Miért nem mondta EZT eddig nekem senki? mindennapi problémákkal foglalkozik, és praktikus megoldásokat kínál rövid, könnyen emészthető fejezetek formájában, így gördülékenyen és gyorsan megtalálhatod a számodra szükséges információt és útmutatást. Olyan terápiás titkokkal és bevált stratégiákkal ismeretet meg, amelyekkel betekintést nyerhetsz az elmédbe, megértheted annak működését, és amelyek segítségével mindennap ápolhatod és fejlesztheted a mentális egészséged. A könyvben található eszközöket többnyire terápiák során mutatják be, de ezek nem terápiás készségek.

 

Ezek életkészségek. Eszközök, amelyek segíthetnek mindannyiunknak eligazodni a nehéz időszakok közepette,
és kivirágozni.

Hogyan fordítsd jóra a rossz napokat?
Ha rosszkedvűnek érezzük magunkat, nehéznek találhatjuk, hogy olyan döntéseket hozzunk, amelyeket jobb napokon egy pillanat alatt meghozunk.
„Beteget jelentsek, vagy szedjem össze magam és majd meglátom, mi lesz? Hívjam fel a barátomat, vagy várjak, amíg több kedvem lesz hozzá? Próbáljak valami egészségeset enni, vagy inkább valami jólesőt?”

Amikor levertnek érezzük magunkat, az a probléma a döntéshozatallal, hogy a rossz közérzet miatt olyan dolgokra érzünk késztetést, amelyekről tudjuk, hogy nem visznek előre. Míg azok a dolgok, amelyekről tudjuk, hogy segíthetnek, túl nehéznek tűnhetnek. Elkezdünk arra koncentrálni, hogy mi a legjobb döntés, és ostorozzuk magunkat, amiért mégsem hozzuk meg. Ez a perfekcionizmus. A perfekcionizmus megbénítja a döntéshozatali folyamatot, mert minden döntésben van némi bizonytalanság. És minden döntéssel jár néhány negatív mellékhatás, amelyeket el kell viselni.

 

Amikor a rossz közérzet leküzdéséről van szó, a jó döntésekre kell összpontosítanunk,
nem a tökéletes döntésekre.
A jó döntés az, amely a kívánt irányba terel.
Nem kell, hogy rögtön a célhoz katapultáljon.

 

De továbbra is döntéseket kell hoznunk, bármilyen aprók is. Minden túlélési helyzetben elengedhetetlen a döntések meghozatala és a mozgás. Ha mély vízben találod magad a sötétben, és nem tudod megmondani, melyik irány biztonságos, akkor tudod, hogy ha nem választasz egy irányt és nem kezdesz el mozogni, nem fogod sokáig a víz felett tartani a fejed.

 

 

A rossz közérzet azt akarja, hogy ne csinálj semmit. Ezért bármilyen pozitív cselekedet, legyen az bármilyen kicsi is, egészséges lépést jelent a kívánt irányba.

 

A rossz közérzetű időszakokban a döntéseket gyakran az a hajlamunk is megnehezíti, hogy hogyan szeretnénk érezni most magunkat. Ha döntéseinket a személyes fontosságra és a célokra alapozzuk, akkor az érzelmi fókusz helyett az értékeinken alapuló döntések és cselekedetek felé fordulhatunk. Amikor rossz közérzettel küszködsz, összpontosíts az egészséggel kapcsolatos személyes értékeidre. Számodra mi fontos a testi és lelki egészség terén? Hogyan szeretnéd úgy élni az életed, hogy ez tükröződjön benne? Jelenleg mennyire élsz összhangban ezekkel az értékekkel? Mi az az egy dolog, amit ma is megtehetnél, és ami abba az irányba terelne, hogy úgy foglalkozz az egészségeddel, ahogy szeretnél?

