Interjú Bruce Liptonnal (Első rész)

A gondolataink erejével befolyásolható a saját valóságunk. Dr. Bruce Lipton sejtbiológus szerint a gének és a DNS változtatható az egyén hite által. Ő lesz a segítségünkre abban, hogy jobban megértsük az elme működését.

Lipton elmagyarázza a tudat és a tudatalatti elme közötti kapcsolatot, és ennek jelentőségét a mindennapjainkban. Gyermekkorunk óta arra vagyunk programozva, hogy egy bizonyos módon gondolkodjunk és viselkedjünk, ez pedig visszatart minket attól, hogy megtapasztaljuk azt az életformát, amire vágyunk, mert Lipton szerint az idő legnagyobb részében (95%) az életünket a tudatalattink irányítja.

A tudatos tudatunkat csupán 5%-ban használjuk, pedig itt találhatóak a vágyaink és a céljaink, az önazonosságunk. Értsük meg, hogyan irányítja életünket a tudatos és a tudatalatti elme!

A Fractal Enlightenment interjúja Bruce Liptonnal

Mielőtt válaszolnék a kérdésekre, szeretném nagyon röviden összefoglalni a különbséget a tudatos és a tudatalatti elme között. Ez nagyon fontos, mert a későbbi válaszaim ennek a megértésén alapulnak.

A különbség a tudatos és a tudatalatti elme között

A két tudat teljesen elkülönült, de szorosan együtt tudnak működni egymással. Ezt fontos kihangsúlyozni, mert sokan azt hiszik, hogy közvetlen összeköttetés van a kettő között, és ennek eredményeképpen, ha megváltoztatok valamit a tudatos tudatban, akkor az a tudatalatti programban is módosulni fog. De ez egy helytelen és problematikus gondolat, mert a tudatos tudat és a tudatalatti különböző módon tanulnak.

A tudatos tudatunk, ami valójában az agy legutóbbi evolúciója, egy idegi szövetnek köszönhető a homloknál, amit prefrontális kéregnek hívnak. Itt található a tudat, ez tesz minket önálló egyeddé. Valószínűleg ez a kapocs a lélek és a biológia között, a tudat tesz téged önmagaddá.

A tudat a kreatív elme, emiatt megjelenése nagyon fontos lépés az emberi evolúció során. Az embernél alacsonyabb rendű élőlények csak reagálnak a külvilágra, azaz csupán ösztönszerűen cselekednek.

A tudatos tudat különbözik a tudatalattitól, a tudat kreatív, tehát nem csak ösztönszerűen cselekszik, hanem minden egyes behatáskor lehetőségünk van eldönteni az arra adott reakciónkat. Az embernél alacsonyabb szintű életforma csupán ugyanazt a viselkedést ismétli egy ingerre újra és újra.

A tudat nemcsak kreatív, hanem ez tárolja a személyes kívánságaid, vágyaid és céljaid. Más szavakkal, ha megkérdezlek, hogy mit szeretnél elérni az életedben, akkor bármit válaszolsz, a tudatodból érkezik, ez képviseli, amire vágysz az életben.

A tudatos elme különbözőképpen tud tanulni – ha megnézel egy videót, elolvasol egy önsegítő könyvet, elmész egy előadásra, vagy ha csak annyit mondasz, hogy „van egy ötletem”, már ez is változtat a tudat tevékenységén. Tudatunk és annak kreativitása teljesen eltér a tudatalattink jelentőségétől, ami a szokásaink helye.

tudatalatti

A tudatalatti rejtelmei

A tudatalattinkban egyszerű programok vannak csupán, nem nevezhetjük kreatívnak. A kreativitása leginkább egy ötéves gyermekéhez hasonlít. A tudatalattink két alapvető módon tanul átlagos esetben – életünk első hét évében a gyerekek agya théta állapotban van.

A théta állapot során az agy nincs teljesen a tudatosság szintjén, inkább a fantázia érvényesül, ezért rendelkeznek a gyerekek olyan nagy képzelőerővel.

