Shahida Arabi a Toxikus kapcsolatok című könyvében átfogó elemzést nyújt a hiperérzékeny és a mérgező emberek közötti dinamikáról, mélyreható információkkal szolgál a kapcsolati trauma hatásaival és a pszichológiai bántalmazás taktikáival kapcsolatban. Ez a nélkülözhetetlen útmutató a mindennapokban alkalmazható készségeket, célzott gyakorlatokat kínál a vörös zászlók felismeréséhez, a függőség megtöréséhez és a gyakori manipulációs taktikák – mint például a gázlángolás, az elzárkózás, a vetítés és a szerelmi bombázás – leállításához. Klinikailag releváns, megalapozott gyógyulási stratégiákat kínál, valamint gyakorlati módszereket mutat be a hatékony, működőképes pszichológiai védőpajzs létrehozására.

 

A hiperérzékeny emberek és a manipulátorok

A hiperérzékeny emberek egyedülálló helyzetben vannak, hiszen a legkülönfélébb mérgező emberekkel találkozhatnak, mert a manipulátorok empatikus, lelkiismeretes, és érzelmileg érzékeny embereket keresnek. Kihasználják őket.

A mérgező és nárcisztikus emberek elég könnyen meggyőznek egy nagyon empatikus és lelkiismeretes embert arról, hogy paranoiás, megőrült, vagy csak „túlreagálja” a dolgokat, amikor manipulálják őket. Ezért ezeket az embereket veszik célba, mert úgy kondicionálhatók, hogy kételkedjenek önmagukban.

Akár egy basáskodó munkatárs, aki állandóan kritizál, vagy egy bántalmazó partner, aki naponta lekicsinyel, a mérgező emberek mentálisan, testileg és lelkileg is megterhelnek. A „jóindulatúbb” manipulátorok is okozhatnak kellemetlenségeket, stresszt, bosszúságot és általános elégedetlenséget, és időnként elhallgattató taktikákat alkalmazhatnak. A „rosszindulatúbb” manipulátorok azonban, mint például a nárcisztikusok – akikből hiányzik az empátia –, komoly károkat okozhatnak, és kockázatot jelentenek az egészségedre, jóllétedre, sőt az életedre nézve is. Elsősorban manipulációs eszközökkel lépnek interakcióba a világgal. A rosszindulatú manipulátorok olyan megrögzött viselkedésformákat mutatnak, amelyeken nem valószínű, hogy változtatni fognak, míg a jóindulatú manipulátorok talán fogékonyabbak a változásra és a határok megtartására.

Bár a toxicitásnak van egy spektruma, a mérgezés minden szintjére fel kell készülni, ami a hiperérzékeny emberek számára alapvető életkészség kell hogy legyen.

 

 

Egészséges határok kiépítése

Ha úgy gondolod, hogy hiperérzékeny ember lehetsz, akkor ennek a könyvnek a célja, hogy segítsen tudatosan használni az érzékenységedet, hogy hallgass az ösztöneidre ahelyett, hogy folyamatosan elárulnád a belső hangodat.

Mivel a manipulációnak és a visszaélésnek ez a formája annyira burkolt, lehet, hogy csendben szenvedsz, mielőtt megtanulnád felismerni, hogy mi a szenvedésed oka. Ez egy gyakori mellékhatása az úgynevezett gázlángolásnak: egy taktika a mérgező kapcsolatokban, amikor az érzékelésedet és a valóságodat folyamatosan megkérdőjelezik és érvénytelenítik, és azt mondják neked, hogy képzelődsz, túlérzékeny vagy, és hogy a bolhából elefántot csinálsz, miközben egyre több bizonyíték van az ellenkezőjére.

