Pema Chödrön, a tibeti buddhista apáca és tanító beszél a nehéz időkről

Fogadd el az igazi önmagad

Az egyik legfontosabb tanítom a kedves és fáradhatatlan buddhista apáca, Pema Chödrön. Az évek során megismertem csodálatos könyveit, az időtlen bölcsességét és a gyengéd, szeretetteljes hozzáállását az élethez. Pema egyik legvonzóbb tulajdonsága az emberi szenvedés állapotáról, és a szeretet, törődés általános érvényűségéről való tudása. Egyetlen posztba nem tudnám belesűríteni Pema bölcsességét, de felvázolom néhány tanítását, tanácsát és bölcsességét.

1. A pillanat értéke

„Van egy történet, amiben egy nő a tigrisek elől menekül. Szalad és szalad, de a tigrisek egyre csak közelebb érnek hozzá. Amikor egy szikla széléhez ér, észrevesz néhány indát. Lemászik rajtuk és beléjük kapaszkodik. Ahogy lenéz, látja, hogy alatta is tigrisek vannak. Ezután meglát egy egeret, ami éppen azt az indát rágcsálja, amibe kapaszkodik. Egy apró csokornyi epret is észrevesz a közelében, ami a szikla szélén nő. Felnéz és lenéz. Ránéz az egérre. Elvesz egy epret, a szájába veszi, és teljesen átadja magát az élvezetének. Tigrisek fent és tigrisek lent. Valójában ebben a nehéz helyzetben vagyunk mindig, a születés és a halál között. Minden pillanat csak éppen az, ami. Talán csak egyetlen pillanat lesz az életünkben, csak egyetlen epret ehetünk meg. Depresszióba eshetünk miatta vagy értékelhetjük és élvezhetjük életünk minden egyes pillanatát” – Pema Chödrön.

Szeretem a tigrisek és az eper történetét, ahogy rámutat arra, hogy miközben az életünkben a tigrisekre összpontosítunk, elfelejtjük élvezni az eprek ízét.

Lassíts le. Vegyél mély levegőt, és fogadd be az élet örömeit. Ahelyett, hogy a jövőn vagy a múlton merengenél, keresd a jelen élvezetét. Mozogj lassan és finoman, fogadj magadba mindent. Engedd, hogy a szeretet és az együttérzés töltsön el minden élőlény felé. Csökkentsd a zavaró tényezőket és a párhuzamosan végzett feladatok számát, és összpontosítsd a teljes figyelmed arra, amivel éppen foglalkozol.

Az igazság, amit Pema oly sokatmondóan megfogalmaz, hogy a jelen minden egyes pillanata egy ajándék, amit értékelnünk kell és megbecsülni. Ha átirányítod a látószögedet, és csak erre az egy tagadhatatlan igazságra figyelsz, akkor a hiány, a korlátok és a tigrisek történetei eltűnnek.

„Sétálj úgy, mintha a lábaid a földet csókolnák” – Thích Nhất Hạnh.

2. Az élet káoszelmélete

„Azt gondoljuk, hogy az a fontos, hogy átmenjünk a teszten vagy túllendüljünk a problémán, de az az igazság, hogy a dolgok valóban nem oldódnak meg. Összeállnak, majd szétesnek. Majd újra összeállnak, hogy megint széteshessenek. Ez már csak így van. A gyógyulást úgy segíthetjük, ha mindennek van helye, bármi történjék: hely a gyásznak, a megkönnyebbülésnek, a szenvedésnek, az örömnek” – Pema Chödrön, Amikor minden darabokra hullik.

Pema fenti idézete szerint az élet körforgása – káosz és rend – elkerülhetetlen, és mindig mozgásban van. Ehhez hasonlóan, a fizikában a termodinamika második törvénye kimondja, hogy az univerzumban minden a káosz felé közeledik. A káoszon kívül rendbe ugrik, de csak azért, hogy újra szétessen. Ez elszomorítóan hangozhat, de ha mélyebbre ásol és elég bátor vagy, hogy elfogadd a változást, akkor valójában felszabadító a gondolat, hogy minden folyamatos változásban van.

