Dr. Martha Stout Szociopata a szomszédom? című könyve a szociopata viselkedés bemutatásának klasszikus alapműve. Először 2005 elején olvastam, amikor frissen megjelent. Nemrég viszont újra áttanulmányoztam.

 

Mikor először vettem a kezembe a könyvet, Stout mondanivalójának nagy része megvilágosító erejű volt számomra, ebben a cikkben viszont azt foglalom össze, mit figyeltem meg második olvasásra. Stout ugyanis jó munkát végzett a szociopata motiváció ismertetésének területén, ugyanakkor nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen veszélyesek és rombolók ezek a személyiségek.

 

Azt hiszem, ez azért van így, mert a szerző kezdetben talán nem is azt akarta, hogy ebből a könyvből ismerjük meg a szociopatákat. A mű alapvető része ugyanis a lelkiismeretről szól. A szociopaták illusztrációképpen jelennek meg benne: mi mindent tesznek azok, akikben nem szólal meg a belső hang. A szociopata viselkedés olyan történeteken keresztül tárul elénk, amelyeknek az alapja a szerző klinikai praxisába tartozó kliensek beszámolói – rajtuk keresztül négy szociopatát ismerhetünk meg. Ez a megközelítés valóban képes megmutatni, hogyan gondolkodnak a szociopaták. Az általa bemutatott szociopaták borzalmas viselkedése viszont eltörpül azok mellett a hajmeresztő esetek mellett is, amelyeket a Lovefraud blog olvasói osztanak meg.

 

 

Mindezekkel együtt, Stout az alábbi pontokba szedhető lényeges dolgokat hangsúlyoz a szociopatákkal kapcsolatban:

 

 1. Társadalmunk elfelejti, hogy az emberiséget egyetlen igazán lényeges vonás osztja két csoportra: a lelkiismeret megléte vagy hiánya.
 1. A szociopaták csak kontrollálni és nyerni akarnak.
 1. A normális érzelmi működés és a szociopátia közti különbség olyan óriási, hogy szinte felfoghatatlan számunkra. Így többnyire el sem hisszük, hogy létezik ilyen mértékű érzelmi üresség.
 1. A legfontosabb szociopata csábítási eszköz a sárm, és ennek nem szabad alábecsülnünk az erejét.
 1. A szociopaták tanulmányozzák a kiszemelt áldozatukat, és megtanulják, hogyan lehet manipulálni.
 1. A szociopaták rejtélyes érzékkel választják ki, hogy kik sebezhetők és kiszolgáltatottak a szexuális ajánlatokkal szemben.
 1. Kívülről senkin sem látszik, hogy förtelmes dolgokat művel. A „gonosz arca” nem létezik.
 1. A szociopata viselkedés legárulkodóbb ismertetőjegye, hogy a sajnálatodra játszik, az együttérzésedre apellál.
 1. A szociopátia nem más, mint az érzelmi tapasztalatok feldolgozásának a képtelensége, és ezen emocionális élmények közé tartozik a szeretet és a gondoskodás is.

 

 

 1. A szociopátia lényegét tekintve olyan jéghideg, mint egy érzelemmentes sakkparti.
 1. A szociopaták csak olyan primitív érzelmeket tudnak átélni, amilyenek közvetlen fizikai fájdalomból és élvezetből, vagy rövid távú frusztrációból és sikerből fakadnak.
 1. A nárcisztikusok a legtöbb érzelmet megtapasztalják, de hiányzik belőlük az a képesség, hogy megértsék, mások mit éreznek.
 1. Egyes elméleti szakemberek szerint az észak-amerikai kultúra individualista értékrendjével kedvez az antiszociális viselkedés kialakulásának.
 1. Ha bármilyen új kapcsolatot mérlegelsz, alkalmazd a Hármas szabályt: három hazugság azt jelenti, hogy hazuggal állsz szemben, a csalás pedig a lelkiismeretlen viselkedés sarokköve. Mentsd, ami még menthető: lépj le!
 1. Ha azon kapod magad, hogy sajnálsz valakit, aki időről időre megbánt téged, szinte száz százalékig biztos, hogy szociopatával van dolgod.

Stout a lelkiismeretet és ennek a szerepét magyarázza az életünkre vetítve. Alapvetően azt üzeni, annak ellenére, hogy mardos bennünket, mi a helyes és helytelen, még mindig jobb, ha van lelkiismeretünk, mint ha hiányzik belőlünk.

Forrás: www.lovefroud.com

 

Ajánlott könyvek:

SZOCIOPATA
A SZOMSZÉDOM?

ÖRÖKÖLT
CSALÁDMINTÁK

.
ENERGIAVÁMPÍROK