Hogyan láthatsz át az embereken?

Két perc alatt bárki hátsó szándékait leleplezheted

Ha belefáradtál, hogy folyton átvernek és kihasználnak, az alábbi lélektani taktika ismeretében átláthatsz aszitán.
A módszer, amit az Olvass az emberekben című könyvemben is bemutattam, gyakorlatilag perceken belül leleplezi ahazug szándékot. Ugyanúgy működik, mint aRorschach-teszt, amely kétoldali, szimmetrikus, absztrakt tintapacnikból áll. Apszichológus megkérdi apácienst, mit lát bele az ábrába, és ezek az asszociációk feltárják atudattalanját. Mi áthelyeztük e technikát aszavak világába, és ahasonló helyzetek taktikájával operálunk.

shutterstock_342195860 (1)Nem vádoljuk meg egyenesen ameggyanúsítottat, hanem csak célzunk avétkére.
Mondjuk, egy nő gyanakszik, hogy aférje csalja atitkárnőjével. Ezért mintegy mellékesen odaveti, mondjuk, avacsoraasztalnál: „Képzeld, drágám! Nagyon úgy néz ki, hogy afőnökömnek, Jimnek viszonya van atitkárnőjével.” Eztán már csak az adolga, hogy lesse aférje reakcióját. Ha érdekli az eset, és kérdezget róla, vélhetőleg nincs semmi afüle mögött. Ha ellenben feszengeni kezd, és igyekszik témát váltani, akkor elképzelhető, hogy ő is hasonló helyzetben van, ami aviselkedését is menten megváltoztatja.

Nem árt, ha tudod

Az esetek többségében a becsapott fél kérdőre vonja azt, aki átejtette. Aki persze úgy védekezik, ahogy tud. Ha történetesen tévedtünk, a másik féltékeny, paranoid félőrültnek gondolhat, aminek a kapcsolat látja a kárát. A fenti technika épp csak felveti a problémát, miközben mi árgus szemekkel lessük az illető reakcióját. Mindeközben egyetlen vádló szó nem hagyja el a szánkat.

Lássunk egy további példát. Gyanakszol, hogy egyik eladód megdézsmálja az irodai eszközöket. Ha egyenesen megvádolod ezzel, menten védekezni kezd, és természetesen tagad is. Tehát semmiképpen nem derül ki az igazság. Mondj ezért csak annyit: „Jill, segíts már ki, kérlek. Gyanítom, hogy valakinek enyves akeze az eladási osztályon. Nincs valami ötleted, hogyan vethetünk véget ennek?”
Amennyiben munkatársad ártatlan, nagy valószínűséggel felajánlja asegítségét, és még hízeleg is neki, hogy kikérted avéleményét. Ha viszont tényleg vaj van afején, nyomban és észrevehetően megváltozik aviselkedése, feszengeni kezd, és ha elég ostoba, tán még biztosít is, hogy ő sosem vetemedne hasonlóra. Magáról csak az beszél hasonló helyzetben, akinek bűntudata van.

Látod már, mennyire hatásos ez atechnika? Következő példánkban egy kórházi adminisztrátor gyanítja, hogy az egyik orvos leissza magát ügyelet közben. Azt mondja erre: „Dr. Marcus, szeretném kikérni valamiről atanácsát. Egy másik kórházban dolgozó kollégának meggyűlt abaja az egyik doktorral. Gyanítja, hogy az illető iszik munka közben. Mit gondol, mit tegyen akollégám ezzel az orvossal?”
Mikor amegkérdezett hasonló cipőben jár, ő is feszengeni kezd. Ám ha nem ivott ügyeletben, megörül, hogy épp hozzá fordultak tanácsért, és nem is fukarkodik vele. Ezértamennyiben gyanakszol valakire, célozgass a vétkével hasonló helyzetre, és figyeld meg, hogyan viselkedik!

A stratégia áttekintése

Ne vádaskodj egyenesen, hanem csak célozz a meggyanúsított vétkére! Figyeld meg a viselkedését, és menten tudni fogod, mi az ábra!

Forrás: Részlet Dr. David J. Lieberman Vegyél rá bárkit bármire c. könyvből

vegyel_ra_barkit_barmire_B1_800px