Számtalan helyen hallhatsz arról, hogy nem kell és nem is lehet mindig mindenkinek megfelelni, még magadnak sem. Persze – ahogy te is tudod – ezt kijelenteni könnyű, de a gyakorlatban folyamatos törekvést igényel. Talán most jött el az ideje, hogy kicsit elengedd ezt az erőfeszítést, és lazíts a gyeplőn? Légy kevésbé szigorú magadhoz! Dőlj hátra pár percre, és tudatosítsd magadban: attól, hogy tisztában vagy a céljaiddal, még nem a te hibád, ha időnként gondot okoz, hogy megvalósítsd őket. Hidd el, mások is jártak már a te cipődben. Még azok is, akikről nem gondolnád! 

Azt szeretném most kérni tőled, hogy huppanj le egy képzeletbeli – vagy egy igazi – kanapéra, és hallgasd meg, miről csacsog az alábbi két energikus nő, és hogyan kapcsolódnak mondandójukhoz Haemin Sunim buddhista szerzetes bátorító szavai.  

 

Marie Forleo: Minden megoldható

Téged is meg szokott lepni az a felismerés, amikor látszólag mindened megvan, mégis hiányérzet kínoz? Marie Forleo, aki épp a szemünk előtt válik a jelenkor egyik leghíresebb – és legvidámabb – életvezetési tanácsadójává, ugyanígy volt ezzel, mielőtt visszautasította a Vogue állásajánlatát, majd otthagyta jól fizető munkáját a divatszakmában és szakított vőlegényével is, hogy aztán hat éven keresztül alkalmi projektekből élve építse fel saját vállalkozását és brandjét. 

Marie meggyőződése, hogy a dolgok csak akkor mennek jól, ha te, aki működteted azokat, jól érzed magad. Akkor is, ha ehhez épp hátat kell fordítanod korábbi életednek, és elölről kezdeni mindent. Csak tudj nevetni, és higgy a legfontosabb mantrában:  „Minden megoldható!”

Marie Forleo legújabb könyve önmagában is élvezetes olvasmány, hiszen az írójának élete kész regény, de közben megtanítja neked, miként gondolkodhatsz kreatívabb és pozitívabb módon – és ez a szemlélet hogyan gyűrhet le minden felmerülő akadályt! Hidd el, ő nem beszél a levegőbe! Ütemtervekkel áll elő, technikákkal, magyarázatokkal és sok személyes történettel szolgál, hiszen “kétféle ember van a világon: azok, akiknek indokaik vannak, és azok, akik eredményeket érnek el.”

Elképzelhető, hogy egy esős szombat délután csak úgy felütöd ezt a könyvet, hogy olvass valami szórakoztatót, és három óra múlva azt érzed: az egész világ a lábaid előtt hever. Rájössz, hogyan lehetsz hatékonyabb az életed minden területén, hogyan tervezheted okosabban az idődet, oszthatod be jobban a pénzügyidet, és kezelheted nagyvonalúbban a kritikát, a rosszakarókat vagy saját belső elégedetlenséged – vagy éppen miként különböztetheted meg a félelmet a megérzéstől.

 

Mel Robbins: 5 másodperces szabály

5 másodperces szabály könyv

“Az egész 2009-ben kezdődött. Negyvenegy éves voltam és anyagi, munkahelyi és magánéleti problémákkal küszködtem. Amikor reggelente felébredtem, úgy éreztem, hogy az egész világ összefogott ellenem.”

Ezzel az erős kezdéssel indít Mel Robbins, aki egy ígéretes karrierből, biztos családi életből és (látszólagos) stabilitásból olyan gyorsan került az örvény mélyére, hogy mire észbe kapott, az élete minden területe romokban hevert – annyira, hogy reggel  még az is gondot okozott számára, hogy felkeljen az ágyból. A folyamatos levertség és passzivitás mókuskerekéből kitörni képtelen, mindent túlagyaló, önostorozó, bénult állapotot sokan ismerjük. Van olyan, hogy az ember tudja, mitől és hogyan lehetne jobb az élete, mégsem bírja rávenni magát, hogy megtegye az első, legfontosabb lépést.

“Ha még felkelni sem tudok időben, hogyan lennék képes megoldani az anyagi problémáimat és a házassági válságomat? Ha visszatekintek a múltra, azt látom, hogy elveszítettem minden reményemet.”

Mi volt az a sorsfordító pont, aminek hatására Mel képessé vált arra a bizonyos első lépésre? A titok az 5 másodperces szabály, aminek segítségével bárki megtanulhatja a “mit” “hogyanná” változtatni. Nyugi, a dologban nincs semmi trükk – az 5 másodperces szabály egy tudományosan igazolt cselekvési terv, amit könnyű használni, könnyű megjegyezni, és valóban működik! Segít, hogy magabiztosabb, produktívabb és  tudatosabb legyél, több pénzt keress, legyőzd a szorongásod, és a kezedbe vedd az irányítást. Hiszen: “Ha azt szeretnéd, hogy megváltozzon az életed, többet kell cselekedned, mint gondolkodnod.”

Készen állsz rá, hogy felhagyj a halogatással? 

Hidd el, ha képes vagy elszámolni 5-ig, megváltoztathatod az életed.

 

Haemin Sunim: Azok a dolgok, amiket akkor is szerethetsz, ha tökéletlenek

Mai, felgyorsult világunk rengeteg nehézséget és kihívást állít elénk, amire mindannyian máshogy reagálunk. Vannak, akik megpróbálják állni a sarat (lásd a cikk címét), és a munkába temetkeznek, vannak, akik kétségbeesetten kapkodnak a hullámtörésben, és olyanok is, akik hátat fordítanak a problémáknak. Sajnos ezeknek a stratégiáknak a többsége zsákutca – hiszen addig, amíg nem törődünk magunkkal, és hagyjuk, hogy a saját életünk betemessen, nem tudunk másokhoz kapcsolódni. Tanuld meg a lassítás művészetét Haemin Sunim zen buddhista szerzetestől, hogy belásd: minden hibáddal és tökéletlenségeddel együtt egyszeri és megismételhetetlen, fantasztikus lény vagy!

A több mint harmincöt színes, meditatív illusztrációval kiegészített könyvben szemet és szívet gyönyörködtető módon elevenednek meg azok a dolgok, amiket akkor is szerethetsz, ha tökéletlenek. Engedd meg hát magadnak ezt a kis pihenést a rohanó hétköznapok közepette, és tégy így más jóval is az életedben. Csak dőlj hátra, és élvezd!

“Használd bármikor, ha van lehetőséged, azt a csinos evőeszközkészletet, teát, bort, ruhát, tollat, ágytakarót, amit egy különleges alkalomra tartogattál. A különleges pillanatok nem elválaszthatók a szürke hétköznapoktól. Ha hasznát veszed egy különleges dolognak, az különlegessé varázsolja a pillanatodat. Így amikor elkezdesz önmagaddal törődni, a világ is méltónak talál majd a törődésre.”