Ha megváltoztatod a nézőpontodat, akkor ez a változás nem félelmetes és lehangoló lesz, hanem lenyűgöző és inspiráló. Valószínűleg hozzászoktál már a statikus komfortzónádhoz, de igazából a szilárdság, a merevség és a fordulat hiánya sokkal fájdalmasabb.

Sebezhetőek vagyunk az élet változásaival szemben, ami ijesztő, de a flexibilitás sokkal több helyet ad az átalakulásnak a merevséggel és a keménységgel szemben. Végtére is, egy rugalmas szárú ág vagy növény túléli a vihart, míg egy fa egyszerűen csak kidől.

Mit tehetünk? Pema tanácsa aranyat ér az élet nehéz időszakaiban. Szerinte helyet kell adnunk a szomorúságnak és a boldogságnak anélkül, hogy kizárnánk bármelyiket is. Ahelyett, hogy folyamatosan küzdenénk minden ellen, az elengedés és az elviselés sokkal gyengédebb és szelídebb megközelítés.

A szégyen és sebezhetőség vezető kutatója, Brené Brown hasonló véleményét fejezi ki:

„Átélni az életünket nehéz lehet, de közel sem olyan nehéz, mint amikor az egészet azzal töltjük, hogy menekülünk előle. Elfogadni a sebezhető pontjainkat kockázatos, de egyáltalán nem annyira veszélyes, mint feladni a szeretet és a valakihez tartozást és a boldogságot – azokat az élményeket, amik a legsebezhetőbbé tesznek minket. Akkor fedezhetjük fel a fényben rejlő végtelen erőt, amikor elég bátrak leszünk ahhoz, hogy felfedezzük a sötétséget.”

3. Az álruhás rinpocse

„A csalódottság, kellemetlenség, bosszúság, megbánás, düh, féltékenység, félelem megjelenése ne jelentsen rossz hírt, hiszen ezek olyan tiszta pillanatok, amik megtanítanak, hogy pontosan miket tartunk vissza magunkban. Megtanítanak összetartani magunkat, amikor inkább összeesnénk és meghátrálnánk. Hírnökként félelmetesen pontosan mutatják meg, hogy hol ragadtunk meg. Ez a pillanat a tökéletes tanítómester, és szerencsére mindig velünk van, legyünk bárhol is” – Pema Chödrön.

Pema megemlíti, hogy az életben minden gond és probléma egy-egy nagy tanító, nagyra becsült rinpocsék, álruhában. Ezt az egyik könyvében olvastam elég rég, és egyből megfogott ennek az egyszerű gondolatnak az ereje és eleganciája. Lehet, hogy elkerülöd a nehezebb érzelmeket, helyzeteket és pillanatokat az életedben, de talán jobban előnyödre válna, ha megkérdeznéd: „Mit tanulhatok meg ebből?” Rájöttem, hogy az egyetlen oka, hogy ezek a nagy tanítók újra és újra felbukkannak az életemben az, hogy nem tudtam magamba fogadni az üzenetüket, amiket meg kellett volna tanulnom.

Emellett nagyon tetszik Pema megfogalmazása, miszerint a nehézségek csak hírhozók, amelyek félelmetes pontossággal mutatják meg, hogy hol ragadtunk meg. És ha megpróbáljuk más fénybe helyezni ezeket ahelyett, hogy száműzzük az életünkből, egy teljesen más szemszögből fogjuk látni ezeket. Ez viszont az ítélkezés, a kritizálás és az egoközpontú gondolkodás félretevését is jelenti, annak érdekében, hogy beengedhessük a leckék időtlen bölcsességét az életünkbe, hogy leülepedhessenek bennünk. Az egyetlen lehetőség, hogy helyet engedsz nekik, beengeded őket és máshogy nézel rájuk.

„Semmi sem tűnik el igazán, amíg nem tanította meg nekünk, amit tudnunk kell” – Pema Chödrön.

4. Nézd a saját érdekeid

„A legnehezebb időszakokat sokszor mi magunk tesszük azzá” – Pema Chödrön, Amikor minden darabokra hullik.