A théta állapot egyet jelent a hipnózissal is. A gyerekek agyának fejlődésének első hét évében a tudatalatti théta működésben van, és viselkedést tölt le. Nem magától teszi ezt, hanem a tudatalatti azáltal sajátít el viselkedésformákat, hogy megfigyel másokat, például az anyát, apát, a család és a közösség többi tagját.

Ezek a megfigyelések pedig rögzülnek a tudatban, csak úgy mintha videóra vennénk őket. A tudatos tudat nem működik ebben a szakaszban, így bármi is kerül felvételre ebben a hét évben, a tudat azokat egyáltalán nem vizsgálja felül.

Bizonyos idegsejtek miatt előfordul, hogy elsajátítjuk azt a viselkedést, amit megfigyelünk, ezeket tükörneuronoknak nevezik. Megtalálható az embernél alacsonyabb rendű élőlényekben is ez a képesség – például kutyáknál vagy majmoknál – hogy ha saját fajtájukat nézik, akkor tisztában vannak azzal, hogy mi történik a másik egyed elméjében.

Elég, ha ránézel valakire, és már a viselkedéséből rájöhetsz, hogy mit érez a másik fél, ha valaki szomorú, akkor észreveszed rajta a szomorúságot. Érzed, mert a tükörneuronok felveszik a megfigyelés eredményét, és megadják a lehetőséget, hogy azt érezd vagy tedd, amit a másik átél.

Nagyon fontos, hogy a programok, amiket letöltünk a tudatalattinkba, azért rögzülnek, mert az elme hipnózisban, azaz théta állapotban van, és ez az állapot a gyerekek legfőbb agyi állapota.

gyerek théta

Amikor egy gyerek elmúlik hét éves, akkor lehetősége van új programokat elsajátítani, bevinni a tudatalattiba, de ennek már a hozzászokáson keresztül kell megtörténnie. Tehát újra és újra meg kell ismételni valamit, hogy az ismétlés egy új szokás elsajátítását eredményezze.

A szokás tulajdonképpen egy program a tudatalattinkban, és ha egy olyan inger ér minket, amihez tud kötni már eltárolt programot az elme, akkor automatikusan azt a viselkedést fogja végrehajtani. Ez a szokás. Csak egy impulzusra van szükség, és a program le fogja játszani önmagát.

A tudatos tudatunk könnyen változik, de a tudatalattink nem így van kitalálva egy egészen egyszerű ok miatt – ha egyszer elsajátítunk egy fontos szokást, mondjuk azt, hogy hogyan kell járni, abból egy program keletkezik. De ha ez minden nap változna, akkor minden nap újra meg kellene tanulnunk mozogni.

Ha egyszer már megtanultam járni, akkor meg szeretném tartani ezt, nem szeretnék változtatni rajta. Ezért ennyire ellenálló a tudatalatti a változásokkal szemben, mert úgy alakult ki, hogy fenntartsa a megtanult programot.

A tudatunk képes egy nagyon speciális dologra, és ez nem más, mint a gondolkodás. Oda tud figyelni az éppen körülötted történő eseményekre, de ha a tudatos elme éppen gondolkodik, akkor abban a pillanatban abbahagyja a külvilágra való figyelést, és elvonul a gondolatok közé, ahol megpróbál megoldást találni arra, amin épp gondolkodik.

Hirtelen a tudat eltűnik, mert a gondolkodással van elfoglalva, és a viselkedés ilyenkor automatikusan vált a tudatalattinkban tárolt programok egyikére.

Például, ha vezetés közben elképzelsz valamit, akkor nem hagyod abba a vezetést, és továbbra is tudsz figyelni az útra. Amint egy gondolatod keletkezik, a tudatalatti átveszi a vezetést. A tudatalatti milliószor erősebb, mint a tudatos tudatunk.

Forrás: Fractalenlightenment.com

Ajánlott könyv:

Tudat a belsö teremtö Dr. Bruce H. Lipton