A hozzád hasonló hiperérzékeny emberek, akiket mérgező „ragadozók” csapdába ejtettek, hajlamosak arra, hogy magukban keressék a hibát, amikor alattomos bántalmazással találkoznak. Végül is a társadalom arra tanított minket, hogy hagyjuk figyelmen kívül, amit az ösztöneink súgnak nekünk, és hogy a nagyfokú érzékenységünket problémaként, ne pedig rejtett készségként kezeljük.

Ha te is hiperérzékeny ember vagy, akkor valószínűleg kialakítottál egy romboló szokást az évek során, hogy megpróbáld a mérgező embereket arra tanítani, hogyan legyenek empatikusabbak vagy figyelmesek. Valószínűleg küzdöttél már a határokkal és a mérgező emberektől való megszabadulással. Ennek a könyvnek az a célja, hogy segítsen neked megfékezni az ilyen káros szokásokat, és újra a saját öngondoskodásodra, a határokra és az önvédelemre összpontosítani. Ebbe a könyvbe nemcsak a saját élettapasztalataimat, és az ezekből nyert bölcsességet építettem be, hanem azokat a felismeréseket is, amit több ezer túlélőtől és számos szakértőtől gyűjtöttem össze, akikkel kommunikáltam, hogy észszerű tanácsokat fogalmazzak meg: hogyan lehet hatékonyabban kezelni ezeket a mérgező típusokat.

Ahogy az egészséges határok kiépítésén dolgozol, fokozatosan rájössz, hogy nem feladatod vagy felelősséged, hogy bárkit is megjavíts vagy megtaníts az alapvető emberi jóérzésre. Nem vagy sem az apjuk, sem az anyjuk, sem a terapeutájuk – és már kétségtelenül elég nagylelkű voltál olyan emberekkel, akik nem érdemelték meg az erőfeszítéseid, hogy segíts rajtuk. Töltsd ezt az időt inkább azzal, hogy átgondolod, vajon ezek az emberek méltók-e arra, hogy az életedben legyenek, és inkább válj le róluk ahelyett, hogy a kötődést táplálnád azzal, hogy megpróbálod „megváltoztatni” őket. Felnőttek. Képesek egyedül is megváltozni.

 

 

Ha rájöttél, hogy olyan hiperérzékeny ember vagy, akinek az a szokása, hogy belegabalyodik a mérgező emberekkel való kapcsolatokba, tudd, hogy nem vagy egyedül. Míg néhány tulajdonságod, amely hiperérzékeny emberré tesz, sebezhetővé tehet az érzelmi ragadozókkal szemben, olyan tulajdonságaid is vannak, amelyeket erősségként használhatsz fel a mérgező emberek felismerésére, arra, hogy szilárd határokat húzz, és megbirkózz a manipulációjukkal. A társadalom talán azt tanította neked, hogy az érzékenységed gyengeség, de ez lehet a legnagyobb erősséged.

 

Az extra érzékenységed a belső riasztórendszered és a pajzsod. Gyorsabban működésbe lép veszély esetén.
A trükk az, hogy hangolódj rá az érzékenységedre, és figyelj a belső hangodra. Empatikus emberként az érzékenységed egy szupererő.

 

A Toxikus kapcsolatokból pontosan megtanulod, hogyan tudod megkülönböztetni a különböző típusú mérgező embereket, és hogyan navigálj ezekben a kapcsolatokban úgy, hogy az a legjobban megfeleljen a nagyfokú érzékenységednek és szükségleteidnek.

Azok a hiperérzékeny emberek, akik fel vannak vértezve olyan eszközökkel, amelyekkel kezelni tudják a konfliktusokat, amikkel gondoskodni tudnak magukról, és a mérgező személyekkel hatékonyan tudnak bánni, hatalmas erejű szuperhősökké válhatnak.

 

Forrás: Toxikus kapcsolatok

 

Ajánlott könyvek:

TOXIKUS KAPCSOLATOK

A siker alapelvei könyv

.
ÉRZÉKENYSÉG

SZOCIOPATA
A SZOMSZÉDOM?

OLVASS
AZ EMBEREKBEN