelen lévő emberekért és jó dolgokért. Lehet, hogy úgy hangzik, hogy nincs összefüggés, de a hála érzése önbizalommal tölt el – Malina.
 2. Meglátni a kicsi dolgokat. Például én nem nagyon szeretem az évszakok váltakozását, úgyhogy keresek valami kapcsolódó apróságot, aminek tudok örülni… például a töklámpásnak – Amanda.
 3. Van egy füzetem, amiben gyűjtöm a pozitív megerősítéseket és azokat a dolgokat, amikért hálás vagyok. Ezt ki szoktam nyitni egy véletlenszerű oldalon, és elgondolkodom az ott olvasottakon – ez mindig emlékeztet arra, hogy mi mindenen vagyok túl és erővel tölt fel mindarra, ami még előttem áll – Joseline.

Emlékeztesd magad, hogy mi is az igazán fontos!

 1. Ha olyan dolgokat gyakorolhatok, taníthatok és tanulhatok, amikért lelkesedem. Ez az, ami önbizalommal tölt el – Sasha.
 2. Az egyik trükköm az, hogy van egy kislányom, aki tőlem várja az útmutatást – Donna.
 3. Mikor magabiztosan kell cselekednem, emlékeztetem magam a saját személyes értékrendemre. Ettől mindig úgy érzem, hogy igenis van mit nyújtanom és érdemben hozzá tudok tenni a dolgokhoz – Julia.
 4. Próbálok magabiztos lenni a gyerekeimmel és őket is megtanítani erre – Tammy.
 5. Felidézem azokat az alkalmakat, amikor mások hálásak voltak a segítségemért – Shauna.
 6. Számomra az segít, ha a hozzátartozóimra gondolok – Crystal.
 7. Kitűzöm, hogy mi a célom az adott pillanatban, a héten, az életemben és ennek megfelelően alakítom a terveimet. Mindig is lesznek akadályok és megtorpanások, de mindezek ellenére úgy alakítom a dolgokat, hogy továbbra is a számomra fontos irányba haladjak – Linda.

 

 

Emlékezz arra, amikor jól sikerült!

 1. Visszaemlékszem egy olyan alkalomra, amikor valamilyen kockázatot vállaltam és jól sült el a dolog – Liz.
 2. Olyan pillanatokat idézek fel, amikor büszke voltam magamra – Sarah.
 3. Magabiztosabbnak érzem magam, ha az erőmre, a képességeimre vagy azokra a helyzetekre gondolok, amikor a nehéz körülmények ellenére sikerült valamit elérnem – Amjad.
 4. Magabiztosággal tölt el, ha elvégzek valami szükséges teendőt. Lendületet ad. „Ha már ezzel meg is vagyok, miért ne csinálnám meg akkor már ezt is, utána pedig amazt…” – Nicole.
 5. Ha önbizalomra van szükségem, emlékeztetem magam arra, hogy nehéz dolgokat is meg tudok csinálni – ezt ismételgetem, mint egy mantrát, akár magamban, akár hangosan, egészen addig, amíg úgy nem érzem, hogy készen állok megbirkózni vele, bármi is kerüljön elém – Courtney.

Figyelj a testtartásodra!

 1. Az én magabiztosság-trükköm az, hogy kihúzom magamat. A jó testtartás bennem mindig egy jobb elmeállapotot idéz elő – Lindsay.
 2. Egy mosoly és a tudatos testtartás – a görnyedés helyett inkább hosszabbítsam meg a gerincemet – Angie.
 3. Mikor egy krízishelyzettel kell szembenéznem az életemben, kihúzom magam és emelt fővel járok. Ez erőt és önbizalmat ad, hogy nap, mint nap szembenézzek a válsággal, amíg az el nem múlik. Akkor aztán kisírom magamból az egészet – Maxine.
 4. Az egyik önbizalomnövelő trükköm az az, hogy megnézem a Wonder Womant, aki erős és nagyhatalmú, ám ugyanakkor együttérző is. Ő az egyik példaképem – Kitty.

Egyéb testi tippek

 1. Az egyik legegyszerűbb praktika a magabiztosság eléréséhez a légzés. Mély, lassú, nyugodt lélegzetvétel. Mindig működik – Emilka.
 2. Ha fel akarom turbózni az önbizalmamat, csak arra kell gondolnom, hogy a nadrágját mindenki ugyanúgy veszi fel. És a mély lélegzetvétel is tud segíteni – Michael.
 3. Számomra az önbizalom elérésének legjobb módja, hogy minden reggel meditálok és jógázok. Úgy érzem, hogy a saját magammal töltött idő ahhoz is hozzájárul, hogy jobban megismerjem és elfogadjam saját magamat, úgy ahogy vagyok – Heather.

