A kristályok használata az emberiséggel egyidős, minden kultúrában fellelhetők emlékek, hagyományok, varázslatok és gyógymódok, amik a kristályokhoz köthetők.

Tudd meg miként tisztíthatod, energetizálhatod őket és milyen formában alkalmazhatod a kristályok erejét Dr. Csomai Zita könyvéből:

 

A kristályok tisztítása

Amikor vásárolunk egy kristályt, az első lépés a megtisztítása, mivel a kristályok nagyon sok kézen át jutnak el hozzánk a megtalálás helyétől. A tisztításnak az a lényege, hogy ezeket a rátapadt energiákat letisztítsuk róla.

Ennek a legegyszerűbb módja, hogy hideg folyó víz alatt 10-15 percen át tartjuk. Amikor több kristályt vásárolunk, akkor mindet egyesével tisztítsuk meg, nem szerencsés, ha ömlesztve rakjuk őket a víz alá. Ha nagyobb mennyiségű kristályunk van, akkor érdemes egy műanyag szűrőt beszerezni, és abban a víz alá tenni őket, így nem fagy le a kezünk a végére. Ebben az esetben a szűrőben mindig csak egyféle kristály legyen.

Ne áztassuk vízben a kristályokat, különösen a porózus kristályokat nem szabad áztatni (ilyen például a malachit, a krizopráz).

Használatban lévő kristályainkat is tisztítsuk meg, rövid használat vagy heveny betegség után azonnal, ha tartósan alkalmazzuk, akkor pedig hathetente tisztítsuk meg, utána egy kicsit célszerű pihentetni a kristályt 1-2 hétre, majd újra tudjuk használni. Ez a pihentetés a szervezetnek is jó, mert ha utána egy újabb stimulálást kap, jobban fog reagálni, mint az állandó használat esetén. Úgy is mondhatjuk, hogy nem szokik hozzá a szervezet.

 

Feltöltés, energetizálás

A kristályok hatalmas energiával rendelkeznek, annak megfelelően, hogy hol és hogyan keletkeztek, milyen ásványi anyagok, milyen kristályszerkezetbe rendeződve vannak bennük. Ez a kristályszerkezet „kőbe van vésve”, azaz a kristályok energiája megbonthatatlan. Természetesen, ha a kristály összetörik, vagy megsérül, akkor a szerkezete és azzal együtt az energiája is sérül, károsodik.

Mindezek ellenére minden szakkönyv javasolja, hogy időnként töltsük fel, energetizáljuk a kristályainkat.

Ennek a feltöltésnek a legáltalánosabb módja, hogy kitesszük a kristályokat a napra. Mielőtt napoztatjuk, mindenképpen mossuk át őket hideg, folyó vízzel a fent leírtak szerint. A napra úgy tegyük ki a kristályokat, hogy a nap a mi szemünknek elviselhető legyen, tehát semmiképp ne a tűző napra. Annyi ideig napoztassuk, amit mi is kényelmesen, szabad szemmel elviselünk. Ez általában maximum 1-2 óra. Vannak érzékeny kristályok, amiket nem szabad napoztatni, ilyen például az ametiszt, ami a nap hatására elveszíti a lila színét, besárgul, vagy a nagyon gyengéd rezgésű holdkő és a gyöngy. Ezeket a kristályokat a telihold fényével tudjuk tölteni. Természetesen az összes kristály esetében is választhatjuk a teliholdat a töltésre.

Az energetizálás más módja például a sóval töltés, itt a legjobb, ha sókristályokra, tömbökre tesszük a kristályainkat, és otthagyjuk hosszabb ideig. A só elnyeli a káros energiákat. Ha van himalájai só mécsesünk, lámpánk, akkor a tűz és a só együttes hatását is kihasználhatjuk, ha ezen töltjük a kristályokat.

Nagyon jó tisztító, töltő hatása van a hegyikristálynak, ha más kristályokat egy hegyikristály barlangba teszünk, a hegyikristály sokszorozza az erejüket.

A földbe elásva is tudjuk tölteni a kristályokat, ehhez persze nem elég egy cserép virágföld, hanem mindenképpen olyan helyet kell keresni, ami háborítatlan, nem áll művelés alatt. Ha ezt a módját választjuk a feltöltésnek, mindenképp jelöljük meg a helyet, ahol elástuk őket.

Reiki energiával is lehet tölteni a kristályokat. Nagyon fontos, ha beteg ember kezelésére szeretnénk egy kristályt használni, akkor a kristályt ne saját maga töltse reikivel, még akkor se, ha ismeri ezeket a technikákat.

