Nick Trenton Ne agyald túl! című könyvével segít megtalálni a kiutat a szorongás és a stressz okozta zsákutcából. A szerző részletes, hatékony és bevált technikákat ismertet, melyek segítenek áthuzalozni az agyunkat, irányítani a gondolatainkat, megtalálni a fókuszt, és megváltoztatni a mentális szokásainkat. Trenton legfőbb törekvése az, hogy segítsen kiszabadulnunk a saját magunk által ránk szabott mentális börtönből, újrakeretezni a szemléletmódunkat és megváltoztatni a viselkedésünket, amelyek során könnyedén kiiktathatjuk az aggodalmat, kételkedést, teóriagyártást, más szóval az agyalást az életünkből.

Az itt következő módszer Nick Trenton egyik legfontosabb stresszkezelő technikáját mutatja be.

  

Az 5-4-3-2-1 „földelő” módszer

A stressznapló és a stresszkezelés négy alaplépés technikája együtt igen hatékony, különösen rendszeresen alkalmazva. Ugyanakkor akadnak olyan esetek, amikor azonnali stresszoldásra van szükség. Az itt leírt technikát gyakran alkalmazzák a pánikrohamokkal küzdők, mert alkalmas a „szorongásspirál” megállítására, még mielőtt lerántana az örvény. Ugyanakkor nem kell pánikbetegnek lenni ahhoz, hogy igénybe vegyük ezt a módszert.

Az ötlet egyszerű: a rágódás, túlgondolás, stresszelés közben az ember eltávolodik a jelen pillanattól. Ilyenkor valamely múltbeli helyzeten jár az agyunk, vagy jövőbeli lehetőségeken töprengünk. Elképzeljük, „mi lenne, ha”, és közben az emlékek, elképzelések, lehetőségek, vágyak és félelmek kínozzák az idegeinket. Ha viszont sikerül a figyelmünket tudatosan visszarántani a jelenbe, azzal részben leállíthatjuk a túlgondolás körét. Ennek módja az, hogy „bekapcsoljuk” az öt érzékszervünket, vagyis a testtudatunkat. Ez azt jelenti, hogy amíg az elménk képes bárhova elrepíteni bennünket, addig a testünk – az érzékeléseink – csak egyetlen helyen lehetnek és működnek: az „itt és most”-ban.

Amikor az ember pánikba esik, az agyát elöntik a gondolatok és elképzelések, pedig lehet, hogy a teste tökéletesen biztonságban van, s az adott pillanatban semmi nem jelent rá veszélyt. Előfordulhat, hogy egy csodálatosan nyugodt, napsütötte kertben ücsörgünk, mégis ránk tör a halálfélelem. Ekkora hatalma van az elménknek!

 

Amikor legközelebb úgy érzed, hogy elveszted az irányítást a szorongás és pánik ördögi köre fölött, próbáld ki a következő technikát: állj meg, vegyél egy nagy levegőt, és nézz körül!

 • Először keress 5 dolgot magad körül, amelyeket megnézhetsz.
  Egy ideig pihentesd a tekintetedet a sarokban álló lámpán, a saját kezeden vagy a falon függő képen. Szánj rá pár pillanatot, hogy valóban megnézd ezeket a dolgokat: az anyagukat, a színüket, a formájukat. Hagyj időt magadnak, hogy alaposan szemügyre vehesd és egészében befogadhasd a tárgyakat.
 • Ezután keress 4 olyan tárgyat a környezetben, amelyeket megtapinthatsz.
  Figyeld meg, milyen súllyal nehezedik a hátad a szék támlájának, milyen tapintása van a dzsekid anyagának, vagy a kezedet az ablaküveghez érintve érezd a felület hűvösségét.
 • Most fülelj kicsit, és válassz ki 3 hallható valamit: a saját légzésedet, az utcai forgalom tompa zaját vagy egy madár csicsergését.
 • Következzen most 2 szag, amelyeket érezhetsz.
  Elsőre ez nem is tűnik egyszerűnek, de figyeld meg, hogy mindennek van valamilyen szaga, illata, csak észre kell venni. Érzed a szappan illatát a bőrödön, vagy esetleg az asztalodon heverő papírok kissé földes szagát?
 • Végül: találj valamit, aminek érezheted az ízét.
  Talán még megmaradt egy kevés a nyelveden a nemrég ivott kávé ízéből. De ha hirtelen nem is találsz ilyet, eltűnődhetsz azon, mit érzékelnek az ízlelőbimbóid abban a pillanatban. Vajon tényleg „kikapcsolt” állapotban vannak, vagy a saját szádnak akkor is megvan a maga jellegzetes íze, amikor épp nem tudatosítod azt? Időzz el itt egy kicsit, és élvezd ezt az érzetet!

 

 

Ennek a gyakorlatnak a lényege az elterelés, legalábbis első látásra. Amikor az érzékszerveink aktívak, az agyunkat leköti az ingerek feldolgozása, és megszakad a végeérhetetlen rágódás és agyalás. Ezzel megakasztod a folyamatot és leállítod az elszabadult gondolatokat. Ha elég gyakran alkalmazod ezt a technikát, tapasztalni fogod, hogy azonnal megnyugtat és lelassít.

Előfordulhat, hogy stresszes állapotban nem emlékszel, hogyan következnek az érzékszervek egymás után, de ennek nincs jelentősége. Az a lényeg, hogy teljes és korlátlan figyelmet szentelsz rajtad kívül eső dolgoknak, s hagyod szétoszlani a szorongás miatt felgyűlt energiát. Nem lehet leállítani egy gondolatot úgy, hogy azt mondod: „Szerintem nem kellene gondolkodnom.” Hiszen nyilvánvalóan ez is egy gondolat.

 

De ha sikerül szünetet iktatni a gondolkodásodba és pár pillanat alatt átfókuszálni az érzékleteidre, akkor letérhetsz az aggódási pályáról, és hozzájuthatsz egy kis „jelenléthez”, nyugalomhoz.

 

 

Forrás: Ne agyald túl

 

Ajánlott könyvek:

NE AGYALD TÚL!

Nick Trenton: Ne agyald túl

SZORONGÁS NÉLKÜLI ELME

Jennifer Shannon: Szorongas nélküli elme