Valaki tesz valamit velünk, és mi dühösek leszünk. De miért? Miért kell haraggal reagálnunk? A harag a kontroll illúziója. Azért ragaszkodunk a haragunkhoz, mert akkor úgy érezzük, hogy jobban irányítjuk a kapcsolatot. A másiknak most a megbocsátásunkra kell várnia. A harag a sebezhetőség érzése elleni védelmi mechanizmus. Végül azonban mégiscsak illúzió, és sem valódi megelégedéssel, sem tartós pszichológiai vigasszal nem jár.

 

Ha van egy olyan ember az életedben, aki nem engedi el a neheztelést, a következő négy pszichológiai technikával megpróbálhatod megbocsátóbbá változtatni.

 

1. számú technika: A megközelítés

Mielőtt a pszichológiai mágia működtetésébe kezdenél, nagyon fontos, hogy kellőképpen megalapozd a helyzetet. Az alábbi irányelvek megmutatják, hogyan és mikor hozhatsz valakit ideális állapotba ahhoz, hogy elfogadjon egy bocsánatkérést.

  • Jó hangulatban nem zavarnak annyira a dolgok, mint amikor már eleve bosszankodsz valami miatt. Ilyen állapotban a legkisebb zavaró tényező is azonnal mélyebbre hatolhat. Amikor azonban jó a kedved, általában nyitottabb és befogadóbb is vagy, és azon vagy, hogy kiköszörüld a csorbát. Ezért csak olyankor hozakodj elő a bocsánatkérés témájával, ha a megbántott fél jó hangulatban van.
  • Tudasd a dühös féllel, hogy teljesen az ő kezében van az irányítás. Bármikor kedve szerint véget vethet a beszélgetésnek. A másik nem fog könyörögni, hogy maradjon. Nem kell elköteleznie magát semmi másra. Semmi egyébbe nem kell beleegyeznie, csak abba, hogy meghallgatja a másikat. Senki nem fogja nógatni vagy győzködni.
  • A dühös félnek meg kell értenie, hogy a másik szenved. Ez elősegíti az egyensúly helyreállítását. Nagyon fontos, hogy a dühös személyhez elérjen az üzenet: az „ellenségének” nagyon fáj az, hogy csúnyán viselkedett, és az is, hogy megszakadt vele a kapcsolata. Ha a megbántott fél nem hiszi el, hogy a másiknak ez tényleg fontos és valóban gyötrődik, nem fog sikerülni a dolog.
  • A dühös félnek tudnia kell, hogy a másik nemcsak szenved, és bánja, amit tett, hanem lépéseket is tett arra, hogy javítson a viselkedésén. Ebből látszik, hogy változott. Az nem elég, hogy rosszul érzi magát. Egyfajta változáson is át kell esnie, ami megmutatja, hogy most már más ember, mint azelőtt.

PÉLDA: Azt akarod, hogy Dennis megbocsásson Owennek, amiért az be akart húzni neki egyet a bárban.

 

Amikor Dennis éppen jókedvében van, mondj neki valami ilyesmit: „Owen mondani akar neked valamit, és tudni szeretné, hogy hajlandó vagy-e beszélni vele. Azt mondja, csak egy percre rabolná az idődet, és bármikor felállhatsz és faképnél hagyhatod. És csak hogy tudd, nagyon gyötrődik az eset óta, és azóta egy kortyot sem ivott. Sőt, még a kocsmába sem hajlandó betenni a lábát.”

 

2. számú technika: Semmit nem nyert vele

Nagyon fontos, hogy Dennis megértse: Owennek semmilyen élvezete, pénzügyi nyeresége vagy egyéb haszna nem származott abból, amit tett. Owennek el kell magyaráznia, hogy nemcsak a viselkedése volt hibás, de az még csak nem is járt semmilyen előre elképzelt haszonnal. Ne feledd, hogy a lényeg itt a kapcsolat – legyen az személyes vagy szakmai – egyensúlyának a visszaállítása.

