Lindsey Dortch Brock Szakítás után napló című együttérző, interaktív vezetett naplójának köszönhetően több kegyelemmel, tudással és reménnyel vészelheted át a szakítást. Ez a napló az érzelmeink, választásaink és viselkedésünk aktív, kritikusan reflektív tudatosítására ösztönöz. Széleskörűen alkalmazható, végtelenül hasznos, bátorítást és reményt nyújt a magabiztos újrakedzéshez!

Légy Te a legfontosabb! Helyezd magad előtérbe, dolgozd fel a szakítást és építs egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb kapcsolatot önmagaddal és körülötted élőkkel!

„Minden bizonnyal egy elég nehéz időszakon mész most keresztül. Gondolom, nagyon, de nagyon szeretnéd, ha ez az életszakasz gyorsan lezárulna, igaz?

Bárcsak így működne a dolog! Amikor huszonévesen átéltem egy szakítást – amit a barátaim hőn szeretettel csak úgy emlegettek: A Szakítások Szakítása –, pontosan ezt akartam. Csak gyorsan túlesni rajta, hogy minél rövidebb ideig érezzem magam magányosan, szorongva, depressziósan, megbántva és összezavarodva.

Partiarc lettem, minden időmet barátokkal és randizással töltöttem. Beletemetkeztem a munkába, és nem hagytam időt a szomorkodásra. Lelkesen Igent mondtam minden meghívásra. (Valahogy egy Taylor Swift-koncerten találtam magam az arkansasi Little Rockban. Mondjuk, nem bántam.) Kívülről úgy tűnt, hogy boldog és elégedett vagyok, mint akit nem viselt meg A Szakítás. De a csend és a nyugalom pillanatai elviselhetetlenek voltak. Egy nap arra ébredtem, hogy a szörnyű belső állapotommal való szembenézés elkerülése irányítja az egész életemet.

Itt jön a képbe ez a napló. Bárcsak már akkor is létezett volna, amikor azt kívántam, hogy gyorsabban teljen az idő, mert akkor még nem értettem, hogy az egyetlen kiút a szorongásból és a depresszióból az, ha feldolgozom.

A naplóban lévő ösztönzések célja az, hogy ha csak néhány pillanatra is, de segítsenek neked lassítani. Ebben a lassításban elgondolkozhatsz, és feljegyezheted a haszontalan küzdelmeidet, valamint a magadról, az exedről és a kapcsolataidról alkotott hamis meggyőződéseket. A lassítás abban is segít, hogy önmagaddal és az átélt veszteséggel is összekapcsolódj. A napló részei végigvezetnek a szakításod útján, és minden lépésnél tippekkel, történetekkel és gondolatokkal lát el. Bár a veszteség nem lineáris, és nincsenek univerzális lépések egy kapcsolat végének meggyászolására, ez a napló a kezdetektől a végéig használható.

Először is, fogadd el az előtted álló valóságot, miközben támogatod az önszeretetedet, és mások segítségét is elfogadod. Miután a nehezén túl vagy, és megtanultál egészségesebb kapcsolatot kialakítani az érzelmeiddel, elkezded megvizsgálni, hogyan engedheted el a kapcsolatot, hogyan léphetsz túl a fájdalmon, és fogadhatod el az érzéseidet, és végül, amikor már készen állsz rá, hogyan találsz egy új, egészséges szerelmet.

Ígérem, nem lesz mindig ilyen nehéz.” – részlet a bevezetőből

 

„Amint megtanulod tisztelni a saját belső hangodat,
azt is értékelni tudod, amikor mások is ugyanezt teszik.
Értékeled majd, ha őszinték magukhoz és hozzád, még akkor is,
ha nehéz meghallani azt, amit mondanak.
Ilyen, amikor önmagunk tisztelete fontosabb,
mint hogy társra találjunk.”

 

 

HELYEZD MAGAD ELŐTÉRBE

A tested intenzív érzelmi folyamaton megy keresztül, ahogy megtanulsz megbirkózni ezzel a kapcsolat utáni új állapottal. Ha fizikai sérülést szenvedtél volna, akkor arra gondolnál, hogy pihenj, gyógyulj és felépülj. Egy ilyen jellegű érzelmi sérülés ugyanezt igényli, és a következő ötletek célja az, hogy a valódi öngondoskodással kapcsolatban őszinteségre ösztönözzenek, és segítsenek szembenézni az önpusztító viselkedésekkel. Állj készen arra, hogy őszinte leszel magaddal, hogy hosszú távon mire is van szükséged, még akkor is, ha most nem ezt szeretnéd.

