AZ ÉN TÖRTÉNETEM 

Szüleim mindketten orvosok, én magam szó szerint egy orvosi könyvtárban fogantam. Akárcsak anyám és apám, valaha én is hittem a modern orvoslás hatalmában. Bejártam apám rendelőjébe, és figyeltem a segítséget kereső beteg emberek szűnni nem akaró özönét. Idővel rájöttem, hogy a gyógyászati és gyógyszerészeti ipar az egyiktől elvesz, hogy a másiknak adhasson. Mint napjainkban a szépségipar, anélkül fedi el a tüneteket, hogy a háttérben lévő okokról beszélne.

Ez mély benyomást tett rám, így elkezdtem azt kutatni, miben rejlik a valódi egészség. A választ az anyatermészetben rejlő erőben és annak hatalmas gyógyító képességében találtam meg.

Közeli kapcsolatom a természettel kora gyermekkoromra nyúlik vissza, és kitartott a kamaszéveim alatt, egészen felnőttkoromig. Földet vettem, és gazdálkodó lettem. Mezőgazdasági kutatóközpontomban, a NoniLandben, Hawaiin kakaót (csokoládét), vaníliát, avokádót (nem véletlenül neveznek David „Avokádó” Wolfe-nak!), kókuszt, mangót, nonit, kávét, passiógyümölcsöt, makadámdiót, baobabot, padlizsánt, lapachót, akiszilvát és még sok mást termesztek – gyakran saját kezemmel porzok be minden egyes vanília- és duriánvirágot. Az egyik dolog, amelyre rájöttem a növényekkel való személyes törődés során az, hogy intelligenciával bírnak, és az információ, amelyet átadnak, boldogabbá, egészségesebbé és szebbé tehet bennünket.

A szépség és egészség terén tett vizsgálódásom nem ér véget a növényeknél. Méheket is tartok. Állataimat a legkiválóbb szupertáplálékkal és szupergyógynövényekkel etetem, így az általuk termelt méz gyógyító hatású. Emellett az egyik legnagyobb szenvedélyem a forrásvízgyűjtés: tiszta, friss vizet találni és inni. Ahogy ebből a könyvből megtudják majd: a mérgező anyagoktól mentes, megfelelően hidratáló víz a szépség egyik kulcsfontosságú eleme.

shutterstock_1061637812 (1)

Ezek a tapasztalatok segítettek abban, hogy mind személyes, mind szakmai téren fejlődhessek. Számos könyvet írtam a növényi alapú ételekről, szupertáplálékokról és szupergyógynövényekről, és abban a kiváltságban és megtiszteltetésben lehetett részem, hogy rengeteget utazhattam és a világ huszonkilenc országában tarthattam előadásokat, továbbadhattam mindazt, amit megtanultam a hosszú életről, a szupertáplálékok fogyasztásáról, a kiváló egészséghez vezető útról. Tanultam sámánoktól Peru hegyei közt és esőerdeiben, indián javasasszonyoktól Észak-Amerikában, füvesemberektől Európában és a Brit-szigeteken, fitt és szépséges permakulturális aktivistáktól Ausztrália távoli vidékein, hawaii gazdálkodóktól, akik a hagyományos polinéz módszereket élesztik újjá, a kínai orvoslás vezető gyógynövényszakértőitől, az ájurvéda tudósaitól és gyakorlóitól, Rudolf Steinertől és az ő spirituális irodalmából stb. Mindannyian a leghatásosabb ősi, időtlen szépségfortélyaikat osztották meg velem. És bár filozófiájuk némiképp különbözik egymástól, egy igazságban mindegyik megegyezik: a szépségben a kiváló fizikai, lelki és érzelmi egészség tükröződik.

Nem számít, ki kicsoda: egyszerű családanya vagy híresség, gazdálkodó vagy modell, élsportoló vagy hétvégi harcos, vezérigazgató vagy háztartásbeli apa, esetleg kamasz – ha azt a természet ihlette életmódot folytatja, amelyet ebben a könyvben vázoltam, a világ leghatékonyabb ételei és gyógymódjai segítségével elindult a kicsattanó egészség felé.

A Természetes szépség a szenvedélyeimről árulkodik. Mindannak az összegzése, amit évtizedek alatt, az utazásaim során megtanultam, és az elkötelezett kutatásaimé, amelyek arra irányultak, hogy hogyan érhetjük el a legjobb egészséget, amelyről sugárzó bőrünk és kicsattanó vitalitásunk árulkodik majd. Alig várom, hogy mindezt veletek is megoszthassam!


