Többé már nem kell az ösztöneidre vagy a megérzéseidre hagyatkoznod, esetleg a horoszkópokra támaszkodnod, hogy kiderítsd kivel állsz szemben. Dr. David J. Lieberman legújabb könyve, Tudd meg, ki normális, és ki nem címmel ugyanis ellát mindazokkal az eszközökkel, amelyek segítségével pszichológiai pillanatfelvétel készülhet csaknem bárkiről, már az első naptól kezdve.

David J. Lieberman PhD díjazott szerző, az emberi viselkedés és a személyes kapcsolatok területének nemzetközileg elismert szakértője. Dr. Lieberman a katonai, az FBI- és a mentális egészség szakembereit oktatja szerte a világon, hogy kiderítsék – személyesen, online vagy akár telefonon – egy virtuálisan is könnyen kezelhető, biztos és egyszerű módszer segítségével, hogy valaki normális, neurotikus vagy netán olyan eltérésben szenved, ami még ennél is veszélyesebb. 
Huszonnégy nyelvre lefordított tíz könyvének – köztük két New York Times bestseller – technikáit több mint huszonöt országban használják kormányok, nagyvállalatok és egészségügyi szakemberek. Publikációi világszerte jelennek meg, és emellett kétszáz tévéműsorban szerepelt, mint amilyen például a The Today Show, a PBS, a The O’Reilly Factor, az NPR és a The Wiev. Dr. Lieberman országszerte tanít és tart műhelyfoglalkozásokat különböző területeken működő vállalatoknak.

Valamennyien ismerünk olyan viszonylag ártalmatlan szomszédot, aki csatatérnek tekinti a háza előtti pázsitot: a vad és féktelen gyermekeknek úgy adja értésére a határai védelmét, hogy a „Fűre lépni tilos” táblát úgy biggyeszti a háza elé, mint a katonai osztagok a taposóaknákat. Képes ez az ember bárkit is megsérteni vagy bántalmazni? Kétséges és bizonytalan. De vajon meghívnánk-e őt vacsorára? Egyhamar biztos nem. Hasonlóképpen valószínűleg nem ajánlanánk állást annak az ápolatlan fickónak, aki mindennap az utca sarkán áll, és „A világnak holnap vége” feliratú táblát lenget a kezében.

De mi a helyzet az új vízvezeték-szerelővel, aki félórai munka után úgy dönt, hogy kinyitja a hűtőszekrényünket, és kivesz belőle magának egy frissítő italt? Vagy mi legyen a véleményünk a kisbolt pénztárosáról, akit alig ismerünk, és aki szemtelenül átnyúl a pulton, és belenyúl a pénztárcánkba? Ezután pedig kihívóan tekint ránk, mintegy provokálva minket, hogy mondjunk neki valamit… ő vajon potenciálisan veszélyesnek számít? És ha igen, akkor milyen mértékig?

Az érzelmi megbízhatóság világa szürke és homályos terület lehet számunkra. Az első pillantásra ártatlannak vagy még akár kedvesnek tűnő viselkedések valójában lehetnek piros vészjelző zászlók, amelyek azt közvetítik felénk, hogy valami nincs rendben.

Mindig ólálkodnak körülöttünk életünk perifériáján (vagy akár még közelebb is) olyan emberek, akik híján vannak az érzelmi stabilitásnak, nem kiegyensúlyozottak érzelmileg, és befolyással lehetnek vagy akár vannak ránk. Talán nem mennek iskolába fegyverrel és lőszerrel teli hátizsákkal, de ez nem jelenti azt, hogy azt akarnánk, ők vigyázzanak a gyermekeinkre, randevúzzanak a lányainkkal, vagy hogy ők kezeljék a pénzünket.

A világ, amelyben élünk, nagyon különbözik attól, amelyben a nagyszüleink éltek; lassan, de biztosan határok nélkülivé fejlődik. A technológiai haladás átformálja a másokkal való kommunikáció módját, másképp határozza meg, újrafogalmazza, sőt akár el is törli a régi határokat. Állandóan és folyamatosan új emberekkel találkozunk, akár virtuálisan, akár szemtől szemben; manapság megvan a lehetőségünk arra, hogy a föld másik oldalán lévő emberekkel kössünk üzletet, méghozzá olyan simán és egyszerűen, mintha az üzletfeleink egy szobában ülnének velünk.

 

 

Gyakran nincs időnk – vagy nem szakítunk rá időt –, hogy megtudjuk azt, amit valóban tudnunk kell azokról az emberekről, akik kapcsolatba lépnek velünk. Igen, még sosem volt ilyen fontos felmérni az életünkben részt vevő emberek érzelmi egészségét, mint manapság, még akkor is, ha csak átvonulnak az életünkön. Míg sok találkozásunk, interakciónk gyorsan múló, szelíd és jóságos – mint amilyen egy pincérrel vagy egy futárral való találkozás –, mások hosszan tartó barátsággá vagy életre szóló kapcsolatokká fejlődhetnek.

És nem mindenki olyan egészséges vagy érzelmileg stabil és kiegyensúlyozott, mint amilyennek látszik. Az a sajnálatos valóság, hogy efölött nem hunyhatunk szemet. Talán előfordult veled, hogy új barátot vagy ismerőst szereztél, majd hónapokkal később felfedezted, hogy valami nincs rendben vele. Ami kezdetben csak egy ártalmatlan fordulatnak, csípős megjegyzésnek tűnt a részéről, valójában valami sokkal zavaróbb és aggasztóbb dolog lehet. És akkor ott állsz, és azt kívánod, bárcsak észrevetted volna a figyelmeztető jelet a kezdet kezdetén, és akkor sosem kerültél volna közelebbi kapcsolatba ezzel az illetővel.

Amikor beengedünk valakit az életünkbe – legyen az szak- vagy magánember –, belé helyezzük a bizalmunkat, és ekképpen olyan döntést hozunk, ami potenciálisan mély, erős és messze ható következményekkel járhat.

Ha aggódsz egy új vagy akár egy régi kapcsolatod miatt, többé már nem kell az ösztöneidre vagy a megérzéseidre hagyatkoznod, esetleg a horoszkópokra támaszkodnod. Ez a könyv ugyanis ellát mindazokkal az eszközökkel, amelyek segítségével pszichológiai pillanatfelvétel készülhet csaknem bárkiről, már az első naptól kezdve.

A Tudd meg, ki normális, és ki nem című könyvem segít neked abban, hogy megtanuld érzelmileg, pénzügyileg és pszichológiailag is megvédeni magad és a szeretteidet az instabil, ingatag egyénektől, akik elkerülhetetlenül és szükségképpen átmennek az életeden, észben tartva azt is, hogy a megfigyelt valójában stabilabb, kiegyensúlyozottabb lehet a megfigyelőnél.

Forrás: Tudd meg, ki normális és ki nem

 

Ajánlott könyvek:

TUDD MEG KI NORMÁLIS
ÉS KI NEM

A siker alapelvei könyv

AZONNALI
ELEMZÉS

VEGYÉL RÁ BÁRKIT BÁRMIRE