Shirley MacLaine Caminoja
Mért járják végig a Caminót olyan sokan? Vajon az ego belül zajló történelemleckéje lenne, s egyben fizikai tapasztalat is?

Az utazás két névtelen, kézírásos levéllel kezdődött, melyek arra ösztönözték Shirley-t, hogy járja végig a Santiago de Compostela-i zarándokutat. Ez egy ősi – és a hagyomány szerint varázslatos – zarándokút. Assisi Szent Ferenctől és Nagy Károlytól kezdve Ferdinánd királyon és Izabella királynőn át Dantéig és Chaucer-ig sokan vállalkoztak a csaknem 500 mérföldes út megtételére.

Shirley MacLaine aCamino titokzatos energiája révén megmutatkozó felismerések mérlegelése és boncolgatása közepette végigjárja a Compostelába vezető kimerítő utat, lélegzetelállító látomások és felismerések segítségével megérti a világegyetem jelentését, bepillantást nyer az emberi genezisbe, a nemi különbségek és a szexualitás lényegébe, meglátja a magasabb szintű szeretet ösvényét.

“Kimerülten értem el a következő zarándokszállást Los Arcosban. A hely „lábmasszázs refugió”-ként maradt meg az emlékezetemben, mivel volt ott egy férfi, aki ingyen kezelésbe vette a zarándokok lábát. Azt mondta, azért tartja fontosnak a lábakat, mert nem csupán megfájdulnak, hanem mert a Camino energiavonalainak energiája behatol a lábak meridiánjába, s a test energiarendszerébe, és ez segíti a zarándokokat önmaguk megvalósításában. Azt állította, hogy ő maga is a megértés magasabb fokára jut a masszírozás során kapott energia segítségével. Ő is számos alkalommal végigjárta már a Caminót, és megérti, mit él át minden komoly zarándok.

Elmondtam neki, mi történt velem, mire ő a meglepetés jele nélkül bólintott, és azt tanácsolta, hogy ne kételkedjem ép elmémben, hanem menjek csak tovább, s hagyjam, hadd történjen meg bármiféle transpiráció. A végén minden világossá válik, mondta. Beszélgetésünk értékes ajándék volt számomra, mivel biztosított, hogy ugyan nem mindenkinek, de igen sokaknak vannak hasonló tapasztalataik, ha nyitottak a más dimenzióbeli igazság valósága előtt. Megbeszéltük az emberi spirituális azonosság természetét – hogy kik vagyunk, és kik lehettünk –, és annak a lehetőségét, hogy a más dimenzióbeli valóság fókuszpontba kerül gyaloglás közben a föld felerősítő energiája következtében. Azt mondta, hogy a Camino a zarándok szeretetre való képességét teszi próbára. Azt mondta, hogy a régiek ezt arra használták, hogy egyensúlyt teremtsenek a maszkulin és a feminin között.

talp_es_lelek Amikor egybeolvad a jin és a jang, az ember isteni megértéssel szemléli önmagát minden dimenzióban – mondta. – Ami pedig a lábakat illeti, a régiek lábbeli nélkül gyalogoltak, mert megértették, hogy a talpon át rálelhetnek a lélek tudására.

A „sole-soul” (talp-lélek) lényege! Aztán hosszasan beszélt a reflexológia gyógyító erejéről, amikor is a láb meridián pontjaira gyakorolt nyomás felszabadítja a gátolt energiát és a gátolt emlékezetet. Az energia kiszabadítása egészséget eredményez.

– Azt is mondhatnánk – elmélkedett a masszírozó ember –, hogy az egészséghez tartozik az emlékeink ismerete is.
Kezdtem érteni. Immár spirituális gyaloglóvá váltam.”

Részlet Shirley MacLaine: Camino című könyvéből