Talán te vagy önmagad legnagyobb kritikusa, és ezen nem segít a közösségi média és az egyéb társadalmi kondíciók, amik lehetetlen és túlontúl tökéletes elvárásokat állítanak az embereknek. Általában kemény kritikákkal illetjük saját magunkat, mert tévesen azt gondoljuk, hogy minél keményebbek vagyunk magunkkal, annál jobbá válunk, ami egy bőséggel teli élet felé vezet.

Viszont sajnos a keménység és a kritizálás felváltja a jóságot és az önszeretetet, és egy olyan szokássá válik, amit nagyon nehéz lesz elhagyni. Így talán ehelyett legjobb, ha önmagad érdekeit nézed, és ugyanazzal a megértéssel és szeretettel fordulsz magad felé, mint azt másokkal is teszed.

„A legfélelmetesebb dolog teljesen elfogadni önmagad” – C. G. Jung.

önszeretet

5. Az ég és az időjárás

„Te az ég vagy, és minden más csak az időjárás” – Pema Chödrön.

Pema tanítása szerint mélyen legbelül az állandóan ragyogó kristálytiszta ég vagy. Minden egyéb – helyzetek, nehézségek, érzelmek, érzések – csak az időjárás, ahogy folyton változik. Szerinted te az állandóan változó időjárás vagy, vagy a végtelenül elterülő ég? Elfelejtjük, hogy semmi sem tart örökké, és ez is csak egy lesz a történetek közül, amiket magunknak mesélünk.

 „Légy boldog, minden ok nélkül” – Tsoknyi Rinpocse.

6. A ráébredés varázsa

„Hogy teljesen élhess, ember lehess és a tudatodra ébredhess, folyamatosan kihívások elé kell hogy állítsd magad. A teljes értékű élet egyet jelent a senki földjével, hogy minden pillanatot teljesen újként tapasztalj meg. Élni annyit tesz, hogy kész vagy újra és újra meghalni” – Pema Chödrön, Amikor minden darabokra hullik.

A biztonságérzet iránti vágy nem hagy kilépni a komfortzónádból, ezáltal jelentősen csökken az életben megtapasztalt élmények száma.

Pema azt tanácsolja, hogy bízz az ismeretlenben és hagyd hátra a biztonsági hálódat annak érdekében, hogy megtapasztald a féktelen életérzést, ragyogást és tudatosságot. Ahogy az ellentétek paradoxonában, vagy a jin és jangban is megláthatjuk, a legnagyobb elevenség a leginkább leküzdhetetlen gondjaink mélyére van elásva. Ahhoz, hogy elérd ezeket a célokat, állítsd magad kihívás elé, hogy legyen bátorságod kilépni az ismeretlenbe, hogy az életed értelemmel és energiával teljen meg.

7. A megoldás kereséséről

„Mi, emberek, nem csak megoldást keresünk, hanem úgy gondoljuk, hogy megérdemeljük az eredményt. Ezzel szemben nem csak hogy nem kapjuk meg a megoldást, hanem szenvedünk is tőle. Nem megfejtést érdemlünk, hanem valami sokkal jobbat annál. A születési jogunkat érdemeljük, a középutat, egy nyitott állapot, amikor az elménk pihenhet a paradoxonok és kétértelműségek között” – Pema Chödrön, Amikor minden darabokra hullik.

Az ítélkező agy folyton azon igyekszik, hogy mindenre rátehesse a jó vagy rossz címkét. Ez a vágy, hogy mindent a megfelelő helyre rendszerezzen rengeteg szenvedéshez és a belső béke teljes hiányához vezet. Pema szerint meg kell találni a középutat, ahelyett, hogy ott keressünk feloldozást, ahol nincs. Szerinte egy olyan elmeállapotba kell kerülnünk, ahol békére lelhetünk a bizonytalanságok ellenére is. Ahelyett, hogy amiatt szenvedünk, mert képtelenek vagyunk mindent megoldani, jobb, ha befogadjuk a bizonytalanság paradoxonát és a kétértelműségeket az életünkbe.