A kristályok programozása véleményem szerint inkább szemfényvesztés, hiszen a kristályok a szerkezetükkel, színükkel kőbe vésett programot, energiát hordoznak, semmi szükség arra, hogy ezen módosítsunk, vagy programozzuk. Azt gondolom, a kristályok nagyon is pontosan tudják és teszik a „dolgukat” mindenféle emberi ténykedés nélkül is.

 

 

A kristályok alkalmazásának módjai

 

Marokkő

A legegyszerűbb alkalmazási mód a marokkő. Ebben az esetben ne nyers, hanem csiszolt kristályt válasszunk, olyat, ami kényelmesen elfér a tenyerünkben. A kristály mérete abból a szempontból fontos, hogy egy kisméretű kristálynak egyrészt nincs akkora ereje, másrészt a kisebb méretű kövek esetében a kristályszerkezet könnyebben megbomlik, így már nem lesz olyan értékű a gyógyhatása. Tapasztalatom szerint a diónyi, zöld diónyi kristályok a legalkalmasabbak. Természetesen vannak olyan kristályok, amelyekből nem léteznek diónyi darabok, ezekből is igyekezzünk minél nagyobbat választani. Az ásványbörzéken általában könynyebben találunk nagyobb méretű kristályokat, mint egy üzletben. A kristályt a tisztítás, energetizálás után a markunkban tartjuk fél-egy órán át mindennap, akár naponta többször. Fontos, hogy a kristály mindenképpen érintkezzen a bőrünkkel, így lesz a legjobb a hatása, azaz a táskánkban, zsebben hordott kristálytól ne várjunk hatást.

 

Elixír

A legtöbb kristályból készíthetünk elixírt vagy drágakő vizet. Ebben az esetben a kristályunkat egy üvegkancsóba vagy pohárba tesszük, és 12 órán át benne hagyjuk. A kő kristályszerkezete strukturálja a vizet, és átadja az energiát. Ezután ezt a strukturált vizet fogyasztjuk, vagy reggel éhgyomorra, mint például a cukorbetegség esetén alkalmazott citrin elixírt, vagy a nap folyamán ezt a vizet isszuk, például a fluorit elixírt csontritkulás esetén.

A porózus kristályokból ne készítsünk elixírt! Ilyenek például a malachit, a krizopráz.

 

Borogatás, öblögetés

Külsőleg is alkalmazhatjuk a kristályokból készült elixírt, ilyenkor érdemes 16 órán át vízben tartani a követ. A leggyakrabban az ametisztből készítünk borogatást, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatása miatt.

 

Helyi alkalmazás

Nagyon jó hatást érünk el, ha a kristályt közvetlenül a kezelendő területre tesszük. Ebben az esetben válasszunk metszetet, laposabb csiszolatot vagy kisebb marokkövet.

 

 

Ékszerek, láncok, karkötők, függők

A legegyszerűbb és talán legelterjedtebb módja a kristályok viselésének. Amikor egy problémát szeretnénk megoldani, akkor nem biztos, hogy az ékszer a legjobb megoldás. A láncok és karkötők általában nagyon kicsi kövekből állnak, és azok a pici kövek még át is vannak fúrva, így a kristályszerkezetükből, valljuk be, nem sok marad. A láncok, karkötők hatása sokszor elmarad a marokkövek hatásától. Minden esetben jobb, ha nincs a kristály átfúrva, így például egy medál, függő esetében olyat keressünk, ami egy foglalatban befoglalt, ép kristály.

Kristályok alkalmazása gyermekeknél

Minden kisgyermek imádja a köveket, kristályokat, a legtöbb esetben magabiztosan nyúlnak a számukra megfelelő után. Így különböző panaszok kezelésében segítségül hívhatjuk a kristályokat.

Kisgyermekeket mindig szigorú szülői felügyelet mellett kezeljünk kristályokkal! Soha ne hagyjuk a gyermeket a kristállyal játszani, mert bármikor a szájába veheti, és lenyelheti vagy félrenyelheti.

Nagyon pici babánál is használhatunk marokkövet úgy, hogy a kicsi tenyerébe tesszük a kristályt, majd megfogjuk a kis kezét, így benne marad a kristály, és biztosan nem veszi a szájába.

Nyakláncot sem javasolt kisbabákra tenni, bár nagyon sok szülő alkalmazza a borostyán láncot a fogzás megkönynyítésére. Amennyiben használunk ilyen láncot, minden egyes szem külön legyen csomózva, győződjünk meg a lánc épségéről, és olyan hosszúságú legyen, amit a gyermek nem tud a szájába venni, ami nem tud rátekeredni. Csak és kizárólag olyankor legyen a babán a lánc, ha ott vagyunk vele, ne hagyjuk rajta egész nap. Éjszakára mindenképp vegyük le!

Forrás: Gyógyító kristályok

Ajánlott könyv: Dr. Csomai Zita – GYÓGYÍTÓ KRISTÁLYOK