A sikeres emberek tudják, milyen fontos, hogy a sikerhez vezető úton megszabaduljanak az évek során felhalmozódott lelki terhektől. Tudják, hogy ezek energiát vesznek el az embertől, és folyamatosan elvonják a figyelmét. Nos, ugyanez vonatkozik a fizikai terhekre, valamint a megoldatlan párkapcsolati problémákra is.

Az ön életében is vannak olyan területek, ahol befejezetlenül hagyott feladatok vagy lezáratlan ügyek lapulnak? Ha nem számolunk le a múlttal, sajnos sem a jelent nem tudjuk szabadon élvezni, sem a vágyott jövőt nem tudjuk megteremteni.

 

Miért nem fejezik be az emberek, amit elkezdenek?

A félbehagyott dolgok gyakran életünknek azokat a területeit jelképezik, amelyeken bizonytalanul mozgunk, vagy ahol érzelmi és lelki blokkok gátolnak bennünket. Például az íróasztalunk roskadozik az olyan kérvények, projektek, feladatok és egyéb ügyek alatt, amelyekre legszívesebben nemet mondanánk – de félünk, hogy ez rossz színben tüntetne fel bennünket. Ezért inkább elodázzuk a választ, mintsem hogy nemet mondjunk. Eközben azonban a felgyülemlő cetlik és papírkötegek csak elvonják a figyelmünket a leghőbb vágyainkról. Vagy úgy alakulnak a körülmények, hogy nehéz és kellemetlen döntéseket kell meghoznunk. Ezért aztán ahelyett, hogy megküzdenénk a kényelmetlenségekkel, hagyjuk, hogy a félbemaradt ügyek feltorlódjanak.

A félbehagyott dolgok egy része egyszerűen onnan ered, hogy nincs meg a megfelelő rendszer, tudás vagy szakértelem a feladatok kezeléséhez. Máskor a rossz munkaszervezés okozza a felhalmozódásukat.

Amiatt is félbehagyhatunk dolgokat, ha túl sok mindet vállalunk, aztán nincs időnk befejezni, amit elkezdtünk. (Ilyenkor érdemes újratárgyalnunk a feltételeket azokkal, akiknek elköteleztük magunkat, és könnyítést kérni tőlük. Ha ez nem lehetséges, adjuk át a munkát vagy annak egy részét valaki másnak, vagy kérjünk meg valakit, hogy átmenetileg segítsen be nekünk.)

Az is előfordulhat, hogy nem akarjuk elvégezni az adott feladatot, de félünk, hogy ezzel megbántjuk az érintetteket.

Ha nem teszünk rendet, akkor felhalmozódnak a félbemaradt ügyek, és plusz figyelmet követelnek maguknak, vagyis elvonják az energiánkat a céljainktól. Félbemaradt ügynek számít egy megoldatlan munkahelyi szituáció, egy lomokkal teli garázs, egy kitöltetlen űrlap, egy nem kielégítő vagy feszültségekkel teli kapcsolat, illetve bármi, ami újraszervezésre vagy javításra szorul. Ezek a félbemaradt ügyek elvonják a figyelmünket a fontosabb dolgokról, például a céljainkról.

Ha nem pótoljuk a hiányosságokat, akár odáig is eljuthatunk, hogy beletörődünk a helyzetbe. Amikor eltűrünk valamit, és belenyugszunk, hogy nem tudjuk megoldani, akár azt a következtetést is levonhatjuk a dologból, hogy: Ha ezt az apróságot nem tudom kezelni, hogyan fogom megvalósítani a komolyabb céljaimat? Ez a gondolkodásmód romboló hatású a céltudatosságunk szempontjából.

 

Végezze el a feladatokat!

A félbemaradt ügyek és a rendetlenség felszámolásának egyik módja, ha minden feladatot elvégez, ami az orra előtt van. Folyamatosan tegye fel magának a kérdést: Mi kell ahhoz, hogy végre letudhassam ezt a feladatot? Ezután már következhet is a megfelelő lépés, azaz: tudatosan lefűzi a kész dokumentumokat, megírja a költségvetést, szól a párjának vagy a főnökének, hogy lezárta a projektet.

