Andrew Carnegie buzdítására – aki néhány garast vagyonná változtatott – Napoleon Hill újságíró több mint ötszáz önerőből lett milliomost tanulmányozott a Gondolkodj és gazdagodj című bestseller könyvének 1937-es kiadása előtt.

Azon kívül, hogy a vagyonszerzés titkát lecsupaszította 13 lépésre, felfedte a kudarc harminc legfőbb okát, ami a legtöbbünket visszatart attól, hogy gazdagok legyünk.

Íme, 17 mai napig releváns ok.

1. Nem rendelkezel jól meghatározott céllal

„Nincs remény a sikerre azon személy számára, akinek nincs központi célja, vagy határozott célkitűzése, amely felé tarthat” – írja Hill.

Ha meg szeretnél gazdagodni, kezdj el egy megtakarítási célt vizualizálni egy meghatározott árcédulával. Ezután hozz létre egy pénzügyi tervet, és határozd meg pontosan, hogy mire akarod költeni a pénzed.

2. A törekvés hiánya

A középszerűségen túlra kell törekedni. Hill azt mondja:

„Nem adunk reményt annak a személynek, aki annyira közömbös, hogy nem akar előrehaladni az életében, és aki nem hajlandó ennek megfizetni az árát.”

A gazdagság egyszerűen nem jelenik meg. Türelemmel és kitartással kell dolgoznod érte. Egy jó kiindulási pont a pénz (minél előbb, annál jobb) befektetése, és hagyni, hogy a kamatos kamat ereje megteremtse a vagyonod. Nem sok időt és erőfeszítést igényel, de a Te részedről cselekvésre van szükség.

3. Az oktatás nem megfelelő alkalmazása

A főiskolai végzettség nem elég. A tudás csak potenciális hatalom, és nem lesz hasznos vagy vezet nagy vagyonhoz, hacsak nem szervezik és alkalmazzák az élethez. Hill hangsúlyozza:

„Az oktatás nem annyira a tudást, hanem a tudás hatékony és tartós alkalmazását jelenti. Az embereket nem csupán azért fizetik, amit tudnak, hanem inkább azért, amit a megszerzett tudással tudnak tenni.”

Ne elégedj meg a diplomáddal. Elsőbbséget kell biztosítani az új dolgok folyamatos megtanulásának és az elme kihívásának. Van oka annak, hogy a mai sikeres és gazdag emberek közül sokan telhetetlen olvasók.

4. Az önfegyelem hiánya

„A fegyelem önkontrollon keresztül valósul meg” – írja Hill.

„Ez azt jelenti, hogy az összes negatív tulajdonságot meg kell tanulnunk irányítani. Mielőtt szabályozni tudnád a körülményeket, először magadat kell kontrollálnod… Ha nem hódítod meg magadat, akkor önmagad hódít meg téged.”

Amikor a gazdagságról van szó, a legalapvetőbb képlet: spórolj többet, költs kevesebbet. Ez egy egyszerű koncepció, de a kevesebb kiadás fegyelmet igényel. Tanuld meg felismerni és kezelni a túlköltekezés kiváltó okait, ha el akarod kezdeni a vagyon felhalmozását.

testedzés

5. Nem vigyázol a testedre

„Senki sem élvezheti kiváló sikereit jó egészség nélkül” – írja Hill. Nem véletlen, hogy sok milliomos szakít időt az edzésre.

Ha nem uralkodsz a testeden, a jó hír az, hogy a rossz egészségi okok nagy része – a túl sok evés, a negatív gondolatok és az edzéshiány – teljesen a Te irányításod alatt áll.

Ha szorít az idő, próbáld ki a hétperces edzést, amit otthon is lehet csinálni.

6. Halogatás

Hill a halogatást a kudarc egyik leggyakoribb okának nevezi: A legtöbben vesztesként éljük az életünket, mert a „megfelelő időre” várunk, hogy elkezdhessünk valami érdemlegeset csinálni. Ne várj. Az időzítés sosem lesz „pont jó”.