Ne ostorozd magad, ha már eleve a padlón vagy
Nem beszélhetünk a rossz közérzet leküzdéséről anélkül, hogy ne beszélnénk az önkritikáról és önmagunk ostorozásáról. A rossz közérzet fokozza a már fennálló önkritikát vagy önostorozás. Nagyon könnyű azt mondani valakinek, hogy ne legyen szigorú önmagával szemben. De ha valami már kiskorod óta a szokásod, akkor nem valószínű, hogy elég lesz csak annyit mondod magadnak: Hagyd abba! Nem tudjuk megakadályozni, hogy ezek a gondolatok felbukkanjanak. De fejleszthetjük azon képességünket, hogy észrevegyük őket, és úgy reagáljunk rájuk, hogy kevesebb hatalmat adjunk nekik az érzéseink és viselkedésünk felett. Alkalmazhatjuk ugyanazokat a készségeket, amelyeket a gondolati torzítások felismeréséhez és az azoktól való eltávolodáshoz használtunk.

 

Ez segít felismerni, hogy ezek a gondolatok érzelmekkel telített ítéletek, nem pedig tények.

 

Gondolj valaki olyanra, akit feltétel nélkül szeretsz. Most képzeld el, hogy úgy beszél magáról, ahogy te beszélsz magaddal. Hogyan reagálnál rá? Mit szeretnél hogy legyen bátorsága észrevenni magában? Inkább hogyan szeretnéd, hogy beszéljen magáról? Ez a gyakorlat az egyik mód arra, hogy hozzáférjünk ahhoz a mély együttérzéshez, amelyet mások iránt gyakran kimutatunk, de saját magunk esetében elhanyagoljuk.

Az önegyüttérzésnek nem kell meseszerű kényeztetésnek lennie. Azt jelenti, hogy te magad leszel az a hang, amelyet a leginkább hallanod kell, és amely erőt ad ahhoz, hogy összeszedd magad ahelyett, hogy még mélyebbre döngölnéd magad a földbe. Ez az őszinteség, a bátorítás, a támogatás és a kedvesség hangja.

Tehát a hangulatunk irányításának fontos összetevője, ha úgy beszélünk magunkkal, mintha egy szerettünket támogatnánk és bátorítanánk.

Hogyan szeretnéd érezni magad?
Amikor megpróbáljuk leküzdeni a rossz közérzetet, hajlamosak vagyunk azokra a dolgokra fókuszálni, amikre nem akarunk gondolni, és amiket nem akarunk érezni. Ez néha hatásos. Ha el akarunk távolodni attól, amit nem akarunk, akkor segít, ha tudjuk, hová szeretnénk eljutni.

Próbáld ki (megoldásközpontú csodakérdés): Szánj egy pillanatot arra, hogy elképzeld, hogy amikor becsukod ezt a könyvet, csoda történik, és a problémák, amelyekkel eddig küzdöttél, mind eltűnnek.

 • Mik lennének az első jelei annak, hogy a probléma megszűnt?
 • Mit csinálnál másként?
 • Mire mondanál igent?
 • Mire mondanál nemet?
 • Mire összpontosítanád az energiád és figyelmed?
 • Mit csinálnál többször vagy kevesebbszer?
 • Hogyan kommunikálnál másként az emberekkel?
 • Hogyan építenéd fel másképp az életed?
 • Hogyan beszélnél másképp magadhoz?
 • Mi az, amit szabadon elengedhetnél?

Ez egy nagyszerű gyakorlat arra, hogy elképzelést alkoss arról, hogy merre is tartasz. Változásokat idézhetünk elő. Ez a technika a problémáról a megoldásra helyezi a fókuszt, így elkezdhetjük a tekintetünket arra a horizontra szegezni, amely felé tartunk.

 

 

A motiváció megértése
Ahogy megtöltjük a pszichológiai eszköztárunkat
olyan készségekkel, amelyek segítenek az életünk irányításában, könnyen elképzelhető, hogy a motiváció lesz az egyik ilyen eszköz. De a motiváció nem egy készség. És nem egy rögzült személyiségjegy, amely vagy velünk született, vagy nem.