 

Egy befejezett dolog sokkal többet ér, mint öt félkész.

 

Egy feladat befejezése néha csupán annyit tesz, hogy elvégezzük a szükséges munkát, mint a fenti példákban. Máskor viszont azt jelenti, hogy újratárgyaljuk a feltételeket – sőt dönthetünk úgy is, hogy teljesen lemondunk a feladatról, amit az elménk ennek megfelelően máris „teljesítettnek” tekint (és félresöpör). Megengedheti magának, hogy csak úgy lemondjon bizonyos projektekről, amelyeket eredetileg önként vállalt? Hát persze! Egyedül ön dönti el, hogyan teljesíti a vállalását – és ebbe az is beletartozik, hogy egy az egyben lemond róla –, de valahogy pontot kell tennie az ügy végére, ha azt akarja, hogy a továbbiakban minden energiáját és figyelmét a Forradalmi Céljának vagy más fontos célkitűzésének szentelhesse.

Hamarosan ön is felmérheti, az élete mely területein vannak még megoldandó feladatai.

 

 

Lomtalanítson!

Az irodák és háztartások zöme a limlomok, a fölösleges papírok, az elnyűtt ruhák, a megunt játékok, az elfeledett holmik és az elavult, elromlott, használhatatlan tárgyak súlya alatt nyög.

De valóban szükségünk van erre a sok kacatra? Hát persze hogy nincs. Az egyik módszer, amellyel felszabadíthatjuk a figyelmünket, ha megszabadítjuk lakó- és munkakörnyezetünket a limlomok mentális terhétől. Az is lényeges szempont, hogy ha eltüntetjük a régit, lesz hely az újnak.

Ha bármi újra vágyunk, helyet kell teremtenünk neki. Nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is. Ha új társra vágyik, el kell engednie (el kell felejtenie) azt a férfit/nőt, akivel együtt volt – még akkor is, ha már egy éve nem beszélt vele.

Ha új üzleti lehetőségekre vágyik, tegye azt, amit Martin Rutte barátom. Ha új ügyfeleket akar bevonzani, alaposan kitakarítja az irodáját, a lakását, a kocsiját meg a garázsát. És amint elkészült, máris áradni kezdenek a megkeresések, amelyekben valakik munkát ajánlanak neki.

 

ÖNISMERETI GYAKORLAT

25 dolog, amit le kell zárnia ahhoz, hogy továbbléphessen

Hányféle dolgot kell befejeznie, szemétre hajítania vagy másra testálnia, hogy továbbléphessen, és új tevékenységeket, vagyontárgyakat, kapcsolatokat vagy izgalmakat tudjon bevonzani az életébe? Használja a következő listát kiindulópontnak, és vegye számba az összes lezáratlan feladatot, amire fölöslegesen pazarolja az idejét és a figyelmét.

A fejezet végén található Szokáskiépítő feladatlapban arra kérem majd, hogy még ezen a héten végezzen el néhányat a felsorolt teendők közül. Minél több tehertől szabadul meg, annál több hely marad az új sikereknek. Döntse el, milyen rendszerességgel és mikor fogja felülvizsgálni és megoldani a lezáratlan ügyeket, majd írja be a dátumokat a naptárába! Először is készítsen egy naprakész listát a félbehagyott feladatairól!

Milyen befejezetlen ügyei vannak a következőkkel kapcsolatban?