„Kezdj onnan, ahol most vagy, és dolgozz azokkal az eszközökkel, amiknek a birtokában vagy, jobb eszközöket majd menet közben találsz.”

Ha vagyonra szeretnél szert tenni, kezdd ma. Vegyél egy személyes pénzügyi könyvet, hallgass pénzmenedzsmentről szóló adást, hozz létre egy pénzügyi tervet, vagy egy magánnyugdíjpénztárat.

7. A kitartás hiánya

A legtöbben jó „kezdői”, de rossz „befejezői” vagyunk mindennek, amit elkezdünk – írja Hill – az emberek hajlamosak feladni a vereség első jeleinél.

Ne állj meg, amíg el nem éred, amit akarsz! A legsikeresebb embereknek kudarcokkal kellett szembenézniük, és leküzdeniük azt.

„Megtanultam, hogy nem számít, hányszor vallottál kudarcot” – mondta Mark Cuban a Smart Businessnek – „csak egyszer kell jól csinálnod. Megpróbáltam tejport árulni. Számtalanszor voltam idióta, de ezekből mind tanultam.”

8. Negativitás

„Nincs esélye a sikerre annak, aki a negatív természete miatt taszítja az embereket” – mondja Hill. „A siker a hatalom alkalmazásával jön létre, és a hatalom más emberek együttműködési erőfeszítései révén érhető el. A negatív személyiség nem lesz az együttműködés ösztönzője.”

Ha sikeres és gazdag akarsz lenni, akkor döntő fontosságú, hogy a pozitív érzelmek dominálják a negatívakat – mondja Hill. Igaza volt ebben: mai kutatások bizonyítják, hogy a pozitív, boldog emberek jobban teljesítenek a munkahelyükön, és kisebb valószínűséggel lesznek munkanélküliek.

9. A határozottság hiánya

„Több száz ember elemzése, akik több millió dolláros vagyont tudtak felhalmozni, felfedte, hogy mindegyikük képes volt gyorsan döntést hozni” – írja Hill.

Ezzel ellentétben „azok, akiknek nem sikerül pénzt szerezniük, kivétel nélkül rendelkeznek azzal a tulajdonsággal, hogy nagyon lassan hoznak döntéseket, és ezeket gyorsan és gyakran változtatják”.

A döntésképesség nem csak a gazdagok jellemvonása, hanem az egyik legfontosabb tulajdonság, amivel egy vezetőnek rendelkeznie kell. A nap végén egy rossz döntés jobb, mint egyáltalán nem hozni döntést.

10. Rossz partner választása

Hill kiemeli, hogy ez a kudarc egyik leggyakoribb oka.

„Ha a kapcsolat nem harmonikus, valószínűleg kudarc fogja követni” – írja Hill – „továbbá ez egy olyan kudarc lesz, amit nyomorúság és boldogtalanság övez, elpusztítva ezzel az ambíció minden jelét.”

Állításait kutatások támasztják alá. Brittany C. Solomon és Joshua J. Jackson a St. Louisi Washington egyetem kutatásai alapján bebizonyította, hogy egy lelkiismeretes társ az éves keresetünket majdnem 4000 dollárral növelheti meg.

kockázat

11. Kockázatkerülés

„Annak a személynek, aki semmilyen kockázatot nem vállal, általában meg kell elégednie azzal, ami marad, miután mindenki más már választott” – mondja Hill.

„A túlzott óvatosság annyira rossz, mint az óvatlanság. Mindkettő szélsőséges. Az élet maga tele van lehetőségekkel.”

A pénz kezelésével kapcsolatban erős lehet a kísértés, hogy hagyd a megtakarításaidat biztonságban feküdni a bankszámládban, hogy elkerüld a tőzsdei összeomlás hatását. A pénz befektetése azonban a stratégia arra, hogy többet csinálj belőle.

Természetesen ezt bölcsen akarod megtenni, és jó kiindulópont az, hogy szemlélődsz az alacsony költségű indexalapok között.