Mini önbizalomnövelők

 1. Egy vagány csizmával a lábamon úgy érzem, hogy könnyeben belevágok a sűrűjébe – Shauna.
 2. A reggeli tea a munkahelyemen. Miután megittam, úgy érzem, meg tudnám hódítani az egész világot – Oswald.
 3. Jobban érzem magam, ha a saját készítésű gyöngyös fülbevalómat hordom – Anneh.
 4. Ha narancssárgát hordok. Ez az erőszínem – Fran.
 5. Olyan ruhát hordani, amiben jól nézek ki – Amanda.
 6. Az én önbizalomnövelő trükköm az, hogy mielőtt bemegyek valahová, a kocsiban zenét hallgatok, hogy felpörgessen – Jody.
 7. Számomra a vörös rúzs a titok. Erősnek érzem magam tőle – Tara.
 8. Annyira nem vagyok rákattanva a sminkelésre és van, hogy hetekig nem is festem magam, de ha gyors önbizalom növelésre van szükség, a smink az első számú trükköm – Becky.
 9. Elegendő időt szánok rá, hogy megcsináljam a hajam és a sminkem. Otthonülő anyukaként könnyen beleesik az ember abba a csapdába, hogy nem szakít időt magadra – Jennifer.
 10. Egy pár magassarkú csodákra képes… amíg a lábam meg nem fájdul tőle – Darcy.
 11. Három szokásom van, amitől magabiztosnak érzem magam: azt veszem fel, amiben aznap jól érzem magam, megállok egy pillanatra, mély levegőt veszek, és azt mondom magamnak: „Az érzéseimmel nincsen semmi baj, elfogadom azokat”. Végül zenével dobom fel a hangulatomat – Kerrie.

 

 

Támogatás

 1. Az egyik trükk, amit használok, hogy magam köré képzelem az életemből azokat, akik támogatnak és bátorítanak. Kiváló serkentő – Tina.

  43. Az egyik trükköm az önbizalomhoz, hogy olyan barátokkal és családtagokkal veszem magam körbe, akik pozitívak és bátorítanak. Ők segítenek abban, hogy saját magam legjobb verziója lehessek – Amy.

 1. Pozitív emberekkel veszem körbe magam és tartózkodom a toxikus kapcsolatoktól. Emellett a figyelmemet arra irányítom, hogy mi mindent értem el, nem pedig arra, hogy mi nem jött össze – Nicole.

Húzd meg a határokat!

 1. Az önbizalmam növeléséhez az a trükköm, hogy szabályozom a Facebook hírfolyamomat – úgy állítom össze, hogy görgetéskor csak olyan tartalmak jelenjenek meg, amik feldobnak, megerősítenek, vagy kihívás elé állítanak. (Így persze nagyon sok ismerős posztjait nem látom – de ez azt is jelenti, hogy nem kezdem el másokhoz hasonlítgatni magamat, amit egyébként nagyon nehéz elkerülni a közösségi média használatakor.) – Meg.
 2. Az, hogy nemet mondok a toxikus emberekre és helyzetekre, annak az érzésével tölt el, hogy vigyázok magamra – Sandra.

Tégy úgy, mintha!

 1. Ha valaki ismeretlennel találkozom, megpróbálok úgy viszonyulni hozzá, mintha már régről ismernénk egymást. Számomra ez majdnem mindig beválik – Robin.

Pozitív megerősítések és idézetek

 1. Nekem az a trükköm, hogy felemelő és pozitív megerősítéseket mondogatok magamnak vagy inspiráló idézeteket olvasgatok – Miranda.
 2. Szeretem magamat pozitív mondásokkal és versidézetekkel körbe venni. Van egy kitűzőm, amire az van írva, hogy „Légy bátor!”. Ha nem vagyok magabiztos, előveszem, hogy emlékeztessen a saját bátorságomra – Sherry.
 3. Azt mantrázom, hogy én, én vagyok. Nem a testem. Nem a munkám. Én, én vagyok és a lelkem fényesen ragyog. Ez emlékeztet arra, hogy nincs mitől félni. A félelem csak az elme szüleménye – Lisa.

 

Forrás: Psychologytoday.com

 

Ajánlott könyvek:

ÖNBIZALOM MUNKAFÜZET

MINDEN MEGOLDHATÓ!

AZ ELBŰVÖLŐ NŐ