8. Kiút a félelemből

„Volt egyszer egy fiatal harcos. A tanítója azt mondta neki, hogy a félelemmel kell megküzdenie, de a harcos nem akarta ezt. Túl agresszívnek tűnt, félelmet és kellemetlen érzelmeket keltett benne. De a tanítója azt mondta, hogy meg kell tennie, és ellátta utasításokkal a harcra. Elérkezett a nap. A harcos állt az egyik, a félelem a másik oldalon. A harcos nagyon kicsinek érezte magát, míg a félelem hatalmasnak és haragosnak tűnt. Mindketten kezükben tartották a fegyvereiket. A fiatal kihúzta magát és odament a félelemhez, háromszor a földre borult előtte, majd megkérdezte »Harcba léphetek-e veled?« Mire a félelem: »Köszönöm, hogy annyira tisztelsz engem, hogy az engedélyemet kéred.« Erre a felelet: »Hogyan győzhetlek le?« Mire a félelem ezt válaszolta: »A fegyverem az, hogy gyorsan beszélek és nagyon közel hajolok hozzád. Ezután te teljesen megijedsz, és azt fogod tenni, amit mondok. De ha nem teszed meg, akkor nincs erőm feletted. Hallgathatsz rám, és tisztelhetsz engem. Akár meg is tudlak győzni. De ha nem teszed azt, amit parancsolok, akkor nincs feletted erőm.« Így tanulta meg a fiatal harcos legyőzni a félelmet” – Pema Chödrön, Amikor minden darabokra hullik.

A félelem állandóan jelen van és suttog a fülünkbe, de az, hogy hallgatsz-e rá vagy sem, az a te döntésed.

Sokan meg vagyunk arról győződve, hogy a félelmetes történetek és esetek, amiket elképzelünk, mind valósak. Mi lenne, ha a félelemre inkább mint barát tekintenél, és ahelyett hogy lebénítana, inkább magad járnál utána, hogy mi történik, ha megteszel valamit, amitől félsz.

A félelem a saját hipotéziseinken alapul, valamint a cselekvés és a körültekintés hiányán. Amint kilépsz a félelem ködéből, a tudatosság fényével vagy a cselekvés és a továbblépés segítségével, a félelem egyszerűen elveszti az erejét.

félelem ború

9. Az elválás művészete

„Olyanok vagyunk akár egy gyerek, aki homokvárat épít. Gyönyörű kagylókkal, fadarabokkal és színes üveggel díszítjük fel. A vár a miénk, tiltott terület mindenki más számára. Képesek vagyunk harcolni érte, ha valaki fenyegetést jelent rá. De bármennyire is kötődünk hozzá, tudjuk, hogy egy hullám előbb-utóbb ideér, és el fogja mosni az egészet. A trükk az, hogy élvezd ki, amid van, de ne ragaszkodj hozzá, és amikor eljön az idő, hagyd hogy visszaolvadjon a tengerbe” – Pema Chödrön, Amikor minden darabokra hullik.

A legfőbb dolog, ami meggátolja az embereket abban, hogy élvezzék és beteljesítsék az életüket az, hogy feleslegesen ragaszkodnak olyan dolgokhoz, amik természetükből fakadóan csak átmenetiek.

Pema bölcs szavai Percy Bysshe Shelley egyik versét, az Ozymandiást juttatja eszembe. Shelley emlékeztet minket, hogy hiába vagyunk mind nagyszerűek, egyikünk sem állandó.

Ami tényleg számít, hogy mit kezdünk az idővel, ami nekünk jutott. Igyekszünk a legjobbat kihozni belőle és kiélvezni minden egyes pillanatot, vagy ragaszkodunk a félelemhez?

A talpkövön kevély igék sora:

„Nevem Ozymandiás, urak ura. Más semmi jel. A roppant rom körül határtalan szélesre s hosszura a holt homoksík némán szétterül” – Percy Bysshe Shelley (Tóth Árpád fordítása).

10. A meditáció valódi jelentése

„A meditáció gyakorlása nem arról szól, hogy eldobjuk a régi önmagunkat és egy jobb verziójává váljunk magunknak. Hanem hogy megbarátkozzunk azzal, akik vagyunk” – Pema Chödrön.

Sokan nem értik a meditáció és a csend valódi okát, azt gondolják, hogy ezek által jobbak lehetnek, javíthatnak egy hibákkal teli személyiségen.

A meditáció valódi lényege és célja nem más, mint hogy elengedd az összes feltevést, téves meggyőződést és megítélést magadról, és ezáltal felfedezd a valódi önmagad. Ezt buddha-természetnek is nevezik, és mindenki számára egyenlően elérhető. A teljes barátságosság, könyörületesség és nyugalom állapota.

Amikor nyitottsággal és kíváncsian állsz a meditációhoz és az élethez, és az a célod, hogy mély barátságot köss a valódi önmagaddal ahelyett, hogy meg akarnád javítani magad, akkor egy új fénybe fog kerülni a meditáció.

Szeretem Sogyal Rinpocse leírását a meditációról:

„Csöndben ülve, nyugodt testtel, egy hang nélkül, az elme nyugalomban, a gondolataid és érzéseid, bármi is jön elő, hagyd elmenni anélkül, hogy ragaszkodnál bármihez is.”

„A legnagyobb ajándék, amit magadnak adhatsz, az a meditáció gyakorlatának elsajátítása. Hiszen egyedül a meditáción keresztül indulhatsz el az önfelfedezés útján, és így találhatod meg a stabilitást és magabiztosságot, ami ahhoz kell, hogy jól élj, és hogy jól halhass meg. A meditáció a megvilágosodás felé vezető út.”

Ahelyett, hogy rohanva szeretnél menőnek látszani és beolvadni a tömegbe, inkább váltsd fel a feltétel nélküli kedvesség, vagyis „maitreyi” örömével és boldogsággal.

„Ahogy a tizenkettedik századi tibeti jógi, Milarepa mondta, amikor egyik tanítványa, Gampopa mesélt neki az élményeiről: Se nem jó, se nem rossz. Folytasd a meditálást” – Pema Chödrön.

11. A szabad elme, a kezdő elme

„Ha az elméd kiterjedt és szabad, egy sokkal befogadóbb világot fogsz látni, egy olyan helyet, ami végtelenül érdekes és eleven. Ez az érték nem egy helyhez kötött, hanem az elmédhez” – Pema Chödrön.

Időnként felteszem magamnak a kérdést: vajon zárkózott vagyok, vagy képes vagyok megközelíteni az életet rugalmassággal és nyitottsággal?

Nem lehet azt mondani, hogy az egyik jó, a másik pedig rossz, ezek inkább különböző utak az élet örömeinek megtapasztalásához. Néhány út közelebb visz a szenvedéshez, néhány pedig a nyitottság, az öröm és az élet felé vezetnek.

Ha az elméd rugalmas, és nem ragaszkodik a véleményekhez és ítélkezéshez, akkor egy szabad elméd lehet.

„A kezdők elméjében rengeteg lehetőség rejlik, míg a szakértőkében csak néhány” – Shunryu Suzuki zen mester.

szabad elme

12. A szenvedélyes könyörületesség

„Az együttérzés azzal kezdődik, hogy tudod mikor teszel jót és mikor teszel rosszat önmagaddal. Ekkor elgondolkodhatsz azon, hogy mindenhez van egy tágasabb alternatíva, egy sokkal gyöngédebb hely, ahol élhetsz” – Pema Chödrön.

Ahogy Hafiz, a perzsa költő mondta: van egy pont a jó és a rossz cselekedetek között, és kéri, hogy találkozzunk ott. Pema is kiemelte, hogy oda kell figyelnünk, miközben oldalt választunk.

Minden, amit teszel, meg van bélyegezve jó vagy rossz cselekedetként, és ha éppen csak most kezded megismerni a tudatosság ragyogását a megfelelő gondolkodással, észre fogod venni, hogy ez nem mindig igaz.

Forrás: Upliftconnect.com

Ajánlott könyv: