Az élet őrült iramot diktál nekünk – néha olyan gyorsan követik egymást az események, ahogyan egy nagy folyó hömpölyög egy hatalmas vihar után. Néha úgy érezzük, teljesen elveszünk a napi rohanásban, miközben egyik dolog után a másikba kapunk. Ezért akarok most az önmagunkkal való törődésre összpontosítani, hiszen saját igényeink kielégítése az első dolog, amit hajlamosak vagyunk elhagyni, amikor igyekszünk megfelelni a munka, a család, a barátok és más kötelezettségek által támasztott követelményeknek és nyomásnak, de én óva intelek attól, hogy így cselekedj. Az önmagunkról való gondoskodás alapvető fontosságú ahhoz, hogy ideális életet tudj élni.

Az önmagunkkal való törődés lényege, hogy együttérzéssel viseltetsz magad iránt. Sok ember könnyebben érez együtt másokkal, mint saját magával, ám én őszintén hiszem, hogy minél többet törődsz saját magaddal, annál többet tudsz adni-gondoskodni másokról. Ha a tankod tele van, és túlcsordul, több jut belőle másoknak is.

 

Van néhány hasznos módszer, amelyek segítenek abban, hogy jobban odafigyelj a saját igényeidre. Az első és legfontosabb dolog, hogy megfelelően kezeld a stresszt. A figyelmedbe ajánlok néhány tanácsot és megoldást, amelyekkel megakadályozhatod, hogy túlstresszeld magad, és kimerülj.

 

 

Építsd fel a stresszkezelő stratégiádat

A cél az, hogy olyan módszert dolgozz ki, amely már akkor segít felvenni a harcot a stresszel, amikor az belép az életedbe, és szembekerülsz vele, ahelyett, hogy azt próbálnád orvosolni, amikor már teljesen kimerültél a stressz következtében. Ez a különbség a megelőzés és a kezelés között; sokkal könnyebb megelőzni, hogy feszültnek érezd magad, mint a stresszes állapotot kezelni – a betegségekhez hasonlóan.

 

1. Tudatos légzés

Amikor eszedbe jut egy olyan gondolat, ami feszültséget vált ki belőled, vagy történik valami, ami felborítja az egyensúlyodat, találj valamit, ami megszünteti ezt az érzést: ilyen módszer például a légzésed ritmusának megváltoztatása. Ha tudatosan figyelsz a légzésedre, és elvégzel 3-4 mély, tisztító hatású ki- és belégzést, megakadályozhatod, hogy a stresszt kiváltó tényező a karmába kaparintson. A túlfeszített idegállapot egy neurológiai viharhoz hasonló, amelynek azonnali ellenszere a tudatos légzés. A tudatos, ritmikus légzés nem új találmány, és azért alkalmazzák évszázadok óta világszerte, mert hatásos. Illeszd be a légzőgyakorlatokat a napi rutinodba, mert minél többször csinálod őket, annál nyugodtabb lesz az agyműködésed. Így ha valami stresszes dolog történik veled, nem fog kiborítani, és nem kezdesz el dühöngeni. Megerősíted az alapokat, hogy az élet viharai ne tépázzanak meg.

Tőled függ, hogy hogyan gyakorlod a tudatos légzést – reggelente, mielőtt elindulna a napod, félrevonulhatsz pár percre, majd napközben és elalvás előtt is elvégezheted. De ha neked úgy jobban megfelel, más ritmusban is beillesztheted a napirendedbe. Az a fontos, hogy naponta legalább egyszer figyelj tudatosan a légzésedre, ami a stresszkezelő stratégiád egyik fontos eleme.

2. Testedzés

Ha ötször egy héten napi húsz-harminc percet töltesz testedzéssel, „helyre teszed”, regenerálod az agyad kémiai működését, és még egy elemmel gazdagítod a stresszkezelő stratégiádat. Az egészséged szférája című fejezetben alaposabban is megvizsgáljuk a testmozgásnak az agyra és minden belső szervre gyakorolt kedvező hatásait, most azonban csak arra hívjuk fel a figyelmedet, hogy a testedzés nagyon fontos szerepet tölt be az énrutinodban, a valódi énidődben, vagyis amikor magaddal törődsz annak érdekében, hogy jobban érezd magad a bőrödben. Mindegy, hogy a testedzésnek melyik fajtáját választod – lehet ez a kocogás, gyors séta a háztömb körül, kerékpározás, kardiogépeken végzett gyakorlatok az edzőteremben, súlyemelés vagy tornázás otthon a nappaliban –, bármelyik megfelelő. Olyat válassz magadnak, amit élvezel, és alig várod, hogy csinálhasd, és amitől nagyszerűen érzed magad. Ha félsz vagy idegenkedsz valamely tevékenységtől, nem fogod élvezni a jótékony hatását.

 

3. Élvezd és ünnepeld az életedet

Nem kell megvárnod a születésnapodat, hogy ünnepeld az életedet. Minden egyes nap, amelyet ezen a földön tölthetünk, igazi ajándék, és ha mindennap egy kis időt fordítasz arra, hogy örülj, nevess, tudatosíts és megélj minden jó dolgot az életedben, azzal azt mondod az agyadnak, hogy az örömöt válassza a stressz helyett. Az öröm átélésének gyógyító hatása van, aminek belülről kell fakadnia.

Mindennap rendezz egy kis „partit” magadnak, legyen az akármilyen. Ami engem illet, én felhangosítom a zenét, és táncolok a nappaliban. (A kutyám is csatlakozik a mulatsághoz!) Az is az ünneplés egyik formája, ha kimegyünk a természetbe, és élvezzük annak szépségét és változatosságát. Ülj le egy padra a parkban, és szívd magadba a levegő kellemes illatát, gyönyörködj a virágok szirmaiban, vagy érezd a puha fű simogatását a lábadon. Mosolyogj, és hagyd, hogy az öröm átjárja egész lényedet. Ahhoz, hogy kellőképen értékelni tudd mindazt, amit az élet számodra nyújt, tölts némi időt egyedül, hogy az életed és a körülötted lévő világ szépségein elmélkedj. Vagy hívd meg a barátaidat vagy a családodat egy kellemes és vidám vacsorára… csak úgy!

Az életed ünneplésének egy másik módja az, ha felajánlod az idődet és az energiádat valakinek, akinek szüksége van rá. Ha felajánlod a szolgálataidat másoknak valamilyen formában, az mindig nagyon hatásos módja az öröm átélésének az életedben. Könnyű elsiklani ezek felett a tevékenységek felett, pedig ezek lehetnek a legéletigenlőbb és néha a leginspirálóbb pillanatok az életünkben.

 

4. Ügyelj az alvással kapcsolatos szokásaidra

Az orvosok gyakran beszélnek az alvási higiéniáról, ami azokra a szokásokra és rendre utal, amelyeket annak érdekében érvényesítünk, hogy tökéletesen alhassunk, és így az ébrenlét óráiban megfelelőképpen éberek legyünk. Ahhoz, hogy az agyunk ellen tudjon állni a stressz megpróbáltatásainak, az alvás alapvető fontosságú. Ha rendszeresen jól alszol, kipipálhatod az önmagaddal való törődés listáján az egyik leglényegesebb pontot. Ha viszont nem alszol eleget és jól, annak dominóhatása káros lehet. Az alváshiány kedvezőtlenül befolyásolja a kognitív működést, a reflexeket és még az érzelmi állapotodat is. Ha az állandó alvásmegvonás állapotában próbálsz létezni, azzal nagyon megnehezíted a magad számára, hogy a legjobb önmagad szerint éld az életedet. Ez egy mindet vagy semmit helyzet, ezért azt javaslom, találd ki, hogyan juthatsz állandó jelleggel annyi alváshoz, amennyire a testednek és az elmédnek szüksége van.

Végezz egy kis kísérletet: figyeld meg három napon át, hogy hány óra alvásra van szükséged ahhoz, hogy másnap a legjobban érezd magad a bőrödben. Az első éjjel akkor menj aludni, amint kicsit is álmos vagy, és ne állítsd be az ébresztőórát – magadtól ébredj fel. Írd le, hány órát aludtál. Ezután figyeld meg, hogyan érzed magad a nap folyamán – szükséged van-e sok kávéra vagy másféle serkentésre ahhoz, hogy kellőképpen tudj összpontosítani? Vagy pedig világosan tudsz gondolkodni és jól fókuszálsz? A következő este harminc perccel korábban feküdj le aludni, mint előző éjjel, és ismét magadtól ébredj fel. Írd le, hány órát aludtál, és hogy hogyan érzed magad a nap folyamán. Az utolsó, harmadik napon maradj fenn még egy órát azután, hogy az álmosságtól fáradtnak és bizonytalannak érzed magad, és az ébresztőórát állítsd be egy órával korábbra, mint amikor előző nap felébredtél. Hány órát aludtál, és hogy érzed magad? Mire jöttél rá ebből a kísérletből? Meg tudtad pontosan állapítani, hogy hány óra alvásra van szükséged ahhoz, hogy a legjobb formádat nyújthasd a következő napon?

Némelyik ember azt állítja, hogy ha többet alszik hét óránál, bizonytalannak és szétszórtnak érzi magát a következő napon. Más emberek alig tudnak teljesíteni, és csak lézengenek, ha nyolc óránál akár csak egy perccel is kevesebbet alszanak. Sokféle módszer áll a rendelkezésedre ahhoz, hogy jobban tudj aludni – például levendulaolajat cseppenthetsz a párnádra, esetleg használhatsz fehérzajgépeket vagy ventilátort –, ezért érdemes időt fordítunk arra, hogy hogyan tehetjük az alvási környezetünket a legkellemesebbé.

Ami engem illet, én azt tapasztaltam, hogy legalább nyolc óra alvásra van szükségem. Ha nem jutok elegendő alváshoz, nehezebben tudok összpontosítani, rosszkedvű vagyok és kevésbé türelmes, és ami a legfontosabb, nem tudom a legjobb énemet felmutatni. Hajalmos vagyok a nap folyamán a koffein stimuláló, serkentő hatásához folyamodni, ami végül összeomláshoz vezet. Még a bőröm is szenved, amikor nem alszom eleget.

Az esti lefekvés előtti rutinom a következő: először is, lefekvés előtt két órával nem eszem semmit – ugyanis tudom, hogy ha a szervezetem az emésztéssel van elfoglalva, nyugtalanul alszom. Aztán, miközben lassabb sebességre kapcsolok, és ellazulok, behozom a kutyám ágyát a hálószobámba, tíz percig Scrabble-t játszom a számítógépemen online, majd végiggondolom a napomat, és megállapítom, mi volt benne igazán a kedvemre való, ezután  megkérdezem magamtól, hogy tartozom-e valakinek valamiféle jóvátétellel vagy bocsánatkéréssel. Megvizsgálom, mennyire vagyok elégedett a napommal. Ezután leoltom a villanyt, és elalszom.

5. Tedd félre a kütyüket

Olyan világban élünk, ahol az emberek rögeszmésen vonzódnak a technika legújabb vívmányaihoz, a különféle kütyükhöz, csakhogy ez korlátozza a képességeinket abban a tekintetben, hogy jobban meg tudjunk birkózni a stresszel. Ha egész nap folyamatosan ki vagyunk téve a telefonunkból, a tabletünkből és a számítógépünk érkező különböző hanghatásoknak, csengés-bongásoknak, pityegéseknek és sípolásoknak, azt kockáztatjuk, hogy nem tudjuk megfelelően kezelni a stresszes incidenseket, amikor bekövetkeznek. Ennek az az oka, hogy az agyunk nincs felkészülve az állandó félbeszakításra és megzavarásra, amit a legújabb technológiai vívmányok okoznak. Az összpontosítás a fontos, és ha folyamatosan megosztod a figyelmedet a feladataid és a kommunikáció között, az agyadnak nincs lehetősége arra, hogy megnyugodjon.