Nagyon sokan pontosan tudjuk, mit kell tennünk, csak éppen most nincs kedvünk hozzá. És később sem lesz kedvünk hozzá. Néha izgatottak leszünk egy cél miatt, és a dolgok elkezdenek a jó irányba haladni. De néhány nappal később ez az érzés újra elillan, és visszatérünk az előzőhöz.

A növekvő és csökkenő motiváció nem a rendszer hibája. Ez az emberi lét része. Egy olyan érzés, amely ugyanúgy jön és megy, mint más érzelmeink, ezért nem mindig számíthatunk rá, hogy ott lesz. De mit jelent ez álmaink és céljaink szempontjából?

Az agyad folyamatosan figyel arra, hogy mi történik a testedben. Tudja, hogy mi történik a pulzusoddal, a légzéseddel, az izmaiddal, és reagál a kapott információkra, döntéseket hozva arról, hogy mennyi energiát kell fordítania az előtted álló feladatra. Amikor elkezdjük megváltoztatni azt, amit a testünkkel csinálunk, az hatással van az agyi tevékenységre is, ami cserébe befolyásolja a testben keletkező érzéseket.

Ezt pedig a magunk javára fordíthatjuk. Amikor ezzel a „nincs kedvem” érzéssel van dolgunk, a támadásnak két fő része van:

 • Meg kell tanulni, hogyan lehet ápolni a motiváció és az energikusság érzését, mivel ezzel növeled annak esélyét, hogy gyakrabban jelentkezzenek.
 • Meg kell tanulni, hogyan kell a legjobb érdekeid szerint cselekedned, még akkor is, ha hiányzik a motiváció. Fejleszd azt a képességed, ami segít megtenni azokat a dolgokat, amiket meg kell tenned, még akkor is, ha egy részednek nincs kedve hozzá.

A motiváció több mint pusztán egy ok arra, hogy valamit csináljunk. Amikor ezt a szót használjuk, gyakran a lelkesedés érzésére vagy a késztetésre gondolunk, amely ugyanúgy ingadozik, mint a bármely más érzés. Bizonyos dolgok táplálják ezt az érzést, mások elnyomják. Te milyen dolgokat csinálsz, amelyeket gyakran követ a motiváció és az energikusság érzése?

 

Jelentős hozzáadott értéket képviselnek a részletek, amelyeket úgy ismerhetsz meg, ha kíváncsian szemléled a saját életed.

 

Nem tudod megváltoztatni azokat a dolgokat, amikről nem is tudsz. Tehát rendkívül fontos, hogy időt szánj azoknak a dolognak a megfigyelésére és dokumentálására, amelyekkel foglalkozni akarsz, mivel így több esélyed lesz arra, hogy többször el tudd érni a motiváció érzését.

A hogyan kérdésre a könyv további fejezetei adnak választ. Használd a könyvet hogy minél több terápiás titokra fény derüljön és alkalmazhasd a mindennapjaid során.
Ismerj meg minden olyan eszközt, amire szükséged lehet az újraértékeléshez, a megfelelő irány megtalálásához, az egészségesebb szokások kialakításához és az öntudathoz való visszatéréshez. Dr. Julie Smith szakértői tanácsai és hatékony technikái a segítségedre lesznek, hogy mindvégig rugalmas maradj, legyen szó akár a szorongásod vagy a kritikák kezeléséről, a depresszióval való küzdelemről, az önbizalmad növeléséről, a motiváció megtalálásáról vagy a megbocsátás gyakorlásáról.

Forrás: Miért nem mondta EZT nekem senki

 

Ajánlott könyvek:

MIÉRT NEM MONDTA EZT NEKEM EDDIG SENKI?

A siker alapelvei könyv

ÉLET SZORONGÁS
ÉS PÁNIK NÉLKÜL

Élet Szorongás és pánik nélkül

A TELJESSÉG
FELÉ