Gyermekeink a legféltettebb kincseink. Minden szülő legfőbb vágya az, hogy minden létező segítséget megadjon gyermekének ahhoz, hogy kiegyensúlyozott kis emberkét neveljen, aki magabiztosan és örömmel jár-kel a világban. Roxie Nafousi a „manifesztáció királynője” a Manifesztáció gyerekeknek című izgalmas kötetével minden lépést megmutat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy gyermeked önbizalma és magába vetett hite fejlődjön és elérje céljait.

 

„Egyszerűen rajongok a Manifesztáció gyerekeknek című könyvemért. Ez a legfontosabb könyv, amit írtam, és ha holnap meghalok, azt szeretném, ha ezt hagyhatnám örökségemül. Van egy fiam, Wolfe, de a könyv még rajta is túlmutat. Talán azért, mert van egy sebzett belső gyermekem, de mindig is foglalkoztattak a gyerekek, a jólétük. Felnőttként nagy befolyással bírunk, és úgy gondolom, hogy közös felelősségünk, hogy felkészítsük őket azokra a kihívásokra, amelyekkel életük során szembe kell nézniük.

Ha a fiatalabb önmagamnak meg lettek volna az eszközei ahhoz, hogy megértsem, mit érzek, és miért csinálják más gyerekek azt, amit, akkor talán soha nem vesztegettem volna el az önutálat miatt ennyi évet. A közösségi média hatására most sokkal nagyobb nyomás nehezedik a fiatalokra – sokkal bonyolultabb a tájékozódás –, és még nagyobb szükség van ezekre az eszközökre, mint felnőtt korban. Tudjuk, hogy a gyerekek mentális egészsége hanyatlóban van, és sürgősen meg kell találnunk a módját, hogy segítsünk nekik, hogy magukon tudjanak segíteni.

A könyv négy lépésre oszlik: az érzelmeink megértése, magabiztosság és önbizalom, hála és célkitűzés. Ezeken belül annyi könnyen követhető önfejlesztő eszközt ismertetek meg a gyerekekkel, amennyit csak tudok – a légzőgyakorlatoktól a meditáción, a naplóíráson és a megerősítéseken át egészen addig, hogy miként edzhetik az agyukat arra, hogy az élet jó dolgaira összpontosítsanak, kitartsanak ha kihívásokkal néznek szembe, amikor megpróbálnak elérni egy célt.

Remélem, hogy a lehető legtöbb gyerek elolvassa, felismerje egyedi értékeit, és felkészültebbnek érezze magát arra, hogy megbirkózzon bármivel, ami az útjába kerül.
– Roxie Nafousi

 

Hány éves kortól ajánljuk?

Roxie könyvét érdemes akár a gyermekkel közösen végezni, nap, mint nap, hiszen a könyv végén egy praktikus 8 hetes napló is van, amit a könyvben kifejtett 4 manifesztációs lépés megismerése után gyermekünk minden nap kitölthet.

Kisebbek szülői segítséggel, játékosabban, nagyobbak, akik már önállóan tudnak olvasni, írni pedig akár barátokkal együtt is végigmehetnek a gyakorlatokon, ösztönző feladatokon, tinik pedig teljes magabiztossággal egyedül is kézbe vehetik a könyvet.

 

 

Szülőként, Te miben tudsz segíteni?

 

Miért annyira fontosak az egyes lépések a gyerekek manifesztációs folyamatában? Íme néhány tanács a gyermekek támogatásának gyakorlati lehetőségeiről az egyes lépések során.

 

1. Érzelmeink megértése

Az érzelem energia; súlya van, és ha nem értjük, vagy nem dolgozzuk fel, megreked a testünkben. Ha nem tudjuk kezelni a szomorúságunkat, haragunkat vagy bűntudatunkat, és bennünk reked, az életünk során valamilyen más módon tör majd a felszínre. A megrekedt érzelmek szorongás, alacsony önértékelés és depresszió formájában manifesztálódhatnak.

Kulcsfontosságú, hogy tudjuk, hogyan érthetjük meg, kezelhetjük és adhatjuk ki magunkból biztonságosan az érzelmeinket. A legtöbb gyereknek nincsenek meg az ehhez szükséges eszközei; sőt, a legtöbb felnőtt sincs tisztában mindezzel. Gyerekként sokan megtanultuk távoltartani magunktól, elrejteni vagy elítélni a „negatív” érzelmeinket, s most, felnőttként már gyakorlottan kerülgetjük őket. Az az érzelmi eszköztár, amelyet létrehoztam, segít e könyv olvasóinak, hogy validálják az érzelmeiket (azáltal, hogy hangosan kimondják valaki másnak), és megtalálják a módját, hogyan birkózzanak meg velük.

Hogyan tudod ezt támogatni?

Mivel arra bátorítom a gyerekeket, hogy nyíltan beszéljenek az érzéseikről, nagyon fontos, hogy ezt te is támogasd a biztonság megteremtésével.

A biztonság szerves része a gyermek fejlődésének, és nem csupán a fizikai biztonságról van szó. Az érzelmi biztonság azt jelenti, hogy gyermeked az érzelmek teljes spektrumát kifejezésre juttathatja helytelenítés, ítélkezés és leszidás nélkül. Például ahelyett, hogy megbüntetnéd a gyermeked azért, mert sír, vagy kiabálnál vele, ha dühös, próbálj meg teret adni neki, hogy kifejezhesse magát, miközben az általam javasolt eszközök használatára bátorítod. Ne feledd, minden érzelem megalapozott.