 

Bízz magadban!

Van esély, hogy jobban megy, mint gondoltad? Arra szoktam kérni a klienseimet, hogy keressék „a fejlődés furcsa ütemét”, hogy emlékeztesse őket arra, hogy előrehaladnak, gyógyulnak és kiheverik az események okozta traumát. Sokan azt hiszik, a kevesebb siránkozás, a szorongás csökkenése vagy az újrarandizás az érzelmek pozitív változásának és a gyógyulásnak az egyetlen jele. Valójában azonban a fejlődésnek számos, gyakran apróbb, diszkrétebb vagy rejtettebb üteme van.

Elsőre talán annyit állapítasz meg, hogy borzalmasan csinálod. De nézd meg közelebbről. Azelőtt reggelizel, hogy az exedre gondolnál, vagy azt veszed észre, hogy nem vagy féltékeny, amikor a legjobb barátod összeköltözik a párjával.
Írj le legalább három olyan dolgot, amit „jobban csinálsz”, amelyek túlmennek a társadalom „jobban csinálni” elvárásain. A legapróbb dolog sem elhanyagolható. Egészítsd ki ezt a listát a gyógyulásod során, hogy nyomon tudd követni a fejlődésedet.

1……

2……

3……

 

 

Attól, hogy elkerülöd az érzéseidet, még Ott vannak

Az érzésekkel való szembesülés elkerülésének annyi egyedi módja van, ahány ember él ezen a világon. Fontos észrevenned, mikor kerülöd el az érzéseidet, de ugyanilyen lényeges az is, hogy megtervezd, később hogyan dolgozod fel őket. Akár tudomásul veszed, akár nem, egy teljes belső élmény zajlik éppen benned. Ám addig lehetetlen kigyógyulnod belőle, amíg teret nem adsz az érzéseidnek, és meg nem engeded, hogy keresztüláramoljanak rajtad.

Próbáld ki a következőt:

  1. Csökkentsd a zavaró tényezőket, hogy jobban tudj kapcsolódni a belső érzelmi élményedhez.
  2. Állítsd az időzítőt öt percre.
  3. Hunyd le a szemed, és figyeld, mit érzel a testedben. Mit érzel, amikor az exedre gondolsz?
  4. Tudatosítsd ezeket az érzéseket, és emlékeztesd magad, hogy nem kell megváltoztatnod őket.
  5. Számíts rá, hogy az elméd elkalandozik. Ha észreveszed, hogy a figyelmed a testedről a gondolataidra terelődik, finoman irányítsd át az elmédet a testedben lévő fizikai érzésekre. Csak hagyd, hogy a gondolatok életre keljenek.

Ez a gyakorlat arra tanít, hogy élj együtt az érzelmeiddel anélkül, hogy megpróbálnád megváltoztatni őket. Amikor csak úgy szimplán átéled ezeket az érzéseket, képes leszel arra, hogy fejlődj és továbblépj rajtuk. Figyeld meg, hogyan érzed magad, miután teret adtál magadnak, hogy mindezt megéld.

 

Megbarátkozni a „nem tudom”-mal

Miután szakítasz az exeddel, az aggodalmad fokozódhat. Aggódhatsz azon, hogy vajon az exed mit csinál, hogyan boldogul, találkozgat-e valaki mással, vagy hogy hiányzol-e neki. A szorongás azonban lehetővé teszi, hogy elkerüld a csúf igazságot, hogy valójában fogalmad sincs, mit csinál vagy mit érez az exed. És ez az ismeretlen elviselhetetlen lehet.
Szóval, ahelyett, hogy aggódnál, válaszolj a következőkre:

⊲ Miért is aggódsz?
⊲ Hogyan válik ez hasznodra?
⊲ Milyen módszerekkel tudod elviselni, hogy valójában nem tudod, min töri a fejét az exed?

 

Forrás: Szakítás után napló

 

Ajánlott könyvek:

SZAKÍTÁS UTÁN NAPLÓ

A siker alapelvei könyv

.ENGEDD
EL VÉGRE!

.
NYUGI

BELSŐ
KISUGÁRZÁS