12. Rossz társaságban vagy

„Nagyon körültekintően kell munkaadót választani, aki nem csak inspiráció, hanem maga is intelligens és sikeres személy” – tanácsolja Hill.

Ez a koncepció nem csak a főnöködre vonatkozik, hanem azt is sugallja, hogy fontos, hogy tehetséges és ambiciózus emberekkel vedd körül magad a munkahelyeden kívül is. Hill ezt a Mastermind-csoport kialakításának nevezi.

Olyan emberekké válunk, mint amilyenekkel körülvesszük magunkat, ezért van az, hogy a gazdagok általában a gazdagokkal barátkoznak.

13. Abban a munkában megragadni, amit utálsz

„Senki sem tud sikeres lenni egy olyan feladatban, amit nem szeret” – írja Hill. „A személyes szolgáltatások értékesítésének legfontosabb lépése az, hogy olyan foglalkozást válasszunk, amelybe teljes szívvel belevethetjük magunkat.”

Ne bajlódj egy olyan munkával, amitől stresszes leszel és elégedetlen az életeddel. Ha a körülmények megfelelőek, a munkából való kilépés hihetetlenül kifizetődő és jövedelmező lehet a jövőben.

Ha nem vagy biztos benne, hogyan kell ezt a beszélgetést a főnököddel lefolytatni, nézd meg Richard Branson, Robert Herjavec és más sikeres emberek tanácsait.

fókusz

14. Nem szűkíted a fókuszod

„Az ezermester általában semmihez sem ért igazán” – írja Hill.

„Fordítsd az összes energiád a fő célodra.”

Ha gazdaggá akarsz válni, a vágyad megszállottjává kell válnod. Hill azt mondja:

„A kívánság nem vezet gazdagsághoz. De olyan elmeállapottal vágyódni a vagyonosságra, ami már megszállottságot okoz, és ezután konkrét módszereket és utakat kitalálni, hogy jómódúvá válj, miközben ezeket a kudarcot nem ismerő tervekkel megalapozod, az már vagyonhoz vezet.”

15. A szenvedély hiánya

„Lelkesedés nélkül nem lehet valaki meggyőző” – írja Hill – „ráadásul a lelkesedés fertőző, és az a személy, aki ezt birtokolja, általában minden embercsoportban szívesen látott”.

A leggazdagabb emberek nem egyedül lesznek sikeresek; inkább a szenvedélyüket és az energiájukat használják, hogy másokat inspiráljanak és előre mozdítsanak.

„Szenvedély nélkül nincs energia, energia nélkül nincs semmi. Semmi nagyszerű nem történt még a világban szenvedély nélkül!” – mondta a milliárdos Donald Trump.

16. Zárt gondolkodás

„Egy olyan személy, akinek mindennel kapcsolatban zárt a gondolkodása, ritkán tör előre” – írja Hill.

Hajlandónak kell lenni folyamatosan együttműködni másokkal, új ötleteket kitalálni és újítani. A leggazdagabb és legsikeresebb emberek másként gondolkodnak, mint mások.

Ahhoz, hogy másképp gondolkodj, kezdj különböző dolgokat csinálni, vedd körül magad különböző emberekkel, értékelj más ötleteket – mondja John C. Maxwell, az Ahogy a sikeres emberek gondolkodnak, a New York Times bestsellerében.

17. A finom készségek hiánya és a másokkal való együttműködésre való képtelenség

„A legtöbb ember hajlamosabb a pozícióját és a nagy lehetőségeit ebből a hibából adódóan elveszíteni, minden más okkal együttesen” – figyelmeztet minket Hill.

Egy birodalom építéséhez az emberek készségeire és varázsára ugyanúgy szükség van, mint a stratégiára.

Mark Cuban egyértelműen fogalmazta meg az üzleti siker kulcsait egy Entrepreneur cikkben:

„Az emberek gyűlölnek bunkókkal foglalkozni. Mindig egyszerűbb kedvesnek, mint bunkónak lenni. Ne légy bunkó.”

Forrás: Businessinsider.com

Ajánlott könyv: