Mondd el, mire szánod az idődet, mire költöd a pénzedet, és megmondom, hogy tíz év múlva ki leszel, és hol fogsz tartani.

Az idő és a pénz értékes erőforrások és a sikerre törekvő emberek elenyésző része gondolja úgy, hogy bármelyikük is nagy mennyiségben állna a rendelkezésére. Kulcsfontosságú annak a megértése, ahogyan kezeled ezeket: a siker felé vezető úton hol tartasz, és hogy mi az, ami esetleg visszatart az előrehaladásban.

Ezt a fejezetet egy számvetéssel kezdjük, amelynek segítségével jobban átláthatod, hogy a siker felé vezető úton hol jársz, és hogyan használod a rendelkezésre álló idődet. Ha felismered, hogyan tudnál jobban gazdálkodni az időddel, akkor több idő jut majd arra is, hogy a pénzedet jobban kezeljed. Emellett mindig hasznos rátekinteni, hogy az utadon merre jársz.

 

Személyes számvetés

Tedd fel magadnak a következő kérdéseket, és válaszolj őszintén! A célod most nem az, hogy magas pontszámmal díjat érdemelj, hanem hogy azonosítsd azokat a területeket, amelyek fejlesztésre szorulnak. Azzal, ha hazudsz magadnak és az egódat táplálod, csak elfecsérled a számvetésre szánt idődet és aláásod az önbizalmadat.

1. Van meghatározott fő célod? Mik a terveid az elérésére? Mennyi időt szánsz ezekre az elképzelésekre rendszeres, napi szinten? Milyen gyakran dolgozol ezeken a projekteken? Amikor megszáll az ihlet, vagy amikor a reklám alatt van pár perced?

2. A meghatározott fő célod elérése valóban égő vágy benned? Mikor és milyen gyakran táplálod a lángját?

3. Mi az, amit úgy döntöttél, hogy feladsz a célod elérésének érdekében? Megtetted-e már ezt a lépést? Mikor fogod?

4. Milyen lépéseket tettél arra, hogy kiépítsd a mesterelme-szövetségedet? Milyen gyakran vagy kapcsolatban a tagjaival? Hányukkal beszélsz havi, heti és napi szinten?

5. Kialakítottad-e magadban azt a szokást, hogy az átmeneti kudarcokat kihívásnak fogod fel, amely nagyobb erőfeszítésre sarkall? (Remélhetőleg csak kevés, ám elengedhetetlenül szükséges átmeneti kudarcban van részed.) Ha viszontagságos helyzetbe kerülsz, milyen hamar keresed meg a kialakult szituáció előnyeit?

6. Mivel töltesz több időt: a terveid megvalósításával vagy az előtted álló akadályoktól való búsongással?

7. Milyen gyakran mondasz le a személyes élvezetről annak érdekében, hogy több időd legyen a terveden dolgozni? Milyen gyakran történik meg ennek az ellenkezője?

8. Megragadsz minden pillanatot úgy, mintha az volna az egyetlen rendelkezésre álló időd?

 

 

9. Ránéztél-e már az életedre úgy, mint annak az eredményére, hogy a múltban mivel töltötted az idődet? Elégedett vagy az életeddel? Kívánod, hogy bárcsak másképpen töltötted volna az idődet? Úgy nézel minden egyes elmúló másodpercre mint egy lehetőségre, hogy az életedet egy jobb mederbe tereld?

10. A mentális hozzáállásod mindig pozitív? Vagy az idő nagy részében? Vagy csak néha? Most éppen pozitív? Pozitívvá tudod tenni a következő másodpercben? És az utána következőben?

11. Milyen gyakran kezdeményezel te magad azáltal, hogy a pozitív gondolatokat tettekkel is alátámasztod?

12. Bízol abban, hogy szerencse vagy váratlan örökség által leszel sikeres? Mikor fognak ezek az események bekövetkezni? Hiszel abban, hogy a saját igyekezeted által leszel eredményes? Mikor fogod ezeket az erőfeszítéseket megtenni?

13. Ismersz valakit, aki a személyes kezdeményezőkészségével inspirálólag hat rád? Milyen gyakran keresed fel az illetőt? Milyen gyakran követed a viselkedését?

14. Mikor nem sajnálod a fáradságot? Minden egyes nap, vagy csak akkor, ha azt hiszed, hogy valaki figyel? Milyen a hozzáállásod ilyenkor: kedvező, vagy inkább morogsz az extra munka miatt?

15. Milyen vonzó a személyiséged? Amikor reggelente tükörbe nézel, gyakorlod, hogy megnyerőbb legyen a mosolyod és az arckifejezéseid? Vagy csupán a fontos találkozók előtt csíped ki magadat?

16. Hogyan alkalmazod a hitedet? Mikor cselekszel a Határtalan Intelligencia sugalmazásainak hatására? Milyen gyakran hagyod figyelmen kívül a szavát?

17. Dolgozol az önfegyelmeden? Milyen gyakran történik meg, hogy a kontrollálatlan érzelmek hatására valami olyasmit teszel, amit hamar meg is bánsz?

18. Felül kerekedtél a félelmeiden? Milyen gyakran leszel az áldozatuk? Mikor cseréled le őket az ambícióidra?

19. Milyen gyakran fogadod el tényként mások véleményét? Megkérdőjelezed az állásfoglalásokat valahányszor csak találkozol velük? Milyen gyakran hívod segítségül a helyes gondolkodást, ha valamilyen problémát kell megoldani?

 

 

20. Milyen gyakran inspirálod az együttműködést azáltal, hogy te magad együttműködő vagy? Otthon így viselkedsz? És a munkában? A mesterelme-szövetségedben?

21. Milyen lehetőségeket engedsz meg a képzeleted számára? Milyen gyakran oldasz meg problémákat a kreatív víziód segítségével? Milyen dilemmáid vannak, amelyek ilyen megoldásra várnak?

22. Pihensz, mozogsz eleget, figyelsz az egészségedre? Tervezted, hogy majd jövőre elkezdesz? Miért nem tudnál most nekikezdeni?

A számvetés célja, hogy elkezdj gondolkodni.

Az, ahogyan beosztod az idődet, tükrözi, hogy a személyes siker alapelveit milyen mértékben tetted a mindennapjaid részévé. Ne bátortalanítson el, ha a kérdésekre adott válaszok most még nem azok, amelyeket látni szeretnél. A könyveimet többmillióan vették meg, és többezreknek tartottam előadásokat. Azután sokan hihetetlen sikereket értek el, de egyikük sem egyetlen nap alatt ért el oda, ahova elért. Bár a sikerből fakadó előnyök hamar felhalmozódnak, a legtöbb igazán sikeres ember egy egész életen át dolgozik azért, hogy megteremtsen mindent, amit szeretne. Ezek azok az életek, amelyeket nem fecséreltek el.

Forrás: www.naphill.org

 

Ajánlott könyvek:

.
Siker

A siker alapelvei könyv

A TELJES GONDOLKODJ
ÉS GAZDAGODJ

ADD EL
MAGAD