Ha Owennek származott valamilyen nyeresége az egészből, akkor annál is többet kell „visszaadnia” ahhoz, hogy a dolgokat helyrehozza. Ha képes befektetni – például érzelmileg vagy pénzügyileg – és minden haszon vagy javulás nélkül erőfeszítést tenni, az egyensúly helyreállítása szempontjából annál jobb.

 

3. számú technika: Neked jó

Még egy önzőbb perspektívából szemlélve is az a jó, ha elengedjük a múlt rossz dolgait. A kapcsolatok a mentális egészségünk sarokkövei, a megromlott kapcsolatok pedig érzelmi, spirituális és fizikai szempontból egyaránt lemerítenek. Tudasd a másikkal, hogy akár úgy érzi, hogy így helyes, akár nem, az a jó neki, ha megbocsát. Több tanulmány eredményei következetesen azt mutatják, hogy az ember általános érzelmi és fizikai egészsége javul azáltal, ha egyszerűen megbocsát egy másik embernek. Ez egyaránt igaz, ha a megbocsátást az motiválta, hogy enyhítsünk annak a gyötrelmén, aki megbántott, illetve ha egyszerűen a saját érzelmi terhünkön szeretnénk könnyíteni.

Az az erős, aki képes megbocsátani, míg a gyenge a haragjába és a keserűségébe kapaszkodva táplálja és nyalogatja törékeny egóját. Amint említettem, a haragtól megalapozottnak érezhetjük magunkat, és ez azzal az illúzióval kecsegtet, hogy a mi kezünkben van az irányítás és a hatalom. Valójában azonban éppen a gyengéknek van szükségük a haragra. Végtére is az csak egy hamis érzet, és míg az egónkat táplálja, minket otthagy összezsugorodva.

 

4. számú technika: Egy kis varázslat

A figyelem elterelése, a legtöbb bűvésztrükk alapelve egyfajta művészet, melynek során a bűvész egy bizonyos helyre irányítja a közönség figyelmét, és közben észrevétlenül manipulálja a helyzetet.

Tudjuk, hogy ez milyen hatékony eszköz a gyerekekkel szemben. A vigasztalhatatlan sírás, sivalkodás és méltatlankodó panaszáradat azonnal nyöszörgésbe, majd végül örömsikolyokba torkollik, amint egy nyalóka kerül az egyenletbe. A felnőttekhez persze ennél egy kicsivel több kell, a pszichológia azonban ugyanaz. Legyen valamid, amit felajánlhatsz a másiknak, hogy eltereld a figyelmét, és ezáltal könnyebben ráveheted a megbocsátásra.

Amikor először hozakodsz elő a megbocsátás gondolatával, ajánlj fel azonnal valami ösztönzőt, amit akár azonnal megkaphat, hogy erre koncentráljon. Az érintettek kora és a közöttük lévő kapcsolat fogja a leginkább meghatározni, hogy mi legyen ez.

 

Stratégia-áttekintő
  • Kritikus jelentőségű, hogy a megfelelő pillanatban hozakodj elő a gondolattal. Akkor tedd, amikor a másik jó hangulatban van. Biztosítsd róla, hogy nála van az irányítás, és tudasd vele, hogy a másik szenved.
  • Mondd el neki, hogy annak, aki megbántotta, nem okozott örömet, és nem hozott pénzügyi vagy egyéb hasznot az, amit tett. Ne feledd, hogy a lényeg itt a kapcsolat – legyen az személyes vagy szakmai – egyensúlyának a visszaállítása.
  • A megromlott kapcsolatok érzelmi, spirituális és fizikai szempontból egyaránt lemerítenek. Tudasd a másikkal, hogy akár úgy érzi, hogy így helyes, akár nem, érzelmi szempontból az a jó neki, ha megbocsát.
  • Könnyebben megbocsát a másik, ha a figyelme megoszlik a haragja és valami más között, amit élvezetesnek talál. Tereld el a figyelmét, és puhítsd az álláspontját.

 

Forrás: Változtass meg bárkit

 

Ajánlott könyv:

Dr. David J. Lieberman – 
VÁLTOZTASS MEG BÁRKIT