Anna Barnes Nyugalom című könyve – tele tippekkel, segítő idézetekkel és nyugtató gyakorlatokkal – segíteni fog, hogy nyugodtabbnak érezd magad a világban, és hogy felkészültebben birkózhass meg azokkal a dolgokkal, amik igazán számítanak. És ez a jelenlegi kivételes helyzetben igazán kapóra jön.

Azonosítsd és irányítsd a bosszantó dolgokat

Két hét erejéig írj le minden dolgot, amitől nyugtalan vagy stresszes leszel, legyenek ezek akár helyek, emberek vagy helyzetek. Osztályozd ezeket a stresszhelyzeteket egytől tízig terjedő skálán, amin az egyes jelenti a legkevésbé stresszest, míg a tíz a legstresszesebbet. Miután már azonosítottad a nagy stresszt okozó dolgokat, elkezdhetsz lépéseket tenni a kiiktatásuk érdekében, például ha nagyon idegesít a munkába buszozás, akkor próbáld ki a biciklizést vagy a sétálást (ezek még extra edzéselőnnyel is járnak).

Minden napra jutalom

Ha nem érzed jól magad, feszült vagy nyugtalan vagy, próbálj meg valami kellemeset csinálni, legyen az bármilyen apróság, ami felvidíthat. Húzz fel tiszta ágyneműt, szakíts időt a kedvenc filmed vagy sorozatod megnézésére, olvass könyvet a takaró alá bújva, főzz valami finomat. Ha van mit várnod a nap során, az segíteni fog az átvészelésében, és jobb hangulatot is csinál. Nézz bele gyakran a határidőnaplódba, és győződj meg róla, hogy minden héten elég olyan dolog van, ami lefoglal és boldoggá tesz.

Az a legfontosabb, hogy élvezd az életet, és hogy boldog légy – ez minden, ami számít. – Audrey Hepburn

Készíts listát a teendőidről

Ha egy halom feladat kering a fejedben, legyen szó munkáról vagy magánéletről, az stresszt és aggodalmat okozhat. Katartikus érzés írni egy egyszerű feladatlistát, és kihúzni róla a dolgokat, amikor végeztél velük. Ez szerkezetet ad a mindennapi életednek, segít összeszedettnek és nyugodtnak érezned magad, és lehetővé teszi az agyadnak, hogy kikapcsoljon, amikor eljött a lefekvés ideje. Tartsd észben, hogy nem kell minden pontot kihúznod, az is haladás, ha elkészíted a listát.

Lélegezz

Egy fárasztó nap után néha nehéz kikapcsolni. A mély és éber légzés gyakorlása egyszerű módszer arra, hogy pihenésre bírd a testedet. Ez a nap bármely pontján végezhető, lefekvés előtt, reggel vagy az irodában az asztalodnál. A gyakorlat egyszerű: csukd be a szemed, és koncentrálj a légzésedre. Csak a légzésedre gondolj, és arra, ahogy a levegő beáramlik a testedbe, majd pedig ki. Ha teljesen tudatában vagy a légzésednek, próbálj meg mélyebb levegőket venni. Hat másodpercig lélegezz be, majd 6 másodpercig ki. Öt percig koncentrálj a légzésedre. Ha bevezeted ezt a gyakorlatod a napirendedbe, az segíteni fog ellazulni.

Rossz dolog? Milyen rossz dolog?

Életünk egy-egy pontján mind nehézségekbe ütközünk. De nem a helyzetek vannak a legnagyobb hatással az érzelmeinkre, hanem az, ahogy megbirkózunk velük. Az egyik legjobb módja, hogy megváltoztasd a problémákhoz való hozzáállásod az, ha megtalálod a jót a rosszban. Ez kezdetben nehéz lehet, különösen azokban a helyzetekben, amelyek erős és tartós hatással lehetnek az életedre. De mindenképp segít a szituációt könnyebben kezelni, ha egy kis pozitívumot találsz benne. Ha elvesztetted az állásod, talán végre elkezdhetsz azzal foglalkozni, amire mindig is vágytál. Esetleg véget ért egy kapcsolatod, de pozitívum, hogy most kereshetsz valakit, aki jobban illik hozzád. Ezt a gondolati váltást nem mindig könnyű megtenni, de érdemes megpróbálni, mert nagyon felszabadító érzés.

Nagyon kevés kell egy BOLDOG ÉLETHEZ; ez mind BENNED van, abban, ahogy gondolkodsz. – Marcus Aurelius

Ha a pozitív dolgokra koncentrálsz, az csökkenti a stresszt.

Használj megerősítéseket

A megerősítés olyan mondat, amely segít átváltoztatni a negatív gondolatokat pozitívokra. Akkor működik a legjobban, ha leírod, majd hangosan ki is mondod. A stresszhelyzetekhez való hozzáállásodon változtathatnak az olyan pozitív kijelentések, mint hogy

„Nyugodt vagyok és összpontosítok”,

vagy hogy

„Gyorsan és hatékonyan oldom meg a problémáimat”.

Fontos, hogy a megerősítés arra a pozitív végkifejletre fókuszáljon, amit akarsz, ne pedig arra a negatív eredményre, amit el akarsz kerülni. Jelen időben írd le vagy mondd ki. Vásárolhatsz vagy letölthetsz pozitív megerősítéseket tartalmazó hanganyagokat is. Ezek nagyszerűek arra, hogy elalvás előtt meghallgatva összpontosíts.

Aromaterápia a nyugalomért

Az illóolajokat már régóta használják az elme és a test megnyugtatására. Úgy hiszik, hogy az illóolajok belélegzése hatással van az agy nyálmirigyeket és hormonokat irányító részére, a hipotalamuszra, és ezáltal megváltoztatja az emberek hangulatát, és csökkenti a stresszt. Az illóolajokat használhatod masszázsolaj formájában, a fürdőkádban, belélegezhető gőzként vagy borogatásként. Néhány hatásos illóolaj: a bergamottnarancs, a kamilla, a levendula, a neroli és a rózsa. A stimuláló olajok közé tartozik a feketebors, a geránium, a borsmenta és a rozmaring.

Ajánlott könyv:

ANNA BARNES: NYUGALOM