1. Korábbi üzleti tevékenységek.
2. Be nem tartott, visszajelzés nélküli vagy tisztázatlan ígéretek.
3. Kifizetetlen adósságok vagy anyagi kötelezettségek (mi tartozunk másoknak, vagy mások tartoznak nekünk).
4. Fölösleges ruhadarabokkal telegyömöszölt szekrények.
5. Rendetlen, régi kacatokkal telezsúfolt garázs vagy pince.
6. Rendszertelenül vezetett könyvelés.
7. Megszüntetésre váró folyószámlák.
8. Használhatatlan holmikkal teli „limlomos fiókok”.
9. Elromlott szerszámok.
10. Érzelmi értéket nem hordozó kacatokkal telezsúfolt padlás.
11. Szeméttárolónak használt csomagtartó vagy hátsó ülés.
12. Felületesen karbantartott autó.
13. Félbemaradt felújítási munkálatok.
14. Meg nem valósult projektekkel teletömött kredenc.
15. Le nem fűzött iratok.
16. Ki nem törölt számítógépes fájlok vagy archiválandó adatok.
17. Rendetlen, piszkos íróasztal.
18. Szanaszét hányódó családi fényképek.
19. Halomban álló varrni-, vasalni-, javítani-, elajándékozni- vagy eldobnivalók.
20. Elhanyagolt háztartás.
21. Kibeszéletlen sérelmekkel terhes vagy jó szóra szomjazó kapcsolatok.
22. Emberek, akiknek ideje megbocsátanunk.
23. Elhanyagolt kapcsolatok.
24. Félbehagyott vagy lezáratlan, visszajelzést nem kapott projektek.
25. A dicséret kölcsönös hiánya mindkét érintett oldaláról.

Nagyobb projekteknél, mint például a garázs vagy a pince lomtalanítása, kérjen segítséget valamelyik barátjától. Felajánlhatja neki, hogy később majd viszonozza a szívességet. De felbérelhet profi lomtalanítót is.

 

 

Mi idegesíti?

A félbemaradt ügyeken kívül a napi bosszúságok szintén veszélyeztetik sikerünket, mert ezek is elvonják a figyelmünket. Bosszantó apróság lehet az a hiányzó gomb, ami miatt nem vehetjük fel a kedvenc ingünket egy fontos értekezletre, vagy az az elszakadt szúnyogháló a hátsó ajtón, ami nem tudja útját állni az idegesítő rovaroknak. Annak érdekében, hogy gyorsabban tudjon haladni a sikerhez vezető úton, minél előbb javítsa meg, cserélje ki vagy dobja el azokat a bosszantó dolgokat, amelyek állandóan lefoglalják a gondolatait.

A következő oldalon sorolja fel, mi az, ami idegesíti. Ha a lista túl hosszúra nyúlna, használjon pótlapokat!

Az előző táblázatban szereplő tételek mindegyikével kapcsolatban válaszolja meg az alábbi kérdéseket! Sőt még jobb, ha megbíz valakit, például az elszámoltató társát, hogy kérdezze ki önt

  1. Mi idegesíti?
  2.  Mit kell tennie, hogy felszámolja a problémát?
  3. Kitől kérhetne segítséget?
  4. Miért nem kéri meg az illetőt?
  5. Milyen előnyökkel jár, ha mégis segítséget kér?
  6. Mikor kéri meg az illetőt.

 

Idegesítő és zavaró dolgok listája

 

 

A 6 lépéses Teljes Igazság Eljárás:

Javítsa meg a rosszul működő kapcsolatait és engedje el a múltbeli sérelmeket!

Amikor valaki sértetten, megbántódva, dühösen éli az életét, úgy vonszolja magát, mintha egy nagy vasmacska húzná le. Lehet, hogy az egykori partnerére, barátjára vagy munkaadójára haragszik. Ha el tudná engedni ezeket a sérelmeket, gyorsabban haladna, és hamarabb érné el a célját. Az az igazság, hogy el kell engednünk a múltat, hogy élvezni tudjuk a jövőt. Az egyik bevált módszer erre a Teljes Igazság Eljárás.

Ez egy eszköz, amivel elengedhetjük a negatív érzelmeket, és visszatérhetünk a megértés, a szeretet és az öröm természetes állapotába. Az eljárás lényege, hogy nem kontrollálatlanul zúdítjuk a másikra a negatív érzelmeinket, hanem az érzelmi felelősségvállalás jegyében hozzuk a tudomására azokat – akár szemtől szemben, akár írásban. A cél az, hogy kiadjuk magunkból a dühöt, a sértettséget és a fájdalmat, majd továbblépjünk a megértés, az együttérzés, a megbocsátás, a béke és a szeretet irányába. Akár a másik felet is bevonhatjuk a folyamatba, hogy ő is megszabadulhasson a történtekkel kapcsolatos negatív érzelmeitől.

 

 

Ajánlott könyvek:

A siker
alapelvei

A siker alapelvei könyv

A siker alapelvei
a gyakorlatban