HOGYAN HASZNÁLJÁTOK A KÖNYVET

Felteszem, hogy egy-két, általam leírt dolog már ismerős a számotokra. Talán már kutatásokat is folytattatok, és ismertek engem és a természetes egészség, szépség és táplálkozás terén végzett munkámat. Miközben arra biztatlak benneteket, hogy az optimális eredmény elérése érdekében az első oldaltól az utolsóig olvassátok el a könyvet, megértem, ha esetleg valami speciális dolgot kerestek, vagy már bőséges tudás birtokában lapozzátok fel. Ezért számos forrást tüntetek fel, amelyek könnyűvé, kellemessé és informatívvá teszik az olvasást.

Szupertáplálékok és szupergyógynövények: Ha a tizenkét legjobb szupertáplálékról és a tíz legjobb szupergyógynövényről kerestek gyors információt, az ezekkel foglalkozó fejezet a 49. oldalon kezdődik, és kalauzként használható, amelyhez újra meg újra visszatérhettek.

Háromnapos tisztítókúra: Ha készen álltok egy hathatós méregtelenítésre, a háromnapos tisztítókúra leírása a 199. oldalon kezdődik, a hozzá kapcsolódó receptek pedig a 207.-en.

Egyhetes kedvcsináló szépségkúra: Kíváncsiak vagytok arra, milyen egy tökéletes hét, tele szépítő ételekkel? Szeretnétek tudni, én mit eszem nap mint nap? Lapozzatok a 205. oldalra, az Egyhetes kedvcsináló szépségkúra fejezetre.

Receptek: Nem tudtam határt szabni magamnak, hogy a receptek beleférjenek egyetlen fejezetbe, így hát minden fejezetben találtok méregtelenítő, sejttámogató és tápláló recepteket. Ezért készítettem egy összesített jegyzéket a receptekről, amelyet a 207. oldalon találtok.

Szépségtippek: A gluténmentes, chiamagos cukkinimuffintól a vega táplálékbombáig, a frissítő italoktól a ropogtatnivalókon át a napi étkezésig – ez a rész a 206. oldalon kezdődik.

Szójegyzék: Ha nem vagytok biztosak egy bonyolultabb, különleges szó jelentésében (és számos ilyet használok a könyvben), nézzétek meg a szójegyzékben, a 251. oldalon.

Névmutató: A fejezetek szükségképpen kapcsolódnak egymáshoz. Például néhány szupertáplálék, amelyről a Szupertáplálékok és szupergyógynövények fejezetben találkozhattok, segíti a kortizolszabályozást, amiről bővebben a Hormonegyensúly című fejezetben írok. Azonban a 287. oldalon található névmutató segítségével könnyen ugrálhattok a különböző részek között, ha egy bizonyos témában több információra van szükségetek.

Készen álltok egy egészségesebb és szebb életre? Akkor vágjunk bele!


FELGYORSULT ÖREGEDÉS

A krónikus stressz blokkolja a telomeráz működését. Ez idő előtt felemészti a telomerjeinket, azokat a végződéseket, amelyek a DNS mindegyik szálán megtalálhatók, és a kromoszómákat védik. Ahogy a telomerek elkopnak, a DNS-szálak megsérülnek, a sejtek nem tudják elvégezni a munkájukat, és megöregszünk.

Egy közelmúltbeli vizsgálat megerősítette, hogy a napi stresszel élő nők telomerjeinek rövidülése tíz évvel rövidebb életkort ígér, mint azoké, akiket nem ér állandó stressz. Ez a sokkoló megállapítás azt jelenti, hogy az állandó stressz miatt nemcsak hogy tíz évvel idősebbnek nézünk ki és úgy is érezzük magunkat, de az életünk tényleg lényegesen lerövidül!shutterstock_482357890 (1)

A stresszhez társuló folyamatos adrenalinfelszabadulás a telomerek rövidülése mellett a hallás és a látás idő előtti degenerációjához is vezethet. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a krónikus stressz miatt a nők agya sokkal gyorsabban öregedhet, mint a férfi aké, ami hozzájárulhat az életkorral összefüggő demencia kialakulásához. Ráadásul, aki stresszes, nem mindig törődik megfelelően magával. Esetleg rosszul étkezik, több alkoholt fogyaszt, kevesebbet mozog és/vagy gyógyszerekhez fordul segítségért. Mindezek a szokások gyorsabb öregedéshez vezetnek.

Forrás: Részlet David Wolfe – Természetes szépség c. könyvéből

a_termeszetes_szepseg_B1_800px