Amikor elmondom az embereknek, hogy író vagyok, jellemzően a következő reakciók valamelyikére számíthatok: „Tényleg ebből élsz?”, vagy pedig „Én nem tudnék író lenni, én annyira, de annyira nem vagyok kreatív.”

A kreativitás szó hallatán a legtöbb embernek az éhező művész jut az eszébe, ezért gyakran úgy gondolják, hogy a kreatív érzék valójában teljesen felesleges. Sokan úgy érzik, hogy egyáltalán nem kreatívak, pedig az igazság az, hogy mindannyian kreatívak vagyunk, mindenkinek megvan a maga kreatív oldala.

Neked is van valamilyen kreatív szenvedélyed, de fogalmad sincs, hogyan tudnál belőle megélni? Ha ebben a cipőben jársz, akkor ez az írás neked szól, ugyanis ezekben olyan életigazságokat osztok meg, amelyek segítségével te is megtalálhatod az életcélodat. Az első lépés nem más, mint a magabiztosság, amelyre ahhoz van szükség, hogy kreatívan tudd kifejezni magad.

Úgy érzed, hogy könyvet kellene írnod? Új életstílusra vágysz? Divatblogot szeretnél indítani, fotózni vagy éppenséggel kertészkedni van kedved? Ezek és az ehhez hasonló kreatív ötletek azért találnak meg téged, hogy kiteljesítsék az életed.

Ha azonban elnyomjuk magunkban kreatív késztetéseinket, akkor könnyen rosszul érezhetjük magunkat, kiegyensúlyozatlanná válhatunk, de még gyomoridegünk is lehet.

Nem véletlenül támadnak kreatív ötleteink: azért születnek meg bennünk, hogy kiteljesítsék az életünket. Az a dolgunk, hogy tiszteljük és becsüljük őket.Utkeresok_kezikonyve_b1_800px

Ha nem figyelünk oda a belülről jövő kreatív hangokra, akkor könnyen úgy érezhetjük, hogy valami nincs rendben az életünkben.  Sőt, ez az érzés akár depresszióig is fajulhat. Nemcsak a festés, az írás vagy a különféle művészeti tevékenységek lehetnek kreatívak. Sok olyan kreatív embert ismerek, akiknek például az újszerű problémamegoldásban mutatkozik meg a kreativitásuk. A kreativitás érinti tehát a kommunikációt, a problémamegoldást, és azt is, hogy hogyan menedzseljük az életünket. Ha magabiztosabb szeretnél lenni a kreativitás területén, ez a három egyszerű lépés sokat segíthet neked is.

  1. Csináld a magad kedvéért

Sokan úgy érzik, hogy nem elég kreatívak, nem elég jók, és amúgy is biztos mindenki kritizálni fogja magát az ötletet, és annak megvalósítását is. Csoportot szeretnél létrehozni? Esetleg a festészet érdekel, vagy akár az írás, ám egyikbe se mersz belevágni, mert félsz a dolog végkimenetelétől? A legjobb az, ha az egészet a folyamat és az (ön)kifejezés kedvéért csináljuk. Amikor írok, teljes egészében belemerülök a folyamatba, és elsősorban magamnak írok. Nem kezdek el aggódni amiatt, hogy mit fognak gondolni róla az emberek, amikor olvassák. Egyszerűen csak hagyom, hogy az alkotás csodája kibontakozzon a folyamatban. Sokkal kiegyensúlyozottabbnak fogod érezni magad, ha magadért csinálod, amit csinálsz. Becsüld meg kreativitásodat önmagadért.

  1. Megvan benned az erő (az ötlet pedig megérkezik)

Ha valamilyen ötleted támad, akkor a te feladatod lesz, hogy megismertesd a világgal. A coachingüléseken az ügyfeleim gyakran panaszolják: „Ezt már valaki megcsinálta”, vagy „Hogyan rukkolhatnék elő az ötletemmel?” Ezek olyan, az ego által irányított félelmek, amelyek meggátolnak minket abban, hogy inspirációinkra támaszkodva cselekedjünk. De az igazság az, hogy belőled csak egy van széles e világon, így tehát a te ötletedet még biztosan nem valósította meg senki más, legalábbis olyan módon biztosan nem, ahogyan azt te meg tudnád tenni. Becsüld és tiszteld azt, hogy különleges vagy, ünnepeld nagyszerűségedet! Minél többet mutatsz, annál könnyebb lesz, hogy inspirációidat követve cselekedj.

  1. A kreatív (ön)kifejezés felszabadít

Ha egyre nagyobb szükségét érzed annak, hogy kreatív légy, akkor az gyakran annak a jele, hogy nagyobb szabadságra vágysz. A kreatív emberek ösztönösen vágynak a szabadságra. Amikor kreatívan fejezed ki önmagad, akkor megadod a lehetőséget arra, hogy szabadnak érezhesd magad. A szabadság a legtöbb ember számára hatalmas hajtóerőt jelent, éppen ezért, ha tiszteled és becsülöd a kreativitásodat, azzal végre teret engedsz annak, hogy önmagad légy, és megtapasztald a szabadság fenséges érzését.

Keresd a könyvet webáruházunkban

Olvass bele a könyvbe

Forrás: http://www.playwiththeworld.com