Próbáld ki ezt:
Jelölj ki mindennap egy időpontot, amikor a könyv olvasója odamehet hozzád beszélgetni, és elmondhatja mindazt, amit érez és gondol. Mindenféle ítélkezés nélkül hallgasd végig. Ez segíti abban, hogy felszabadultabban forduljon hozzád.

 

 

2. Magabiztosság és önbizalom

 

A manifesztálás legnagyobb titka a következő: azt manifesztáljuk, amiről tudat alatt elhisszük, hogy méltók vagyunk rá.

 

Nem tudjuk a lehető legjobb életet manifesztálni, nem tudunk önmagunk legjobb változatává válni, ha nem hiszünk magunkban. Az önbizalom és az önértékelés kiépüléséhez idő kell. Minél korábban megtanuljuk szeretni és értékelni azt, akik vagyunk, annál erősebbek leszünk. Körülbelül nyolcéves kortól kezdetét veszi a társadalmi nyomás: a gyerek elkezdheti azt érezni, hogy nem illik a társai közé, vagy azt hiheti, hogy a különbözősége miatt nem elég jó úgy, ahogy van. Elengedhetetlen, hogy ebben az időszakban támogassuk a fiatalok önbecsülését: meg kell mutatnunk nekik, hogy a különbözőségük olyasvalami, amire büszkének kell lenniük.

Ennek a könyvnek az a célja, hogy segítsen a fiataloknak felismerni, mennyire különlegesek, és ezáltal megtalálják a módját annak, hogy kedvesebbek legyenek önmagukkal. Egész életükben használható eszközöket kapnak, amelyek segítenek nekik elhinni, hogy méltók a bőségre, a szeretetre és az örömre. Ezeket az eszközöket én is mindennap alkalmazom. Engedd meg, hogy az olvasó neked is megtanítsa a használatukat.

Hogyan tudod támogatni a folyamatot?

A legjobb, amit tehetsz, a bátorítás. Bátorítsd az olvasót, hogy ünnepelje az egyediségét, és összpontosítson arra, hogy éppen mire büszke, bármilyen apró dolog is az. Bátorítsd a pozitív megerősítések használatára, különösen önbizalomhiányos időszakokban. Buzdítsd a folytatásra akkor is, amikor nehezebbek a dolgok, és biztasd, hogy kedvesen szóljon önmagához.

Ne feledd azt se, hogy a gyerekek mindig tanulnak tőlünk. Számít nekik, hogy te hogyan viszonyulsz magadhoz. Légy kedves magadhoz, beszélj magadhoz és magadról szeretettel, és legyenek saját gyakorlataid. Ha szeretettel, kedvesen és tisztelettel bánsz magaddal, akkor ezt az életedben jelen lévő gyermek is megtanulja és utánozza.

Azt is fontosnak tartom, hogy próbáljuk nem olyanná formálni a gyerekeket, amilyennek mi szeretnénk őket, hanem hagyjuk, hogy olyan személlyé váljanak, amilyenek valójában.

 

 

3. Hála

Tudományos kutatások széles köre bizonyítja a hála fizikai és mentális jóllétre gyakorolt pozitív hatását. Ha a rendszeres gyakorlás révén ösztönözni tudjuk a gyermekek hálásabb hozzáállásának kialakulását, boldogabbnak érzik magukat, javul a mentális egészségük, sőt még az immunrendszerük is erősödik.

A legjobb dolog, amit tehetünk, ha példát mutatunk a hálára, ezért érdemes tudatosan figyelnünk arra, hogy mit mondunk a gyerek közelében. Gyakran panaszkodsz, mindig kimutatod, ha haragszol vagy stresszelsz? Próbálj inkább több hálát és elismerést mutatni! Ez nemcsak a gyereknek jó, hanem neked is segít abban, hogy jobban érezd magad. Törekedj arra is, hogy gyakrabban megköszönd neki az apró dolgokat, amiket tesz, és akkor ő is így tesz majd másokkal.

Próbáld ki ezt:
Ha azt hallod, hogy a gyermeked panaszkodik vagy nyafog, finoman próbáld arra bátorítani, hogy utána mondjon valami pozitív dolgot. Ha kijelenti, hogy „Utálom ezt a helyet!”, mondd azt: „Megértem, hogy így érzel. Van valami pozitív dolog is, amit mondani tudsz róla?” Ha nem jut eszébe semmi, akkor sorolj fel te pár dolgot. Ezzel a megközelítéssel nem utasítod el az érzéseit, hanem segítesz neki, hogy minden helyzetben igyekezzen megtalálni a jót.

 

4. Célkitűzés

A manifesztálás egyik nagy előnye, hogy segít célokat kitűzni és elérni. Segít bőséget teremteni az életünkben, és az álmainkat valósággá változtatni. Azért akartam ezzel a szemlélettel megismertetni a fiatalokat, hogy elkezdjék gyakorolni a céljaik elérését, és felismerjék a bennük rejtőző korlátlan lehetőségeket.

Hogyan tudod ezt támogatni?

Úgy tudod segíteni a fiatalt, ha arra bátorítod, hogy próbáljon hinni magában, és akkor se adja fel, ha nehéznek érzi. Esetleg mesélhetsz neki olyan helyzetekről, amikor a kihívások ellenére kitartottál, vagy inspiráló történeteket mondhatsz olyan emberekről, akiknek nagyszerű dolgokat sikerült elérniük. Emlékeztesd arra, hogy ő is képes ilyesmire.

 

Forrás: Manifesztáció gyerekeknek,  www.glamourmagazin.co.uk

 

Ajánlott könyv: Roxie Nafousi – MANIFESZTÁCIÓ GYEREKEKNEK