Mindennap szakíts időt arra, hogy eltöltesz valamennyi időt anélkül, hogy az elektromos berendezések és a különféle kütyük megzavarnák a nyugalmadat. Ne vegyenek körül képernyők, különféle hanghatások és vibráló eszközök. Egyszerűen csak létezz, és légy önmagad. (Ez jó alkalom arra, hogy elvégezd a tudatos légzéssel kapcsolatos gyakorlatokat.) Lehet, hogy ez először nem lesz könnyű számodra, de hamarosan várni fogod azt az időt, amelyet nyugalomban tölthetsz, mert nem zavar a tévé, a rádió, a mobiltelefon, a számítógép és a többi kütyü. Meglátod, az agyad hálás lesz ezért.

 

6. Találd meg a számodra legmegfelelőbb relaxációs formát

Mitől tudsz a leginkább ellazulni? A válaszod egyedi, rád jellemző lesz, és az a fontos, hogy valóban megértsd, milyen érzés igazán ellazulni, relaxálni, és mi az, ami ezt az érzést kiváltja belőled. Némelyik ember számára már az is elegendő ahhoz, hogy lassuljon a szívverése és csökkenjen a vérnyomása, ha ránéz egy masszázsasztalra. Mások akkor tudnak a legjobban megnyugodni és ellazulni, amikor úsznak, vagy egy meleg pezsgőfürdőben ülnek. Sok olyan emberrel találkoztam, akik úgy tudnak a legjobban relaxálni, ha kerékpároznak, vagy tesznek egy sétát a napsütésben. Ami engem illet, akkor kapcsolódom ki a legjobban, amikor videojátékokat játszom.

Gyakran kérdezem az emberektől, hogy meditálnak-e, de sokszor azt mondják nekem, hogy nem tudják, hogyan kell csinálni – néha még a meditáció gondolata is félelmet kelt bennük. Pedig a meditáció az elme lecsendesítését jelenti, miközben a légzésünkre figyelünk, és úgy érezzük, jelen vagyunk a testünkben az adott pillanatban. A meditáció egyszerű és gyors módszer ahhoz, hogy ellazuljunk, kapcsolatba kerüljünk a legjobb énünkkel, és kiaknázzuk ennek az előnyeit.

Ha nem vagy biztos benne, hogyan tudod magad ellazult állapotba hozni, vagy ki akarsz próbálni valami újat, javaslom, hogy próbáld ki az irányított vizualizációs technikát, amely a meditáció egy formája.

Mindegy, hogy mi juttat el ebbe az ellazult állapotba, mindennap szakíts rá időt, azután havonta egyszer vagy kétszer fordíts időt arra, hogy hosszabb időt, mondjuk egy vagy két órát tölts mélyen elmerülve ebben az ellazult, csendes és nyugodt állapotban. Például néha ráveszem magam arra, hogy otthon hagyjam a mobiltelefonomat, és kimenjek a természetbe – a tengerpartra, a hegyekbe vagy csak egy gyönyörű parkba. Ez a szokásom nyomban csökkenti a bennem felgyülemlett feszültséget, és a teljes összeomlást vagy kiborulást is megakadályozza, amikor valamilyen stresszt kiváltó tényező „beüt”. Ez megint arról szól, hogy a stressz-szintedet lejjebb vigyük, hogy ne mindig a nyolcas fokozaton feszülj be, amikor már egy apró kellemetlenség is lehető leggyorsabban a tízes fokozat fölé repít a stresszskálán. Ha tartósan a stresszskála nulla és kettő fokozata között vagy, jobban fel vagy vértezve, hogy kezelni tudd a felmerülő problémákat.

Forrás: Legjobb önmagad

 

 

Ajánlott könyvek:

LEGJOBB
ÖNMAGAD

Sikeres emberek kiemelkedő szokásai

A siker alapelvei a gyakorlatban